PORTRET DE CANDIDAT Desi nu a spus rãspicat dacã va intra în bãtãlia politicã de la toamnã, vestea cã medicul Nelu Tãtaru are de gând sã candideze la „Parlamentare” i-a cam pus pe multi pe gânduri. Unii sunt convinsi cã meritã sã încerce, altii s-au îngrijorat, crezând cã spitalul ar pierde astfel un bun chirurg, iar politicienii care privesc în perspectivã, îi contureazã deja portretul unui adversar serios, mai ales datoritã capitalului de imagine pe care Nelu Tãtaru l-a acumulat în cei 6 ani de când activeazã în „orasul dintre vii”. În tot acest timp, medicul-politician tot la spital poate fi gãsit, printre pacienti cu rãni grave si rude ale acestora, care-i cer ajutorul. Între douã operatii, îsi gãseste timp sã povesteascã despre planurile sale de viitor. Politic sau nu…
A ajuns în Husi în mai 2006 si nu i-a fost necesar mai mult de un an-doi, pentru a se face remarcat. Recunoaste cã nu doar mãiestria bisturiului l-a fãcut respectat, ci si atitudinea. Are un secret învãtat de la un fost dascãl: „M-a învãtat cineva, un profesor, sã vãd în fiecare pacient un prieten sau o rudã apropiatã, ca sã pot sã simt si eu ce simte el. Trebuie sã îl faci sã simtã cã îti pasã de el, acesta e secretul.”, spune medicul Tãtaru. Îl întrerupe des telefonul de pe birou. Rãspunde prompt, de fiecare datã: „Da? Puneti-i un garou! Vã rog sã îi luati si tensiunea, cã vin si eu”! Zâmbeste si se scuzã politicos: „Asa e la spital, tot felul de situatii, în fiecare moment vine câte un pacient. Fiecare cu o plagã înjunghiatã, cu o problemã internã, cineva care s-a tãiat cu drujba, cum a fost chiar azi un caz…”, spune el, în timp ce la usa cabinetului apare o mamã impacientatã, cu un copil în brate. „Vã rog, domnule doctor!…”. Se ridicã instant, se scuzã repede si pleacã: „Copiii niciodatã nu trebuie sã astepte!”, mai spune, pânã sã iasã pe usã.
I-a împlinit o dorintã tatãlui sãu!
A împlinit de curând, pe 30 septembrie, 40 de ani. A terminat facultatea la Iasi, în 1998, iar în 2010 a devenit Doctor în Medicinã, cu o tezã despre cancerul la colon. A învãtat chirurgie adevãratã nu atât din cãrti, cât de la oameni pe care el îi considerã profesionisti desãvârsiti: dr. Bobic Adrian, dr. Ilies Augustin, dr. Pantazescu Adrian, dr Mihalache Stefan. Îsi aminteste, amuzat, de faptul cã la 5 ani ura spitalele si medicii. „Am avut o luxatie la brat si m-au dus la spital. Acolo, m-au tras, ce mi-au fãcut, si m-a durut rãu. Am prins apoi o fricã teribilã de spital. Tata, în schimb, care a fost infirmier în Armatã, mi-a spus cã vrea sã mã vadã medic. Si am urmat calea aceasta.”, povesteste, amuzat, Nelu Tãtaru.
Si parlamentar, si chirurg la Husi!
Inevitabil, vine vorba despre politicã! De ce-ar intra un medic bun în politicã?! L-au tot întrebat multi huseni, îndatã dupã ce s-a dus vestea „recrutãrii”. Zâmbeste cu subînteles, se gândeste o clipã si rãspunde: „Pare ciudat ce-o sã zic, dar asa este: nu eu m-am dus în politicã, ci politica a cam venit peste mine! De fapt, e un fel de a spune! În realitate, am decis sã mã înscriu în PNL, când anumiti oameni au crezut în mine. Începutul a fost timid si pentru mine si poate stiu cã nu toti cei care mã cunosc s-au bucurat sã mã vadã în politicã, dar a fost un nou drum, o provocare”. A fost ales, o scurtã perioadã de timp, presedinte al PNL Husi, iar în mandatul acesta a devenit consilier local. Sã fie oare functia de deputat pasul urmãtor?! „Sincer sã zic, multã vreme nici eu nu am stiut dacã vreau sau nu sã candidez. Mã gândeam la profesia mea. Eu departe de spital nu pot sta prea mult. Dar apoi, studiind Legea, mi-am dat seama cã pot sã fiu si câteva zile la Husi, la spital, si apoi în Parlament. L-am întrebat chiar si pe Tudor despre asta.”, spune Nelu Tãtaru.
Va candida, dacã va avea PNL-ul candidatura în Colegiul Deputati Husi!
Este vorba despre Tudor Ciuhodaru, medicul care, desi deputat în Parlamentul României, mereu poate fi vãzut cu stetoscopul dupã gât, intervenind aproape zilnic la TV, de la locul sãu de muncã, unul din spitalele iesene. „Da, el este, Tudor Ciuhodaru! El mi-a spus cã se poate! Cã e vorba, pânã la urmã, de contactul cu oamenii, cu electoratul. Eu nu vreau sã mã întâlnesc cu oamenii pe ulitã, ci la spital, sã îi tratez, sã îi ajut. Se vor bucura mult mai mult pentru asta. Trei zile pe sãptãmânã în Parlament, patru la spitalul din Husi.”, îsi face planul chirurgul Tãtaru. Stie bine cã multi, dacã ar fi sã fie, nu-l vor vota exact din acest motiv: îl vor medic la Husi, nu deputat în Parlament. Dincolo de acest aspect însã, rãmâne o altã problemã: va candida doar dacã PNL-ul va avea candidat în Colegiul de deputati Husi. „Dacã va avea PSD-ul, tinând cont de strategia USL, eu nu am cum sã candidez. Mai vedem, nimic nu e stabilit definitiv la aceastã orã.”, afirmã Nelu Tãtaru. Si-ar dori, ca deputat, sã se ocupe de sistemul sanitar. „Un singur lucru, dacã as putea, as schimba: sã nu mai fie oameni care, toatã viata lor, au contribuit la CAS, iar când ajung la spital, sã li se spunã cã nu sunt medicamente, pansamente, aparaturã sau o cazare de bun simt. Aici as vrea, dacã as putea, sã schimb ceva.”, mai spune medicul Nelu Tãtaru.