spot_img
spot_img
6.6 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

83 de școli nu au aviz de la Pompieri. Scolile din Vladia și Vulturești, două exemple contradictorii (FOTO)

- Advertisement -
CONFORMĂ… Școala din Vulturești este una dintre școlile care s-au conformat cu brio cerințelor impuse de ISU

AVIZ… Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, aproape 100 de școli din județul Vaslui nu au aviz de securitate la incendiu. Unele dintre acestea nu au depus nici până la ora actuală documentația tehnică necesară în vederea obținerii avizului. În urma verificărilor efectuate de ofițerii de la ISU pe teren, s-au constatat numeroase neconcordanțe, existând multe situații în care ceea ce figura în documentația tehnică nu avea nicio legătură cu realitatea.

În doar câteva zile clopoțelul va suna din nou și va chema elevii vasluieni înapoi în bănci. Emoțiile părinților sunt mari și anul acesta, mai ales că mulți dintre aceștia se tem de o posibilă infectare a celor mici cu Covid. Unii dintre aceștia mai au un motiv în plus să stea cu inima strânsă de grijă: copii lor învață în clădiri fără autorizație de securitate la incendiu. În județul Vaslui, 83 de școli nu au aviz PSI, iar unele dintre acestea nu au depus nici până la ora actuală documentația tehnică necesară în vederea obținerii avizului de securitare la incendiu. Materiale inflamabile sau de o calitate îndoielnică, lipsa echipamentelor de avertizare și semnalizare a incendiilor sunt doar câteva dintre neregulile constatate de ISU în urma verificărilor efectuate pe teren. „În documentația tehnică era prezentat faptul că sunt respectate distanțele minime între clădiri, dar în urma verificării din teren s-a constatat că aceste distanțe nu sunt respectate (distanțele real măsurate erau mai mici decât cele declarate). Există discordanțe între destinația spațiilor (așa cum era prezentată în documentația tehnică) și destinația spațiilor, așa cum s-a constatat la fața locului, iluminatul de Securitate pentru EVACUARE nu este în stare de funcționare sau nu sunt montate toate echipamentele IDSAU (instalație de detectare, semnalizare și avertizare incendiu prevăzute în documentația tehnică). De asemenea, nu sunt respectate condițiile de amplasare a instalațiilor de limitare și stingere a incendiilor, nu este asigurată evacuarea în condiții de siguranță a utilizatorilor (scări de evacuare subdimnesionate, holuri subdimensionate), iar materialele din care trebuie să fie executate elementele de construcții prezentate în documentația tehnică sunt diferite față de cele utilizate în teren, fapt ce implică încadrarea necorespunzătoare a clădirii în gradul de rezistență la foc și adoptarea altor măsuri de Securitate la incendiu”, a transmis un reprezentant ISU.

Amplasarea sălii de sport prea aproape de școală, unul dintre motivele pentru care ISU nu poate emite autorizație

În județul Vaslui există școli care s-ar putea să nu primească vreodată autorizație ISU, potrivit legislației actuale. Deși sunt moderne și în aparență nu duc lipsă de nimic și par locuri sigure pentru desfășurarea orelor, amplasarea sălii de sport la doar doi metri de școală le împiedică să primească avizul. În situația aceasta se află și Școala „Elena Cuza”. Unitate de învățământ cu dotări de ultimă generație, se află în imposibilitatea de a primi autorizație ISU din cauza sălii de sport din material inflamabil, mai exact din spumă poliuretanică. Multe unități școlare au beneficiat de săli de sport pe vremea lui Adrian Năstare și pentru că au fost ridicate într-un timp scurt, s-au făcut fără a se ține cont de prevederile legii. Vom face acum un exercițiu de imaginație: pentru a primi avizul, conducerea școlii ar fi nevoită să ridice un zid de beton cu doi metri mai înalt decât sala de sport, care să despartă cele două clădiri. Acest lucru ar impune costuri imense, de miliarde de lei. Doar betonul în sine ar putea depăși suma de 8 miliarde. Desigur, nimeni nu ar fi dispus să facă o asemenea cheltuială. O altă modalitate prin care ISU ar putea elibera avizul ar fi dărâmarea sălii de sport. Cum cei de la ISU nu pot impune asemenea măsuri aberante precum dărâmarea școlii, a sălii de sport sau a caselor din împrejurimile altor unități școlare din mediul rural, aceste clădiri vor rămâne fără autorizație de incendiu, cel puțin până la modificarea legislației.

Școlile mai vechi de 1998 nu au nevoie de autorizație

NOROCOȘI… Doar școlile construite după 1998 sau cele la care se fac lucrări de reabilitare au nevoie de autorizație de la Pompieri. Aceasta este o lacună legislativă care pemite ca instituțiile de învățământ mai vechi să funcționeze și fără acest aviz. În cazul acestora, legea prevede că pompierii au doar obligația să facă anual controale și să-i informeze pe elevi asupra modului în care să se comporte dacă se produce un incendiu. Astfel, școli bine cotate din Vaslui, precum „Ștefan cel Mare” sau „Constantin Parfene” nu au nevoie de autorizație de incendiu. Cu toate acestea, și aceste unități de învățământ trebuie să respecte o anumită legislație. Deși a existat în trecut o problemă cu tunelul care făcea legătura între sala de sport și Școala „Ștefan cel Mare”, acum conducerea se conformează tuturor cerințelor celor de la ISU. Tunelul este dărâmat demult și chiar în momentul vizitei noastre erau montate noi detectoare de fum. Singura „problemă” a școlii este lambriul din lemn pus de doar 6 ani, care deși arată bine din punct de vedere estetic, trebuie dat jos deoarece poate lua foc imediat.

Școala din Vulturești, exemplu pentru celelalte comune

BILĂ ALBĂ… Școala din Vulturești este una dintre exemplele pozitive din județul Vaslui, având autorizație de securitate la incendiu pentru corpul în care se află majoritatea elevilor. Cu mobilier nou și dotări cât mai de ultimă generație, școala s-a pregătit din timp de primirea elevilor. Totuși, corpul în care vor învăța copiii de grădiniță, elevii de clasa a IV-a și cei de clasa a VII-a, nu a primit încă autorizația, însă conducerea face demersurile necesare. Alte exemple de școli din mediul rural care au autorizație de securitate la incendiu sunt Școala Generală Codăești și Școala Muntenii de Jos.

Liceul din Vladia, fără autorizație din cauza unei diferențe de 30 de cm

BILĂ NEAGRĂ… Unele școli nu au autorizație din motive care nu țin de conducerea școlilor. O diferență de 30 de cm poate fi un motiv mai mult decât suficient pentru neacordarea acestei autorizații, deoarece, în cazul unui incendiu în acea clădire, la răspundere ar fi tras cel care a semnat documentele. La Dragomirești, proiectul tehnic a fost făcut fără aviz ISU, iar locotenent colonel Ursachi nu a putut da avizul din cauza unei diferențe de 30 cm la un hol.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.