LUPTÃTORII Desi au fost goniti din imobilul Universitãtii Ecologice din Bârlad unde îsi tineau dezbaterile bilunare, membrii Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad nu se dau bãtuti: au gãsit o nouã locatie pentru a-si desfãsura activitatea. Ieri a avut loc o conferintã de presã care aduce în atentia opiniei publice pericolul fracturãrii hidraulice pentru exploatarea gazelor de sist si prezentarea dovezilor pe care le detin, într-un amplu document intitulat „Gazele de sist- Armageddon 2013”. Membrii GISC au depus documentul la mai multe institutii judetene de resort (Prefecturã, CJ Vaslui, APM, Apele Române, precum si la Primãria Bârlad), iar acum douã zile l-au depus si la Ministerul Mediului, la cabinetul ministrului Rovana Plumb. GISCB a anuntat cã a depus la Primãria Bârlad o solicitare privind aprobarea unui mars si a unui miting de protest pe data de 27 mai, la Bârlad. Luni, primarul Constantinescu va da rãspuns solicitãrii.
GISC Bârlad si-a reluat activitatea dupã ce au fost alungati din sediul Universitãtii Ecologice din Bârlad, imediat dupã marsul de protest de pe 4 aprilie. Noua locatie este undeva în centrul orasului, iar ieri GISC a convocat o conferintã de presã unde a fãcut mai multe prezentãri si anunturi referitor la activitatea lor de pânã acum, de la 4 aprilie si pânã în prezent. „Acum mai bine de o sãptãmânã am început sã strângem materiale, pentru cã tot ni se spune cã nu existã dovezi privind impactul devastator al fracturãrii hidraulice asupra mediului si al oamenilor. Am întocmit acest document intitulat <<Gazele de sist – Armageddon 2013″ în care prezentãm nenumãrate mãrturii, cu nume si locuri, date si persoane ce pot fi contactate ca sã vorbeascã, în special din SUA. Noi am depus acest material la Ministerul Mediului, l-am prezentat la mass-media nationalã si anume la Realitatea TV, B1 TV, Antena 3, TVR 1, TVR 2 si la Asociatia Oamenilor de Afaceri din România. Am trimis si la o parte din institutiile statului de la judet si avem deja si un rãspuns de la ANRM, la problemele ridicate de noi. Nu sunt rãspunsuri pe mãsura unei asemenea institutii si nu este la obiect. Noi nu ne-am intimidat si nu renuntãm la luptã, mã refer la noi bârlãdenii, si avem acum si dovezi palpabile. Sã stiti cã cei citati de noi în material sunt dispusi sã vinã din SUA la Bârlad, pentru a arãta tuturor prin ce trec si sã vedem cu ochii nostri ce nenorociri aduce fracturarea hidraulicã”, a spus protopopul Vasile Lãiu. În afarã de pãrintele protopop, au mai luat parte la conferintã ing. Ovidiu Tiron, geolog dr. Gabriel Sava, ing. Ioan Igescu, notar Lulu Fânaru, ing. Violeta Cozar.
„Armageddon 2013”
Generalul Neculai Rotaru a prezentat fragmente din documentul întocmit de GISC care cuprinde: Acordurile petroliere încheiate cu Compania Chevron – care sunt ilegale, Riscurile fracturãrii hidraulice, evenimente si fapte care confirmã pericolele la care poate fi expusã populatia din zonele vizate de exploatarea gazelor de sist, realitatea din Pittsburgh – Pennsylvania, falsa problemã a scãderii pretului la gaze si aparitia locurilor de muncã, dezinformarea uriasã fãcutã de primul ministru Victor Ponta – cum cã gazele de sist nu afecteazã mediul, decizia unui judecãtor american care trage la rãspundere statul iresponsabil cã a aprobat fracturarea hidraulicã, scrisoarea mai multor medici – avocati de sãnãtate publicã care îsi aratã îngrijorarea referitoare la efectele asupra sãnãtãtii populatiei cauzate de produsele chimice volatile, explozii, incendii, apã contaminatã – toate acestea din cauza fracturãrii hidraulice, precum si o listã cu 320 de familii din Pennsylvania care au avut de suferit de pe urma fracturãrii hidraulice, utilizatã în exploatarea gazelor de sist din Pennsylvania. „Celor care ne ascultã cum vor ei si nu ne cred acest material le aduce exact lucrurile la care noi ne-am referit. Sunt dovezile cerute de ei!”, a spus gr. Neculai Rotaru. Ing. Ovidiu Tiron a prezentat felul în care Chevron recurge la înselarea populatiei, lipsind-o de informatii reale si angajând o firmã de PR, aceeasi care la începutul anilor 1960 a fost angajatã sã prezinte lumii faptul cã tutunul nu este nociv.
Miting pe 27 mai la Bârlad
GISC Bârlad a înaintat acum douã zile o solicitare la primarul municipiului Bârlad, pentru a primi aprobarea unui mars si a unui miting de protest pe data de 27 mai, la orele 16.00. Se intentioneazã organzarea marsului de la SC Confectii SA Bârlad, cu oprire la Primãria Bârlad, dar din surse oficiale am aflat cã rãspunsul primarului Constantin Constantinescu, pe care îl va da luni, va fi unul favorabil … dar în stilul sãu caracteristic: mitingul va fi aprobat la Centrul de Afaceri „Tutova” – nu în centrul orasului! Exact ca pe 4 aprilie la Vaslui, când mitingul a fost aprobat la periferia orasului. Ca noutate, la acest miting vor veni mai multi cetãteni americani, din statul Pennsylvania, care vor sã arate bârlãdenilor prin ce au trecut. „Ei pot dovedi! Nu este usor sã gãsim oameni care sã aibã curajul sã spunã ce trãiesc si ei au spus cã sunt dispusi sã vinã sã ne arate cum le cade carnea la copii, cum li se atrofiazã muschii, cum le mor animalele din ogradã, cum si-au pãrãsit casele – obligati de companiile de gaze. Va fi foarte interesant si chiar dacã vom întâmpina greutãti si nu se va aproba mitingul, ei tot vor veni!”, a spus protopopul Vasile Lãiu.
ARMAGHEDON: Cum ne trãdeazã politicienii români
Toate persoanele din România, plãtite din bani publici, a cãror activitate profesionalã are repercursiuni asupra statului si cetãtenilor României, sunt obligate legal, dar si moral, sã se informeze temeinic, obiectiv si în mod continuu si sã actioneze cu prudentã, responsabilitate si cu bunã credintã în orice problemã, cu consecinte grave asupra populatiei si mediului, cum este cea a gazelor de sist .
Pentru cei mai putin informati, dar si pentru lobbystii care spun cã nu existã dovezi despre faptul cã metoda fracturãrii hidraulice, folositã atât la explorarea cât si la exploatarea gazelor de sist, este o metodã periculoasã si distructivã (unii spun criminalã ), vã supunem atentiei acest material care contine o parte din dovezile existente.
Acest document a fost pus la dispozitia ministerelor, institutiilor abilitate din România, cât si la dispozitia mass-media, si nu numai.
Având în vedere amploarea si gravitatea situatiilor create de explorarea si exploatarea gazelor de sist, prin fracturare hidraulicã ( vezi Anexa – Harta perimetrelor de explorare ), dar si modul netransparent si dezinformarea practicatã atât de compania beneficiarã, reprezentantii Guvernului României cât si de lobbystii interni sau externi, formatorii de opinie din spatiul public au datoria patrioticã si de onoare de a informa corect si permanent cetãtenii.
Publicând dovezile de care dispun, formatorii de opinie si reprezentantii societãtii civile, împreunã cu cetãtenii, în cunostintã de cauzã, vom reusi sã determinãm guvernantii, aflati temporar în functii publice, sã tinã cont de vointa si viata noastrã.
Multumim public, celor care, prin opiniile exprimate sau prin documentele scrise ( surse de informare si documentare pentru autori) au contribuit la realizarea acestui material de informare, dar si celor care vor contribui, prin activitatea lor ulterioarã, la un deznodãmânt fericit, în acord cu aspiaratiile legitime ale majoritãtii românilor, care nu doresc folosirea fracturãrii hidraulice pentru explorarea sau exploatarea gazelor de sist în România.
Mai devreme sau mai târziu, în functie de decizia luatã individual, fiecare va rãspunde în fata legii si în fata propriei constiinte, iar istoria îl va consemna pe un loc de onoare sau de blamare.
Dacã dorim ca si urmasii nostri sã se bucure de o tarã cu un mediu curat, pentru noi toti, cei care astãzi iubim România si ne mândrim cu ea, considerãm cã ACUM ESTE MOMENTUL DECISIV sã actionãm uniti si hotãrîti, sã ne protejãm tara pe care am luat-o cu împrumut de la copii nostri.
Avem toate argumentele care ne dau dreptul sã spunem :
NU FRACTURÃRII HIDRAULICE !
NU EXPLORÃRII GAZELOR DE SIST PRIN FRACTURARE HIDRAULICÃ!
NU EXPLOATÃRII GAZELOR DE SIST PRIN FRACTURARE HIDRAULICÃ!
NU SÃRÃCIRII SI DECIMÃRII POPORULUI ROMAN !
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
I. Acordurile petroliere încheiate cu compania Chevron sunt ilegale
Legea petrolului nr. 238/2004 prevede în continutul ei urmãtorii termeni :
“Art. 1 – (1) Resursele de petrol situate in subsolul tarii si al platoului continental romanesc al Marii Negre, …, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice si apartin statului roman.
(2) Petrolul reprezinta substantele minerale combustibile constituite din amestecuri de hidrocarburi naturale, acumulate in scoarta terestra si care, in conditii de suprafata, se prezinta in stare gazoasa, sub forma de gaze naturale, sau lichida, sub forma de titei si condensat.
(3) Gazele naturale cuprind gazele libere din zacaminte de gaz metan, gazele dizolvate in titei, cele din capul de gaze asociat zacamintelor de titei, precum si gazele rezultate din extractia amestecurilor de gaz condensat.
Art.2 In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile folosite se definesc dupa cum urmeaza: …
(2) acord petrolier este actul juridic incheiat, potrivit prevederilor prezentei legi, intre autoritatea competenta (ANRM, n.a.) si una sau mai multe pesoane juridice romane ori straine, in vederea efectuarii de operatiuni petroliere si a concesionarii bunurilor necesare realizarii acestora;…
(13) dezvoltare semnifica ansamblul lucrarilor care constau in realizarea sondelor de exploatare, construirea, montarea, reabilitarea si modernizarea instalatiilor specifice, conductelor colectoare, conductelor magistrale, echipamentelor si a altor utilitati necesare extractiei, tratarii, stocarii, transportului si tranzitului petrolului;
(14) exploatare semnifica ansamblul de lucrari efectuate la si de la suprafata pentru extragerea petrolului, colectarea, tratarea, transportul, precum si tranzitul acestuia prin conductele magistrale, in vederea realizarii unor scopuri economice prin folosirea si punerea in valoare a acestuia;
(15) explorare semnifica ansamblul de studii si operatiuni care se realizeaza pentru cunoasterea conditiilor geologice de acumulare a petrolului si cuprinde identificarea zacamintelor, evaluarea cantitativa si calitativa a acestora, precum si determinarea conditiilor tehnice si economice de valorificare; …
(24) operatiuni petroliere semnifica ansamblul de activitati de explorare, dezvoltare, exploatare si abandonare a unui zacamant petrolier, inmagazinarea subterana, transportul si tranzitul petrolului pe conducte magistrale, precum si operarea terminalelor petroliere;..
(27) permis de prospectiune este actul juridic emis de autoritatea competenta prin care se acorda dreptul neexclusiv, in sensul ca se poate acorda simultan mai multor solicitanti, de a efectua lucrari de explorare intr-un perimetru petrolier; …
Art. 27. – (1) Operatiunile petroliere, inclusiv …, se concesioneaza in conditiile prezentei legi de catre autoritatea competenta.
(2) Durata initiala a concesiunii poate fi pana la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de pana la 15 ani.
Art. 30. – (1) Concesionarea operatiunilor petroliere se realizeaza prin acord petrolier, incheiat de autoritatea competenta cu persoane juridice romane sau straine….
Art. 31- (1) Acordul petrolier se incheie in forma scrisa si intra in vigoare dupa aprobarea lui de catre Guvern.
(2) Prevederile acordului petrolier raman valabile pe toata durata acestuia, cu exceptia adoptarii unor dispozitii legale favorabile titularului acordului petrolier.(Acest paragraf a fost ulterior modificat)………
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Art. 47. – Titularul acordului petrolier are urmatoarele drepturi:..
(e) sa dispuna asupra cantitatilor de petrol ce ii revin, conform clauzelor acordului petrolier, inclusiv sa le exporte; …”
Sã observãm cã:
1. Gazele naturale de care se ocupã legea petrolului se mai numesc si “gaze conventionale”; deci,Legea petrolului nr. 238/2004 se ocupã doar de gazele naturale conventionale, nu si de restul gazelor naturale, numite “gaze neconventionale” (printre care se aflã gazele de sist);
2. Spre deosebire de legea minelor (pentru aur, cupru etc.), unde pentru concesiune existã licentã pentru explorare (pentru maximum 8 ani) si licentã separatã pentru exploatare (de fapt pentru dezvoltare, exploatare, închidere) (pentru 20 de ani), în legea petrolului existã o singura licentã “mixtã”, de explorare si de exploatare, numitã ‘acord petrolier (de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare)’ (de fapt ar trebui sã fie si pentru abandonare !) (pentru 30 de ani);
3. Explorarea are trei etape: cercetare, prospectare si explorare geologicã
Productia actualã de gaze naturale (conventionale) în România
Productia actualã de gaze naturale este de 11 miliarde m.c./an (de la productia maximã de 36 miliarde m.c. în anul 1986), iar necesarul intern este de 15-16 miliarde m.c./an (populatie si întreprinderile care mai existã) s7t; diferenta este acoperitã prin import de gaze în principal din Rusia. Depozitele cunoscute acum de gaze naturale din Romania sunt de circa 100 miliarde m.c., deci suficente pentru înca circa 10 ani. Productia internã este realizatã de douã companii: compania de stat Romgaz, care extrage circa 6 miliarde m.c./an, si compania Petrom.S.A. (în care statul român are 10 % din actiuni, restul fiind detinut de austriecii de la OMV), cu o productie de circa 5 miliarde m.c./an. Mentionãm cã România nu a exportat pânã acum gaze naturale, deoarece nu are instalatii de lichefiere si conducta Arad-Szeged (plãtitã de statul român si de statul maghiar) nu este încã finalizatã . Petrom a anuntat, se pare, cã de îndatã ce aceastã conductã va fi finalizatã, va exporta (parte din) gazul produs de ea: legea petrolului nr. 238/2004 îi permite si Uniunea Europeana o cere, prin impunerea liberalizãrii (circulatiei) energiei.
În România, gazele de sist nu se regãsesc în actuala Lege a petrolului 238/2004 (vezi Art. 1, alin. 3) deci, teoretic, gazele de sist nu pot fi explorate-dezvoltate-exploatate în România, pânã nu se modificã legislatia.
Nu existã nici un studiu profesionist complet care sã analizeze gazele neconventionale (gazele de sist). Aflãm din depozitia ANRM cã existã în pregãtire un studiu referitor la gazele neconventionale, incluzând gazele de sist, care va avea cert un nivel stiintific ridicat datoritã componentei echipei de lucru, sub egida Comitetului National Român, pentru Consiliul Mondial al Energiei (CNR-CME).
Echipa care lucreazã la elaborarea acestui studiu, este finantatã de companiile beneficiare, din domeniul energiei, care sunt interesate sã exploateze gaze de sist si atunci rezultã cã întregul material va face apologia unor metode sigure si nepoluante care astãzi nu existã si nu sunt mãcar în faza de proiectare.
ANRM ne sfãtuieste sã asteptãm concluziile acestui studiu, înainte de a declansa o “cruciadã” împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin FH.
Dar ANRM nu a asteptat acest studiu si a aprobat pentru Chevron patru acorduri petroliere pentru gaze neconventionale – oare de ce ?
Nu se cunosc perimetre care contin cu sigurantã gaze de sist în România.
Deci, compania americanã Chevron www.chevron.com) detine 4 acorduri petroliere pentru gaze de sist (mentionãm cã pe site-ul companiei se mentioneazã expres cã este vorba de gaze de sist pentru cele 4 perimetre: „shale gas exploration areas”), obtinute astfel:
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
• Guvernul a concesionat (în urma cererii avansate în iulie 2010) companiei
americane Chevron trei perimetre în Dobrogea de sud, cu iesire la Marea Neagrã, în suprafatã totalã de 2.700 km2 (â270.000 ha) pentru gazele de sist, prin 3 acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare, încheiate între ANRM (martorii s7t si s8t au semnat) si Chevron România Holdings B.V.(subsidiara olandezã a companiei americane Chevron):
– în perimetrul EX – 18 VAMA VECHE, prin HG nr. 188 din 20.03.2012 (publicatã în M.Of. din 28.03.2012),
– în perimetrul EX – 19 ADAMCLISI, prin HG nr. 189 din 20.03.2012 (publicatã în M.Of. din 28.03.2012),
– în perimetrul EX – 17 COSTINESTI, prin HG nr. 190 din 20.03.2012 (publicatã în M.Of. din 28.03.2012) .
• La 29 februarie 2011, Chevron a achizitionat 100 % de la Regal Petroleum
acordul petrolier pentru gaz, pentru perimetrul EV-2 Bârlad de 6.257 km2 (â625.700 ha). Acordul petrolier a fost aprobat lui Regal Petroleum prin HG nr. 2283 din 9.12.2004 (publicatã în M.Of. din 4.01.2005) si transferat lui Chevron de cãtre ANRM în 2011; explorãrile erau planificate sã înceapã în 2012.
Cele trei acorduri petroliere detinute de Chevron în Dobrogea au fost declasificate la cererea societãtii civile si au fost puse pe site-ul ANRM.
Acordul petrolier detinut de Chevron pentru Bârlad nu a fost încã declasificat.
În urma declasificãrii celor trei acorduri ale Chevron în Dobrogea, am putut observa, printre altele, douã lucruri:
1) Toate cele trei acorduri contin la Art. 1 -Definitii, la pagina 7, urmãtoarea definitie:
*Gaze naturale* sunt gazele libere din zãcãmintele de gaz metan, gazele dizolvate în titei, cele din capul de gaze asociat zãcãmintelor de titei, gazele rezultate din extractia amestecurilor de gaz condensat precum si gaze neconventionale.
Dacã comparãm aceastã definitie a gazelor naturale din cele trei acorduri, Art. 1, cu definitia gazelor naturale din Legea petrolului nr. 238/2004, Art. 1, alin (3), cu care trebuia sã coincidã, observãm cã apare ceva în plus: “precum si gaze neconventionale.”
Deci ANRM, prin Presedintele sãu de atunci, dl. Alexandru Patruti, si Directorul General de atunci, dl. Dorin Octavian Cojocaru , au “actualizat” cu de la sine putere acordul petrolier si pentru gaze neconventionale, desi acest lucru nu este prevãzut în Legea petrolului nr. 238/2004.
Este proba cã Legea petrolului nu se referã si la gazele neconventionale si cã deci cele trei acorduri sunt ilegale.
2) În Anexa 1, de la sfârsitul fiecãruia din cele trei acorduri, se aflã scris „Programul minim de lucrãri de explorare” pentru maximum 8 ani, identic la toate trei: de 2Â2â4 ani în Faza I (program obligatoriu), cu costuri totale de 21.140.000 USD, si trei variante (de 2 ani, de 3 ani si de 4 ani) pentru Faza II (program optional), cu costuri totale în varianta de 4 ani de 100.140.000 USD.
Deci, în cele trei acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare din sudul Dobrogei sunt detaliate doar lucrãrile de explorare , în valoare totalã de
3 x121.280.000â363.840.000 USD pentru 8 ani.
Aceasta explicã de ce unii vorbesc de exploatare (acordul este de explorare plus exploatare, pentru 30 de ani) , altii de explorare (sunt aprobate lucrãrile pentru faza de explorare, care dureazã maximum 8 ani) !
