spot_img
10.6 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

9 invinsi ar fi fost primari

- Advertisement -

Adoptarea legii privind alegerea primarilor intr-un singur tur stirneste controverse intre liderii politici ieseni. Unii se bucura pentru ca primarii in functie par avantajati. Pe de alta parte, PDL are un avantaj numai daca PSD si PNL vin cu candidati diferiti. Daca aceasta lege ar fi fost si in 2008, in Pascani si in opt comune, erau alti primari, care ar fi fost alesi din primul tur. „Nu tinem tara blocata cu doua tururi de scrutin. Este promovata egalitatea de sanse”, spun reprezentantii PDL. „Modificarile mi se par neconstitutionale, nedemocratice si aberante”, este replica liberalilor.

O lege adoptata de Camera Deputatilor privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin agita spiritele in rindul partidelor. Daca modificarile legislative erau aplicabile in 2008, noua din cei 98 de primari din judet nu ar mai fi ajuns in aceste functii. Este cazul lui Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, care in primul tur a fost detronat de social-democratul Dumitru Pantazi. Craciunescu a invins in turul II, fiind ajutat de PDL. Totodata, in opt comune din judet situatia ar fi fost alta. Astfel, Mihai Hlihor (Baltati), Dan Popa (Birnova), Constantin Petras (Belcesti), Ioan Ipate (Costesti), Sorin Chelaru (Fintinele), Ovidiu Lina (Gropnita), Eusebiu Martonca (Rachiteni) si Constantin Lupu (Vinatori) nu ar mai fi fost primari. La o prima privire partidul avantajat in 2008 ar fi fost PDL, intrucit opt din cei noua primari sint membri PSD, PNL sau PC. Liberalul Petru Baciu (Letcani), democrat-liberalul Costel Hugianu (Stolniceni – Prajescu) si social- democratul Danut Spita (Tibana) ar fi fost primarii care ar fi cistigat fotoliul de primar cu mai putin de 30% din numarul total de voturi. Daca legea s-ar fi aplicat inca din 2008, ar fi fost unii candidati care ar fi iesit primari, desi in urma cu trei ani au pierdut in turul II la mari diferente. Dumitru Pantazi de la Pascani, care a obtinut 38% in primul tur, a pierdut in turul II. La Birnova Dan Popa a obtinut in primul tur aproape 23%, fata de Gheorghe Cazacu 44%.

„Un primar ales este destul de greu de schimbat”

Seful PDL Iasi, senatorul Mihaela Popa, este unul dintre sustinatorii legii. „Cred ca este o lege care flexibilizeaza alegerile. Nu tinem tara blocata cu doua tururi de scrutin. Este promovata egalitatea de sanse. Este la fel ca la alegerile pentru consilieri locali, consilieri judeteni si sefia Consiliului Judetean. In plus, se face o economie la buget. Legea nu avantajeaza nici un partid. Noi, PDL, mergem singuri, nu ca PNL care merge sub fusta PSD. Ne vom intreba Unde Sint Liberalii (aluzie la acronimul aliantei din care face parte PNL, Uniunea Social Liberala – n.r.). De altfel, in conducerea Senatului nu mai e nici un liberal”, a declarat Mihaela Popa. Social-democratul Constantin Adascalitei, vicepresedinte al Consiliului Judetean, este de parere ca primarii in functie vor avea un mare avantaj in competitia din 2012. „Cred ca cei de la PDL vor fi dezavantajati si de faptul ca in unele zone vom avea candidati unici. Cred ca primarii pot fi schimbati din functie doar acolo unde nu au cu ce sa se legitimeze sau fac greseli de alta natura. In conditii normale, un primar ales este destul de greu de schimbat. Turul II insemna de obicei o coalitie a tuturor celorlalti impotriva celui in functie”, a spus Constantin Adascalitei. Deputatul Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi, sustine ca nu este de acord ca primarii sa fie alesi dintr-un singur tur, desi partidul din care face parte ar fi avantajat in judetul Iasi. „Modificarile mi se par neconstitutionale, nedemocratice si aberante. Teoretic, un primar poate fi ales si cu 10%. PNL este avantajat la Iasi, pentru ca avem cei mai multi primari. Cu toate acestea, nu sint de acord. In cazul PDL, cred ca si partidul va trage in jos candidatii. Nu am facut sondaje, dar cred ca multi primari vor pierde”, a afirmat Relu Fenechiu.

