„Stãm azi în fata unor decizii de importantã majorã pentru dezvoltarea nationalã. Sunt în acelasi timp consecinte pentru definirea noastrã ca natiune politicã, pentru modelul de dezvoltare economicã, pentru relatia cu mediul natural si pentru alegerile strategice pe care le facem la nivel intenational. La acest nivel privesc si înteleg sã discutãm chestiunea exploatãrii resurselor naturale pe care o avem atât de urgent si apãsat pe agenda noastrã.
În momentul de fatã asistãm la un esec al actiunii publice în privinta a douã chestiuni care au stârnit interesul românilor. Rosia Montanã si exploatãrile gazelor de sist din Moldova si din toatã România sunt douã proiecte ratate în felul în care au fost promovate si derulate. Principalul motiv este cã ele nu au ajuns sã aibã sprijinul comunitãtilor locale. În acelasi timp a rezultat un clivaj sever între sustinerea si respingerea acestor proiecte la nivel national.
Cauza pe care o asez înaintea acestui insucces este modul netransparent si lipsit de o constructie publicã ce sã strângã natiunea în jurul ei, nu sã o separe mai mult. Mijloacele complet nesincere prin care aceste proiecte au fost mai mult împinse pe culoarele diverselor guverne si lipsa totalã de interes de a comunica dinainte românilor ce au de câstigat din ele au stârnit îndoiala si chiar mânia oamenilor. Acolo unde comunitãti locale s-au trezit peste noapte cã soarta li se poate schimba radical acestea au reactionat dur.
Au fost si sunt numerosi români, de orientãri politice diverse, care au ajuns sã se întrebe pe bunã dreptate: dar nouã ce ne iese? Cuvintele sãrace si comunicatele guvernamentale seci nu au transmis nimic credibil, mai ales unor oameni îngrijorati cã mai degrabã ar fi de pierdut enorm, iar de câstigat prea putin.
E nevoie de o cale comunã care sã dea un sens multumitor tuturor sau unei majoritãti largi pentru marile proiecte de resurse naturale. E bine sã o spunem clar, companiile care vor sã investeascã, românesti sau strãine, sunt bine venite si trebuie încurajate sã creeze beneficii si locuri de muncã, pentru ele si pentru societate. Cetãtenii, comunitãtile locale, statul si firmele trebuie sã fie la aceeasi masã.
Miza cooperãrii este uriasã
Cred cu tãrie cã este nevoie imediat de un Acord National care sã primeascã girul tuturor partidelor politice si institutiilor esentiale pentru chestiunea resurselor nationale. Într-o mãsurã semnificativã societatea trebuie sã fie parte la acest acord prin institutiile si organizatiile civile ce doresc sã contribuie. Exploatarea dar si strategia generalã privind resursele naturale ale României trebuie sã iasã din spectrul rãzboiului politic cu mize imediate si egoiste. Interesul comun trebuie sã ne dicteze, dincolo de desfãsurarea alegerilor, o rezolvare si o directie asumatã de toti si din care sã aibã de câstigat România în ansamblu.
Câtã vreme subiectul resurselor va rãmâne priozinier intereselor economice imediate si particulare el va esua sã întruneascã sprijin public si nu va conduce la dezvoltarea României.
Definirea consensualã a unui model economic, social si de mediu despre resursele naturale ne va da o sansã pentru dezvoltare. Nu trebuie sã rãmânem la stadiul de mine si extractie, ci trebuie sã alegem ce prioritãti industriale definim pentru urmãtoarele decenii în baza acestor resurse. Nu trebuie sã ne uitãm doar la ce vindem, ci si ce consecinte au actiunile asupra mediului si deci asupra sãnãtãtii generatiilor viitoare. Si mai ales nu trebuie sã ratãm sã facem din resurse un atu pentru pozitia României la nivel strategic international deoarece avem potentialul sã depãsim stadiul de consumatori si sã devenim un jucãtor, un lider în regiunea noastrã.
Miza cooperãrii este uriasã. Resursele naturale ale României folosite cu cap si întelepciune pot întãri natiunea, spre deosbire de acum când sunt doar un motiv de gâlceavã si teamã. Vã invit pe toti sã întelegem ce trebuie sã ne lege si ce ne poate separa, pentru a avea toti de câstigat. Cer Guvernului sã porneascã dezbaterea acestui Acord cât mai curând, sã pregãteascã documentele de lucru si sã invite toate pãrtile interesate la un dialog consistent, nu doar de fatadã” – Declaratie politicã a deputatului Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene PNL Vaslui