Concluzii:
1). Considerãm cele patru acorduri petroliere încheiate cu Chevron ca fiind ilegale în legislatia actualã si trebuie deci sã fie anulate.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
În acest sens ar fi necesar si urgent ca juristii din România sã se pronunte despre legalitatea acordului petrolier din perimetrul EV 2 Bârlad si cele rei acorduri petroliere din Dobrogea pentru gaze de sist, încheiate în afara legii petrolului nr. 238/2004.
2). Chevron nu poate opera gaze neconventionale (de sist) cu aceste acorduri petroliere
Aceste acorduri petroliere prevãd operatii cu gaze conventionale.
Prin Legea petrolului nr. 238/2004, Art. 31 (2), “Prevederile acordului petrolier rãmân valabile pe toatã
durata acestuia”, deci acest acord petrolier este doar pentru gaze conventionale, chiar dacã mâine ar fi schimbatã legea petrolului.
Se impune de asemenea ca juristii sã se exprime despre legalitatea explorãrii-exploatãrii gazelor neconventionale în perimetrul Bârlad de cãtre Chevron, cu un acord petrolier pentru gaze conventionale, obtinut prin cumpãrare (transfer de titular) de la Regal Petroleum si nu pentru gaze neconventionale.
3). ANRM trebuie sã justifice clasificarea integralã a tuturor acordurilor petroliere, având în vedere cã potrivit art. 203 lit. b) din HG nr. 585/2002, privind Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate, se interzice expres clasificarea în bloc a contractelor/acordurilor.
În acest sens, textul art. 203 lit. b) din HG nr. 585/2002 prevede: “b) clasificãrile se aplicã numai acelor pãrti ale contractului care trebuie protejate”.
4) Actualul guvern în frunte cu prim ministru Ponta neglijeazã aspectul de ilegalitate a acordurilor petroliere încheiate cu Chevron !
Se stie cã în mai 2012, în urma protestelor, Guvernul Ponta a instituit un Moratoriu asupra gazelor de sist pânã la finalizarea studiilor ce se aflã în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracționare hidraulicã.
Interesant de remarcat este ceea ce a scris fostul Presedinte al ANRM, domnul Pãtruti, în depozitia ANRM : “Clarificarea existentei sau inexistentei în România a unui “Moratoriu” privind exploatarea gazelor de sist, nu poate fi fãcutã, având în vedere cã nu existã publicat nici-un act oficial pe acest subiect”, iar Directorul General al ANRM, domnul Cojocaru, în timpul Audierii Publice, spunea : “Este un “Oratoriu”, nu un “Moratoriu”“.
Actualul guvern, în frunte cu premierul Ponta, în loc sã se preocupe urgent de modificarea Legii petrolului nr. 238/2004, preferã sã se complacã într-un cadru ilegal, servind astfel cu mult patos interesele companiei Chevron si ignorând populatia din zonele vizate. Oare de ce ? Care sunt argumentele care stau la baza acestui dezinteres al guvernantilor nostri fatã de o lege si fatã de soarta (de fapt viata) cetãtenilor care au ghinionul de a locui în aceste zone ?!
II. Riscurile fracturãrii hidraulice
Gazele naturale prevãzute în Legea petrolului 238/2004 fac parte din categoria numitã “gaze conventionale”, pe când gazele naturale obtinute din sisturi, pe scurt “gazele de sist” (shale gas), fac parte din categoria numitã “gaze neconventionale”. Ambele categorii de gaze naturale fac parte, ca si titeiul, aurul, cuprul etc. din categoria mai largã a resurselor neregenerabile, deci care în cele din urmã vor fi epuizate.Cresterea consumului, în paralel cu declinul zãcãmintelor de gaze naturale
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
conventionale, au condus la necesitatea punerii în evidentã a unor noi categorii de gaze, numite generic gaze neconventionale, care pot fi valorificate în prezent prin dezvoltarea tehnologiilor de sãpare de sonde orizontale sau multilaterale si de fisurare hidraulicã.
Explorarea gazelor neconventionale este periculoasã !
Conceptul de gaze neconventionale a fost dezvoltat cu precãdere în ultimii 10 ani odatã cu perfectionarea tehnologiilor de explorare si extractie ale acestui tip de gaze.
Definitia generalã a gazelor neconventionale, acceptatã în prezent, se referã la acele acumulãri de gaze naturale care nu pot fi identificate, caracterizate si produse comercial prin tehnologii comune de explorare si productie si care sunt cantonate în rezervoare cu permeabilitãti si porozitãti reduse, ce nu permit curgerea decât prin aplicarea pe scarã largã a fracturãrilor hidraulice si sãpãrii de sonde orizontale sau multilaterale.
Categoriile de gaze neconventionale identificate si valorificate în lume sunt :
Shale gas
Argile cu permeabilitãti reduse (k< 0.1 mD)
Gazele se gãsesc în sistemul de fisuri naturale, în porii rocii sau adsorbit în mineralele si materia organicã ce compune roca
Ocurenta este legatã în principal de roca sursã
“Tight gas” gresii/roci carbonatice
Gresii, nisipuri, argile/marne nisipoase, calcare fisurate, cu permeabilitãti si porozitãti reduse (k<1mD, Φ<10%)
Proprietãti de curgere slabe ale fluidelor si risc crescut de subsaturare în gaze a rocii colector
CBM “Coal bed methane”
se gãseste în depozitele cãrbunoase care au fost îngropate în fereastra de generare a gazelor.
Gazele sunt adsorbite pe suprafetele mineralelor constituente.
“Methane Hydrates” – acumulãri de gaze formate la presiuni ridicate si temperaturi joase în sedimentele marine sau permafrostul arctic.
Caracteristica comuna a acumulãrilor de gaze neconventionale este factorul de recuperare foarte mic (3-10%), fatã de gazele conventionale, unde este de circa 80%.
Întrucât factorul de recuperare pe zãcãmintele de gaze neconventionale este foarte scãzut, volumul de resurse trebuie sã fie considerabil pentru ca exploatarea sã fie rentabilã.
În consecintã. evaluarea rezervoarelor de gaze neconventionalã necesitã o explorare complexã prin utilizarea celor mai moderne metode de investigatie geofizicã si calibrarea lor cu probe extrase din complexele geologice de interes.
Gazele din sist au fost descoperite acum 25 de ani si au fost puse în valoare acum 15 ani , pentru prima datã în SUA.
Conform acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare, încheiate între A.N.R.M. si Chevron România Holding B.V., dupã primirea licentelor compania Chevron va parcurge trei etape :
1) Cercetarea geologicã si de fizicã a pãmântului ;
2) Forarea unei sonde de prospectare ;
3) Evaluarea informatiilor obtinute de sonda de prospectare.
În conformitate cu acordurile petroliere de concesiune, sã retinem urmãtoarele definitii :
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
a) EVALUAREA – înseamnã evaluarea prin mijloace adecvate a resurselor geologice si rezervelor zãcãmântului, incluzând, nelimitativ urmãtoarele : prospectiuni geologice si geofizice, forajul sondelor de evaluare, exploatarea experimentalã, studii de zãcãmânt si alte studii.
b) Explorarea sau operatiuni de explorare – semnificã ansamblul de studii si operatiuni care se realizeazã pentru cunoasterea conditiilor geologice de acumulare a petrolului si cuprinde identificarea zãcãmântului, evaluarea cantitativã si calitativã a acestora, precum si determinarea conditiilor tehnice si economice de verificare.
c) Exploatarea experimentalã – semnificã ansamblul operatiunilor petroliere care încheie etapa de explorare a unui zãcãmânt, efectuatã în vederea determinãrii conditiilor tehnice si economice de valorificare, în vederea fundamentãrii deciziei de trecere la faza de dezvoltare si/sau exploatare a acestuia.
Dezvoltarea gazelor naturale din argile utilizeazã douã tehnologii consacrate :
• forarea pe orizontalã ;
• fracturarea hidraulicã
Mai întâi, zonele unde au fost descoperite zãcãminte sunt evaluate prin fracturarea unor mici zone cu ajutorul unor sonde verticale si orizontale.
Dacã rezultatele explorãrii sunt promitãtoare, la situl de explorare urmeazã o serie de operatiuni menite sã evalueze în detaliu viabilitatea comercialã a zãcãmântului.
Este posibil ca instalatia de foraj sã fie reinstalatã pentru a fora o sectiune orizontalã în argila gazeiferã.
Este posibil ca abia în aceastã etapã sã se recurgã la fracturare hidraulicã pentru a testa exact în ce mãsurã argila gazeiferã poate fi fracturatã spre eliberarea rezervelor de gaz natural. Dacã rezultatele sunt în continuare încurajatoare, se foreazã mai multe sonde în situl de explorare si se continuã procesul de fracturare hidraulicã.
Managerul Chevron din România, dl. Thomas Holst, în 6 februarie 2012, la seminarul de informare publicã de la Vaslui afirma : „la explorare vom folosi o „micã fracturare hidraulic㔓.
Fluidul de fracturare contine în mod normal 99,5% apã si nisip si 0,5% aditivi chimici.
Acestea sunt dovezi oficiale si de necontestat cã explorarea este la fel de periculoasã ca si exploatarea gazelor de sist pentru cã foloseste aceeasi metodã contestatã si doveditã a fi poluatoare, numitã fracturare hidraulicã.
Cine spune cã explorarea nu are efecte dãunãtoare pentru mediu si oameni este prost informat sau neinformat sau rãu intentionat sau este interesat sã facã lobby pentru companiile petroliere din motive diverse care pot fi doar bãnuite si în nici un caz ignorate.
Gazele de sist sunt exploatate (extrase) prin tehnologia numitã “fracturare (fisurare) hidraulicã” (FH pe scurt ), fiind nevoie de mult mai multe puturi decât în cazul rezervelor conventionale. “Aceastã FH presupune pomparea la mare adâncime (cîtiva kilometri) a unei mari cantitãti de apã, nisip si aditivi, pentru a sparge stratul de rocã si a elibera gazul. Aditivii folositi contin circa 600 de substante chimice, dintre care unele sunt cancerigene. Consumul foarte mare de apã, riscul de contaminare a pânzei de
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
apã freaticã si producerea de cutremure mici de suprafatã sunt argumentele centrale împotriva utilizarii metodei de fracturare hidrauluicã – singura utilizatã în prezent la scarã comercialã pentru extractia gazului din sisturi.”
Fracturarea hidraulicã este operatiunea petrolierã care se aplicã în rezervoarele cu permeabilitate si porozitate scãzute pentru realizarea pe cale artificialã a unui sistem de microfisuri prin care sunt antrenate gazele cãtre gaura de sondã.
Procedeul constã în pomparea sub presiune în strat a unui volum important de apã în amestec cu substante chimice adecvate compozitiei rocii supuse acestui preocedeu împreunã cu materiale de sustinere, denumite propanti, care mentin deschis sistemul de microfisuri.
Impactul asupra mediului cauzat de procedeul fisurãrii hidraulice este legat în principal de :
1. Utilizarea suprafetelor de teren (suprafete necesare pentru sãparea sondelor, parcarea si manipularea utilajelor grele), spatiu necesar pentru echipamentele de suprafatã, facilitãti de procesare a gazelor si transportul acestora, drumuri de acces.
2. Emisii poluante în aer si poluarea fonicã: emisiile datorate transportului cu camioane de mare tonaj si a agregatelor de presiune (utilizarea motoarelor termice), manipularea fluidelor care contin substante periculoase si care se pot evapora în aer.
3. Consumul unor cantitãti semnificative de apã.
4. Apa poate fi contaminatã cu produse chimice folosite în fracturarea hidraulicã, dar si cu apa rezidualã provenitã din formatiunile fracturate sau traversate, care contine metale grele (As, Hg,…) sau particule radioactive; posibilele cãi de migrare cãtre acvifere sau apele de suprafatã pot fi accidentele în timpul transportului cu camioane de mare tonaj, eventuale scurgeri pe liniile de colectare, batale pentru apele reziduale, deteriorarea cimentãrilor sau coloanelor sondelor (deficiente de echipare a sondelor) sau curgeri necontrolate prin sistemul natural de fisuri al rezervorului sau pe planuri de falii;
5. Este posibilã o intensificare a miscãrilor seismice din cauza fracturãrii hidraulice sau injectia unor volume mari de apã rezidualã;
6. Posibil impact asupra biodiversitãtii.
Riscuri majore care pot apare în zona Moldovei (cu precãdere în jud. Vaslui, Iasi, Bacãu, Galați si Vrancea) ca si în zona Dobrogea, cauzate de exploatarea gazului de sist, prin metoda fractionãrii hidraulice, sunt :
1) contaminarea solului pe o perioadã extrem de îndelungatã, scoaterea a zeci de mii de Ha din circuitul agricol si aparitia zonelor de desert;
2) contaminarea surselor de apã subteranã si de suprafatã, cu diferite substante, aditivi chimici si izotopi radioactivi ( numiti trasori), pe o perioadã extrem de îndelungatã (sute sau chiar mii de ani);
3) modificarea ecosistemului existent prin disparitia si afectarea a zeci de soiuri de plante, pãsãri si animale;
4) contaminarea aerului cu substante extrem de toxice care pot produce îmbolnãviri extrem de grave cum ar fi cancerul, bolile de piele, sângerãri sau chiar decesul (ex. Radiu-226, Radiu-228 � provoacã cancerul osos și leucemie; Radon-220, Radon-222 � provoacã cancerul la plãmâni, H2S (hidrogenul sulfurat) � în cantitãți peste limita normalã provoacã decesul în mai puțin de 1 minut);
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
5) distrugerea și dispariția satelor și comunelor prin depopulare � mii de familii vor fi silite sã abandoneze întreaga zonã datoritã poluãrii, lipsei apei potabile, alimentelor sãnãtoase și a riscului de îmbolnãvire;
6) producerea unor microcutremure, care pot genera în timp cutremure regionale de intensitãți mari (cazul din Blackpool, în nord-vestul Angliei, din 2011);
7) eliminarea oricãrei posibilitãți de dezvoltare a zonei � majoritatea investitorilor vor evita județele Vaslui, Vrancea și Galați;
8) afectarea directã a principalelor activitãți rurale (apiculturã – albinele vor muri primele , viticulturã, pomiculturã, pisciculturã, zootehnie etc.);
9) scãderea nivelului de trai și a duratei medii de viațã;
10) scumpirea produselor alimentare, a apei potabile, asigurãrilor de sanãtate și a locuințelor, medicamentelor și serviciilor ;
11) compromiterea totalã a turismului în cele douã zone.
Ce ar putea conține fluidul de fracturare hidraulicã care polueazã sursele de apã?!
Este o întrebare la care cu greu se poate rãspunde având în vedere secretul pe care compania Chevron îl pãstreazã fiind protejatã de o lege americanã în acest sens .
Conform declarației reprezentantului Chevron, Thomas Holst, pe postul TVR2, fluidul de fracturare hidraulicã « este un fluid care este compus în proporție de 99,5% din apã și nisip ».
Ceea ce a evitat dl. Holst sã menționeze este numãrul și mai ales denumirea substanțelor chimice, peste 750 de asemenea substante, ce vor fi adãugate în fluidul de fracturare pentru a acoperi procentajul de 0,5%. Și a mai evitat un lucru extrem de important, sã menționeze și cantitatea imensã de fluid (apã, nisip, izotopi radioactivi, substanțe și adititivi chimici) necesarã utilizãrii metodei de fracturare hidraulicã.
Cãutând sã ducã populatia în eroare, lobbystii companiei Chevron si nu numai cautã sã inducã ideea cã « fracturarea hidraulicã este o tehnologie sigurã, folositã de peste 60 de ani ! »
Realitatea este cã pânã în anul 2005 fracturarea hidraulicã s-a utilizat doar în foraje verticale si abia în 2005, compania DEVON ENERGY a reusit sã combine forajul pe orizontalã cu fracking-ul cu substante chimice pentru extragerea gazului neconventional ( gazul de sist ) din zãcãmântul BARNETT ( S.U.A.).
Faptul cã tehnologia extragerii gazelor de sist prin forare orizontala este nouã, de circa 6-7 ani, iar efectele ei sunt dãunãtoare mediului si vietii oamenilor, sunt probleme mai putin cunoscute, insa este confirmat chiar in pliantul companiei Chevron unde, la punctul « Dezvoltarea gazului din argile « – se aratã « Trebuie amintit cã productia de gaze din argile a crescut rapid în ultimul deceniu, în Satele Unite, de la 3% la cca. 25% din productia totalã a tãrii. »
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Practic, nu existã investigatii stiintifice care sã dovedeascã cã noua tehnologie de
fracking este sigurã, dar existã destui lobbysti ai companiilor petroliere respective care, dimpotrivã, neagã efectele nocive si companiile încearcã ascunderea lor prin clauze de nedivulgare, plãtite de respectivele companii celor care au avut de suferit în urma utilizãrii fracturãrii hidraulice.
III. Evenimente si fapte care confirmã pericolele la care poate fi expusã populatia din zonele vizate de exploatarea gazelor de sist
Rafinarie Chevron În California
Din pãcate prestigiul Chevron în lume este unul pãtat de fapte care pun mari semne de întrebare privind seriozitatea si responsabilitatea companiei.
Dezastru ecologic în Ecuador – autor compania Chevron
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
În 2012, la San Ramon, California, la întâlnirea anualã a actionarilor Chevron,
peste 150 de oameni au protestat împotriva Chevron, formandu-se un grup unic
de membri de sindicat, actionari si lideri de comunitati.
Un actionar al companiei Chevron si ca el au mai fost si altii, profund impresionat si afectat de constatãrile la fata locului, în urma exploatãrilor de resurse minerale din Ecuador, a hotãrât ca, la adunarea actionarilor, sã ridice problema în fata sefului Chevron, pentru a pune capãt acestui prãpãd ecologic .
Iatã faptele : compania a contaminat pãdurile amazoniene; a lãsat multi oameni bolnavi de cancer; râurile si solul au fost otrãvite ; fauna si flora au fost distruse.
Multi oameni si-au pierdut viata sau pe cei dragi, ca rezultat al arogantei, lipsei de responsabilitate si comportamentului brutal al companiei în pãdurile virgine.
Poluarea produsã a dus la alte afectiuni : la copii au putrezit tãlpile picioarelor, pielea cãzând bucatã cu bucatã, le-au apãrut negi si arsuri pe piele; la multe femei au apãrut negi cancerosi pe nas .
Este normal sã fie atâta cancer într-o pãdure virginã ?
În multe locuri nu se mai vad animale sau pãsãri deoarece au început sã moarã.
Declaratii culese din zonã :
„ Noi toti avem dreptul la viatã. Nimeni nu are dreptul, chiar cea mai puternicã companie multinationalã din lume, sã ne ia acest drept .”
„Vreau sã le spun celor de la Chevron cã si noi suntem oameni ca si dânsii. Dacã dumnealor le place sã aibã o apã curatã si noi avem dreptul la apã curatã. De ce vor sã ne discrimineze ?!”
„ Chevron a pãrasit Ecuadorul cu foarte multi bani din bogãtiile noastre si nu ne-au lãsat nimic. Noi am rãmas cu poluare, cu morti si cu boli, fãrã sã mai putem recupera vreodatã ceva din ce am pierdut „.
Cel mai prost an din istoria Chevron în Nigeria
Incidentele de petrol si gaze din Delta Nigerului ( Nigeria ) nu se mai termina .
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
În dimineata de 16 ianuarie 2012, locuitorii comunitãtilor Koluama 1 si Koluama 2 au fost treziti de explozia putului principal de gaze al companiei Chevron .
Incendiul a înrãutãtit viata comunitãtii într-un mod foarte grav : apa a fost otrãvitã ; mediul a fost devastat ; mijloacele de existentã distruse ; oamenii sunt ruinati si neajutorati. Incendiul a afectat sãnãtatea si mijloacele de existentã a oamenilor care trãiesc doar din pescuit. Ca urmare a unui lichid toxic ce s-a scurs la incendiu, pestii si alte vietãti acvatice au murit în numãr foarte mare. Pentru locuitori nu este sãnãtos sã se mãnânce nimic din ocean sau din râul Niger, vietile lor fiind în mare pericol.
