spot_img
20.3 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Blocada

- Advertisement -

TEROAREA ALBÃ Ziua de ieri a pus cele mai mari probleme autoritãtilor judetului Vaslui, care întrunite într-un Comandament de Iarnã au vãzut cum încet, dar sigur, drumurile din judetul Vaslui devin impracticabile.

Ninsoarea si viscolul au blocat aproape toate Drumurile Nationale si toate drumurile judetene. Despre drumurile comunale nici nu se mai discutã, zeci de mii de vasluieni rãmânând izolati în circa 100 de sate rãmase izolate. Personalul medical de la Ambulanta Vaslui a fost chemat de acasã pentru a face fatã suprasolicitãrilor din ultimele 24 de ore. Judetul Vaslui a primit, ieri dimineatã, utilaje suplimentare de deszãpezire a drumurilor nationale din judet. Nu s-au înregistrat decese sau persoane rãnite din cauza cãzãturilor. Politia recomandã evitarea deplasãrilor cu orice fel de mijloc de transport dacã nu existã situatii de urgentã .

La închiderea editiei, din cauza zãpezii si a vântului, pe raza judetului Vaslui erau blocate urmãtoarele drumuri: D.N 24 A între localitãtile Murgeni si Fãlciu, respectiv km 30-39, D.J. 247, între localitãtile Codãesti-Dãnesti, D.J 284 între localitãtile Arsura -Drânceni- Duda Epureni, D.J 245 A între localitãtile Lipovãt si Bogdana, D.J 244 E care face legãtura între D.E 581 si Vutcani, D.J 244D Bunesti Averesti – cãtre Iasi, D.J 244 Între localitãtile Crivesti – Pochidia, D.J 244 B între localitãtile Urlati – Gusitei, D.J 244 C între localitãtile Hurduci – Hoceni, D.J 244 A între localitãtile Berezeni – Rânceni si D.J 243 C între localitãtile Perieni – Bârlad. De asemenea, se circulã în conditii de iarnã pe toate drumurile din judet. În cazul interzicerii temporare a circulatiei pe unele sectoare de drumuri, Politia Rutierã solicitã participantilor la trafic sã respecte cu strictete indicatiile politistilor si ale lucrãtorilor de la Compania Nationalã de Autostrãzi si Drumuri Nationale, aflati în zonele afectate.

Peste 100 de sate izolate

Potrivit reprezentantilor Companiei Nationale de Autostrãzi si Drumuri Nationale (CNADN), blocajul de pe DN 24A a apãrut încã din cursul noptii de marti spre miercuri din cauza sulurilor de zãpadã formate de rafalele de vânt, grosimea stratului de zãpadã depãsind pe sosea, la iesirea din Murgeni, un metru si jumãtate. “Din pãcate, în momentul de fatã, nu putem interveni pânã nu se opreste viscolul pentru cã ar fi o muncã în zadar, tinând cont cã vântul suflã în rafale cu viteze de peste 60 km/orã. Când vremea ne va permite, vom intra cu autofrezele pe acel sector de drum unde s-a creat blocajul pentru a face culoar prin masa compactã de zãpadã”, a declarat, ieri, Gicu Maftei, seful Sectiei Vaslui din cadrul CNADN. Circulatia pe drumul european 581 cãtre Vama Albita se desfãsoarã cu dificultate, iar accesul a fost restrictionat pentru TIR-urile ce nu sunt echipate corespunzãtor pentru sezonul rece. Totodatã, datoritã ninsorii viscolite a fost restrictionatã circulatia masinilor mari în zona Codãesti, Dragomiresti si Dobrina. Utilajele de deszãpezire actioneazã în continuare atat pe drumurile nationale, cât si pe cele judetene, iar echipaje ale politiei supravegheazã în permanentã traficul rutier. Judetul Vaslui a primit, ieri dimineatã, utilaje suplimentare de deszãpezire a drumurilor nationale din judet în vederea mentinerii deschise a traficului rutier, dupã ce cãderile abundente de zãpadã si viscolul creeazã probleme tot mai mari. La solicitarea Companiei Nationale de Autostrãzi si Drumuri Nationale (CNADN), societatea care se ocupã de deszãpezitul celor peste 300 de kilometri de drumuri nationale din judetul Vaslui a trimis douã utilaje suplimentare de deszãpezire pentru a putea face fatã intemperiilor vremii. “Înrãutãtirea conditiilor meteorologice si prognoza anuntatã pentru urmãtoarele zile ne-a determinat sã solicitãm încã de ieri (marti – n.r.) searã utilaje de deszãpezire în plus fatã de cele 16 existente pe judetul Vaslui, mai ales cã unul dintre ele s-a defectat. Cele douã autocamioane cu lamã si rãspânditoare de material antiderapant au sosit la primele ore ale diminetii si au intrat deja în patrulare pe anumite sectoare de drumuri nationale”, a declarat Gicu Maftei, directorul Sectiei Vaslui a CNADN.

