Elevii care au absolvit clasa a VIII-a și care susțin luni, 11 iunie, prima probă a Evaluării Naționale, proba la limba și literatura română, pentru a mai scăpa de emoții, pot să meargă la școli să vadă exact în ce sală de clasă și la ce etaj au fost repartizați pentru susținerea examenulul. În felul acesta se asigură și că nu au fost omiși din greșeală. „Eu sunt mamă de copil de clasa a VIII-a și anul acesta nu am avut voie să mă implic în organizarea Evaluării Naționale. Dar am vorbit cu doamna director adjunct, știu că s-a respectat metodologia, s-au afișat listele la avizier încă de sâmbătă seara, ora la care intră elevii, cu ce au voie să intre și ce nu au voie să facă. S-au respectat procedurile”, a declarat Greta-Doina Ciubotaru, director al Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Vaslui, unitate de învățământ care a fost aleasă ca centru de examen.
3510 elevi vasluieni susțin Evaluarea Națională. Iată ce trebuie să știe aceștia
EMOȚII…Absolvenții claselor a VIII-a intră luni, 11 iunie, în febra Evaluării Naționale. Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, 3510 elevi din județul Vaslui, adică toți copiii care au promovat gimnaziul, au fost înscriși la examen. Aceștia vor susține probele în 40 de centre, stabilite în mediul urban și rural, iar tezele vor fi corectate în 4 centre de evaluare, două în Vaslui și două în Bârlad. Examenul este important pentru că de rezultate obținute depinde admiterea la liceu.
Pe 11 iunie are loc proba scrisă la Limba Română. Miercuri, 13 iunie, se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar vineri, 14 iunie elevii din partea minorităților naționale vor participa la proba scrisă de Limba Maternă. Rezultatele se vor afișa pe 19 iunie, iar contestațiile vor putea fi depuse, în aceeași zi, între orele 14.00-19.00. Soluționarea contestațiilor va avea loc între 20 și 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie. „Spre deosebire de anii trecuți, Ministerul Educației ne-a cerut că înscriem toți copiii care au promovat la Evaluarea Națională. Din această cauză, probabil și absenteismul va fi mai mare decât anii trecuți, dar noi sperăm să se prezinte cât mai mulți”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspector școlar general al ISJ Vaslui. Elevii au fost distribuiți în cele 40 de centre, stabilite în mediul urban și rural.
Ce reguli trebuie să respecte candidații
Examenul începe la ora 9.00 când se deschid plicurile sigilate în care se află subiectele. Accesul elevilor se va face începând cu ora 8.30. Fiecare sală este numerotată și are la ușă un tabel cu numele elevilor care trebuie să susțină Evaluarea Națională (EN) și ordinea acestora în bancă, fiind așezați câte unul în bancă. Înainte de aducerea subiectelor în săli, elevii vor fi instruiți cu privire la modalitatea de desfășurare a examenului de Evaluare Națională și modul de completare a datelor personale în colțul din dreapta sus care ulterior se lipește. Elevilor le este interzis să intre în săli cu: manuale, notițe, rezolvări de subiecte, calculatoare sau alte mijloace electronice ce îi poate ajuta la rezolvarea subiectelor sau la comunicare. De asemenea, acestora ar trebui să li se aducă la cunoștință consecințele încălcării regulilor, și anume: eliminarea de la examen și notarea lucrării cu nota 1. La expirarea celor 120 de minute, toți elevii predau lucrările. Este interzisă depășirea acestui timp acordat. Ultimii 3 elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
Cum se calculează media de admitere la liceu
Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină Evaluarea Națională fără taxă. Rezultatele obținute la aceste probe sunt decisive pentru admiterea în învățământul liceal, reprezentând 80% din totalul mediei. 20% reprezintă media notelor din gimnaziu.