Republica Moldova chiar este aproape de România. Chestia asta nu se vede în presă, însă în realitate există foarte multe legături extrem de strânse şi ar trebui să fim atenţi ce se întâmplă peste Prut, nu de alta, dar să nu fim a nu ştiu câta oară luaţi pe nepregătite.
Oamenii
Din circa 4 milioane de locuitori jumătate au plecat din ţară sau îşi câştigă banii în străinătate: jumătatea jumătăţii spre Occident (şi România), cealaltă jumătate a jumătăţii spre Rusia. Se pare că a fost depăşit pragul de 500 de mii de oameni care au dublă cetăţenie, a României şi a Republicii Moldova.
Ucraineni sunt cam 400 de mii, ruşi cam 300 de mii, găgăuzi 150 de mii plus ceva bulgari – 70 de mii. La recensământul din 2004 69% s-au declarat moldoveni, 2% români – rezultatele recensământului din 2014 nu au fost făcute publice nici până acum: se pare că 20% s-au declarat români şi 40% au declarat româna ca limbă maternă. Basarabenii nu sunt ruşi.
Există o problemă identitară: sovieticii s-au chinuit să creeze o identitate etnică moldovenească diferită de cea română, procesul de recuperare a identităţii române durează de 25 de ani (durata şi intensitatea dominaţiei sovietice nu este uşor de depăşit). Există un nucleu dur pro-românesc de 15-20% (pro-românesc în diverse grade) care la toate alegerile a obţinut un scor electoral de 10-15% (simpatiile acestui nucleu s-au transferat de la un partid la altul de-a lungul timpului, dar asta este o poveste lungă şi complicată).
sursa: http://jurnal.md/ro/social/2015/8/29/ce-se-intampla-in-republica-moldova/