Aproape toate drumurile judetene închise aseara pentru circulatie

Alte sase drumuri judetene si unul national s-au blocat în Vaslui, ieri la prânz, pe lângã cele sase închise încã de dimineatã din cauza intemperiilor vremii, fãrã a exista autoturisme sau persoane izolate. Potrivit Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui, la ora 13.00 au fost raportate închise drumurile judetene DJ 244D Bunesti-Averesti – limitã judetul Iasi, DJ 244 Crivesti – Pochidia, DJ 244B Urlati – Gusitei, 244C Hurduci – Hoceni, DJ 244A Berezeni – Rânceni, DJ 243C Perieni – Bârlad, în timp ce drumul national DN 15D Vaslui – Bacãu era închis temporar din cauza unui TIR care a ajuns de-a curmezisul soselei pe raza comunei vasluiene Dragomiresti si care între timp s-a rezolvat, fiind repus TIR-ul pe roti. “În prezent, din datele comunicate de reprezentantii Companiei de Drumuri Nationale, a fost fãcutã redresarea autotrenului astfel încât traficul rutier sã fie reluat cât mai repede. În rest, nu avem informatii despre persoane sau autoturisme rãmase izolate pe acele sectoare de drum închise din cauza intemperiilor vremii”, a declarat Loredena David, responsabil mass-media în cadrul IPJ Vaslui. Potrivit aceleasi surse, pe lângã cele sase drumuri judetene si unul national blocate miercuri, la prânz, alte sase drumuri, unul national si cinci judetene, rãmân în continuare închise încã din cursul diminetii sau a noptii de marti spre miercuri.

salvare_ambulanta9833.jpgAmbulantierii chemati de acasa pentru a face fata solicitarilor

În cursul diminetii, echipaje ale IJSU au intervenit pentru a asigura deplasarea cãtre unitãtile medicale a cinci persoane din comuna Vetrisoaia care aveau nevoie de dializã. De asemenea, în localitatea Blãgesti s-a actionat pentru a face posibil accesul unei ambulante solicitatã pentru o interventie. La nivelul Prefecturii Vaslui a fost instituit serviciul de permanentã, iar Comitetul pentru situatii de urgentã îsi desfãsoarã activitatea zilnic pânã la ora 22.00 în vederea interventiei rapide si eficiente. De asemenea, primãriile din judet au fost informate sã-si asigure servicii de permanentã, sã verifice toate materialele si stocurile din dotare si sã actioneze conform planurilor Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgentã. Conducerea Serviciului de Ambulantã al Judetului (SAJ) Vaslui a chemat de acasã personalul medical si soferii de pe autosanitare pentru a face fatã suprasolicitãrilor din ultimele 24 de ore apãrute odatã cu înrãutãtirea vremii. Fatã de 100 de interventii, în medie, pe zi, numãrul solicitãrilor din ultimele 24 de ore a ajuns la 160, foarte multe dintre ele fiind pe parcursul noptii de marti spre miercuri. Potrivit reprezentantilor SAJ Vaslui, cele mai multe interventii au fost în cazul accidentelor rutiere, cât si a persoanelor cu afectiuni neurologice si cardiologice. “Dacã ieri au predominat interventiile la accidente rutiere, azi-noapte au apãrut problemele la persoanele cu afectiuni neurologice si cardiologice. Din pãcate, s-a ajuns foarte greu la solicitãri din cauza drumurilor impracticabile si, în plus, au fost foarte multe transferuri la spitale din Iasi, fiind vorba de urgente de gradul zero. Pentru a face fatã la toatã aceastã situatie, am chemat de acasã personalul specializat, chiar dacã se afla în concediu”, a declarat Mariana Nitoi, directorul medical al SAJ Vaslui. Potrivit aceleasi surse, în ultimele 24 de ore nu s-a pus problema ca ambulantele sã nu poatã ajunge la vreo solicitare, acolo unde a fost cazul solicitându-se sprijinul echipajelor de deszãpezire.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.