Incendiu la platforma Chevron din Delta Nigerului :
Declaratii ale unor locuitori :
Anna Orumo : „ Nu ne place ce se întâmplã cu mediul înconjurãtor „
Doris Okorodudu : „ Vreau sã le spun celor de la Chevron ce gândesc : ceea ce se întâmplã este inacceptabil ; ne atacã sãnãtatea si ne împiedicã sã mergem la pescuit în ocean. Suntem furiosi si Chevron trebuie sã stie acest lucru„
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Pesti morti în delta Nigerului
O lunã întreagã s-a scurs pânã când Chevron sã facã o încercare mãcar de a opri incendiul cu gaz.
Timp de 30 de zile, compania nu a fãcut nimic pãnã în 2 martie când incendiul s-a stins în urma arderii întregii rezerve de gaz. Dupã incendiu, desi Chevron pretinde cã nu vor mai fi scurgeri de gaz, responsabilii comunitãtii raporteazã existenta de bule la suprafata apei si un miros nociv persistent în zonã.
Pentru acest motiv femeile din zona au protestat în fata birourilor companiei Chevron, iar o delegatie a parcurs peste 10000 km pentru a protesta în fata sediului central al Chevron din S.U.A.
Chevron este criticat in fiecare an la intalnirea actionarilor, dar protestele din
2012 au atras o multime mai mare si mai diversã, orientatã spre probleme
juridice, legate de scãpãrile de petrol si amenzile pentru practici incorecte ale
gigantului petrolier.
Faptul ca directorul executiv Watson a omis fraudulos obligatiile curente ale
companiei in Brazilia, Ecuador si Nigeria este subliniat inca o data nepasarea sa
colosala in ce priveste siguranta muncitorilor, intretinerea unui mediu nepoluat si
drepturile omului.
Aceasta s-a reflectat în numãrul record de voturi care au sustinut ca Watson sã
nu prezideze întalnirea.
Chevron a primit amenzi care se ridicã la mai mult de 43 miliarde de dolari:
22 de miliarde pentru scurgeri de petrol pe coasta Braziliei, 18 miliarde pentru
contaminarea cu petrol din Ecuador, 3 milioane pentru explozii de la gaz pe
coasta Nigeriei si 27 milioane pentru neplatirea impozitelor in Richmond.
Domnului João Antonio de Moraes, coordonatorul national al Uniunii Federale a
Lucratorilor din Industria Petroliera a Braziliei, nu I s-a ingaduit sa intre la sedinta
sub pretextul unei presupuse erori birocratice: “Am calatorit pe tot intinsul
globului pentru a impune companiei Chevron sa ridice nivelul de siguranta al
echipamentelor si rafinariilor sale. Faptul ca mi s-a refuzat accesul la intalnire
arata lipsa de respect pe care Chevron o are fata de comunitatile unde
opereaza.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Neglijenta companiei Chevron fata de siguranta muncitorilor si fata
de mediu din Brazilia in Ecuador, din Nigeria si pana in California nu va ramane
fara raspuns.”
Federatia Unita a Muncitorilor Petrolieri a deschis proces in martie pentru a cere
anularea tuturor contractelor de petrol si gaze pe care Chevron le are in Brazilia.
La doi reprezentanti din partea Sindicatului Steelworkers li s-a refuzat de asemeni
accesul la intalnire.
Sapte hotarari ale actionarilor au fost prezentate spre a discuta operatiile
riscante ale lui Chevron, incluzand o cerere de a separa functia de director
executiv de cea de presedinte al adunarii, cerere care a primit 38 procente din
voturi (dublu d ecat a primit in anii precedenti). Inspectorul statului New York
Thomas P. DiNapoli impreuna cu 39 de alti investitori, avand actiuni in total de 580 de miliarde de dolari).
Dezastru in Kazahstan
Makhambet Khakimov, un activist de mediu din Atyrau, Kazahstan, a vorbit despre impactul de douãzeci de ani de implicare Chevron în industria de petrol din Kazahstan. El descrie problemele sociale și de mediu, creșterea poluãrii, și despre o disperare crescuta cu privire la viitorul vietii in Kazahstan, odatã ce a început explorarea si exploatarea gazelor.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Din declaratiile activistului de mediu rezulta urmatoarele :
• în spatele unei fatade de tehnologie avansatã, compania ascunde adevãruri neatrãgãtoare precum cele legate de poluarea masivã a mediului ;
• De 9 ani locuitorii comunei Berezovka, datoritã afectãrii
mediului si sãnãtãtii din localitate, se luptã pentru
relocarea într-o altã localitate cu un mediu curat ;
• Aproximativ jumãtate din sãteni suferã de boli cronice. Ei resimt nocivitatea hidrogenului sulfurat si al altor chimicale toxice ;
• Cel mai recent atac cu gaz si chimicale toxice s-a întâmplat pe 12 aprilie 2012, de ziua Cosmonautului. Mirosul de gaz în sat era atât de puternic ca era imposibil sa stai afarã, iar copii din scoalã si-au astupat nasul si gura pentru cã nu mai puteau respira.
• Pericolul cel mai mare era pentru bolnavii hipertensivi care pot muri datoritã imposibilitãtii de a respira.
• În anul 2010 a început sã se scufunde pãmântul în zonã, peste tot apãrând semne de genul :
Prãbusire de teren în curtea unui sãtean !
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Spãrturã în pãmânt, în stepã, la 2 km de zona sondelor !
Spãrturã sub casa unui locuitor din Berezovka !
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Forurile de mediu din S.U.A confirmã legãtura dintre cutremure si fracturarea hidraulicã
La 5 noiembrie 2012, un cutremur cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter, a fost simtit în Illinois. Pânã acum doi ani, numãrul cutremurelor din zonã nu depãsea 50 de cutremure pe an dar, dupã 2010 cutremurele care au zguduit zona s-au ridicat la peste 1000 pe an .
De ce ? Care sã fie cauza ?
În conformitate cu agentia de mediu, cauza o constituie cele 181 de sonde de extractie a gazelor de sist aflate în zona Lincoln County.
Practica fracturãrii hidraulice de injectare a fluidului de fracturare, la presiuni de peste 1000 atmosfere, a arãtat cã provoacã cutremure, fapt constatat atât de armatã cât de U.S. Geological Survey care au demonstrat cã pompele utilizate la fracturarea hidraulicã, pentru a sparge straturile de rocã, în vederea eliberãrii gazului metan, provoacã miscãri seismice importante.
În timp ce forurile de mediu s-au concentrat, în principal, pe capacitatea fracturãrii de a polua mediul, un fenomen la fel de amenintãtor, este cresterea activitãtii seismice regionale, lucru care reiese clar din studiile unor institute de cercetare din S.U.A.
De asemenea a mai fost fãcutã o legãturã clarã între cresterea activitãtii seismice si injectarea fluidului în subsol la presiuni mari, continuarea cercetãrilor, atât de armata S.U.A cât si de U.S. Geological Survey a demonstrat cã instabilitatea straturilor subterane alãturi de presiunea mare utilizatã la fracturare mãreste capacitatea activitãtii seismice în zonã.
Lucrul acesta a fost demonstrat si în Marea Britanie, unde, la 2 noiembrie 2012, un raport comandat de Resurse Cuadrilla, a recunoscut cã fracturarea hidraulicã, utilizatã în zonã, a fost responsabilã pentru douã cutremure care au lovit zona Lancashire precum si pentru cele peste 50 de cutremure, mai mici ca intensitate, din zona Blackpool.
Putin sensibilizate de aceastã problemã, companiile care au utilizat fracturarea hidraulicã si în general industria de petrol si gaze au respins acuzatiile si, în plus, au angajat trusturi de televiziune pentru a face reclamã gazelor de sist, arãtând cã acestea sunt de viitor pentru America, cã extragerea lor oferã în plus si locuri de muncã, resurse energetice care vor asigura independenta energeticã a S.U.A. ( asa cum se spune si pe la noi !).
Realitatea din Pittsburgh – Pennsylvania
O discutie initiata de Grupul de Initiativa al Societãtii Civile Bârlãdene, despre gazele de sist si fracturarea hidraulica in Pennsylvania, cu dl Douglas Shields, presedintele Consiliului Local din Pittsburgh in 2010, cand s-a interzis forarea in Pittsburgh si membru al Consiliului Local timp de peste 8 ani a scos la ivealã o serie de pericole la care a fost si este supusã populatia si mediul din zonã.
Astfel, s-au desprins urmãtoarele concluzii ( se poate urmãri discutia înregistratã, la fiecare fragment fiind trecute ora, minutul si secunda interventiei unde G – este persoana din GISC iar D.S. este dl. Douglas Shields ) :
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Premierul Victor Ponta nu face nici un efort pentru a se informa în legãturã cu
pericolele pe care le presupune fracturarea hidraulicã, cu nenorocirile trãite de populatie pe diferite meleaguri ale globului pãmântesc, unde companiile petroliere au
exploatat petrol sau gaze de sist, sau poate intentionat nu o face pentru a putea iesi pe media si sustine adevãrate aberatii despre faptul cã “ nu se întâmplã nimic “.
Iatã declaratie “responsabilã !” datã de premier la B1 TV:” … dacã existã cel mai mic simptom cã …, vreo temere de … dacã se întâmplã ceva cu pânza freaticã, dacã … pentru cã pânã acum stiti care este realitatea s-a spus s-ar putea sã fie afectatã dar nu s-a întâmplat niciodatã, doamne fereste sã se întâmple vreodatã !”
Asadar, dl. Victor Ponta nu a auzit nimic despre cele întâmplate în Ecuador, Nigeria, Brazilia, Kazahstan si chiar S.U.A. si face afirmatii de genul sã adoarmã constiinta românilor.
De fapt gazele de sist tocmai au fost date pe ascuns. Catastrofã ecologicã si socialã iminentã, aprobatã de guvernul Ponta.
Exploatarea gazelor de sist: o moarte lenta prin otrãvire pentru locuitorii comunitãtilor în care se exploateazã. Ce a început Bãsescu prin MRU, termina guvernul Ponta.
În aceste conditii îi aducem noi la cunostintã domnului prim ministru toate nenorocirile întâmplate în tãrile enumerate mai sus, invitându-l sã citescã problemele din prezentul material, intitulate “Evenimente si fapte care confirmã pericolele la care poate fi expusã populatia din zonele vizate de exploatarea gazelor de sist” poate în aceste conditii se va lãmuri si va solicita sã se documenteze mai mult si mai profund de la surse specializate si de bunã credintã pe care în mod sigur le are.
În ce ne priveste am dori sã-i aducem la cunostintã aprecierile dl. Douglas Shields, consiler local la Pittsburgh din Pennsylvania cu care GISC Bârlãdene a reusit sã poarte o discutie directã pe net.
Interventie membru G.I.S.C. “ Primul nostru ministru a declarat recent ca noi ne plangem degeaba , adica fara motiv, pentru ca nu s-a intamplat nicaieri, nici un accident din cauza fracturarii hidraulice! “
Rãspuns dl. Douglas : “Citeste primul ministru ziarele?”
Interventie membru G.I.S.C:” Nu stim daca le citeste.”
Rãspuns dl. Douglas : “ Pe ce planeta traieste domnul acesta? Sa vina aici in Pennsylvania. Cand Consiliul Local din Pittsburgh a inceput sa lucreze asupra legislatiei care sa reglementeze aceasta problema, ne-am axat pe trei directii: sanatate, siguranta si bunastare. Chiar in timp ce dezbateam aceasta ordonanta trei sau patru sonde au luat foc, au explodat pur si simplu. La nord de Pittsburgh, la aproape 20 de mile, in 2010, a explodat o sonda, doi oameni au murit, fluidul pe care l-au injectat a iesit afara arzand timp de cateva zile.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
IV. Exploatarea gazelor de sist de cãtre companiile strãine – o falsã problemã a scãderii pretului la gaze si la aparitia de locuri de muncã
România a semnat acorduri cu F.M.I. si U.E. prin care se angajeazã sã liberalizeze piata de gaze si energie . Astfel preturile vor fi liberalizate total pânã în 2014 pentru industrie si pânã în 2018 pentru populatie, iar în acel moment, în Uniunea Europeanã, preturile vor fi unice.
Desigur va creste în aceste conditii si pretul productiei interne de gaze de la
180 $/ 1000 m.c. pânã la nivelul pretului gazelor din import, care este de cca.
420$/1000 m.c. În acest mod noi, românii, nu vom avea acces la gazele românesti ieftine pentru cã pretul stabilit de companiile care îl exploateazã va creste.
Referitor la gazele de sist, gaze neconventionale, acestea vor avea un pret necompetitiv în raport cu pretul gazelor conventionale, lucru recunoscut chiar de secretarul de stat de la Ministerul Economiei, dl. Mihai Adrian Albulescu, în scrisoarea
de rãspuns Nr. 170406/12.02.2013, trimisã Grupului de Initiativã al Societãtii Civile Bârlãdene.
În aceste conditii dacã, prin absurd, gazele de sist ar avea un pret mai mic decât pretul gazelor conventionale, acest lucru nu ar influenta decât profitul companiilor petroliere care ar lua ca primã mãsurã cresterea pretului pânã la nivelul celui european.
Oricum, pentru poporul român, este deja stabilit si semnat ca gazele naturale sã fie scumpite indiferent cum ar fi produse. Deci, astãzi, lobbystii gazelor de sist care sustin contrariul, mint cu nerusinare.
În aceastã situatie, conform acordurilor petroliere încheiate pe baza Legii petrolului nr. 238/2004, în urma exploatãrii gazelor de sist, România cu ce se va alege ?
Credem cã cel mai sugestiv este ceea ce a concluzionat analistul economic , dl. Ilie Serbãnescu ( un român adevãrat ) la dezbaterile organizate pe tema gazelor de sist, la Parlamentul României, în sala “Drepturile omului “ ( secventa video cu interventia domnului Ilie Serbãnescu ).
Deci România, spre îngrijorarea si disperarea românilor, se va alege cu :
• pierderea rezervelor de gaze de sist care vor deveni proprietatea celor care le exploateazã, putându-le exporta unde doresc ;
• reinjectarea ( depozitare ) în subsol a rezidului de fracturare infectat si contaminat cu substante cancerigene si mutagene ( de exemplu în Moldova peste 2 miliarde de metri cubi ) ;
• cumpãrarea propriului gaz, dacã cei care îl exploateazã se îndurã sã ni-l vândã si nouã, la pretul pietei, adicã la fel de mare ca si cel importat ; deci rezultã o falsã problemã a independentei energetice ;
• mostenirea tristã legatã de contaminarea mediului si îmbolnãvirea populatiei, lipsa hranei si a apei potabile, deci practic este vorba de distrugerea si disparitia satelor si comunelor prin depopulare; mii de familii vor fi silite sã abandoneze întreaga zonã datoritã poluãrii, lipsei apei potabile, alimentelor sãnãtoase si a riscului de îmbolnãvire;
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Cât priveste problema locurilor de muncã, iarãsi trebuie sã recunoastem cã este o falsã problemã atunci când luãm în calcul tehnica supersofisticatã cu care compania strãinã exploreazã si exploateazã gazul de sist si nevoia de a fi deservitã de personal supercalificat, personal care, doar în zonele industriale ale tãrii este probabil sã fie descoperit dar nici într-un caz nu-l vom gãsi în satele din Moldova.
Chiar gigantul american Chevron, furnizor cheie de energie pe continentul european, încã din anii ’60, ne demonstrezã acest lucru prin pliantul « Chevron în Europa », în care, la punctul « Dezvoltarea gazului din argile » aratã cã : »…în prezent compania Chevron produce în Europa 139.000 de barili de petrol echivalent ( adicã petrol si gaze )si are în Europa aproape 1000 de angajati în activitãtile pe care le deruleazã în sectorul petrolului si gazelor naturale ».
Asadar în 50 de ani Chevron a creat doar câteva sute de locuri de muncã si atunci, este de la sine înteles de ce Chevron evitã si nu poate rãspunde la întrebãrile concrete legate de tipul si numãrul locurilor de muncã . Activitatea în domeniul gazelor de sist este superspecializatã si foloseste un personal calificat exclusiv pentru deservirea unei
tehnici performante care nu necesitã multã fortã de muncã si cu atât mai putin din
cea necalificatã. Deci în zonele vizate de explorarea gazelor de sist vor fi create foarte putine locuri de muncã iar cine sustine contrariul nu este decât un simplu dezinformator si un lobbyst al companiei Chevron.
Probabil cã un numãr redus de locuri ca muncitori necalificati la construirea unor cãi de acces, paznici sau bucãtari se vor gãsi dar, desigur, într-un numãr foarte mic si de scurtã duratã.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
V. „Explorarea gazelor de sist nu este periculoasã si nu
afecteazã mediu” – o dezinformare uriasã pe care o
face primul ministru Victor Ponta
Primul Ministru, Victor Ponta – face discriminare între populatia din Moldova si populatiile din alte zone ale României
In fata opozitiei organelor locale din Bihor premierul Victor Ponta asigura pe bihoreni ca fara voia lor nu se va trece la explorarea gazelor de sist in zona Bailor Felix.
Astfel, implicit, sunt recunoscute efectele nocive, legate de infestarea si contaminarea apei sau disparitia acesteia si respectiv îmbolnãvirea populatiei sau afectarea mediului din zona Bihor.
Iatã declaratia :
„ Existã în zona Bihor o opozitie la acest gen de explorãri si le spun si politici-enilor si oamenilor de acolo, nu se face nici un fel de explorare, dacã voi, autoritãtile locale nu sunteti de acord „
Nu acelasi lucru se întâmplã si cu situatia din Moldova unde, în patru rânduri de proteste, au iesit în stradã peste 25000 de cetãteni, iar premierul Ponta nu dovedeste
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
nici un gest de revenire asupra proiectului, ba mai mult pedaleazã pentru trecerea urgentã la explorare prin trei instalatii care au primit deja Certificate de urbanism.
Astfel, pe cale de consecintã logicã, acesta recunoaste oficial cã în anumite zone, nu vor începe operatiuni de fracturare hidraulicã, dacã organele locale si politicienii din zonã se opun, pe când în Moldova, chiar dacã cetãtenii s-au opus în numãr foarte mare, nu au aceeasi sansã ca si când, acestia ar fi o populatie de categorie inferioarã.
Iatã declaratia :
„ Autoritãtilor locale din Vaslui le-am explicat, le-am dat toate garantiile ( oare !? )
si într-un fel le-am convins, trimitînd compania ( Chevron ) sã le explice ea, cã nu
e numai interesul meu „
„ Autoritãtile din Vaslui au dat acordul, dar autoritãtile din alte judete nu au dat acordul si nu le va forta nimeni, si le spun din nou celor din Bihor care sunt foarte preocupati, cã nu se întâmplã nimic fãrã ei „.
Directorul ANRM, dl. Dorin Cojocaru, recunoaste cã : „Poate cã într-adevãr ANRM a gresit în momentul în care a trecut în acele contracte cu Chevronul si aceastã cerintã de a scrie la definitia gazelor si “gaze neconventionale (de sist). Este un lucru pe care pur si simplu nici nu trebuia sã-l scriem, pentru cã a fost o dorintã a Chevronului într-adevãr ..”.
Conform acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare, încheiate între A.N.R.M. si Chevron România Holding B.V., dupã primirea licentelor compania Chevron va parcurge trei etape :
1) Cercetarea geologicã si de fizicã a pãmântului ;
2) Forarea unei sonde de prospectare ;
3) Evaluarea informatiilor obtinute de sonda de prospectare.
