spot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

50 de mii de vrânceni fără asistenţă medicală

- Advertisement -

Guvernanţii îşi bat joc de vrânceni şi joacă ruleta rusească atât cu viaţa, cât şi cu sănătatea acestora. Mai nou, Ministerul Sănătăţii (MS) s-a decis să desfiinţeze spitalele orăşeneşti din Odobeşti şi Mărăşeşti. Reprezentanţii MS nu au ţinut cont de numărul persoanelor arondate celor două unităţi: aproximativ 50 de mii de suflete. În locul celor două spitale ar urma să fie înfiinţate… cămine pentru persoane vârstnice. De parcă toţi vrâncenii ar fi trecuţi de 80 de ani şi nu ar avea unde locui! Decizia demonstrează încă o dată lipsa de coerenţă a guvernanţilor portocalii, care în loc să rezolve problemele oamenilor, mai mult le încurcă. În urmă cu două săptămâni, acelaşi minister anunţa desfiinţarea spitalelor Vidra şi Dumbrăveni şi transformarea lor în secţii exterioare ale Spitalului Judeţean. Anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, a refuzat să preia în administrare Spitalul Judeţean, deoarece MS nu asigura finanţarea actului medical.

MS a decis să desfiinţeze spitalele orăşeneşti din Odobeşti şi Mărăşeşti, fără a ţine cont de numărul persoanelor pe care la deservesc: aproximativ 50 de mii de oameni. În locul lor ar urma să fie înfiinţate cămine pentru persoane vârstnice. Decizia MS vine după ce, în urmă cu câteva luni, consiliile locale din Mărăşeşti şi Odobeşti au preluat în administrare cele două unităţi.
Atât directorii celor două spitale, cât şi primarii loca-lităţilor Odobeşti şi Mărăşeşti susţin că nu au fost întrebaţi dacă doresc desfiinţarea spitalelor, decizia fiind luată în mod unilateral. „Ei propun nişte lucruri fără să se consulte cu consiliile locale şi direcţiile de sănătate pu-blică. Spitalul din Odobeşti deserveşte unei populaţii de 35.000 de locuitori, tratează 4.000 de pacienţi pe an şi dispune de 45 de paturi. Dar nu mă mai miră nimic, pentru că nu se mai face nimic pentru realizarea calităţii actului medical. Consiliul Local se va întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta problema şi pentru a stabili nişte coordonate“, a precizat Florin Monac, ma-nagerul Spitalului Orăşenesc Odobeşti. Colegul său de la Mărăşeşti, doctorul Constantin Barbu, s-a declarat şocat de decizie. El susţine cu tărie că nu trebuie aprobată, deoarece instituţia pe care o conduce este pro-fitabilă şi asigură asistenţă medicală unui număr mare de persoane. „Nu ştiu ce comentarii pot face, pentru că este o informaţie la cald. Sunt dezamăgit de această propunere, ca spitalul din Mărăşeşti să devină cămin de bătrâni. Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare, nici cu cadrele medicale, pentru că nu am idee care e structura unui cămin de bătrâni“, a declarat Constantin Barbu. Spitalul din Mărăşeşti dispune de 46 de paturi şi deserveşte unei populaţii de 15.000 de persoane, anual oferind asistenţă medicală pentru 2.500 de oameni.

„Decizia ministerului este o tâmpenie“

Primarul oraşului Mărăşeşti, Constantin Vlase, consideră că pro-punerea MS este o „utopie“, în condiţiile în care unitatea a fost preluată de Consiliul Local şi nu are datorii. „Decizia ministerului este o tâmpenie, pentru că spitalul a fost preluat de Consiliul Local, nu are datorii şi deserveşte unei populaţii de 4.500 de persoane de etnie romă. În plus, avem cabinet de radiologie, laboratoare şi farmacie. Nu avem fonduri pentru a susţine un cămin de bătrâni, nici nu ne trece prin cap. Noi susţinem din fondurile proprii acest spital, pentru că face act me-dical şi acordă asistenţă medicală localnicilor, dar şi celor din cele patru sate afiliate. Pentru populaţia romă, care nu dispune de medic de familie, acest spital este vital, aceştia au probleme sociale, iar Secţia de Pediatrie este cea mai folosită de aceştia. Într-adevăr, populaţia oraşului este în vârstă, dar nu vor fi doritori pentru căminul de bătrâni. Noi ne străduim să schimbăm mentalitatea ministrului Sănătăţii, pentru a nu aproba această propunere. Eram de acord cu comasarea spitalului din Mărăşeşti cu cel din Panciu, pentru că se investea în actul medical, dar această propunere este o utopie la adresa sănătăţii vrâncenilor. Aştept reacţia localnicilor, pentru că ştiu că nu vor fi de acord“, a adăugat Vlase. La fel de surprins a fost şi edilul Odobeştiului, Daniel Nicolaş. „Este o decizie pripită a Guvernului Boc şi nu este prima oară când se pune în faţa unui lucru aberant împli-nit, fără a ţine cont de problemele şi doleanţele oamenilor pe care noi îi reprezentăm. Voi convoca Consiliul Local şi vom discuta şi analiza posibilitatea de a prelua în administrare şi finanţare Spitalul Odobeşti“, a precizat el.

