Liderii sindicali din educatia botosaneana nu sunt de acord cu reactia conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), inclusiv a Ministerului Educatiei, prin care directorii de scoli trebuie sa fie impotriva propriilor salariati.
Faptul ca se impune directorului ca obligatie de serviciu sa actioneze impotriva propriilor angajati li se pare liderilor sindicali o incalcare a prevederilor legale. Directorii sunt obligati sa trimita la Inspectoratul scolar, la solicitarea Ministerului, situatia privind hotararile judecatoresti.
Ambele sindicate au emis o adresa comuna prin care si-au exprimat punctul de vedere in legatura cu acest lucru.
„Consideram ca, dand curs unei asemenea solicitari, dumneavoastra savarsiti un abuz contra intereselor persoanei, fapt pedepsit de Codul penal. Pentru a evita eventualele actiuni cu caracter penal, care ar putea sa se indrepte impotriva dumneavoastra, va sugeram sa nu dati curs acestei solicitari”, se arata in adresa comuna semnata de liderii celor doua sindicate din educatia botosaneana.
«Daca ISJ face toate aceste actiuni de control nu ar mai trebui sa fie Curte de Conturi, audit, nimic»
Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului (MECTS) a cerut Inspectoratului Scolar Judetean Botosani o situatie exacta a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile privind salarizarea cadrelor didactice din judet. Prin masurile luate de conducerea Ministerului, din punctul de vedere al lui Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI), se incearca blocarea aplicarii legilor in Romania. Mai mult de atat, liderul LSI tine sa aminteasca ca judetul Botosani nu este singurul in aceasta situatie, si in perioada urmatoare vor fi mai multe cazuri.
„Inspectoratului i s-a impus sa faca asa ceva de catre Minister, si poate fi considerata sarcina de serviciu, numai ca acea nota trimisa de Minister nu respecta continutul cadrului normativ al hotararii de Guvern. Nu poate Inspectoratul sa verifice toate salariile. Exista organe de control. Daca ISJ face toate aceste actiuni de control, nu ar mai trebui sa fie Curte de Conturi, audit, nimic”, a declarat Liviu Axinte.
Functiile sunt trecatoare si trebuie sa lasi loc de buna ziua
Masuri dictatoriale si care nu isi au locul in sistemul educational, asa sunt vazute deciziile date de ISJ catre directorii de scoli. Cel putin aceasta este parerea Mariei Tiprigan, liderul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar.
„Inspectoratul scolar incalca orice legislatie numai ca sa ajunga banii alocati pentru cheltuielile de personal la buget pana la sfarsitul anului si executa orbeste ordinele Ministerului Educatiei, luand niste masuri neavenite si care se indreapta impotriva oamenilor. Ne intrebam ce inseamna democratie, pentru ca asta e dictatura. Eu o consider o dictatura”, a declarat Maria Tiprigan.
Cu toate acestea, Ada Macovei este sfatuita sa nu uite ca functia este una trecatoare si va reveni in randul cadrelor didactice. „Doamna Ada Macovei trebuie sa tina minte ca, mai inainte de toate, suntem oameni. Functiile sunt trecatoare si trebuie sa lasi loc de buna ziua, pentru ca in momentul in care te intorci printre oameni sa o faci cu fruntea sus, sa fii primit cu respect. Aceste masuri luate se indreapta impotriva oamenilor din sistemul de invatamant”, a mai mentionat Maria Tiprigan.
Situatia inregistrata la Botosani este crunta
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, ca majorarea salariala de 15 la suta care trebuia sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011 nu se aplica in mai multe cazuri in randul angajatilor din invatamant.
„Sa dai cu o mana si sa iei cu alta, apoi sa te lauzi ca faci bine, este o tactica folosita de actualul Guvern, pe care o cunoastem. O situatie crunta este in judetele Botosani si Suceava, unde colegii nostri au castigat in instanta, in 2010, majorarea salariilor cu 33 de procente, potrivit Legii 221/2008, dar care le-a fost abuziv luata in ianuarie 2011”, a spus Hancescu.
evbt.ro