spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

400.000 de euro furati cu „pisicuta”

- Advertisement -

17 tineri ieseni au fost retinuti ieri pentru infractiuni informatice, dupa 20 de deschinderi in locuinte. In total, aproximativ 500 de europeni au pierdut aproape 400.000 de euro, fiindu-le copiate cardurile sau golite conturile on-line. Printre metode: „pisicuta”, acea gura falsa de bancomat.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, impreuna cu politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO), au descins ieri in 20 de locuinte din judetele Iasi si Valcea. Autoritatile au ridicat si dus la audieri peste 20 de persoane, pe care le suspecteaza ca in ultimii ani ar fi initiat doua grupari specializate in infractiuni informatice. Cei mai multi dintre suspecti, 17 la numar, ar fi din judetul Iasi, potrivit unor surse judiciare. Au mai fost ridicate persoane din judetele Vilcea si Suceava. „Membrii gruparilor infractionale au cauzat un prejudiciu de aproximativ 500.000 de dolari (peste 380.000 de euro, n.r.) prin intermediul infractiunilor informatice. Sint in jur de 500 de parti vatamate, cele mai multe din Italia”, ne-a spus Nadia Spinu, purtatorul de cuvint al DIICOT. Suspectii au mai golit de bani si conturile unor persoane din alte tari, cum ar fi Germania sau Marea Britanie.

O „pisicuta”, 300 de euro

„Suspectii au virste cuprinse intre 20 si 35 de ani. Cercetarile au inceput in urma cu aproximativ doi ani. Continuam verificarile in acest caz”, a spus un politist al BCCO, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi. Cei mai multi dintre suspecti sint din municipiul Pascani. Doi dintre cei mai periculosi infractori din Pascani se numara pe lista suspectilor, respectiv Bogdan Paiu si Iulian Filip, zis „Romario”. Paiu nu este la prima abatere de acest gen. In 2006, el a fost prins de autoritatile din Brasov dupa ce s-a implicat intr-o retea specializata tot in infractiuni informatice.

Oamenii legii sustin ca infractorii furau bani din conturile strainilor prin intermediul metodelor de „skimming” sau „phishing”. Prima dintre metode consta in montarea unor dispozitive pe ATM-uri, asa-numitele „pisicute”, prin intermediul carora se citesc datele de identificare a cardurilor clientilor atunci cind acestia le introduc fara sa observe modificarea, cardurile fiind apoi respinse fara a efectua tranzactia, dar „citite” de catre dispozitivul infractorilor. Dispozitive tip „skimming” pot fi gasite foarte usor pe internet, pretul lor pornind de la 300 de euro. „Plata se face inainte (nu negociez), nu imi risc libertatea pentru 300 euro”, se precizeaza intr-un anunt de acest gen de pe internet.

Metoda de „phishing”, folosita de asemenea de infractori, consta in trimiterea unor e-mailuri catre potentialele victime in care destinatarul precizeaza ca ar lucra la banca si cere datele personale ale pagubitului. Odata ce obtineau informatiile, suspecttii le foloseau pentru extragerea in mod fraudulos a banilor din conturile victimelor. Pina la inchiderea editiei noastre, autoritatile au emis ordonante de retinere pentru 24 de ore pentru mai multi suspecti. Ei vor ajunge astazi la Tribunalul Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.