ADMIRAȚIE… Se împlinesc 13 ani de când ansamblul reprezentantiv al comunei Drânceni, “Plaiurile Prutului”, aduce bucurie publicului, dar și un sentiment că tânăra generație crește cu dragoste pentru tezaurul tradițiilor autentice. Câțiva localnici inimoși au făcut posibilă dezvoltarea acestui grup folcloric, ce, iată, și-a creat deja un nume apreciat, organizându-se în Asociația “Plaiurile Prutului”. Nu e ușor, pentru că sunt multe situațiile în care trebuie investit timp, bani, răbdare, însă tot ceea ce se realizează se face pentru cei în jur de 50 de copii, care își găsesc în învățarea jocului popular și a cântecului din străbuni, o ocupație de suflet, care îi ajută să se dezvolte frumos, să fie mai buni, mai creativi și mai responsabili în societate.
Momentele artisitice pe care ansamblul “Plaiurile Prutului” le prezintă în fața publicului, fie de acasă, fie din diverse localități ale județului sau chiar din cadrul unor festivaluri din alte zone ale țării, atrag mereu complimente, aplauze și admirație. Copiii comunei, îmbrăcați în costume populare impecabile, dansând jocurile străvechi și purtând tradiția mai departe, își găsesc în toată această activitate o preocupare menită să îi ajute în dezvoltarea lor personală, în înțelegerea comunității în care trăiesc și a valorilor care îi definesc existența străveche. Pentru o comună precum Drânceniul, un asemenea ansamblu reprezintă nu doar o excelentă carte de vizită, dar și un instrument de susținere a copiilor și adolescenților, care vor să petreacă timp de calitate împreună, să lege prietenii și să realizeze activități care să le sporească încrederea în ei înșiși și în perspectivele lor. De aceea, asociația non-profit, înființată pentru susținerea ansamblului “Plaiurile Prutului”, este cu atât mai demnă de laudă.
“Plaiurile Prutului” are nevoie de susținerea a cât mai mulți oameni cu suflet. CJ Vaslui le-a acordat finanțare pentru un proiect ambițios!
“La initiativa autorităților și a cetățenilor doritori de implicare, Asociația Plaiurile Prutului a fost înființată din dorința de a crea un mediu care să permită promovarea, valorizarea și dezvoltarea tradițiilor folclorului românesc. Atragerea, implicarea, susținerea și promovarea tinerilor din comună în activități culturale, educaționale, informale, organizarea de spectacole, simpozioane, seminarii și de colaborare cu asociații similare din țară și străinătate sunt principalele obiective. Echipa este formată din cetățeni din comună și județ, care în mod constant își dedică din energia, timpul, expertiza și uneori resursele proprii, îndeplinirii acestor frumoase obiective: Plop Romică, președinte; vicepreședinte Prodea Adrian; secretar general Dogariu Tiberiu; Trezorier Croitoru Răzvan; membrii Ghidu Claudia, Epureanu Ovidiu, Băhnăreanu Florin, Chirica Liviu. Activitățile asociației se derulează neîncetat, în acest an reușind să obțină finanțarea de la CJ Vaslui pentru proiectul « Drag de folclor pe plaiurile Prutului », al cărui manager este profesorul Tiberiu Dogariu, iar specialiștii pe care ne bazăm sunt instrumentistul Valerică Petraru, precum și coregraful Valeriu Romașcu, oameni extrem de talentați și devotați activității desfășurate. Scopul proiectului este extinderea activității ansamblului folcloric Plaiurile Prutului, prin înființarea unei noi grupe de dansatori și a unui taraf. Prin implementarea acestui proiect, asociația urmărește susținerea și dotarea activităților de la căminul cultural prin îmbunătățirea condițiilor de pregătire și ridicarea la un nivel cât mai ridicat de performanță », au transmis reprezentanții Asociației Plaiurile Prutului.