spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Medicii de îndeamnã la cumpãtare de sãrbãtori!

- Advertisement -

Atentie la carne si alcool!

RECOMANDÃRI În aceastã perioadã, medicii Ministerului Sãnãtãtii ne recomandã sã evitãm consumul excesiv de alimente si alcool si sã facem multã miscare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnãviri

Specialistii epidemiologi recomandã populatiei sã consume carne de porc numai examinatã trichineloscopic si sã evite achizitionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarece trichineloza este o boalã determinatã de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestatã. “Consumul moderat de alimente si alcool, în special în aceastã perioadã, poate preveni riscul declansãrii unor afectiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afectiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterialã si obezitate”, a precizat Mihaela Vlada, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. Specialistii au explicat cã organismul nu trebuie supraîncãrcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu cârnati, caltabos, slãninã, tobã. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, în nici un caz, la masa de searã. Este bine sã fie evitatã prãjirea alimentelor în vederea preparãrii lor, fiind de preferat ca acestea sã fie fierte, coapte sau fãcute pe grãtar. De asemenea, este necesarã o atentie mãritã la consumul de carne de porc insuficient prelucratã termic, deoarece procedeele de sãrare, afumare sau uscare a cãrnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

La cinele festive nu trebuie sã lipseasca legumele si fructele!

Medicii spun cã în perioada Sãrbãtorilor de iarnã, alimentatia trebuie sã fie cât mai diversificatã, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integralã), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sã fie de minimum 1,5 l pe zi (apã, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie sã aibã termenul de garantie afisat pe ambalaj. Pentru ca organismul sã functioneze bine, pe lângã o alimentatie cât mai echilibratã, este recomandat exercitiul fizic de cel putin trei ori pe sãptãmânã, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. “Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pãstra continuu legãtura cu medicii curanti pentru a evita agravarea stãrii de sãnãtate si luarea unor mãsuri profilactice suplimentare. Alcoolul, chiar dacã, pe moment, dã senzatia de încãlzire a corpului, în cantitãti mari poate produce deshidratarea acestuia”, a mai adãugat Mihaela Vlada.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.