În urma întâlnirii maraton de luni după-amiază dintre reprezentanţii conducerii şi cei ai sindicatelor de la Combinat, s-a ajuns la concluzia că în Combinat se va aplica şomajul tehnic. Măsura vine ca urmare a opririi, începând cu 19 noiembrie, a Furnalului 3, pe o perioadă de cel puţin 2 luni, şi alte obiective, cum ar fi LTG 2 şi laminorul de Benzi la Cald fiind oprite din funcţiune pe anumite perioade de timp până la sfârşitul acestui an.
„După anunţul referitor la oprirea temporară a unui furnal, ArcelorMittal Galaţi a avut o întâlnire cu partenerii sociali pentru a defini condiţiile de lucru din această perioadă. Reducerea producţiei înseamnă şi o diminuare a timpului de lucru cu 20 de zile lucrătoare. Concluzia întâlnirii a fost că în Combinat se va aplica şomajul tehnic. Angajaţilor li se va acorda, mai întâi, concediul de odihnă neefectuat, iar apoi vor intra în şomaj tehnic pentru o perioadă de maximum 15 zile, până la finalul lunii decembrie. În ianuarie, dacă perioada de 20 de zile nu a fost completată, vor primi concediu de odihnă pe 2011, pentru diferenţă”, a precizat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal România, Dorian Dumitrescu.
Ce spun sindicatele
Sindicaliştii de la Sindicatul Solidaritatea au transmis un comunicat de presă semnat de liderul Gheorghe Tiber în care arată că sindicatul îi informează pe membrii săi de sindicat că nu a fost şi nu este de acord cu măsura efectuării anticipate a concediului de odihnă aferent anului 2011 şi nici cu măsura şomajului tehnic deoarece acestea afectează grav drepturile salariale şi cele de sănătate ale salariaţilor şi nu se justifică economic, social şi tehnic: „În anul 2010 planul de producţie de 2,2 milioane de tone de oţel lichid, s-a realizat deja, iar măsurile dispuse au mai degrabă legătură cu soarta viitoare a combinatului (pregătirea închiderii fluxului cald – furnale, oţelării), precum şi cu negocierea CCM-ului pe anul 2011 şi chiar cu păstrarea averii acţionarului principal, Lakhsmi Miital. Ba chiar mai mult, în perioada şomajului tehnic efectele Contractului Individual de Muncă şi efectele Contractului Colectiv de muncă sunt suspendate, ceea ce înseamnă că drepturile prevăzute de aceste contracte nu se acordă (ajutoare sociale, de deces, de naştere, de căsătorie). Măsura adoptată în mod unilateral de administraţia ArcelorMittal Galaţi cu privire la trimiterea salariaţilor maxim 15 zile în şomaj tehnic în perioada noiembrie-decembrie 2010 este una abuzivă şi nedreaptă, motiv pentru care conducerea sindicatului Solidaritatea recomandă membrilor săi să nu semneze nicio hârtie, notificare sau să scrie pe aceasta că nu sunt de acord şi apoi să o semneze. Oficiul juridic al Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor din România va acţiona în instanţă ArcelorMittal Galaţi pentru recuperarea diferenţelor salariale pierdute prin şomaj tehnic, recuperarea contravalorii tichetelor de masă, a diferenţelor de contribuţii la pensii, sănătate precum şi pentru recuperarea vechimii în muncă pierdute prin suspendarea contractelor individuale de muncă”.
Liderul FSS Metarom Galaţi, Gheorghe Bezman, care este şi liderul Sindicatului Liber al Oţelarilor, nu a putut fi contactat telefonic pentru un punct de vedere al sindicatului vizavi de aplicarea acestei măsuri asupra personalului.
monitoruldegalati.ro