„Legea opreste partidele mici”

Deputatul PDL Nicusor Paduraru, unul dintre posibilii candidati la fotoliul de primar, crede ca actuala forma a legii electorale va stopa accesul partidelor mici in administratie. „Cred ca a avea alegeri doar intr-un tur schimba jocul politic. Este necesara o mobilizare la vot. Va fi un proces democratic mai scurt, cu costuri mai mici. Eu nu sint deschis la aceasta schimbare. Sint subiectiv pentru ca ma gindesc la Iasi. Este o schimbare, dar nu radicala. Ea va afecta jocurile care urmau dupa primul tur. Partidele mici obtineau mari posturi in administratie sustinind candidatii din finala. Legea opreste partidele mici”, a precizat Nicusor Paduraru. Analistul politic Sorin Bocancea crede ca modificarile legislative reduc gradul de reprezentativitate a populatiei. „Nu sint de acord cu aceasta lege. Cred ca o persoana aleasa cu 15% din numarul total de alegatori este reprezentativa, desi multi spun contrariul. Nu sint de acord insa ca o persoana este reprezentativa daca a fost votata de un numar mic din cei care se duc la vot”, a declarat acesta. In opinia lui Bocancea, partidele vor incepe o „adevarata vinatoare a primarilor”. „De regula, cei care nu au facut lucruri care sa oripileze au prima sansa. Vom asista la lucruri spectaculoase, la actiuni de santaj. Va fi o mica dosariada si o vor practica toate partidele. In opinia lor, a cuceri un primar inseamna a cuceri primaria respectiva”, a adaugat analistul.

Legea ii da mari sanse lui Nichita de a mai cistiga un mandat

Social-democratii sint de parere ca liderul lor, Gheorghe Nichita, are sanse foarte mari sa cistige un nou mandat de primar. „Pe municipiul Iasi cred ca lucrurile sint clare si transate. Ma gindesc la gradul de implicare al primarului in functie, dar si la rezultatele cercetarilor sociologice”, a spus Constantin Adascalitei. O parere asemanatoare o are si Relu Fenechiu. Acesta a lasat sa se inteleaga ca Nichita ar putea fi sustinut si de PNL. „Pe municipiul Iasi cred ca Gheorghe Nichita poate sa isI sarbatoreasca deja victoria. Mai ales ca va candida din partea PSD si a PNL care, impreuna, in municipiul Iasi au 72%”, a afirmat Relu Fenechiu. Singurul care sustine ca Nichita poate fi invins este Nicusor Paduraru. „Primarul Nichita, chiar si in acest conditii avantajoase, nu cred ca mai are sanse. Nu cred ca iesenii nu vad calitatea drumurilor, problemele de la CET, calitatea parcurilor, mizeria de dupa fiecare ploaie sau cit de greu pot intra in audienta la domnia sa. Iasul este un oras frumos, dar neingrijit”, a sustinut Paduraru. Sorin Bocancea este de parere ca Gheorghe Nichita are prima sansa si pentru ca celelalte partide nu au pregatit un candidat cu sanse reale. „In municipiul Iasi cred ca Gheorghe Nichita are prima sansa. Nu s-a conturat nici o alternativa serioasa. Partidele ar trebui sa inceapa campania de la mijlocul mandatului, cu un an jumatate sau chiar doi inainte. Pina acum nici un partid nu a propus o alternativa”, a spus Sorin Bocancea.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.