În conformitate cu acordurile petroliere de concesiune, sã retinem urmãtoarele definitii :
a) EVALUAREA – înseamnã evaluarea prin mijloace adecvate a resurselor geologice si rezervelor zãcãmântului, incluzând, nelimitativ urmãtoarele : prospectiuni geologice si geofizice, forajul sondelor de evaluare, exploatarea experimentalã, studii de zãcãmânt si alte studii.
b) Explorarea sau operatiuni de explorare – semnificã ansamblul de studii si operatiuni care se realizeazã pentru cunoasterea conditiilor geologice de acumulare a petrolului si cuprinde identificarea zãcãmântului, evaluarea cantitativã si calitativã a acestora, precum si determinarea conditiilor tehnice si economice de verificare.
c) Exploatarea experimentalã – semnificã ansamblul operatiunilor petroliere care încheie etapa de explorare a unui zãcãmânt, efectuatã în vederea determinãrii conditiilor tehnice si economice de valorificare, în vederea fundamentãrii deciziei de trecere la faza de dezvoltare si/sau exploatare a acestuia.
Dezvoltarea gazelor naturale din argile utilizeazã douã tehnologii consacrate :
• forarea pe orizontalã ;
• fracturarea hidraulicã
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Mai întâi, zonele unde au fost descoperite zãcãminte sunt evaluate prin fracturarea unor mici zone cu ajutorul unor sonde verticale si orizontale.
Dacã rezultatele explorãrii sunt promitãtoare, la situl de explorare urmeazã o serie de operatiuni menite sã evalueze în detaliu viabilitatea comercialã a zãcãmântului.
Este posibil ca intalatia de foraj sã fie reinstalatã pentru a fora o sectiune orizontalã în argila gazeiferã.
Este posibil ca abia în aceastã etapã sã se recurgã la fracturare hidraulicã pentru a testa exact în ce mãsurã argila gazeiferã poate fi fracturatã spre eliberarea rezervelor de gaz natural. Dacã rezultatele sunt în continuare încurajatoare, se foreazã mai multe sonde în situl de explorare si se continuã procesul de fracturare hidraulicã.
Managerul Chevron din România, dl. Thomas Holst, în 6 februarie 2012, la seminarul de informare publicã de la Vaslui afirma : „la explorare vom folosi o „micã fracturare hidraulic㔓.
Fluidul de fracturare contine în mod normal 99,5% apã si nisip si 0,5% aditivi chimici.
Acestea sunt dovezi oficiale si de necontestat cã explorarea este la fel de periculoasã ca si exploatarea gazelor de sist pentru cã foloseste aceeasi metodã contestztã si doveditã a fi poluatoare, numitã fracturare hidraulicã.
Cine spune cã explorarea nu are efecte dãunãtoare pentru mediu si oameni este prost informat sau neinformat sau rãu intentionat sau este interesat sã facã lobby pentru companiile petroliere din motive diverse care pot fi doar bãnuite si în nici un caz ignorate.
Din cele prezentate mai sus, care sunt pãrti ale continutului acordurilor petroliere încheiate de Guvernul României cu compania Chevron, reiese foarte clar cã explorarea foloseste aceeasi metodã de fracturare hidraulicã cu aceleasi substante toxice ca si exploatarea, având aceleasi efecte dezastruoase pentru mediu si viata oamenilor.
Ca dovadã, prezentãm fapte si o listã cu persoane care au avut de suferit, sub aspectul sãnãtãtii, chiar în Pennsylvania, de care ar trebui sã aibã cunostintã si reprezentantii Guvernului României, care semneazã aceste acorduri, pentru a nu condamna si populatia României la asemenea tragedii.
a) un judecãtor responsabil din S.U.A. trage la rãspundere un stat iresponsabil
Judecãtorul Paul Grewal, din California, a invalidat un act federal prin care statul California a concesionat teren din proprietate publicã din localitãtile Fresno si Monterey unor companii ce doreau sã extragã gaze de sist, fãrã a lua în considerare impactul fracturãrii hidraulice asupra mediului.
Actiunea în instantã, s-a datorat faptului cã populatia , îngrijoratã, a protestat ca urmarea a temerii cã în zonã s-ar putea dezvolta exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã despre care se stia cã a cauzat multã suferintã oamenilor.
Aceastã decizie importantã recunoaste cã fracturarea hidraulicã prezintã riscuri noi în California pentru oameni, aer, apã si faunã, pe care agentiile guvernamentale nu ar trebui sã le ignore.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
b) Primul caz din S.U.A. confirmat în documente oficiale de institutii abilitate, de contaminare a apei subterane cu metan termogenic provenit de la sondele de gaze de sist ( EXTRAS )
Departamentul de Resurse Naturale
Bill Ritter, Jr., guvernatorul
1120 Lincoln St Suite 801
Denver, CO 80203
Telefon: (303) 894-2100
FAX: (303) 894-2109
www.colorado.gov / c
Trei proprietari din Colorado, Mike Markham, Renee McClure, și Aimee Ellsworth, ale cãror puturi de apa au fost contaminate cu metan de la exploatãrile de gaze de sist si petrol au reclamat situatia la COGCC.
COGCC a investigat plângerile de la toti cei trei proprietari în 2008 și 2009, și a emis
rapoarte scrise care rezumã constatãrile lor pentru fiecare în parte . Astfel, au ajuns la concluzia cã sursa de apã a lui Aimee Ellsworth conținea un amestec de metan biogenic si termogenic, care a fost atribuit exploatãrii de petrol și gaze de sist din zonã .
Pentru stingerea litigiului d-na Ellsworth, la propunerea operatorului care exploata gaze, a ajuns la o înțelegere cu acesta, respectiv a fost despãgubitã cu o sumã de bani si obligatã sã respecte o clauzã de confidentialitate .
Acesta este primul caz, dovedit prin acte oficiale din S.U.A., emise de structuri competente cum este COGCC ( Comisia pentru Conservare de Petrol si Gaze ) despre care, spre surprinderea noastrã, dl. Victor Ponta nu are cunostintã!
Din acest caz si din multe altele, petrecute în S.U.A., rezultã cã toate companiile petroliere adoptã ca manierã de rezolvare a incidentelor de poluare, cu scop de a ascunde legãtura între poluãrile apãrute si operatiunile de fracturare , respectiv îi despãgubeste pe cei afectati, cu conditia semnãrii si respectãrii de cãtre acestia a unei clauze de confidentialitate
c) Dovezi despre efecte de poluare a apei
1) În iunie 2012 compania Chesapeake Energy a plãtit si cumpãrat cu 1,6 milioane de dolari, casele a trei familii ( Mc. Mickens, Spencers si Phillips ) de pe strada Paradise ( Bradford County, Pennsylvania ) a cãror surse de apã au fost poluate în 2010 cu metan termogenic de la fracturarea hidraulicã .
Cele trei familii nu au acceptat clauza de confidentialitate prin care companiile de exploatare a gazelor de sist vor sã ascundã cauzele poluãrii apei. Dupã cea mai recentã estimare între 81-200 de familii, din nordul si centrul Pennsylvaniei au avut apa poluatã din cauza fracturãrii hidraulice .
Localnicii spun cã „ Limonada Bradford „ poate concura acum cu „Limonada Dimock” datoritã modificãrii apei la culoare, gustului, continutului de sendimente si substantelor chimice dar si a spumei care se formeazã datoritã fracking-ului.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
2) De la data de 29 februarie 2012, douãsprezece familii din Butler County (Pennsylvania ) au rãmas fãrã apã potabilã deoarece compania care fora dupã gaze de sist, Energy Rex, a sistat furnizarea de apã cãtre familiile cãrora le-a fost poluatã apa.
O localnicã afectatã de situatie, pe nume Janet Mc Intyre, a anuntat cã deja un om a murit iar restul cartierului se aflã în stare de urgentã.
Statisticile EPA Pennsylvania aratã cã gazul metan s-a rãspândit în acvifere, de la puturile nou forate, în procente cuprinse între 6,2% – 7,2% din acestea .
Gazul se rãspândeste în proportie foarte mare la forajele orizontale.
d) Cazul primarului din Dish
Calvin Tillman, ales în 2007 primar al orasului Dish, a decis sã plece din localitate, dupã ce a vãzut cã micuții lui se trezeau cu sângerãri nazale. Nu erau singurii care au sesizat cã ceva ciudat se întâmplã: locuitorii din zonã se plângeau de tulburãri circulatorii, amețeli și sângerãri. Dish se aflã în apropierea unui important zãcãmânt de gaze de șist. În localitate sunt 60 de sonde folosite pentru exploatare. Prima sondã a început sã lucreze în 2005.
Cum singura industrie în zona erau doar sondele pentru extragerea gazului de sist primarul a hotãrât sã angajeze o societate specializatã si sã facã un studiu al mediului ( aer, sol, apã, subsol).
Studiile de aer au arãtat cã deasupra zãcãmântului Barnett, din apropiere de Dish, nivelul de benzen este mult prea ridicat. Produsul chimic este cancerigen, atrag atenția specialiștii. Primarul a luat decizia de a se muta destul de greu, abia dupã ce fiul sãu de cinci ani a avut mari probleme.
Copilul s-a trezit în mijlocul nopții, chinuit de abundente sângerãri nazale. “Avea mâinile pline de sânge, era sânge pe pereți – casa noastrã arãta de parcã avusese loc o crimã în ea”, spunea Tillman, într-un interviu acordat The Huffington Post.
e) Doctori, avocati de sanatate publicã si rezidenti din Pennsylvania cer domnului Shah, comisarul pentru sãnãtate din New York, sã ia în considerare impactul fracturãrii hidraulice asupra sanatatii.
25 martie 2013
de Sarah Lowry
Catre Dr. Nirav Shah
Comisar pentru sanatate al statului New York
Departamentul de Sanatate al statului New York
Corning Tower, Empire State Plaza
Albany, NY 12237
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Domnule Dr. Shah:
Subsemnații: medici, avocați de sãnãtate publicã, lideri locali și rezidenți din Pennsylvania, împãrtãșesc viziunea dvs cã îngrijirea sãnãtãții reprezinta un ecosistem- subiectul conferintei pe care ar fi trebuit sa o tineti astazi, dar care s-a anulat.
Privati de orice preocupare care s-ar putea compara cu cea aratata de cãtre guvernatorul de New York și de dvs, noi ne aflam într-o stare de crizã, atacati puternic de industria de foraje de gaze neconvenționale. Nestiuti sau ignorati, suferim efectele asupra sanatatii cauzate de produse chimice organice volatile, explozii, incendii, apa contaminata, poluanți atmosferici periculosi, evacuari și multe altele. Ne-am dori ca vocile noastre sa se faca auzite astãzi, cand vizitati statul nostru.
Pentru inceput, avem trei rugaminti :
1) În primul rând, în calitate de comisar pentru sanatate al statului New York, dvs reprezentati o parte vitala a ecosistemului pentru ingrijirea sãnãtatii din întreaga regiune Marcellus Shale. Deci noi, oamenii din Pennsylvania, credem ca este imperativ necesar ca sa va mentineti aceeasi pozitie, pastrand moratoriul din statul dumneavoastrã impotriva exploatarii gazelor de șist.
Impactul asupra intregului ciclu de viata a dovedit ca exploatarea gazelor de sist nu este sigura pentru sãnãtatea oamenilor si a animalelor.
Cazurile de imbolnavire sunt larg rãspândite în tinutul cu sisturi din Pennsylvania. Multe cazuri au fost ascunse din cauza clauzelor de ne-divulgare scrise in contracte; cu toate acestea, am reusit sa adunam o “listã a celor afectati”, cu peste 900 de persoane și familii identificate în registrul public ca fiind afectate pana acum din cauza forajelor de gaze de șist. Putem identifica pe cei care sufera si simptomele avute, dar nu putem identifica multiplele cai prin care se raspandeste expunerea la produse chimice, astfel încât nu este posibil sã se garanteze cã se poate propune vreo reglementare privind extracția gazelor de șist care va ține oamenii în siguranțã.
2) În al doilea rând, în studiul pe care il desfasurati privind efectele asupra sanatatii a fracturarii hidraulice, aveți nevoie de studii de caz, simptomele și datele cu privire la cãile de raspandire a expunerii la poluare in randul locuitorilor statului Pennsylvania, afectati de extractia gazelor de șist.
Statul nostru permite in mod iresponsabil operatiunile de foraje si fracturare hidraulica, fara date privind impactul asupra sanatatii. Va rugam sa nu faceti aceeași greșealã în New York. Noi credem cã aveți nevoie sa studiati cazurile de imbolnaviri și contaminare din Pennsylvania.
Având în vedere cã nu exista registre publice cu plângerile legate de sãnãtatea afectata din cauza dezvoltarii gazelor de șist în Pennsylvania, suntem gata sã va oferim ajutorul.
Walter Tsou, medic, fost președinte al Asociatiei pentru Sanatate Publica in America, fost comisar pentru sanatate in Philadelphia, și actualul președinte al filialei din Philadelphia, a asociatiei Medici pentru Responsabilitate Socialã, poate aranja pentru dvs. sa vizitati si sa studiati familiile afectate din Pennsylvania. În plus, rezultatele studiilor Geisinger, UPenn, și EPA sunt esențiale pentru investigatia dvs., și vã rugãm sã așteptați aceste studii.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
3) Desigur, în spatele fiecarei date se aflã o viata umana. Deci, in al treilea rand, facem apel la dvs., in calitatea dvs. de medic. Aici, în Pennsylvania, avem nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Guvernatorul Corbett a forțat demisia Secretarului pentru Sanatate Eli Avila, care recomandase crearea unui registru de stat pentru plângerile de sãnãtate legate de dezvoltarea gazelor de șist. Impactul asupra sãnãtãții nu este încã urmãrit de cãtre Departamentul nostru de Sanatate.
Astfel, ziarul New York Times in noiembrie 2011 a prezentat marturii despre suferinta familiilor Haney si Voyles, spre exemplu, un bãiețel a suferit dureri intestinale timp de peste un an. Un iaz deschis de acumulare a deșeurilor rezultate din fracking, situat in apropierea caselor lor, le-a afectat sãnãtatea, distrugându-le bunãstarea
și ucigand 21 din animalele lor (incluzand puii nascuti morti).
Dar Departamentul nostru de Sanatate a pretins ca “nu are cunoștințã” de aceste efecte, uitandu-se cu aceiasi ochi orbi si la alte suferinte: arsuri la ochi, dureri de gat si dureri de cap in familia Hallowich, familia Headley, și sute de alte familii.
Departamentul nostru de Protecție a Mediului cautã acum si mai multe scutiri pentru industria pe care ar trebui sã o reglementeze, în ciuda rapoartelor de arsuri în gât din cauza inhalarii de chimicale la statii care au suferit explozii; sangerari nazale severe cauzate de emisiile toxice – etilen glicol, ca sa citam doar unul – de la deshidratari, și inca multe altele.
Domnule Dr. Shah, statele noastre sunt strâns interconectate. Va rugam sa ne ajutati cerand Secretarului de Sanatate din Pennsylvania sã stranga si sa studieze temeinic toate plângerile de afectare a sanatatii din cauza dezvoltarii gazelor de șist, atat pe cele legate de foraj și fracturarea hidraulica, explozii și manipularea deșeurilor care se intorc din procesul de fracturare, stațiile de comprimare sau instalatiile pentru procesarea si stocarea gazului, incidente pe conducte, statiile de produs gaz natural lichefiat, cat si consecintele date de procesul de re-injectare in puturi.
Avem nevoie de viziunea dvs. holisticã și umana de ingrijire a sanatatii ca un ecosistem, ca sa ne ajutati sã ajungem la Departamentul nostru de Sanatate, care nu a fãcut nimic pentru a ajuta oamenii afectati.
Cetãțenii au strâns fonduri pentru a furniza apã curatã pentru 30 de familii din comitatul Butler, Pennsylvania, intreg anul trecut; aceasta furnizare de apa cade in continuare tot in sarcina coordonatorilor sãi voluntari.
Deci, vã rugãm sã interveniti si în favoarea noastrã, astfel ca Departamentul nostru de Sanatate sa înceapa sa ne protejeze și sa furnizeze apa persoanelor afectate atunci când este necesar.
Domnule Comisar Shah, secretizarea acopera dezbaterea in privinta fracturarii hidraulice ca o mantie toxica. Industria pãstreazã secrete un numãr substanțial de substante chimice folosite la fracturare, la fel cum a facut industria tutunului, dezavantajandu-i pe cercetãtorii asupra sanatatii publice.
Impactul negativ, cunoscut foarte putin, crește aici zi de zi.
Camasuirile puturilor din Pennsylvania au ajuns sa aiba o rata ridicata de esec de la 6,2% în 2010 la 8,9% în 2012, de exemplu. Locuitorii si cadrele medicale au fost șocati de intensitatea arderilor; de scurgerea constantã de materiale toxice în sol și în apele
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
subterane din gropile de reziduuri de fracturare captusite cu plastic; precum și de un regulament care impiedica medicii din Pennsylvania sa elibereze informații despre produse chimice folosite in fracturare si tinute secrete, chiar și in cazul in care ar proteja sãnãtatea publicã. Va rugam sa ne ajutati sa dam la o parte aceasta mantie.
În afarã de “ruleta gazelor de șist” in privinta impactului asupra sãnãtãții, emisiile substantiale de metan si de C02 care afecteaza întregul ciclu de viațã din exploatarea gazelor de șist sunt acum cunoscute de oamenii de stiinta ca fiind chiar mai rele pentru clima decât cãrbunele.
Schimbãrile climatice reprezinta criza numarul unu in privinta sanatatii cu care se confruntã lumea de astãzi. S-au inregistrat rate ale scurgerii de metan la fel de mari de 9%, chiar fãrã includerea scurgerilor de pe conducte și din stațiile de compresoare.
Intr-un interval de timp de douãzeci de ani, metanul devine un gaz cu efect de sera de 105 ori mai puternic decât C02, conform NASA.
Acest lucru arata ca fracturarea hidraulica este ca o sare peste ranile climatului nostru. Pentru a proteja sãnãtatea, trebuie sa protejam clima.
Nu este timp pentru secrete toxice. Este timpul sa sprijinim sãnãtatea comunitãților noastre la nivel local, statal si planetar.
Vã rugãm sã faceți tot ce puteți pentru a proteja ecosistemele noastre interconectate, și pentru a proteja sãnãtatea publicã.
Mai jos vã punem la dispozitie si lista cu cele peste 320 de familii din Pennsylvania care au avut de suferit de pe urma fracturãrii hidraulice, utilizatã la exploatarea gazelor de sist din statul Pennsylvania.
Cu stimã,
-Walter Tsou, MD, MPH
Președinte al Consiliului
Medici pentru Responsabilitate Socialã Philadelphia
Fostul comisar pentru sãnãtate din Philadelphia
-Carla Campbell, MD, MS
Pediatru, medic de sanatate publica, si membru al consiliului
Medicii pentru Responsabilitate Socialã Philadelphia
-Julie Becker, PhD, MPH
Membru al Consiliului
Medicii pentru Responsabilitate Socialã Philadelphia
-Teresa Méndez-Quigley, MSW, LSW
Director, Programe de Sanatatea Mediului
Medicii pentru Responsabilitate Socialã Philadelphia
-Vincent Pedre, MD
Centrul pentru sanatate Pedre New York
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
-Alfonso Rodriguez, MD
Presedintele Coalitiei pentru sensibilizarea Forarii de gaze
-B. Arrindell
Director
Damascus Citizens for Sustainability
-Jason Bell
Co-Fondator Turul fracturarii
Tour de Frack
-Sam Bernhardt
Organizator Pennsylvania pentru Observatori ai hranei si apei
Food & Water Watch
-Iris Marie Bloom
Director pentru Protejarea Apelor
Protecting Our Waters
-Marjorie Van Cleef
presedinte al comitetului pentru terminarea razboaielor
liga internationala a femeilor pentru pace si libertate
-J.Stephen Cleghorn, PhD
Proprietar – Paradise Gardens and Farm
Reynoldsville, PA
-Tanyette Colon
Fondator ‘Mame unite pentru tehnologii sustenabile’
Mothers United for Sustainable Technologies (M.U.S.T.)
