spot_img
17.3 C
Vaslui
10-oct.-2024
spot_img

Spitalul bârlãdean nu mai face internãri peste capacitatea sa

- Advertisement -

PROIECT CONTROVERSAT Ministerul Sãnãtãtii a emis un proiect de lege prin care interzice spitalelor sã efectueze internãri peste numãrul de paturi. Medicii care încalcã legea riscã sanctiuni de pânã la 6.000 de lei. Conducerea Spitalului bârlãdean a gãsit deja o cale de mijloc: pacientii vor fi internati în alte sectii cu paturi libere, însã, Gabriela Danis, medic epidemiolog, nu este de acord!

Reforma în Sãnãtate continuã zilele acestea cu un proiect emis recent de MS, prin care unitãtile medicale care interneazã peste numãrul de locuri si depãsesc numãrul de paturi în saloane vor fi aspru amendate, cu sume de pânã la 6.000 de lei. De asemenea, riscã sanctiuni si spitalele în care nu functioneazã sistemele de încãlzire si de aer conditionat. Propunerile sunt cuprinse în proiectul de Hotãrâre de Guvern privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor de la normele legale din domeniul Sãnãtãtii publice. Astfel, medicii care interneazã pacienti peste numãrul de paturi riscã sã primeasca sancțiuni dure de pânã la 6000 de lei. La Bârlad, spitalul de urgentã are 679 de paturi (fãrã sectia de pediatrie – fostul Spital de Copii „Sf. Nicolae”) plus 37 de paturi pentru spitalizarea de zi. Media lunarã a internãrilor este de 2400 de pacienti, existând sectii ca Neurologie, Oncologie si Boli Infectioase, care depãsesc frecvent numãrul de paturi la internãri, bolnavii fiind nevoiti sã stea câte doi în pat.

Sanctiuni mari de pânã la 6000 de lei!

Conform proiectului de act normativ, constituie contravenție si se sanctioneazã cu amendã de la 3.000 la 6.000 de lei depãsirea capacitãtii unitãtilor sanitare cu paturi în cazul numãrului persoanelor spitalizate si al numãrului de paturi în saloane, prevãzute de normele în vigoare, cu exceptia unor situatii deosebite. Aceeasi amendã va fi datã si în cazul neasigurãrii, în fiecare sectie de spitalizare, a spatiilor, circuitelor functionale si a conditiilor necesare pentru izolarea bolnavilor care reprezintã surse de boli transmisibile, precum si a celor cu receptivitate crescutã la infectii. De asemenea, aceeasi sanctiune va fi datã în cazul neasigurãrii în unitãtile si în spatiile care acordã asistentã medicalã si socialã pentru copii a spatiului de cazare si a conditiilor de igienã pentru mame însotitoare, precum si internarea acestora în numãr mai mare decât cel stabilit prin structura de paturi aprobatã de Ministerul Sãnãtãtii. Proiectul prevede amenzi între 3.000 si 6.000 de lei si în cazul neasigurãrii în spitale, în conditiile stabilite prin normele de igienã în vigoare, a unei rezerve de apã pentru consum uman, care sã asigure necesarul pentru o perioadã de minimum 12 ore.

Managerul da, epidemiologul, ba!

Managerul spitalului bârlãdean, Viorel Petcu, medicul specialist radiolog, a precizat pentru cotidianul nostru cã, în general, nu se depãseste numãrul de paturi la internãri, decât doar în cazuri exceptionale. „Am gãsit însã solutia, cum ar fi la Neurologie, cã acolo se cam depãsesc internãrile, gradul de ocupare fiind adesea peste 100 %. Vom interna bolnavii în saloanele de la ORL sau Oftalmologie, unde internãrile sunt mai putine. La fel vom proceda si la Sectia de Medicinã Internã. Dar cred cã nu vom ajunge aici, internãrile deja fiind mai scãzute cu circa 10-15 % pânã acum”, a spus managerul Viorel Petcu. „Nici nu vreau sã stiu asemenea lucruri. Sunt medic epidemiolog si nu pot fi de acord ca sã fie internati de-a valma pacienti cu afectiuni grave împreunã cu pacienti care au alte afectiuni! Dacã se doreste sã nu depãsim numãrul de paturi la internãri, sã fie suplimentate paturile la sectiile unde adresabilitatea este mai ridicatã”, a spus medicul Gabriela Danis, directorul medical al Spitalului de Urgentã Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.