spot_img
17.2 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

2 COMORI SI 2 COINCIDENTE

- Advertisement -

• în urmă cu 8 ani, pe 17 mai, un muncitor descoperea în curtea unui imobil din Piatra Neamt, doi saci care contineau 40.000 de bancnote de 100 de lei • se pare că banii apartinuseră lui Gheorghe Stoiciu, tatăl lui Spiru Stoiciu, fost proprietar al picturilor furate pe 17 mai 2011 • politistii au întocmit potretul robot al suspectului din cazul tablourilor sustrase zilele trecute •

Data de 17 mai va rămîne cu sigurantă în istoria familiei Stoiciu, cea care de curînd a fost tinta unui jaf în urma căruia un individ necunoscut a sustras mai multe picturi, valoarea acestora depăsind suma de 200.000 de euro. Astfel, dacă jaful s-a înregistrat pe 17 mai 2011, la aceeasi dată, însă în urmă cu 8 ani, respectiv în 2003, în curtea unui imobil situat pe strada Stefan cel Mare din Piatra Neamt, un muncitor care lucra la fundatia unei case a descoperit doi saci în care se aflau 40.000 de bancnote de 100 de lei de pe vremea lui Ceausescu. Într-unul dintre saci au mai fost găsite două librete cec cu solduri de 150.000 si 124.000 lei, pe numele lui Spiru Stoiciu, nimeni altul decît sotul Victoriei Stoiciu, cea care a fost jefuită în urmă cu 4 zile. Descoperirea a făcut multă vîlvă la vremea respectivă, fiind prezentă în toată presa centrală. În cele din urmă s-a stabilit că cei doi saci contineau aproximativ 4 milioane de lei, în bancnote emise în 1966. În scurt timp a fost elucidat si misterul sacilor cu bani. Investigatiile jurnalistice au indicat faptul că părintii lui Spiru Stoiciu, care a decedat în mai 2004, au locuit în imobilul de pe strada Stefan cel Mare, nr. 49, din anul 1959 si pînă în 1990. Născut în anul 1903, Gheorghe Stoiciu a murit în 1987, la vîrsta de 84 de ani. Fiul lui Stoiciu, Ariston, locuia în apropierea casei părintesti, la imobilul cu numărul 63 de pe aceeasi stradă. Spiru declara la acea vreme că nu a stiut despre comoara tatălui său, relatiile dintre ei nefiind extraordinar de bune. Libretele de economii erau pe numele lui Spiru, iar la persoană cu clauză era trecută fiica acestuia. Banii de pe livrete au fost recuperati în anul 1990 de Spiru Stoiciu, însă acesta habar nu avea că în curtea casei părintesti se asundea, în doi saci, o adevărată avere. Casa a fost vîndută în anul 1990, după care a fost din nou înstrăinată în anul 2000. Noul proprietar a demolat vechiul imobil pentru a construi o casă nouă. Pe 17 mai 2003, un muncitor care săpa la fundatie a fost cel care a descoperit banii.

Un om care iubea arta

Familia Stoiciu a fost cunoscută înainte de 1989, dar si după revolutie, ca fiind una avută. Se spune că Gheorghe Stoiciu era de loc din judetul Brăila, unde ar fi condus mai multe cîrciumi si unde ar fi avut afaceri cu peste. După cel de-al doilea război mondial, fiind considerat chiabur, Stociu a fost deportat la Bicaz, iar ulterior s-a stabilit în Piatra Neamt. Aici a lucrat mai mult timp ca gestionar la diverse societăti din oras, ocupîndu-se în acelasi timp si de afacerea sa, confectionarea rochiilor de mireasă si de accesorii ale acestora. Această activitate a fost continuată de fiul său, Spiru. Din banii obtinuti, dar si din cei mosteniti de la tatăl său, Spiru a investit masiv în opere de artă, în special în picturi. „Cumpăra tot ce îi plăcea, însă prefera ca picturile să apartină pictorilor trecuti în nefiintă. Asa credea el, că operele erau mult mai valoroase dacă pictorul nu mai trăia. Îmi amintesc că prin anii ‘80 a făcut o expozitie la el acasă, la care au participat mai multi pictori din judet, dar si din tară. A văzut un tablou care i-a plăcut foarte mult, însă cînd a aflat că cel care l-a făcut trăieste, a renuntat. Asa era el, credea că operele pictorilor morti sînt mult mai valoaroase. Si nu gresea cu nimic. Iubea tot ce însemna artă si ce era de calitate. A cumpărat foarte multe tablouri de-a lungul timpului, iar colectia pe care o detinea era foarte valoroasă. Nu era interesat numai de pictură, îi plăceau si icoanele pictate pe lemn, statuetele, ceasurile, tot ce era vechi si de valoare“, ne-a declarat un vecin de-al familiei Stoiciu, care a dorit să-si păstreze anonimatul.

Ar fi un cerc de suspecti

Desi politistii au reusit să preleveze probe importante din imobilul părăsit în care infractorul a stat o bună perioadă de timp pentru a supraveghea imobilul familiei Stoiciu, investigatiile nu au dus încă la nici un rezultat concret. Pînă ieri după amiază, anchetatorii nu reusiseră să-l identifice încă pe autor, singura declaratie oficială fiind aceea că există un cerc de suspecti. În continuare există voci care afirmă că tîlharul nu a actionat de unul singur, el avînd cel putin un complice. De asemenea, ipoteza conform căreia infractorul a lucrat la comandă este cea mai plauzibilă. Singura noutate în acest caz este aceea că politistii criminalisti ai Inspectoratului Neamt au realizat portretul robot al suspectului. Iată care sînt semnalmentele tîlharului: vîrsta aproximativ 30 de ani, înăltime aproximativ 1,70 metri, constitutie atletică, brunet, nas drept, ochi căprui. La momentul comiterii faptei era îmbrăcat cu pantaloni de trening, o haină de culoare închisă, posibil hanorac. Individul era încăltat cu pantofi tip sport si purta pe cap un fes de culoare neagră.
Persoanele care detin informatii cu privire la suspect sau care recunosc persoana din fotografie sînt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de politie sau să apeleze gratuit 112. Reamintim că infractorul a pătruns în dimineata zilei de 17 mai în vila familiei Stoiciu, iar după ce a imobilizat-o pe proprietară si pe o vecină a acesteia, a sustras 9 tablouri, semnate de pictori renumti Grigorescu, Tonitza, Băncilă, Baba, mai multe statuete din fildes si un ceas din aur.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.