spot_img
21.7 C
Vaslui
24-sept.-2024
spot_img

700 de copii din Vaslui au pãrinti în închisoare

- Advertisement -

GRAV… O statisticã realizatã de Asociatia “Alternative Sociale” aratã cã, în judet, circa 700 de copii au unul sau chiar ambii pãrinti închisi în Penitenciarul Vaslui. În cele mai multe cazuri, acestia ajung sã fie izolati de grup, stigmatizati, tristi si retrasi. Ba chiar, psihologii spun cã prezintã un risc de trei ori mai mare decât ceilalti copii pentru a adopta un comportament (pre) delincvent. Acestea sunt câteva dintre dintre concluziile prezentate, în cadrul conferintei “Situatia copiilor cu pãrinti detinuti”, organizatã de Asociatia “Alternative Sociale”. Reprezentantii ONG-ului au tinut sã sublinieze, de asemenea, cã institutiile au în continuare nevoie de informatii cu privire la consecintele negative pe care detentia unui pãrinte le are asupra copiilor.

Din anul 2010, Asociatia “Alternative Sociale” încearcã sã vinã în ajutorul copiilor care au pãrinti în închisoare. Proiectul “Copii cu pãrinti în închisoare – copiii invizibili” îsi propune sã informeze si sã constientizeze opinia publicã cu privire la problemele de naturã pshilogicã, educationalã si socialã cu care se confruntã copiii cu pãrinti detinuti. De asemenea, încearcã sã ofere si servici directe de consiliere copiiilor în astfel de cazuri. Pânã acum, a reusit sã ofere aceste servicii unui numãr 100 de copii din Vaslui si Iasi.

Institutiile locale promit sã se implice în problemã

Ieri, la Hotel Vaslui, a loc o întâlnire de lucru cu reprezentatii institutiilor locale cu rol în protectia copiilor. Este vorba despre Centrul Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã (CJRAE), Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copiilor Vaslui (DGASPC), Primãria Vaslui, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ), Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), Serviciul de Asistentã Publicã. Concluziile workshop-ului au vizat implicarea institutiilor în aceastã problemã. Astfel, CJRAE poate oferi suport emotional pentru depãsirea problemelor de naturã pshilogicã, primãria de resedintã a familiei poate spirjini transportul copiilor la penitenciar, ISJ Vaslui si IPJ Vaslui pot organiza activitãti de prevenire a stigmatizãrii copiilor, iar Serviciul Public de Asistentã Scoialã poate obtine sprijin financiar sub forma prestatiilor sociale.

“Situatia e complexã”

Liliana Foca, coordonatorul proiectului a vorbit despre situatia copiilor cu pãrinti în închisoare. “Proiectul a început printr-o cercetare la nivelul României, care a vizat sãnãtatea mintalã a copiilor care au pãrintii în penitenciar. Descoperind cã aceastã problemã are consecinte grave asupra psihicului copilului, dar si asupra familiei si comunitãtii, am început sã scriem proiecte si, apoi, sã atragem finantare pentru oferirea de servicii directe copiilor care au parintii în penitenciar, copii din zona Iasului si a Vasluiului. Scopul a fost sã vedem în ce mãsurã, în momentul în care un ONG s-ar retrage de pe piatã, institutiile se pot implica în sustinerea unei categori de copii vulnerabili, precum sunt cei cu unul sau chiar ambii pãrintii în închisoare. Astãzi (n.r. ieri) au fost dezabteri libere, dar si idei extraordinare, precum cea venitã din partea CJRAE, care va oferi sprijin emotional copiilor din aceastã situatie. Situatia e complexã. În cazul în care copiii se aflã într-un sat îndepãrtat, iar consilierul scolar nu poate ajunge, primãria ar putea interveni, pentru a duce si aduce copilul la consiliere sau chair la penintenciar, pentru a-si vizita pãrintele la închisoare. Noi considerãm cã mentinerea unei legãturi între copil si pãrinte este foarte importantã nu numai pentru copil, ci si pentru familie si comunitate”, a povestit coordonatorul proiectului Liliana Foca.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.