-Jolie DeFeis
Co-Fondator Salvati Cummings Hill
Save Cummins Hill
-Jed Dodd
Presedinte
Pennsylvania Federation BMWED-Teamsters
-Julie Ann Edgar
Organizator, Lehigh Valley Gas Truth
Fondator, Safe Water Society
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
-Karen Feridun
Fondator
Berks Gas Truth
-Josh Fox
Regizor GASLAND
Milanville PA si Brooklyn NY
-Jenny Lisak
Co-director
Pennsylvania Alliance for Clean Water and Air
-R. Martin
Coordinator
PA Forest Coalition
-Eric David Peters
Co-Fondator
Growing Community Project of West Chester, PA
-Liz Rosenbaum
Keep Tap Water Safe
-Maya van Rossum
The Delaware Riverkeeper
Delaware Riverkeeper Network
-Rev. Leah D. Schade
Pastor, United in Christ Lutheran Church, Lewisburg, PA
Doctorand, Seminarul Teologic Luteran din Philadelphia
Fondator, Coalitia interconfesionala pentru pamant sacru
Vera Scroggins
Citizens for Clean Water
Susquehanna County, Pennsylvania
-Diane Sipe
comitetul de panificare
Marcellus Outreach Butler
-Melinda Hughes-West
Presedinte
Nature Abounds
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
-Sue Laidacker
Membru in comitetul Organizations United for the Environment (OUE)
Membru in comitetul executiv al Shale Justice
-Diane Siegmund
Psiholog
Clarks Summit, PA
Jay Sweeney
presedinte
Green Party of Pennsylvania
Lista familiilor din Pennsylvania, care au avut de suferit de pe urma fracturãrii hidraulice
( în ordinea inversã descoperirii lor ca perioadã de timp, adicã cel mai recent caz este cel cu nr. 322)
322. John Kurucz 1204
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Consol și XTO 27 de sonde, conducte și alte infrastructuri
Expunere: Flowback, metan
Simptome: Tot dealul începe sã se miște ca urmare a excavãrii de conducte din zona.
Apar alunecãri de teren accentuate.
http://www.youtube.com/watch?vâqoohCRCZvuY
321. Joseph Giovannini 1205
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Rafinaria la mai puțin de 1/8 mile decasa sa . Sonda de gaz aflatã
la 391 de metri de casa a folosit fracturarea hidraulicã .
Expunere: aer, apã Simptome: a trebuit sã cimenteze putul din cauza fumului.
Putul de sondã a pierdut apa contaminata.
A luat foc gazul rebel iesit din sondã care 24 ore de luminã a fost un foc
deschis si flãcãrile luminau ca ziua.
http://www.youtube.com/watch?vâR8FMO2kfnR4&featureâyoutu.be
320. Tim Hortman 898
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: Camionul -cisternã cu gaz rãsturnat
Expunere: N / A
Simptome: nu pot trãi în casã, camion petrolier s-a prãbușit prin camera de zi a casei
înainte de a se oprei în garaj
http://susquehannacounty.wnep.com/news/news/171533-truck-smashes-home-garage-susquehanna-county
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
319. Nick Tock 1101
Locație: Județul Clearfield, PA
Instalatie de gaz: Groapã scurgeri cu scurgeri substante toxice si radioactive
Expunere: Apa – mangan, aluminiu, bariu, sodiu, stronțiu, clorurã
Simptome: pierderea dintilor, probleme pulmonare grave
318. Marlene Dean 1102
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: Sud-vestul Energy Company
Expunere: Apa – plinã de noroi
Simptome: Necunoscutã sursã, cel mai probabil este vorba de apa de reciclare
http://www.theledger.com/article/20101107/ZNYT01/11073008?pâ6&tcâpg
317. Paula Klass 1103
Locație: Wyoming County, PA
Instalatie de gaz: stație de deshidratare Chapin
Expunere: Vibrații puternice în zonã
Simptome: Acasã, clãdirea zornãie continuu și vibreazã
http://www.youtube.com/watch?vâyrLGZrcuKYI&featureâyoutu.be
316. Larry Righi 1119
Locație: Județul Clearfield, PA
Instalatie de gaz: OUG sonde de gaze
Expunere: Apa – mangan, aluminiu, bariu, sodiu, stronțiu, clorurã
Simptome: “Vrem doar sã se facã controlul total, pentru a obține asigurãri cã contaminarea a dispãrut și nu se va mai întoarce, iar apa este bunã de bãut din nou.”
312-315. Darlene R. McWreath, Robert C. McBride, Karen Lundin, și Deborah L. McWreath 1120-1123
Locație: Washington County, PA
Gaze Resurse Gama bine: Instalatie de gaz
Expunere: N / A
Simptome: Range Resources Corp a forat cel puțin un put de gaz pe o suprafața pe care nu este proprietar; Range Resources Corp nu are nici un contract de leasing sau alt acord de funcționare. Nu are dreptul legal de a extrage gaze din zonã.
http://www.observer-reporter.com/article/20130314/NEWS01/130319630/0/ =. UUiY8Veev4U
308-311. Paul Ruhf și 3 alte familii 893-895
Locație: Wyoming County, PA
Instalatie de gaz: Carrizo petrol și gaze “Yarasavage 1 H de gaze naturale și petrol
Expunere: 5.400 de barili de scurgeri de lichid de fracturare în zonã pe sol, în ape etc.
Simptome: Cetãtenii evacuați din casele lor
http://thetimes-tribune.com/news/malfunctioning-well-in-wyoming-county-now-capped-1.1458575
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
307. Doreen și John Tillman 883
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: Apa – niveluri crescute de mangan, minerale și “bacterii sulf”
Simptome: Cauza necunoscutã , cel mai probabil cauza este apa rezidualã transportatã cãtre statiile de „epurare”.
http://www.timesunion.com/business/article/Human-side-of-fracking-debate-4084241.php
306. Margaret Henry 882
Locatie: Lawrence County, PA
Instalatie de gaz: sonda de extractie gaze de sist de cãtre firma Shell
Expunere: Aer -fum toxic de la fracturare
Simptome: foarte mult stress si astm (debut care apãrut în timpul fracturãrii) .
http://www.youtube.com/watch?vâw8ckDKFulsg
305. Tom și Carol Chafee 880.
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Talisman sonde de gaze
Expunere: apã-metan, aer toxic
Simptome: Tom are dureri de cap si picingine, sentimentul cã are fata feliatã, rana la
dinti și un gust ciudat in gura. buzele umflate și tremura, inima nu bate sinusal și dificultãți de respirație la mers.
272-304. Paul D. McLaughlin și alte 32 de familii 846-878
Locație: Allegheny County, PA
Instalatie de gaz: leasing gaz Consol la aeroport
Expunere: N / A
Simptome: Compania a luat eminamente domeniile oamenilor , înșelându-i în legãturã cu ceea ce a fost valoarea proprietãtilor. Judetul a oferit celor 50 de membri ai familiei
McLaughlin și alte 32 de familii câte 1$ pentru fiecare parcelã de un m.p. ca despãgubiri la drepturile lor minerale
http://triblive.com/news/allegheny/3535049-74/airport-county-rights = axzz2M7PNsUKa
271. Ira Haire 845
Locație: Județul Potter, PA
Instalatie de gaz: Sonda de gaz Chesapeake
Expunere: Apã și RWO4 – Petrol, substante unsuroase, metan, etan, arsenic, bariu, litiu,
mangan, sodiu, stronțiu
Simptome: Necunoscutã cauza dar se presupune ca a fost apa rezidualã de la
fracturare.
http://tripledividefilm.org/
263-270. Șapte familii 837-844
Locație: Bradford County
Instalatie de gaz: Instalatie gaz Chesapeake Atgas 2H
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Expunere: Explozie, debordantã într-un câmp, un afluent mic și Towanda Creek au
revãrsat
Simptome: Cetãtenii evacuați din casele lor.
262. Jim Harkins 836
Locație: Județul Potter, PA
Instalatie de gaz: Sondã de gaz Penn Virginia
Expunere: Apa – nu au trecut bine douã zile de la o fracturare cã apa a dispãrut, aerul a
devenit toxic, cine stã în aer liber are parte de o poluare fonicã mare .Au apãrut probleme deosebite de sãnãtate pentru proprietari, nimeni nu a fãcut nici un control la ce substante s-au folosit. Au apãrut poluanti atmosferici pe care vântul i-a dus si pe alte proprietãti cum este cea a lui Harkin.
Simptome: dureri de cap, depresie
http://tripledividefilm.org/
261. Tim Pepper 835
Locație: Leroy, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake producția de gaze energie
Expunere: Eliberarea într-un afluent al râului Towanda Creek, sub presiune a fluidului rezultat de la fracturare, rezultând pe o suprafața de aproximativ 80 de metri pãtrați,
un produs vâscos ca un jeleu, toxic si urât mirositor. S-a luat mãsura de a se face un gard temporar pentru a ține la distanțã bovine din zonã.
Simptome: Necunoscut, este posibil ca apa rezidualã toxicã sã fi provocat afectiuni atât la oameni cât si la animale.
http://tripledividefilm.org/
260. Mary Donovan 827
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: Sud-vestul energie de gaz CO bine
Expunere: Apa – niveluri ridicate de bariu, fier, mangan și stronțiu.
Simptome: Afectiuni digestive, respiratorii si de piele.
http://www.abqjournal.com/news/state/apfractinglawsuit309-15-10.htm
259. Jodi Borello 828.
Locație: Washington, PA
Instalatie de gaz: 6 sonde de gaze la 500 de metri de casa
Expunere: Aerul, solul si apa.
Simptome: arsuri chimice la ochi, erupții cutanate rele, și poluarea fonicã / aer și de trafic camioane.
258. Karen Knisely și de familie 829
Locație: Jefferson, PA
Instalatie de gaz: stația de compresoare
Expunere: zgomot, aer – mirosurile urâte
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Simptome: dureri de cap și tuse, zgomotul a cauzat probleme și nu se mai pot bucura de a sta în afara locuintelor.
http://www.observer-reporter.com/article/20130219/OPINION02/130219134 =. USWGQWe2T4U
257. Kim Staub și de familie 830
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Acumulare de deșeuri toxice, este posibil scurgere chimicã
Expunere: Aer – mirosul copleșitoare
Simptome: toxine în sistemele sanguine .
256. Sheila Russell 817
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake sonde de gaze
Expunere: apã – metan și metale
Simptome: dureri de cap, rana la dinti și un gust ciudat in gura
255. Bruce Kennedy 818
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake sonde de gaze
Expunere: Teren – deversare de motorinã, lichid hidraulic cu praguri chimice necunoscute.
Simptome: Necunoscute, este posibil sã fi afectat aproape total hrana animalelor.
254. Monika Osborn 819
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaz : în jur de 28 de sonde de gaze
Expunere: aer – fum toxic
Simptome: Pierderea parului, sufocare provocatã de valurile de fuma.
253. Pat Farnelli și de familie 820
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze se aflã la o sutã de metri de casã.
Expunere: Apa potabilã
Simptome: diaree si varsaturi, crampe la stomac
http://www.reuters.com/article/2009/03/13/us-energy-gas-town-idUSTRE52C07920090313
252. Tim și Debbie Maye 821
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: Cabot sonde de gaze
Expunere: Apa potabilã – a cãpãtat culoare maro
Simptomele (animal): Pisicile pierd blana si au varsaturi gen proiectil, cal cu pierderea parului
http://www.reuters.com/article/2009/03/13/us-energy-gas-town-idUSTRE52C07920090313
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
251. Judy E. 806
Locație: Județul Potter, PA
Instalatie de gaz: Guardian gaz explorare la 450 de metri de casa
Expunere: Apa – arsenic, radon
Simptome: Îmbolnãviri în rândul populatiei, inclusiv cazuri de cancer.
250. Norma Kudamik 807
Locație: Butler County, PA
Instalatie de gaz: gaz de foraj la 1.200 de metri de casa
Expunere: Aer – substante toxice .
Simptome: Proprietarii au suferit afectiuni de sãnãtate.
http://www.youtube.com/watch?NRâ1&featureâendscreen&vâEbBkRRfnsI0
249. Bill Hrach 808
Locație: Westmoreland County, PA
Instalatie de gaz: sonda de gaz cu foraj la 1.000 de metri de apã .
Expunere: Apa
Simptome: Calitatea apei afectatã total. Populatia a trebuit sã apeleze la apã adusã cu cisterna rezervor atât pentru ei cât si pentru animale. Apa adusã a trebuit sã fie plãtitã cu o sumã considerabilã si o alta pentru a încerca sã trateze apa.
http://triblive.com/x/valleyindependent/news/s_693606.html?sourceârss&feedâ30 = axzz2K9chK4eu
248. Pam Judy 1
Locație: Carmichaels, PA
Instalatie de gaz: stația de compresoare 780 metri de localitate
Expunere: Aerul poluat
Simptome: dureri de cap, obosealã, amețeli, greațã, sângerãri nazale, testul de sange arata expunerea la benzen și alte substanțe chimice
http://www.kansascity.com/2012/04/16/3558830/as-air-pollution-from-fracking.html
http://www.marcellusoutreachbutler.org/uploads/7/0/4/5/7045073/pam_judy-_greene_county.pdf
247. Darrell Smitsky 2
Locație: Hickory, PA
Instalatie de gaz: Resurse Gama la mai puțin de 1.000 m de localitate .
Expunere: Apa poluatã – toluen, acrilonitril, stronțiu, bariu, mangan
Simptome: erupții cutanate pe picioare de la duș.
Simptomele (animal): Opt caprine sãnãtoase moarte, pește în iaz aratã solzi anormale; au fost necesare vacinãri la animale.
http://www.marcellus-shale.us/Darrell-Smitsky.htm
246. Jerry și Denise Gee și de familie 3
Locație: Tioga County, Charleston Township, PA
Instalatie de gaz: Shell Appalachia de gaze naturale și
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Expunere: apã poluatã – metan
Simptome: Produse agricole si animaliere contaminate.
http://www.sungazettePond
245. Stacey Haney 4
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz : Gaze Resurse Gama și 7 acri de îndiguiri a deșeurilor;
Expunere: apã poluatã – glicol sau arsenic
Simptome: Son tatãl – stomac, (ficat și rinichi), durere, greata, oboseala și ulcerații la nivelul gurii, fiica – simptome similare
Simptomele (animal): Câini – moartea; caprã – moartea; cai – bolnav
http://www.uppermon.org/Mon_Watershed_Group/minutes-23Mar11.html
244. Phyllis Carr și familia 5
Locație: Lake Lynn, PA
Instalatie de gaz: Trei compresoare de gaze naturale operate de Williams și un dehydrator
Expunere: Poluarea aerului
Simptome: dureri de cap, dureri în gât, congestie, erupții cutanate, vezicule, leziuni, detresã respiratorie, și dificultãți de auz, sânge care conține fenol și benzen
http://www.frackcheckwv.net/2011/01/17/a-good-whiff-will-put-blisters-up-your-nose/
243. Julie Kuhne 6
Locație: Clearville, PA
Instalatie de gaz: Ei bine a avut loc o explozie la o instalatie de exploatare
Expunere:. Apa poluatã cu toluen. Un martor local aratã cã : “… testul meu de apã s-a întors cu raport cã aceasta este contaminatã cu toluen. La fel și pentru vecinii mei. “
Simptome: Necunoscute dar este posibil sã fie cele specifice si altor cazuri de contaminare cu toluen.
242. Joe A. & Sandra K. McDaniel 7
Locație: Clearville, PA
Instalatie de gaz: Steckman Ridge gaz de stocare, Wells 1000 de metri fatã de lac
Expunere: Hidro-MBAS din zona Fed si a unui iaz cu pește.
Simptome: Necunoscute dar apa rezidualã a produs sigur afectiuni despre care nu s-a aflat.
http://gomarcellusshale.com/forum/topics/aquiferdrinking-water?commentIdâ2274639% 3AComment% 3A29839
241. Terry Greenwood 8
Locație: Washington County. PA
Instalatie de gaz: Dominion Resources Appalachian și Consol sonde de gaze și îndiguirea
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Expunere: Apa (Groapa de gunoi revãrsat în iaz)
Simptomele (animal): Vaci – zece morți
http://www.marcellus-shale.us/Terry-Greenwood.html
240. Carol și Don Johnson 9
Locație: Tioga County, PA
Instalatie de gaz: East Acumulare deșeuri resurse
Expunere: Apã (groapã deșeuri înecatã în câmp) – clorura, fier, sulfat, bariu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, calciu și stronțiu.
Simptomele (animal): viței nou-nãscuți morți, vaci carantinã
239. Mary McConnell 10
Locație: Bedford County, PA
Instalatie de gaz: domeniul de stocare de gaz Columbia
Expunere: Air – metan în sânge
Simptome: dureri de cap, dificultãți de respirație, dureri musculare si de alte probleme de sanatate
http://www.blogtalkradio.com/forwardblitz/2012/06/16/fracking-friday
238. Wayne Angel Smith 11
Locație: Bedford County, PA
Instalatie de gaze naturale: Spectra Steckman teren depozitare Ridge energie, conducte, stații de compresoare
Expunere: aer, apa – arsenic
Simptome: diverse afectiuni de sanatate
Simptomele (animal): Death – 5 vaci, 3 câini, 12 gãini și 4 pisici
237. Beth Voyles 18
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Gama Resurse Frack îndiguirii deșeurilor și sonde de gaze
Simptome: erupții cutanate, vezicule, incapacitate de concentrare, stare de confuzie, sângerãri nazale, letargie, benzen, toluen și arsenic in sange si urina
Simptomele (animal): animalele de fermã și câini au murit brusc, alți câini sarcini avortat, puii nãscut mort
http://canon-mcmillan.patch.com/blog_posts/the-pennsylvania-dep-another-red-herring-2
236. John Barnes “nepoata 26
Locație: Masontown, PA
Instalatie de gaze: gaze 200 ft departe
Expunere: Apa – bariu
Simptome: stare de comã timp de trei saptamani, ficatul nu a reușit și plãmânii plin cu lichid
http://wv4mom.org/content/harrowing-experience-nieces-health
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
235. Janet și Fred McIntyre și familie 27
Locație: Butler County, PA
Instalatie de gaz: Rex sonde de gaze
Expunere: aer, apã – un nivel ridicat de fier, mangan și toluen, nivelurile ridicate de clormetan și t-butil alcool
Simptome: dureri, greațã și accese de vomã, unghii curling sub, cãderea pãrului, dureri de cap, iritații ale ochilor
Simptomele (animal): calus și aruncat în sus de sânge, diaree, deces
http://shalegasoutrage.org/wp-content/uploads/2011/09/Janet-McIntyre-short-version.pdf
Ea locuiește într-una din 10 gospodãrii lângã Connoquenessing, unde locuitorii cred foraj apropiere a afectat apa
http://www.foxnews.com/us/2012/04/11/ap-enterprise-docs-say-drilling-law-hurts-health/ = ixzz1uDWYnlEF
234. Kim McEvoy 31
Locație: Butler County, PA
Instalatie de gaze: gaze de 1.000 de metri de casa
Expunere: Apa – arsen și clorurã de metilen
Simptome: pesta
http://www.wtae.com/news/28827499/detail.html
233. Carl Stiles (decedat la vârsta de 46) 32
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake sonde de gaze
Expunere: Apa – strontiu, uraniu și radiu
Simptome: bariu, arsenic și compuși organici volatili (produse chimice organice volatile) în sânge, cancer intestinal, dureri de cap, pierderi de memorie, și tremor
http://crooksandliars.com/susie-madrak/carl-stiles-fracking-activist-dies-aw
http://tinyurl.com/abv4cup
“Sunt atât de mulți oameni în Run zahãr care au bivoli de apã …”
232. Iunie și David Chappel (David decedat) 34
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Deșeuri groapã de mãrimea unui teren de fotbal, șapte sonde de gaze
Expunere: aer, praf
Simptome: pesta
Simptomele (animal): Cat – moartea
http://www.earthworksaction.org/voices/detail/laura_amos
http://www.marcellus-shale.us/June-Chappel.htm
231. Sherry Vargson si sotul 35
Locație: Granville, PA
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Instalatie de gaz: Masina de gaurit pad doar 500 de metri de la ferma ei
Expunere: apã-metan, radiu, mangan și stronțiu
Simptome: Dureri de cap, greațã, amețeli
http://www.time.com/time/video/player/0, 32068,902909981001 _2065158, 00.html
230. Stephanie Hallowich și familie 38
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Resurse Gama patru puțuri de gaze naturale, o instalație de prelucrare gaz, statie de compresoare, conducte îngropate, de trei hectare iaz cãptușite cu plastic, care deține
Expunere: Air
Simptome: ochi de ardere, dureri de gat si alte simptome
http://news.nationalgeographic.com/news/2010/10/101022-energy-marcellus-shale-gas-environment/
http://www.pennenvironment.org/page/pae/pennenvironments-marcellus-shale-stories
229. Carol francezã și fiica 39
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: la câteva mile distanțã de 9 Wells activi
Expunere: Apa
Simptome: Carol – erupții cutanate, fiice – splina marita si ovare, lichid în abdomen, spital imposibilitatea de a face diagnostic; vecine (șase mile distanțã) aceleasi simptome ca fiica, rupturã de splinã
Simptomele (animal): Vaci – leziuni
http://gdacc.org/tag/carol-french/
228. Dennis Peterson (decedat Feb 2012) 41
Locație: Butler County, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: Apa
Simptome: leucemie, erupții cutanate pe tot corpul
http://barnettshalehell.wordpress.com/2012/02/12/two-people-dead-fracking-to-blame /
227. Chrystal Stroud 43
Locație: Towanda, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake bine
Expunere: Apã – bariu, clorurã, stronțiu, mangan, plumb, metan, materiale radiologicã, și radonul
Simptomele (uman, animal): parul a inceput sa cada, palpitatii, dificultati de respiratie, si crampe stomacale, tremurul mâinii, tulburãri de vorbire și pierderea echilibrului
http://www.youtube.com/watch?vâySUSyF1DGns
226. Edna Moten 44
Locație: Washington County, PA
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apa, aer
Simptome: leziuni ale pielii
225. George și Lisa Zimmerman 55
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Atlas Energy Wells, deversare îndiguirilor de deșeuri, gazele aprinse
Expunere: aer, apã – arsenic la 2.600 de ori nivelurile acceptabile, benzen și naftalinã; sol – mercur și seleniu, etilbenzen, și tricloretenã
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://www.sourcewatch.org/index.php?titleâFracking
http://www.reuters.com/article/2009/11/09/us-fracking-suit-idUSTRE5A80PP20091109
224. Mike Bastion 60
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Ei bine pad, zona de eliminare a deșeurilor de foraj
Expunere: aer, apã – metan, precum și de sodiu și alte metale grele.
