spot_img
22.6 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Petrotub a încălcat legea

- Advertisement -

• doi dintre maistrii dati afară din ArcelorMittal Roman au cîstigat procesele cu fabrica • acestia si-au primit drepturile salariale retroactiv • miscarea sindicală în fabrica de tevi se „reinventează“ • sindicalistii deplîng perioada post-privatizare •

Scandalul demiterii a trei dintre cei mai vechi maistri ai fabricii ArcelorMittal Roman, anul trecut, a avut deja deznodămîntul asteptat de către doi dintre tevarii care au actionat întreprinderea în instantă pentru drepturile lor. Gheorghe Jipa si Anton Ianău au cîstigat procesele intentate concernului, au fost repusi pe functii si si-au primit drepturile salariale restante pentru perioada cît ar fi trebuit să lucreze. Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub, cel care i-a sustinut pe tevari în demersul legal, a declarat că speră, întemeiat, la acelasi deznodămînt si în ceea ce-l priveste pe Alexandru Drăgoiu, ultimul dintre maistrii dati afară în septembrie 2010 pentru „nesupunere“. El a mai precizat că este gata si de un „război“ de lungă durată al patronatului anglo-indian cu sindicatele. „Două din cele trei procese au fost deja cîstigate. Credem că va fi acelasi deznodămînt si în ceea ce-l priveste pe Alexandru Drăgoiu. Noi i-am sustinut pe acesti oameni, deoarece stiam că au dreptate. Avem încredere în justitia din România“, a precizat Gheorghe Ciobanu. De mentionat că Gheorghe Jipa, Anton Ianău si Alexandru Drăgoiu au rămas pe drumuri, după cum au stabilit sefii, în septembrie 2010, pentru că nu ar fi respectat noile prevederi referitoare la programul de lucru, pe patru brigăzi. Acestora li s-a imputat faptul că ar fi pus în pericol fluxul productiv si, în general, bunul mers al uzinei, pentru că oamenii din subordinea lor nu au mers la serviciu asa cum s-a stabilit de către sefi.

Vremuri tulburi

Sindialistii de la „tevi“, din ce în ce mai putini, arată că cea mai importantă societate din zona Romanului, ArcelorMittal Tubular Products, a cunoscut în ultimii ani o evolutie cel putin oscilantă si, încet, s-a transformat din „plămînul orasului“ într-o entitate care hrăneste din ce în ce mai putine familii. Odată fanion al industriei nemtene si nu numai, întreprinderea a trecut printr-o privatizare despre care s-au scris destule. În prezent, sindicalistii au rămas o fortă restrînsă, urmare a faptului că firma a momit în repetate rînduri angajatii să plece cu salarii compensatorii si disponibilizări voluntare, astfel încît nu se stie ce va aduce viitorul. „Sînt firme externe care au recrutat fortă de muncă pentru activitatea din prezent. Noi ne străduim să-i sindicalizăm pe acesti oameni, însă este foarte greu, atunci cînd ai de-a face cu societăti private. Sindicatul Liber Petrotub mai are 812 membri si ne dorim să mai atragem cel putin 500 din rîndurile celor angajati recent. Ne va fi greu“, a mai specificat Gheorghe Ciobanu. Tevarii se plîng că, în ciuda comenzilor primite în ultima perioadă, au beneficiat de o crestere salarială mică. Cu un gust amar, reprezentantii tevarilor anuntă că „totul s-a terminat“, din punctul de vedere al urmăririi intereselor salariatilor si ale comunitătii. „A fost un acord social pe cinci ani, pentru perioada post-privatizare. S-a dus de mult acest termen si avem o singură certitudine: sîntem «la stăpîn». Investitiile au fost mai mult «gargară». Noi am purtat corespondente cu AVAS pentru a urmări acordul social si de fiecare dată ni s-a spus că reprezentantii firmei «sînt în grafic». Stim doar că au investit cîteva milioane în probleme de mediu. Acum facem parte dintr-un concern imens, cu interesele sale proprii“, a conchis Gheorghe Ciobanu. Si în prezent, în ciuda parafării unui contract de muncă la nivel de unitate, există destule actiuni pe rolul Tribunalului Neamt, în care fabrica este „pîrîtă“ de actuali sau fosti salariati.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.