Centre de permanenţă

Doctorul Nicolae Moise a declarat că desfiinţarea celor două spitale este o decizie greşită şi că normal ar fi ca ele să devină secţii exterioare ale Spitalului Judeţean. „Preferabil ar fi ca atât Spitalul Odobeşti cât şi Spitalul Mărăşeşti să devină secţii exterioare ale Spitalului Judeţean şi să funcţioneze ca centre de permanenţă şi ambulatorii de specialitate. În acest fel, medicii de acolo decid care cazuri pot fi rezolvate pe loc şi care vor fi trimise la Spitalul Judeţean“, a spus doctorul Nicolae Moise, managerul Spitalului Judeţean.

Proteste cu drumuri blocate

În urmă cu câteva săptămâni, MS anunţa că vor fi desfiinţate spitalele comunale Vidra şi Dumbrăveni, pentru ca acum să revină şi să susţină că cele două spitale vor fi transformate în secţii exterioare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ din Focşani. Ma-nagerul Spitalului Vidra este hotărât să dea în judecată MS. „O să mergem în instanţă, că altă soluţie nu văd. Vom merge până la ultima suflare. Avem susţinerea primăriilor din zonă şi a localnicilor. Această măsură este o batjocură la adresa sănătăţii vrâncene şi a fost luată fără să se cunoască realitatea din teren. Eu sunt de părere că e mai bine ca spitalul să rămână aşa cum este, cu cele patru secţii de care dispune. Această măsură vrea să ne pună pe noi să scoatem din datorii Spitalul Judeţean, să devenim preşul acelui spital. Am vorbit cu localnicii şi au zis că au de gând să blocheze şoseaua naţio-nală, dacă se va decide desfiinţarea spitalului din Vidra“, a afirmat medicul Ion Doldor. La fel de revoltat este şi managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni. „Noi am depus o documentaţie la Comisiile de Sănătate din Senat, Ca-mera Deputaţilor şi la Ministerul Sănătăţii şi aşteptăm răspunsul. Primăria din Dumbrăveni şi primăriile din zonele arondate acestui spital sunt de acord cu trecerea unităţii sub tutela Consi-liului Local Dumbrăveni. Avem şi o adresă de la Consiliul Judeţean, care este de acord cu această procedură“, a declarat Costel Negoescu, ma-nagerul Spitalului din Dumbrăveni.

Spitale fără finanţare

Aberaţiile din sistemul sanitar au început odată cu trecerea spitalelor în subordinea administraţiilor judeţene şi locale, fără a asigura, însă, sumele necesare pentru funcţionare. Consiliul Judeţean Vrancea este singura administraţie judeţeană din România care a refuzat să preia spitalele din subordinea Mi-nisterului Sănătăţii, respectiv Spitalul Judeţean, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni şi Spitalul Comunal Vidra, din cauza neasigurării finanţării actului medical. „Nu îmi permit să păcălesc cetăţenii judeţului Vrancea că vor avea un act medical mai bun, dacă nu este aşa. Guvernul are datoria să predea spitalele administraţiilor publice judeţene sau locale fără niciun leu datorie, în aşa fel încât funcţionarea acestora să fie mult mai bună“, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan. Ba mai mult, Oprişan chiar a solicitat demisia ministrului Sănătăţii şi şi-a arătat disponibilitatea de a prelua cele trei unităţi dacă datoriile vor fi achitate.
Marian Oprişan a opinat că lipsa finanţării pentru un domeniu vital cum este cel al Sănătăţii, va afecta mi-lioane de români. „Dacă spitalele din România se vor închide pentru că primăriile sau consiliile judeţene nu vor avea bani să le susţină cei afectaţi de acest lucru nu vor fi doar responsabilii din Ministerul Sănătăţii sau cei ai DSP-urilor ci milioane de români. Aceiaşi români cărora li s-a luat 25% din salariu, cărora li se impozitează pensiile şi cărora le va creşte factura la întreţinere“, a arătat Oprişan.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.