Simptome: tremurãturi, vãrsãturi, dificultãți în respirație
223. Ron Gulla 61
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apã – metan
Simptomele (animal): pește mort
http://www.riverreporter.com/issues/08-04-10/head1-drilling.html
222. Anonim 38 an vechi femeie 69
Locație: Gillett, PA
Instalatie de gaz: Ei bine,
Expunere: Apa – otravire bariu
Simptome: convulsii, obosealã, simptome asemãnãtoare gripei
http://www.youtube.com/watch?vâRDiL0OfhIno&featureâplayer_embedded
221. Ronald Carter 74
Locație: Dimock, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apã – metan
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
220. Charles și Dorothy Harper și nepotul, Baelee (decedat) 75
Locație: Jefferson County, PA
Instalatie de gaz: Snyder Brothers sonde de gaze
Expunere: Air – metan
Simptome: Death
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
219. Jeannie și Carol Moten 78
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: bine gaze
Expunere: aer, apã
Simptome: leziuni ale pielii, acid hipuric, fenol, acid mandelic în urinã
* Carol Moten și vecinii ei a observat cã apa lor și au început sã miros. Apoi a venit de dureri de cap, leziuni ale pielii, diaree, în casã dupã casã. Un caine de doi ani a cãzut peste mort.
http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-adv-fracking-doctors-20120422, 0,6338613. poveste
http://www.dcbureau.org/tag/southwest-pennsylvania-environmental-health-project
218. Chester și Edith Slesinger 79
Locație: Județul Cambria, PA
Instalatie de gaz: T & F Explorare LP bine a fost forate 2500 de metri de proprietatea lor
Expunere: Apa – bariu și clorurã
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://stateimpact.npr.org/pennsylvania/2011/07/12/western-pa-couple-sues-gas-driller/
217. Yvonne Shafer 80
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Aiello propan plante de separare, stație de pompare
Expunere: Air
Simptome: dureri de cap
http://www.onondaganation.org/news/2010/hydro_penn.pdf
216. Dave Bailey 81
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Aiello Brothers sonde de gaze
Expunere: Apa
Simptome: erupții cutanate și arsuri
http://voicesweb.org/node/3905
215. Craig si Julie Sautner și fiica 89
Locație: Dimock, PA
Instalatie de gaz: Cabot sonde de gaze
Expunere: apã – metan
Simptome: dureri de cap și amețeli, rãni
https://dontfractureillinois.org/Other_communities.html
214. Scott Ely 92
Locație: Județul Susquehanna. PA
Instalatie de gaz: la câteva mile distanțã de 9 Wells activi
Expunere: Apa – arsenic, mangan, aluminiu, fier, plumb și
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
213. Donald Allison (decedat) 94
Locație: sud-vest, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apa, aer
Simptome: Infectii ale pielii, cancer de vârstã moarte 46
212. Emile Alexandru 95
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apã – metan
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
211. Joyce Mitchell 96
Locație: Hickory, PA
Instalatie de gaz: resurse Gama, sonde de gaze
Expunere: Air – miros constant de gaz
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://uk.reuters.com/article/2009/02/25/us-energy-marcellus-idUKTRE51O3L620090225?pageNumberâ2
210. Carl și Gloria Whipkey 97
Locație: Ligonier, PA
Instalatie de gaz: Wells xto și scurgeri
Expunere: apa, aer, zgomot
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
De asemenea, el a susținut cã acvifer Killdeer curge mai puțin de un picior o zi, asa ca ar dura zeci de ani pentru orice contaminare a ajunge puțurilor de apã potabilã comunitãții. Dacã este necesar, a spus el acvifer ar fi remediate.
209. Clint Yates 98
Locație: Gibbs Hill, PA
Instalatie de gaz: gaz Seneca bine
Expunere: Apa – niveluri ridicate de bariu și solide totale dizolvate și mangan
Simptome: senzație de arsurã, durere de cap, sau dificultate cu sinusurile, dupã consumarea apei sau duș, alte doua case au raportat cã operațiunile de foraj a cauzat lor “de alimentare cu apã privat” sã se usuce
http://chenangogreens.org/home/index.php?optionâcom_content&taskâview&idâ159&Itemidâ60
208. Stever Hilyer 99
Locație: Gibbs Hill, PA
Instalatie de gaz: gaz Seneca bine
Expunere: Apa – niveluri ridicate de bariu și solide totale dizolvate și mangan
Simptome: senzație de arsurã, durere de cap, sau dificultate cu sinusurile, dupã consumarea apei sau duș
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Douã alte proprietarii de case au raportat cã operațiunile de foraj a cauzat lor “de alimentare cu apã privat” sã se usuce
207. James și Karla Levy 101
Locație: Bedford County, PA
Instalatie de gaze naturale: Spectra Steckman teren depozitare Ridge energie, conducte, stații de compresoare
Expunere: apã – metan
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://www.spectraenergywatch.com/blog/?page_idâ92&pagedâ2
189-206. Costum de acțiune de clasã, 17 de familii 109-125
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: Sud-vestul unitate de productie energie
Expunere: Expus la astfel de gaze periculoase, produse chimice, și a deșeurilor industriale și a cauzat pagube a resurselor naturale ale mediului în interiorul și în jurul proprietãților reclamantilor, cauzând Reclamanții sã suporte leziuni de sanatate, pierderea de utilizare și plãcerea de proprietatea lor, pierderea de calitate de viațã, stres emoțional, și alte daune.
Simptome: boala, simptome neurologice
http://tinyurl.com/bz87e5s
188. Norma Fiorentino 127
Locație: Dimock, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apã – metan
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
187. David si Tara Dillon 132
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Antero Resurse Appalachian Corp puțuri și scurgeri
Expunere: Apa
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://www.istockanalyst.com/business/news/5356368/families-file-suits-against-drillers
186. Pavel și Yvonne Becka 133
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Antero Resurse Appalachian Corp puțuri și scurgeri
Expunere: Apa
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://triblive.com/x/pittsburghtrib/news/regional/s_751415.html = axzz2MvBho9qu
122-185. Costum clasa de acțiune, 63 de locuitori 134-197
Locație: Dimock și Montrose, PA
Instalatie de gaz: Cabot producția de gaze energie
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Expunere: Apa – metan și alte toxine
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://earthjustice.org/features/campaigns/fracking-damage-cases-and-industry-secrecy
121. Sheri Makepeace 200
Locație: Conoquenessing, PA
Instalatie de gaz: Rex Energie sonde de gaze
Expunere: Apa
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
120. Scott si Cassie Spencer 201
Locație: Wyalusing, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake sonde de gaze
Expunere: Apa – metan, aer – metan
Simptome: Necunoscut, apa de înlocuire
Chesapeake gaz Wells 3000 de metri, care nu a vãzut și nu profit de la a fost cumva trimiterea de metan pe proprietatea ei și în apã ei, și pe proprietãțile din vecini
119. Jennifer Gourley 202
Locație: Westmoreland County, PA
Instalatie de gaz: Producția de gaze
Expunere: apa; aer
Simptome: probleme de sãnãtate, hipersensibilitate chimice, produse chimice toxice nivel din organism
http://fairfieldtwp.com/minutes/july-14-2011.pdf
118. Jared și Heather McMicken 203
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake sonde de gaze
Expunere: Apa – metan, aer – metan
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
Oameni PDF-fracking
* McMickens și alte douã familii rezolva cu Chesapeake
117. John T. “Jay” Jones III și fiica (Ioan decedat – 57 de ani) 625
Locație: Silver Lake Township, PA
Instalatie de gaz: Constructii de laser NE Pipeline
Expunere: auto strivit de masina pentru vidanjari rãsturnat
Simptome: John a murit pe loc, an sau 17. fiica în scaunul pasagerului trãit, traumatizat
http://splicd.com/JSWZ38CsbwU/747/837
http://independentweekender.com/index.php/2011/08/03/man-killed-in-tank-truck-crash/
116. Jodie Simons 204
Locație: Monroetown, PA
Instalatie de gaz: gaz Wells șef
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Expunere: Apa – metan, aer – metan
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
“Simons și patru de vecinii ei cu probleme similare de apã, cele primite (bivoli) din Șef”
Oameni PDF-fracking
115. Lee Franklin 207
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake sonde de gaze
Expunere: apã – metan
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://wnep.com/2012/05/21/dep-chesapeake-investigating-methane-in-water-wells/
114. David și Linda Headley 208
Locație: Fayette County, PA
Instalatie de gaz: Wells și conducte
Expunere: Apa – scurgeri de cap bine
Simptomele (animal): cai – sângerãri nazale, dureri la nivelul de jos a copitele
113. Mary Mack 209
Locație: Clearville, PA (Bedford County)
Instalatie de gaz: Steckman domeniu depozitare Ridge și stația de compresoare (Spectra Energie)
Expunere: Apa – arsenic și volatile produse chimice organice
Simptome: paralizie în picioare (parțial), ca urmare a leziunilor din maduva spinarii, simptomele dezvoltat câteva luni dupã ce apa de baie a provocat o reacție cutanatã severã (roșu, umflate) pe tot corpul.
* Mutat dupã expunerea la apa de baie a provocat reacția pielii.
http://www.youtube.com/watch?vâyy0ZRfugwhk&featureârelmfu
112. Loren Kiskadden 210
Locație: Washington County, PA
Gaze Resurse Gama bine: Instalatie de gaz
Expunere: Apa – gaz metan, cloroform, alcool butilic, nivelurile acetonã și ridicat de sodiu și total solide dizolvate
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
111. Gerri Kane 214
Locație: Rushboro, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: Apa – a MSBS; aer
Simptome: Foarte bolnav, sangerare, vãrsãturi
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Simptomele (animal): Pet pãsãri – pierderea pene, diaree
http://nofrackalmanac.files.wordpress.com/2012/05/nfa-issue-3-to-press2.pdf
http://www.youtube.com/watch?vâHjAuIAjMe_o
110. Carolyn Knapp și soțul 215
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: Apa
Simptome: Soțul – erupții cutanate
http://nofrackalmanac.files.wordpress.com/2012/05/nfa-issue-3-to-press2.pdf
109. Bill Pabst 216
Locație: Montrose, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: Apa – metan, sulf
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://nofrackalmanac.files.wordpress.com/2012/05/nfa-issue-3-to-press2.pdf
http://www.youtube.com/watch?vâHjAuIAjMe_o
108. Larry Jones și Familiei 221
Locație: Județul Clearfield, PA
Instalatie de gaz: gaz Carrizo bine
Expunere: Apa (pierdut)
Simptome: Apa de
107. Matt și Tammy Manning, fiica Brianne și nepoții Madison, Jayden, și Emily 246
Locație: Franklin-Forks, PA
Instalatie de gaz: WPX sonde de gaze energie
Expunere: Apa – metan (68%), arsenic, bariu, precum și alte substanțe chimice periculoase, monoxid de carbon iese din robinete
Simptome: Necunoscut, apa de înlocuire
http://laurensjournalonfracking.tumblr.com/post/19527659259/poison-in-the-well-the-manning-family
106. Mike și Jonna Phillips 299
Locație: Terry Township, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake gaze
Expunere: Apa – metan, arsenic, fier, si mangan
Simptome: Necunoscut, apa de înlocuire
105. Tammy Hadlick 300
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: WPX gaz energie și
Expunere: Apa – metan (58,3 mg per litru), bariu, un nivel ridicat de sãruri
Simptome: Necunoscut, apa de înlocuire
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
104. Jacqueline Locul 302
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: producția de gaze Chesapeake
Expunere: Apa – înnorat, maro inchis (vaci a refuzat sã bea)
Simptome: Necunoscut, apa de înlocuire
103. Randy Morse 303
Locație: Bedford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake gaze
Expunere: Apa – explozie lichid Frack
Simptome: Necunoscut, apa de înlocuire (pârâu locale contaminate, prestate bãut pentru vite rezidenților)
http://grist.org/list/2011-04-21-yesterdays-fracking-blowout-what-happened-and-will-it-happen-aga/
102. Truman Burnett 304
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake și, Frack rezervoare de retenție a apei, stație de compresoare
Expunere: Apa – scurgeri de rezervoarele de apã Frack, acid clorhidric
Simptomele (animal): pierderea tuturor peștilor și a vieții acvatice în iaz contaminat
/ Http://money.cnn.com/video/news/2010/10/22/n_pa_gas_fracking_truman.cnnmoney/
101. Michael și Nancy Leighton 306
Locație: Leroy Township, județul Bradford, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake bine
Expunere: apã – metan
Simptome: Necunoscut, apa de înlocuire
100. Karen Dixon 313
Locație: Stroudsberg, PA
Instalatie de gaz: Necunoscut foraj, gaz
Expunere: apã; teren
Simptome: Stream distruse, mai uscat, terenuri distruse, peste 100 de copaci buldozerul
http://www.poconorecord.com/apps/pbcs.dll/article?AIDâ/20120608/NEWS04/206080311
99. Leo Shan-Lay 314
Locație: Tioga County, PA
Instalatie de gaz: Shell Gas Wells
Expunere: apã – metan
Simptomele (animal): Vaci refuzã sã bea apã
98. Amanda prieten și familia ei 317
Locație: Union County, PA
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Instalatie de gaz: camion Halliburton tractiune 4,000 galoane de acid clorhidric
Expunere: Air – fumul de la 250 galoane de acid clorhidric scurgeri
Simptome: nevoiți sã evacueze casa
http://dailyitem.com/0100_news/x685074962/People-flee-as-chemical-cloud-hovers-near-New-Columbia
97. Barb și Dave Romito 322
Locație: Butler County, PA
Instalatie de gaz: Rex sonde de gaze
Expunere: Apa
Simptome: erupții cutanate, vãrsãturi
96. Russ Kelly 323
Locație: Butler County, PA
Instalatie de gaz: Rex sonde de gaze
Expunere: Apa
Simptome: erupții cutanate, vãrsãturi
Simptomele (animal): Iepuri refuzat sã bea apã
95. Cindy Homel 324
Locație: Greentree Boro – Pittsburgh, PA
Instalatie de gaz: Frac Tech
Expunere: Air – dioxid de siliciu; zgomot
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://www.greentreeboro.com/minutes/080210min.pdf
94. Dee Consillo 325
Locație: Greentree Boro – Pittsburgh, PA
Instalatie de gaz: Frac Tech
Expunere: Air – dioxid de siliciu; zgomot
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://www.greentreeboro.com/minutes/080210min.pdf
93. Anna și Maurice Aubree 327
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: Cabot sonde de gaze
Expunere: zgomot
Simptome: forțatã sã se mute
92. Craig Stevens 330
Locație: Silver Lake, județul Susquehanna, PA (al 6-lea generație proprietar)
Instalatie de gaz: Laser midstream / Williams Pipeline
Expunere: Teren – scurgeri, apa – pârâu explozie
Simptome: necunoscut
http://shaleshockmedia.org/2012/05/01/craig-stevens-27-mar-2012-spencer-ny-2-of-3/
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
89-91. Kay Allen, Miranda și Aggie 331-333
Locație: Burgettstown, PA
Instalatie de gaz: Producția de gaze
Expunere: Aer
Simptome: Leșin, arderea gâtului, vãrsãturi, gust metalic în gurã
88. Jeff și Tina Richardson 334
Locație: Tioga County, PA
Instalatie de gaz: gaz Shell bine
Expunere: Apa
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://marcellusprotest.org/node/2105
87.Greg și JoAnne Wagner 337
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: stația de compresoare
Expunere: Air – 57, 000 ppb COV
Simptome: Se impune aducerea apei cu cisterna
http://tinyurl.com/9uxabgt
86. Jenny și Tom Lisak și de familie 344
Locație: Jefferson County, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apã; depozitarea ilegalã
Simptomele (animal): Câini – cancer, mort gunoi
http://www.earthworksaction.org/files/publications/Health-Report-Full-FINAL.pdf
85.Ted și Gale Franklin 346
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake operare fracking energie
Expunere: Apa – contaminare metan, negru ca cãrbune, bãlți gaze inflamabile barbotare pe proprietate
Simptome: pericol fizic de incendiu sau explozie din cauza migrației de naturale, puturi de apa gaz
84. Richard Seymour 354
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apã – metan
Simptome: Necunoscut, se impune aducerea apei cu cisterna
http://www.propublica.org/article/officials-in-three-states-pin-water-woes-on-gas-drilling-426
83. Ray Kemble 356
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Expunere: Apa
Simptome: Necunoscut, se impune aducerea apei cu cisterna
http://www.youtube.com/watch?vâPlOjuzgzjCc&featureârelmfu
76-82 Barry Barto, Jim Hyland, Paul și Enta Ertel, Mike Engel, Keith Orgitano 523-529
Locația: județul Lycoming, PA
Instalatie de gaz: Industria de gaze trafic camion – valoarea extremã
Expunere: Gaze de eșapament, murdãrie, praf, zgomot
Simptome: tulburari de somn, probleme de sanatate
Simptomele (animal): creștere a mortalitãții animale sãlbatice
75. Adron și Mary Dell’Osa 532
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: Wells, stații de compresoare
Expunere: N / A
Simptome: Necunoscut, se impune aducerea apei cu cisterna
74. Greg Swartz și de familie 533
Locație: Wayne County, PA
Instalatie de gaz: bine gaze
Expunere: aer – vapori de sulf
Simptome: Necunoscut, se impune aducerea apei cu cisterna
73. Julia pãr și soțul 561
Locație: Fayette County, PA
Instalatie de gaz: de testare seismic
Expunere: Explozii
Simptome: stres, pierderea de apã, deteriorate bine
http://triblive.com/x/pittsburghtrib/s_710597.html = axzz2MvBho9qu
72. Patricia Dunzik 562
Locație: Județul Clearfield, PA
Instalatie de gaz: Soluții seismice integrate
Expunere: activitãți de testare seismice
Simptomele (animal): moartea Cow
http://www.theprogressnews.com/default.asp?readâ28148
71. Pat Klotz 564
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apa, praf, zgomot
Simptome: dureri de cap, probleme de respiratie, ameteli, ochi intense de ardere și a gâtului, gust metalic, crampe musculare
Simptome (animal): Câini – letargice, convulsii
http://www.earthworksaction.org/files/publications/Health-Report-Full-FINAL.pdf
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
70. Janet și Chris Lauff 565
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: sonde de gaze, indiguiri
Simptome: nasului și iritație în gât, dureri de cap, mirosuri severe au determinat sã plece acasã
Simptomele (animal): Deer, enot, și Fox s-au gãsit mort lângã fluxul lor
http://www.earthworksaction.org/files/publications/Health-Report-Full-FINAL.pdf
69. Lauren și Bob Deering 572
Locație: PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: apa, aer – acumulãri
Simptome: Calitatea vieții diminuat, casa de vis acum un coșmar
68. Louis și Bessie Vecchio și Lisa Vecchio 573
Locație: Greene County, PA
Instalatie de gaz: Energy Corp of America – 5 compresoare
Expunere: Air – zgomot
Simptome: Constant zgomot extrem de puternic, 24 de ore pe zi, șapte zile pe sãptãmânã
http://triblive.com/x/pittsburghtrib/news/regional/s_764486.html = axzz2CEGWAidl
67. Roslyn și David Bohlander 579
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake gaze
Expunere: Apa – metan, ulei
Simptomele (animal): Vacile a refuzat sã bea apa, se impune aducerea apei cu cisterna.
http://newfield-pause.org/pausebohlanderco.html
http://thedailyreview.com/news/methane-concerns-felt-in-terry-twp-1.863425
66 .. Vale Temple 829
Locația: județul Lycoming, PA
Instalatie de gaz: gaz XTO și 2.000 de metri de la domiciliu
Expunere: apã – metan
Simptome: Apa de adus cu cisterna sau relocarea localitãtii.
http://pahomepage.com/fulltext/?nxd_idâ188497
65. Patrick Blow 581
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake gaz de prelucrare a deșeurilor
Expunere: Apa
Simptomele (animal): Death – doi papagali și un câine
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
33-64.Thirty-douã familii 582-613
Locatie: Jersey Shore, PA
Instalatie de gaz: America de Aqua site-ul retragerea apei fracking
Expunere: N / A
Simptome: forțatã sã se mute, fãrã preaviz adecvat sau compensații adecvate, interzis de a avea vizitatori, evacuarea forțatã
32. Frederick și Debra Roth 617
Locație: Județul Susquehanna. PA
Instalatie de gaz: Cabot sonde de gaze în 1000 ft
Expunere: Apa – metan, produse chimice, garnituri groapã neetanșe
Simptome: imposibilitatea de a accesa apa, respectarea bunurilor lor compromisã, și valoarea proprietãții lor și de ședere a scãzut, aparate care se bazeazã pe utilizarea a apelor subterane au fost afectate
31. Edward Kamuck 618
Locație: Tioga County, PA
Instalatie de gaz: Shell Gas Wells
Expunere: praf, murdãrie și zgomot, lichid Frack pe drumul care ruleazã pe proprietatea
Simptome: dificultati de respiratie, incapacitatea de a dormi, proprietate contaminate
http://law.psu.edu/_file/aglaw/Marcellus_Shale/Kamuck_v_Shell_Energy_Holdings_GP_LLC_3-19-12.pdf
30. Tammy Weikel 621
Locație: Butler County, PA
Instalatie de gaz: Marcellus Wells
Expunere: Apa – contaminate
Simptome: boalã, nu își pot permite sã cumpere apã
29. Ioan “Denny” Târgul 639
Locație: Butler County, PA
Instalatie de gaz: Rex Energie Wells
Expunere: Apa – au transformat în maro-portocaliu
Simptome: plecat din localitate deoarece a apãrut imposibilitatea de a permite înlocuirea apei.
28. Randy Moyer 652
Locație: Județul Cambria, PA
Instalatie de gaz: aprovizionare Curry
Expunere: apa produs, evazate, abateri, a fost responsabil de tractiune, golirea și curãțarea rezervoarelor de deșeuri și preșuri – compania nu a furnizat echipament de protecție adecvat
Simptome: umflare severã a feței, buzelor, și extremitãți: dureri severe la nivelul
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
coloanei vertebrale și spate, erupții cutanate și pielea de arsurã, amețeli, afectarea pulmonarã (acum 3 inhalatoare), probleme renale
http://www.youtube.com/watch?vâZ_AO60_gV10&featureâyoutu.be
27. Ronald și Catherine Gates 653
Locație: Corry, PA
Instalatie de gaz: Exco gaz Wells, compresor stație, conducte
Expunere: Land
Simptome: de hectare distruse de proprietate de 30 de acri nu mai arabile și 20 sunt documentele inutile, false, fals în declarații
26. Lori Trumbull 654
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze, noi de plante stripteuzã Century
Expunere: Apa – metan, aer – propan
Simptome: gât inflamat, evacuat din casa, “(apa) are prea tare de un miros și gust pe care nu a avut niciodatã înainte de foraj”
www.bradfordera.com/news/article_64a89eea-14c8-5722-8c5e-f71288b95ccd.html
http://www.bradfordera.com/news/article_51ea27e5-1562-592e-a36a-857114289dc0.html
25. Steve Schmidt 655
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze
Expunere: Apa – metan 16,8 mgfl
Simptome: a raportat o reducere a cantitãții de apã și creșterea turbiditãții, se impune inlocuirea apei cu alta adusã cu cisterna.
www.bradfordera.com/news/article_64a89eea-14c8-5722-8c5e-f71288b95ccd.html
24. William Sayers 656
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze
Expunere: Apa – metan, etan, mangan, fier și
Simptome: clor / chimice gust puternic de apã și de fier colorarea în mașina de spãlat vase
www.alleghenydefense.org / probleme / AGOA / arici … / Summary.pdf
23. Victor Autieri 657
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze
Expunere: Apa – metan, etan, fier
Simptome: Apa are miros și gust fault, se impune inlocuirea apei cu alta adusã cu cisterna.
www.alleghenydefense.org / probleme / AGOA / arici … / Summary.pdf
22. Kelly Housler 658
Locație: Județul McKean, PA
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze
Expunere: Apa – fier si mangan
Simptome: Apa are miros și gust fault, se impune inlocuirea apei cu alta adusã cu cisterna.
www.alleghenydefense.org / probleme / AGOA / arici … / Summary.pdf
21. Gale Kellog 659
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze
Expunere: Apa – fier, mangan
Simptome: Sulf, mirosul de ou stricat, filtre instalate
www.alleghenydefense.org / probleme / AGOA / arici … / Summary.pdf
20. Gary Bliss 660
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze
Expunere: Apa poluatã cu mangan excesi.
Simptome: miros neplãcut și gust în apã – care impuneau înlocuirea acesteia cu apã adusã cu cisterna.
www.alleghenydefense.org / probleme / AGOA / arici … / Summary.pdf
19. Allen Wilson 661
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze
Expunere: Apa – fier excesive și mangan
Simptome: gust gras și miros de apã, se impune inlocuirea ei cu ceata adusã cu cisterna.
www.alleghenydefense.org / probleme / AGOA / arici … / Summary.pdf
18. Jane Coles 662
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze
Expunere: Apa – metan, mangan excesive, sodiu
Simptome: canalizare cu miros puternic de sulf și cu gust de ou clocit, noroi negru în toaletã.
www.alleghenydefense.org / probleme / AGOA / arici … / Summary.pdf
17. Debra Pradhan 663
Locație: Județul McKean, PA
Instalatie de gaz: Schreiner sonde de gaze
Expunere: apã – sediment negre
Simptome: Nu se poate utiliza apa
www.alleghenydefense.org / probleme / AGOA / arici … / Summary.pdf
16. Kyle Lengauer 664
Locație: Washington County, PA
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Instalatie de gaz: Atlas îndiguirii apelor uzate energie
Expunere: aer – poluat cu fum
Simptome: greațã, mirosul de gaz oribile, a trebuit sã plece din zonã , deoarece fumul erau așa de rãu mirositor încât blocau cãile respiratorii.
15. Pauline Fallon 749
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: Sonde de foraj de gaze
Expunere: apa – sediment negru
Simptome: bolnavi, forțat sã-și vândã vacile și operațiunile de expunere, familia este în pericol de a pierde terenul pe care am trãit timp de generații
Simptomele (animal): vaci, capre – bolnave
“Multe dintre vecinii confruntat cu probleme similare la aproximativ în același timp”
http://blogs.nicholas.duke.edu/thegreengrok/a-trip-to-fracking-land-part-2/
14. David Barndt 760
Locație: Județul Potter, PA
Instalatie de gaz: Triana energie gaz Corporation .
Expunere: Land
Simptome: Au fost aprobate fãrã permisiuna proprietarului si fãrã compensatii nouã hectare ( unde era o întreprindere de lemn vechi de cca.de 50 ani) pentru exploatare gaze de sist.
http://www.publicherald.org/archives/11828/investigative-reports/energy-investigations/
13. Jim Finkler 761
Locația: județul Lycoming, PA
Gaze Resurse Gama bine: Instalatie de gaz
Expunere: apã – metan
Simptome: S-a pus problema aducerii apei cu cisterna sau relocarea localitãtii.
12. Andrew Chichura 762
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: gaz Cabot bine
Expunere: Apa – metan 57, 60 mg / l
Simptome: S-a pus problema aducerii apei cu cisterna sau relocarea localitãtii.
11. John Como 763
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: gaz Cabot bine
Expunere: Apa – mangan 0,26 (mg / l), metan 17.10 mg / L
Simptome: S-a pus problema aducerii apei cu cisterna sau relocarea localitãtii.
10. Norman și Dorothy Jensen 764
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: gaz Cabot bine
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Expunere: Apa – etan 0,489 mg / 1, metan 20.10 mg / 1
Simptome: S-a pus problema aducerii apei cu cisterna sau relocarea localitãtii.
9. Janet Rozell 765
Locație: Județul Susquehanna, PA
Instalatie de gaz: gaz Cabot
Expunere: Apa – mangan 1,24 mg / L., aluminum1.527 mg / L, metan, fier
Simptome: S-a pus problema aducerii apei cu cisterna sau relocarea localitãtii.
8. Anonim 772
Locație: Washington County, PA
Instalatie de gaz: Mark West colectarea de conducte
Expunere: N / A
Simptome: avut un impact negativ asupra populatiei
http://www.observer-reporter.com/article/20130114/NEWS01/130119636/1003 =. UPV9CGfdbNs
7. Bill Ferullo 774
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: sonde de gaze
Expunere: Aer – praf în atmosferã
Simptome: Declaratie localnic :”… În pieptul meu a fost de ardere. A ars toatã noaptea. “
6. Max Chilsun 775
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: gaz Wells șef
Expunere: Apa poluatã
Simptome: Apa de bãut urât mirositoare si cu un gust care o face neconsumabilã.
http://www.youtube.com/watch?vâJyBiRPAMEkI&featureâyoutu.be
5. Richard Usack 792
Locația: județul Crawford, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake Compresor stație de 500 ft departe
Expunere: zgomot
Simptome: Declaratie localnic “acest zgomot îmi distruge viața”
www.tiogagaslease.org/images/BVW_11_03_09.pdf
4. Deanna Galloway 793
Locație: Fayette County, PA
Instalatie de gaz: cisterne de deseuri
Expunere: Apa – Apa produsa de fracturare foarte poluatã
Simptome: dureri de cap masiv, printre alte boli
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
3. Jerry Yeager și soția 794
Locație: Fayette County, PA
Instalatie de gaz: stația de compresoare
Expunere: Aer
Simptome: crize frecvente de greațã, probleme de vedere, respiratorii și neurologice; miros oribil
2. Jason și Janet Otis 796
Locație: Bradford County, PA
Instalatie de gaz: Chesapeake sonde de gaze
Expunere: Apa – contaminatã
Simptome: Necunoscute, dar foarte posibile fiind contaminatã apa rezidualã.
1. Malcolm Sawyer Sr. 804
Locație: Județul Blair, PA
Instalatie de gaz: aprovizionare Curry, echipamente de transport
Expunere: apa poluatã – responsabile sun abaterile de la regulile trasportului , golirii și curãțãrii rezervoarelor de deșeuri și preșurilor de sondã – compania nu a furnizat echipament de protecție adecvat
Simptome: umflare severã a feței, și extremitãți: dureri severe la nivelul coloanei vertebrale și spate, erupții cutanate și pielea de arsurã, amețeli, tulburãri pulmonare, probleme cu rinichii, incapacitatea de a dormi, afectiuni de stomac, dureri articulare, pierderea cunoștinței, dureri de cap, sângerare din nas, sânge scaun, pierderi de memorie.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Anexa nr.2
DATE CRONOLOGICE
Anul 2004
Guvernul Nastase aprobã prin HG 2283 Acordul petrolier care vizeazã explorarea, dezvoltarea si exploatarea pentru perimetrul Bârlad.
Acordul de concesiune a fost încheiat între Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale si compania britanica Regal Petroleum ( circulau zvonuri acuzatorii despre faptul cã aceastã companie Petroleum avea ceva legãturi și cu scandalul fregatelor în care a fost implicat Ioan Mircea Pașcu, ministrul Apãrãrii sub Nãstase) .
HG 2283/2004 a fost semnatã de premierul de atunci, Adrian Nastase, de fostul ministru al economiei, Gavril Baican, de fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu si de fostul presedinte ANRM, Maria Iuliana Stratulat.
Anul 2010
Chevron a preluat licenta pentru perimetrul EV 2 Bârlad, de la Regal Petroleum, pentru suma de 25 de milioane de dolari, fãrã TVA.
Aceasta declarã cã este interesatã de exploatarea gazelor de sist în perimetrul EV 2 Bârlad, ceea ce provoacã îngrijorare în rândul ecologistilor, a unor specialisti si oameni de stiintã, inclusiv din Academia Românã care îsi exprimã îngrijorarea legatã de riscurile majore la care pot fi supuse viata populatiei si mediul.
Cauza o constituie metoda numitã fracturarea hidraulicã, folositã la explorarea si exploatarea gazelor de sist.
Guvernele PDL refuzã consultarea Academiei Române si a specialistilor.
Acordul petrolier pentru perimetrul EV 2 Bârlad este secretizat , orice încercare din partea unor institutii de a-l desecretiza rãmâne fãrã rãspuns !
Anul 2012
20 Ianuarie 2012
În jurul datei de 20 ianuarie 2012, în urma informãrilor apartinând d-lui Mylan Gabriel Sava, doctor în geologie, prezentate într-un grup restrâns de bârlãdeni, se desprinde ideea cã în zonã s-ar urmãri exploatarea gazelor de sist printr-o metodã care ar fi deosebit de periculoasã pentru om si mediul în care trãieste ;
21 Ianuarie 2012
Ponta declarã, referitor la guvernul Ungureanu : „Descoperirea de cãtre presã a unor noi concesiuni privind exploatarea gazelor de sist…toate acestea într-o singurã sãptãmânã. USL constatã cã mandatul premierul Ungureanu…are legãturã cu interese externe României si care trebuie sã se finalizeze cel mai târziu în noiembrie. Guvernul Ungureanu vinde ce a mai rãmas din resursele României „
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ – citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
30 Ianuarie 2012
Se constituie GISC Bârlãdene, cu scop de informare si documentare proprie si a populatiei din zonã. GISC se alãturã si actiunii întreprinsã de Primãria Bârlad unde se semneazã un tabel care însoteste o scrisoare de protest cãtre Guvernul României.
8 februarie 2012
Organizare unui colocviu pe tema gazelor de sist, la Complexul Guguianu, cu participarea profesorului Codrea de la Fac. Babes-Bolyai din Cluj, prof. Victor Sabliovschi din Iasi ( prof. Saramet a refuzat participarea )
10 februarie – 21 martie 2012
Activitatea de informare a populatiei din Bârlad si comunele arondate Bârladului: 10.02.2012 – 21.03.2012 prin prezentarea de materiale la cortul din piatã, legãtura cu persone pe stradã, emisiuni radio si TV
Strângerea de semnãturi ( 25000 ) de la populatie pentru trimiterea petitiilor si scrisorilor deschise cãtre presedintie, guvern si Parlamentul României precum si pentru aderarea la Asociatia România Dreaptã, condusã de avocatul Piperea, în vederea chemãrii în judecatã , într-un proces civil a Guvernului României .
Pregãtirea mitingului pentru data de 22 martie 2012 ( Ziua mondialã a apei ) în colaborare cu Primãria Bârlad. Activitãti de apostolat în comunele limitrofe municipiului Bârlad.
22 martie 2012
Mitingul populatiei bârlãdene si a comunelor din jur. Au participat cca. 5800 de oameni.
Dintre oamenii politici au luat cuvântul cei aflati în opozitie ( primarul Constantinescu, deputatul Solomon si vicepresedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu ).
Extrase din cuvântul d-lui Buzatu :
Ei vor sã facã la noi aici doar primul pas… Eu le-am spus cã aici existã credinta înrãdãcinatã în rândul locuitorilor cã dacã se face primul pas este urmat de al doilea pas în mod sigur. Vreau sã vã spun cã trebuie sã vã îndreptati toatã energia în directia unei opozitii active împotriva exploatãrii gazelor de sist…. În realitate noi vorbim cuiva, vorbim Guvernului, vorbim majoritãtii parlamentare care nu este prezentã aici…
Asa cum v-am spus oameni buni si buni cetãteni, noi am fãcut primul pas …
De câte ori veti fi chemati si sensibilizati sã fiti aici prezenti din ce în ce mai multi pentru a dovedi cã sunteti buni cetãteni, pentru cã eu cred cã buni cetãteni sunt aceia care au grijã de ei, de familiile lor si de concetãtenii lor.
Sunt aici si voi fi prezent aici pentru a spune întotdeauna NU acestei companii, Nu acestei activitãti.
28 martie 2012
Vidul legislativ în domeniu si iresponsabilitatea politicienilor guvernelor PDL, faciliteazã concesionarea de cãtre Guvernul Ungureanu, prin HG din si a altor perimetre cãtre firma Chevron, respectiv Adamclisi, Vama Veche si Costinesti .
5 aprile 2012
Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) intr-un amplu interviu acordat HotNews, declarã :
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
„Orice companie care detine acorduri petroliere poate efectua lucrãri de explorare a gazelor de sist „
În aceste conditii, pe lângã Chevron si-au manifestat intentia de a explora gazele de sist în România mai multe companii petroliere: Petrom, Romgaz, Mol, Sterling si East-West.
Pentru linistirea populatiei din zonele perimetrelor concesionate, care începe sã perceapã pericolele la care poate fi supusã, acelasi Pãtruti declarã „ principalul efect asupra mediului este o posibila contaminare a apelor subterane, insa acest impact poate fi controlat si minimizat prin respectarea bunelor practici „ .
Acordurile petroliere ale Chevron de concesiune pentru exploatare, dezvoltare si explorare in perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti au fost desecretizate.
Acordurile sunt încheiate pentru o perioada de 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire pana la 15 ani, se arata in documentele publicate pe site-ul ANRM. Totusi, agentia a ascuns costurile si investitiile necesare celor trei exploatãri.
Iatã cele mai importante aspectele prind drepturile companiei Chevron
1) Folosire si acces la terenurile necesare operatiunilor;
2) Acces la conductele petroliere, porturile, docurile si alte instalatii, cu plata tarifelor respective cãtre titularii acordurilor de concesiune a sistemului national de transport si a terminalelor petroliere;
3) Sa execute toate operatiunile prevãzute in acord;
4) Poate sa foloseascã resursele de apa de suprafata si subterane;
5) Poate sa dispunã cum doreste de cantitãtile de petrol ce ii revin, inclusiv pentru export;
6) Are voie sa monteze conducte si instalatii proprii pentru transportul petrolului, sa construiascã drumuri, poduri sau cai ferate necesare operatiunilor;
7) Sa solicite, in regim de prioritate, concesionarea exploatãrii unor substante minerale utile, altele decât petrolul, descoperite prin activitãtile petroliere;
8) Sa solicite extinderea perimetrului, in cazul in care zãcãmintele se întind în afara acestuia;
9) Sa efectueze operatiuni de înmagazinare a petrolului, cu acordul agentiei.
26 aprile 2013
Al doilea miting de protest în Bârlad cu participarea populatiei din zonã si a delegatiilor din Galati, Constanta si Bucovina.
Extrase din cuvântul Pres. C.J. Dumitru Buzatu :
“Oare nu au fost informati guvernantii nostri în legãturã cu protestele noastre ?!
Eu cred cã protestele noastre de astãzi trebuie sã fie mai puternice ca cele de data trecutã!
Pot sã pariez cã nu vom fi auziti nici astãzi, pentru cã nu existã nici un interes sã fim auziti !
Va trebui sã ne îndârjim si mai tare. Sã ne îndreptãm spre Guvern. Sã strigãm acolo, în urechea celor care ne guverneazã doleantele noastre. Poate în felul acesta vor auzi sã ne dea si nouã un rãspuns ».
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
27 aprile 2012
Protestele unor membri USL au luat amploare odata cu concesionarea catre Chevron a acestor trei perimetre, in zona Dobrogea (Hotarire de Guvern, 28 martie). Victor Ponta, Adrian Nastase, Crin Antonescu, Marian Vanghelie si Daniel Constantin au acuzat Guvernul MRU de lipsa de transparenta si de luarea deciziei fara studii de impact asupra mediului.
In paralel cu declaratiile liderilor USL, trustul de presa Intact a dus o campanie impotriva exploatarii gazelor de sist si companiei Chevron.
Pozitionarea USL contra gazelor de sist a culminat cu introducerea subiectului in textul motiunii de cenzura depuse impotriva Guvernului MRU a unor referiri la explorare si exploatarea gazelor de sist care au dus la demiterea Guvernului Ungureanu “De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?”
3 mai 2012:
Odatã numit în functie, guvernul Ponta 1 a prezentat public un program de guvernare in care apãrea la obiective “Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica”.
17 mai 2012:
Reactia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, a venit la doua sãptãmâni. “Recomandarea mea ar fi sa se afle mãcar daca exista gaze de sist in Romania… Este un subiect pe care il voi discuta cu ministrul Economiei, in portofoliul caruia intra capitolul energie… Doresc sa aflu motivatia moratoriului si cum intentioneaza sa procedeze mai departe”, a spus ambasadorul la TVR Info.
21 mai 2012:
Ministrul Economiei de la acea data, Daniel Chitoiu, a discutat cu ambasadorul SUA despre gazele de sist si l-a informat ca “Moratoriul pe gazele de sist va fi ridicat dupa ce studiile de specialitate confirma siguranta in exploatarea acestora” (comunicat de presa al Ministerului Economiei)
29 mai 2012:
Premierul Ponta l-a demis pe Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), adica agentia guvernamentala care negociaza si semneaza contractele de concesiune pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist. In locul lui Patruti a fost numit Gheorghe Dutu, fost deputat PSD de Brasov.
21 iunie 2012:
Senatul a respins propunerea de lege pentru interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Propunerea initiata de 11 parlamentari PSD a intrunit 53 de voturi impotriva, 11 voturi pentru si 9 abtineri, Senatul fiind controlat la acel moment de USL. Se întocmeste lista rusinii cu senatorii care au votat împotriva legii.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
22 iunie 2012:
Victor Ponta a declarat cã Romania va reanaliza în luna decembrie pozitia cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist. “Nu dorim sã fim nici singurii care acceptã si nici singurii care se opun” utilizãrii gazelor de sist, a spus premierul Ponta, citat de AFP.
5 iulie 2012:
Premierul Ponta a anuntat ca îl va avea drept consilier pe probleme strategice si de securitate pe generalul în retragere Wesley Clark. Clark este membru în Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petrolierã unde Soros a cumparat 20% din actiuni prin intermediul fondului sãu de investitii Quantum Partners LP. Potrivit site-ului oficial, compania în conducerea cãreia se aflã Wesley Clark are operatiuni în domeniul gazelor de sist în Polonia (sursã).
Chestiunea gazelor de sist a iesit din atentia publicã pe durata crizei politice din varã, mai cu seamã cã Chevron a anuntat cã în 2012 nu va realiza nici o operatiune de foraj în cele patru perimetre concesionate (unul în Bârlad si trei în Dobrogea). Problema a revenit în prim-plan în toamnã.
15 septembrie 2012:
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunta ca Romania asteapta decizia Uniunii Europene in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, pina atunci raminind in vigoare moratoriul.
15 septembrie 2012:
Marsul tãcerii – actiune de protest la Bârlad .
20 septembrie 2012: Informare sustinutã de Chevron
La recomandarea Premierului Victor Ponta, C.J. Vaslui , în colaborare cu Camera de Comert Vaslui, organizeazã la Centrul de Afaceri Vaslui o întâlnire, cu scop de informare la care sunt invitati, pe alese, persoane care nu vor deranja cu întrebãri, observatii, comentarii etc. Nu este invitatã presa localã si nici membrii GISC Bârlãdene.
Membrii GISC Bârlãdene, aflând întâmplãtor de eveniment, participã la aceastã întâlnire, dupã ce cu greu obtin acordul Presedintelui Camerei de Comert Vaslui.
Înformarea s-a desfãsurat în urmãtoarele coordonate :
• reprezentantii Chevron au prezentat totul în roz, numai povesti frumoase despre explorarea si exploatarea gazelor de sist, cãutând sã scoatã în evidentã ce beneficii mari vor aduce judetului Vaslui si cât lapte si miere va curge pe meleagurile acestuia ( nici un cuvânt despre riscuri sau pericole pentru om si mediu );
• întrucât, nici unul dintre invitati nu a dorit sã ia cuvântul sau sã punã întrebãri, membrii GISC Bârlãdene au cerut permisiunea sã prezinte problemele legate de riscuri si pericole pentru om si mediu si au adresat o serie de întrebãri pertinente si concrete legate de acestea în procesul fracturãrii hidraulice, reusind sã demonteze, cu argumente, toate problemele prezentate de reprezentantii Chevron. Modul în care reprezentantii Chevron au rãspuns la întrebãri, denotã deruta în care se gãseau dar, în plus au evidentiat clar urmãtoarele lucruri :
1) sunt foarte hotãrîti sã înceapã trecerea la explorare cât mai repede posibil;
2) au dat dovada unei priceperi profesionale în manipularea maselor, în sensul cã, în loc sã rãspundã la întrebãri au dovedit un real talent privind :
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
– sugrumarea ideii care era urmãritã prin Întrebarea sau problema pusã, pânã la suprimarea acesteia în final ;
– minimalizarea scopurilor vizate de anumite informatii sau întrebãri astfel încât prin explicatiile date sã rezulte neînsemnãtatea acestor scopuri ;
– schimbarea sensului rãspunsurilor cu 180 de grade fatq de sensul în care a fost îndreptatã întrebarea astfel încât sã ajungã tot la „ marile binefaceri” de care ei sunt în stare.
3) Au dat dovada unei sigurante depline ca urmare a sprijinului de care se bucurã din parte Guvernului României si a reprezentantilor organelor locale judetene ;
4) Au afirmat cã la o eventualã întâlnire vor aduce forte noi, întrucât dispun „ de specialisti mult mai pregãtiti !”
• Dumitru Buzatu, presedintele C.J. a criticat modul în care membrii GISC se manifestã ca opozanti, sustinând cã „ sunt destui care vor sã se exploateze gaze de sist în zonã ( cine oare pentru cã în afarã de domnia sa nimeni nu face asemenea afirmatii !!! ).
8 noiembrie 2012:
Premierul Victor Ponta s-a intalnit joi la Guvern cu reprezentantii American Romanian Business Council (AMRO), organism care reuneste principalele companii americane prezente in Romania. Chevron detine presedintia Consiliului. “Guvernul vrea sa continue si sa extinda parteneriatul economic cu mediul de afaceri american, indeosebi in domeniul energiei si in cel al agriculturii”, a spus Ponta, potrivit unui comunicat de presa al Executivului.
19 noiembrie 2012:
Gerhard Roiss, CEO al OMV (actionar majoritar Petrom), spune intr-un interviu pentru Wall Street Journal ca Europa trebuie sa accepte exploatarea gazelor de sist. Altfel, companiile care au costuri energetice mari isi vor muta combinatele si unitatile de productie se vor muta spre SUA, unde fracturarea hidraulica a scazut semnificativ pretul gazelor. Refuzul de a exploata gazele de sist inseamna un risc pentru competitivitatea industriei europene, mai spune seful OMV.
21 noiembrie 2012:
Parlamentul European a dat avizul pe 21 noiembrie asupra a doua rapoarte privind gazele de sist. Un raport al comisiei de industrie si energie confirma ca statele membre au dreptul de a decide daca sa exploateze sau nu potentialul resurselor neconventionale. Un raport al comisiei de mediu cere o analiza riguroasa a reglementarilor europene si o atentie sporita in acordarea avizelor de explorare. PE a respins amendamentul introdus de Grupul Verzilor care solicitau impunerea unui moratoriu impotriva fractionarii hidraulice, evitand astfel interzicerea la nivel european a acestei tehnologii. “Rezolutiile nu modifica cadrul legislativ la nivel comunitar, insa nici nu abordeaza o atitudine clara. Statele membre continua sa aiba libertatea de a alege daca sa isi exploateze sau nu resursele neconventionale”, dupa cum scrie expertul Valentina Ivan.
9 decembrie 2012:
Trei referendumuri au avut loc in localitatile dobrogene Magalia, Costinesti si Limanu in legatura cu gazele de sist. Referendumurile au fost invalidate din cauza participarii sub pragul de 50%. Cetatenii trebuia sa se pronunte prin ‘Da’ sau ‘Nu’ la intrebarea “Sunteti de acord cu exploatarea gazelor de sist prin fractionare/fracturare hidraulica pe teritoriul comunei?”
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ – citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
18 decembrie 2012 :
Victor Ponta incepe sa-si nuanteze pozitia fata de exploatarea gazelor de sist. Intr-un interviu la Realitatea TV, premierul spune ca negocierile cu Chevron privind explorarea gazelor raman o zona de interes si citeaza o rezolutie a Parlamentului European (vezi mai sus cele doua rezolutii), precum si decizia Marii Britanii de a da unda verde exploatarii gazelor de sist prin fracturarea hidraulica. Ponta a mai spus ca Gazrpom are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist si a mentionat problema eficientei unor companii care utilizeaza intensiv energia, precum Oltchim.
20 decembrie 2012:
Programul de guvernare al Guvernului Ponta 2 enumera demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor de gaze de sist drept una dintre prioritatile din sectorul energetic (sursa).
Guvernul mai acordã cinci licente de explorare – dezvoltare – exploatare a gazelor de sist, respectiv : douã în Bihor, douã în Banat si una în Tulcea.
5 ianuarie 2013:
Premierul Victor Ponta anunta ca “ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv”. Potrivit acestuia exploatarea gazelor de sist ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei. “Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora”, a spus premierul la Antena 3.
25 ianuarie 2013
La întâlnirea Online cu cititorii HotNews, Premierul Victor Ponta a spus ca sustine explorarea gazelor de sist. In ceea ce priveste productia propriu-zisa, Ponta a spus: “Explorare, da. Dupa confirmarea existentei sau inexistentei resurselor de gaz (aproximativ 5 ani) vom lua o decizie finala care presupune da, exploatam gaze de sist, cu respectarea tuturor standardelor europene si mondiale de protectia mediului”.
6 februarie 2013: a doua informare sustinutã de Chevron
La recomandarea aceluiasi Premier Victor Ponta, C.J. Vaslui , în colaborare cu Chevron, organizeazã la Centrul de Afaceri Vaslui o a doua întâlnire, cu scop de informare la care sunt invitati din nou, pe alese, persoane care nu vor deranja cu întrebãri, observatii, comentarii etc. Din parte Chevron participã chiar reprezentantul acestui în România, dl. Thomas Holst. Este invitatã presa localã, dupã informare, la un local unde se precizeazã ca va avea ca scop tot informarea acesteia.
Iarãsi membrii GISC Bârlãdene nu sunt invitati, iar în plus. La intrarea în local se organizeazã o pazã cu personal specializat numeros, astfel încât sã nu intre decât cei selectati de organizatori. Membrii GISC Bârlãdene forteazã intrarea dar nu reusesc sã intre decât un numãr mic dintre acestia, restul rãmânând pe din afara ( de retinut cã sala era doar pe jumãtate ocupatã ! ).
Înformarea s-a desfãsurat în aceeasi notã ca si prima, în plus a îmbrãcat si urmãtoarele aspecte :
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de
evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
• reprezentantii Chevron s-au lãudat cã au fãcut ca si donatie o autosanitarã la Spitalul Municipal Vaslui si din nou au punctat cã vor aduce numai binele si fericirea în zonã;
• nu au mai acceptat întrebãri, dar la insistentele membrilor GISC , prezenti în salã, au trebuit sã cedeze si rãspunsurile date au fost în aceeasi notã de manipulare sau pur si simplu nu s-a rãspuns la unele cu precizarea cã rãspunsurile vor date prin internet;
• dl.Thomas Holst a precizat personal cã zi la explorare „ se foloseste fracturarea hidraulicã „ cu substante toxice si cã vor apela la bune practici.
• Dumitru Buzatu, presedintele C.J. din nou si-a manifestat nemultumirea pentru atitudinea combativã a grupului si a sustinut cã „ pentru a ne dezvolta trebuie sã ne asumãm si riscuri !!!”
27 februarie 2013
Mars de protest în Bârlad .
1 martie 2013:
Dl. prim ministru Ponta la B1 TV :
„ Actiunea mea este de a le explica si de a fi atenti. daca vor începe aceste explorãri. daca exista cel mai mic simptom ca … sau vreo temere ca … nu stiu daca se întâmpla ceva cu pânza freaticã, dacã… pentru ca panã acum stiti care este realitatea : s-a spus s-ar putea sa fie afectaã, dar, da nici nu s-a întamplat nimic niciodatã, doamne fereste sã se întample vreodatã „ sau
„ Autoritãtilor locale din Vaslui le-am explicat, le-am dat toate garantiile ( oare !? )
si într-un fel le-am convins, trimitînd compania ( Chevron ) sã le explice ea, cã nu e numai interesul meu „ sau „ Existã în zona Bihor o opozitie la acest gen de explorãri si le spun si politicienilor si oamenilor de acolo, nu se face nici un fel de explorare, dacã voi, autoritãtile locale nu sunteti de acord „ si în fine „ Autoritãtile din Vaslui au dat acordul, dar autoritãtile din alte judete nu au dat acordul si nu le va forta nimeni, si le spun din nou celor din Bihor care sunt foarte preocupati, cã nu se întâmplã nimic fãrã ei „.
ART. 7.3.1. Titularul va putea executa lucrari de explorare cu caracter de evaluare, inclusiv exploatare experimentalã.
Sursa – ACORD PETROLIER, pg. 14
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
Anexa nr. 1
HARTA PERIMETRELOR DE EXPLORARE
Analizând multitudinea de perimetre pentru concesionare, evidentiate în harta alãturatã, în vederea explorãrii – dezvoltãrii – exploatãrii gazelor de sist, pe care Guvernul României intentioneazã sã le atribuie diferitelor companii petroliere, se desprind foarte clar o serie de întrebãri la care, în aceste conditii, trebuie sã rãspundã guvernantii României :
1. Perimetrele destinate concesionãrii ocupã, ca suprafatã, peste 60% din teritoriul tãrii ( excluzând zona muntoasã ). Atunci, punem întrebarea :
Cum ar putea trãi populatia României într-o pãdure de sonde de gaze de sist care vor polua apa, aerul, solul si subsolul, asa cum s-a întâmplat în Pennsylvania si nu numai ?
2. Suprafata micã, rãmasã în afara perimetrelor concesionate, destinatã activitãtilor agricole, ne conduce la urmãtoarele întrebãri :
Va mai putea aceastã suprafatã sã asigure hrana populatiei României ?
Mai poate spera România cã va ajunge în postura de exportator de produse agricole, singurul potential economic pentru care mai aveam sperante de dezvoltare în viitor ?
3. La un asemenea numãr mare de perimetre si companii beneficiare, utilizatoare a unui trafic infernal de mijloace cu tonaj greu ( multe cisterne si autospeciale – cca. 2000 de curse pentru deservirea unei singure sonde !) , se pune evident întrebarea :
Garanteazã Guvernul României cã infrastructura de transport nu va fi grav afectatã iar accidentele auto, cu implicarea cisternelor cu substante toxice si gaze, nu vor multiplica episoadele catastrofale – gen Mihãilesti ?
4. Prevederea 8.2.18, din acordurile petroliere, referitoare la re-injectarea (depozitarea) de miliarde de m.c. de fluid rezidual, toxic si contaminat, în subsolurile tãrii, ne obligã sã punem, cu mare îngrijorare, întrebãrile :
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
În cât timp va fi afectat iremediabil acviferul de acest fluid toxic si contaminat, aflat sub presiune foarte mare, care va migra spre suprafatã prin faliile sau fracturile existente în subsol ?
Vom mai avea sansa de a beneficia de apa potabilã pe care o consumãm astãzi ?
Va mai consuma sau cumpãra cineva produse agricole provenite din aceste zone poluate si contaminate ?
5. Prevederea 8.1.4, din acordurile petroliere, referitoare la folosirea, PE GRATIS, a unor cantitãti uriase de apã necesare fracturãrii sondelor (numai pentru perimetrul EV 2 Bârlad – cca. 2 miliarde de m.c., adicã consumul actual de apã pentru mun. Bârlad, pentru mai mult de 300 de ani ! ) ne determinã sã punem întrebarea :
Nu cumva, consumul urias de apã, necesar fracturãrii sondelor de gaze de sist, va provoca o penurie de apã potabilã care poate transforma zona într-una deserticã si nepopulatã.
6. Omenirea se afla in mijlocul unei crize a rezervelor de apa potabilã,
populatia creste si consumul se dubleazã la fiecare 20 de ani, iar analizele
O.N.U. aratã cã pânã în anul 2040 cererea de apã va depãsi cu 30%
cantitatea disponibilã. Apa potabilã va deveni în curând o resursã
strategicã.
Tinând cont de densitatea populatiei si a localitãtilor din România si
având în vedere cã apa este în cantitate limitatã, iar în România sunt
zone ca Dobrogea si Moldova sãrace în resurse de apã potabilã, punem
Guvernului României întrebarea:
Cine va rãspunde în cazul în care, în Vrancea se va produce un cutremur
major, a cãrui aparitie poate fi grãbitã de injectarea fluidului de fracturare
în subsol, iar sondele de gaze de sist aflate în plin proces de fracturare
hidraulicã cu substante toxice, vor ceda si vor contamina majoritatea
resurselor de apã potabilã, punând în acest fel în pericol, însãsi existenta
oamenilor în perimetrele în care ar functiona acele sonde?
„ Explorarea unui zãcãmânt se încheie prin operatiunea de exploatare experimentalã …. „ –
citat din acordul petrolier, cap.” definitii” – pg. 7.
Minte, cine sustine cã explorarea nu afecteazã mediul si implicit oamenii !
În final, în numele tuturor românilor îngrijorati de tragediile întâmplate pe alte meleaguri, datorate explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, prin fracturare hidraulic, le punem actualilor guvernanti întrebarea :
CINE VA RÃSPUNDE SI CUM, DACÃ ACESTE CHESTIUNI DIN CONTINUTUL ÎNTREBÃRILOR VOR DEVENI REALITÃTI ?