spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

1.500 de euro , simbrie de boier pentru angajatii municipalitatii

- Advertisement -

Printre cei care se bucura de pe urma platilor facturii la utilitati sau impozite si taxe se numara directorii de la CUP SA si ENET SA precum si sefii serviciilor subordonate Primariei Focsani u directorul de la apa, canal si gunoi, Gheorghe Vasilescu, are un venit anual de 88.000 de lei, zece conturi bancare, mai multe case si un teren la munte u seful fabricii de caldura, Valter Popescu, are un venit plafonat de guvernul Boc anul trecut la numai 37.000 de lei u secretaru municipal Eduard Corhana si sefa Economicului din primarie, Natasa Nemes, sint in continuare posesorii unor salarii de invidiat, acestea ajungind la aproape 1.500 de euro lunar de fiecare u ce secrete ascund declaratiile de avere ale angajatilor municipalitatii, aflati in rindurile ce urmeaza.

Unii bugetari focsaneni ar putea candida, cu reale sanse, pentru a fi inregistrati in Cartea Recordurilor. Acestia au dovedit, in ultimii 10 ani, ca detin retete miraculoase de imbogatire: achizitii de terenuri evaluate la mii de euro, vile impozante ridicate peste noapte, spatii comerciale, case de vacanta si conturi grase. Din impozitele si taxele focsanenilor isi trag salarii de boieri sefii din Primaria Focsani, directorii institutiilor subordonate si managerii societatilor cu capital de stat. Beneficiari de pe urma impozitelor si taxelor platite de focsaneni sint, printre altii, si directorii de la CUP si ENET, aceste gauri fara fund ale buzunarelor noastre, sau sefii de servicii din primarie. Trebuie sa fie extrem de fericiti focsanenii sa auda ca directorul CUP SA, Gheorghe Vasilescu, are un salariu anual de 88.000 de lei, adica peste 70 de milioane de lei vechi pe luna, in conditiile in care in fiecare an tarifele la apa si la gunoi cresc semnificativ. Desi aceste societati de interes local nu merg tot timpul pe profit, directorii acestora au salarii frumusele. La Primaria Focsani, veniturile obtinute de unii functionari ai institutiei sint mai mari chiar decit ale primarului Decebal Bacinschi. Edilul sef este surclasat in continuare de unii subordonati care au, potrivit declaratiilor de avere completate pe anul trecut, venituri lunare de aproape 6.000 lei.

Cistiguri curate ca apa de la robinet

Seful celei mai importante firme de servicii publice din judet, directorul SC CUP SA Focsani, Gheorghe Vasilescu, s-a eschivat ani la rind sa-si publice agonsiseala. Aceasta pina de curind, cind legea ANI si-a intrat in drepturi si ii obliga pe toti conducatorii societatilor cu capital de stat, inclusiv directorii adjuncti si membrii consiliilor de administratie, sa publice declaratiile de avere si de interese. Asa ca acum, gratie site-ului oficial infiintat de Agentia Nationala de Integritate, am putut afla ca seful apei potabile din Focsani si in curind din judet a avut, conform declaratiei de avere pe 2009, un venit de 88.472 de lei din salariul de manager. Gheorghe Vasilescu are, de asemenea, un teren de 800 mp de teren intravilan la Soveja, achizitionat in 2006, doua case in Focsani, din care una pe numele fetei sale, achizitionata in 2001, una mostenita, o casa
la Terchesti, din donatie, si una la Iasi. De asemenea, managerul de la CUP are in proprietate un spatiu comercial in suprafata de 53 mp. situat pe Str. Mare a Unirii din Focsani si un autoturism W-Jetta, cumparat in 2007. Nici la capitolul «bani albi pentru zile negre», seful de la CUP nu sta foarte rau, acesta avind nu mai putin de 10 depozite in lei si valuta, inclusiv fonduri de investitii
in valoare de 4.278 de euro, 26.810 dolari si 75.255 de lei. Totodata, «boierul apei reci» are actiuni la cinci fonduri de investitii in suma totala de 3.389 lei, la care se adauga un imprumut acordat tatalui sau (sic !) in valoare de 15.000 de euro. Angajata tot la CUP, sotia directorului Gheorghe Vasilescu, a adus in casa modesta suma de 9.608 lei.

Venituri cam «neincalzite » la ENET

Spre deosebire de omologul sau de la CUP, directorul ENET, Valter Popescu, are venituri si achizitii mult mai mici, cel putin de anul trecut de cind guvernantii au decis reducerea cu 25% a salariilor. Astfel ca, daca in 2009, seful fabricii de caldura a Focsaniului se bucura de un venit anual de 62.238 de lei, cu 7.000 de lei mai putin fata de anul 2008, anul trecut guvernul Boc «a intarcat balaia» si Valter Popescu a contribuit la bugetul familiei cu doar 37.837 de lei. Potrivit declaratiei sale de avere, acesta mai are un cont in lei in suma de 18.000 de lei si un cont in valuta in suma de 4.000 de euro. Impreuna cu sotia sa Valter Popescu are un apartament si un autoturism Toyota Auris. Sefa servciului de resurse umane din cadrul societatii, Geta Garban, are un venit anual de 29.546 de lei, dar si-l mai rotunjeste lucrind si pe la alte firme, inclusiv alaturi de sotul sau la firma viceprimarului Vasile Dobre, de unde cistiga 2.511 lei pe an. Seful compartimentului energetic, Puiu Ciocildau, are un vent de aproximativ 30.000 de lei anual, in timp ce fratele acestuia, seful compartimentului conturi, Victor Ciocildau, are un venit net de peste 22.000 de lei. Cel care se ocpupa de mentenanta la ENET, Teodor Huzu, are aproape 30.000 de lei pe an, in timp ce sefa compartimentului productie, Beatrice Radu, abia daca ridica de la casierie 18.000 de lei.

«Legistul» si « Economicul» detin suprematia veniturilor

Fericitii cu cele mai mari venituri din Primarie sint secretarul municipal, Eduard Corhana si sefa serviciului economic Natasa Nemes, dar si alti sefii de servicii sau de institutii subordonate Primariei. Din declaratiile lor de avere reiese ca primul cistiga 63.358 de lei pe an, la care se adauga drepturile speciale de aproximativ 7.200 de lei, iar cel de-al doilea cu aproximativ 1.000 de lei mai putin. Chiar daca le-au fost reduse salariile cu 25%, secretarul municipal Eduard Corhana, alaturi de directorul economic Natasa Nemes se numara inca printre cei mai bine platiti functionari din Primarie. Cei doi au avut intodeauna cistiguri mai mari decit cele ale primarului. Anual, primarul cistiga in jur de 45.000 de lei, in timp ce secretarul Eduard Corhana se poate lauda ca a primit si 82.481 de lei, potrivit declaratiei de avere din 2009 – adica aproape dublu. La fel si Natasa Nemes, potrivit declaratiei de avere pe 2009, sefa directiei economice din cadrul Primariei Focsani, a avut un venit in suma de 87.400 de lei, din care 7.742 de lei reprezenta drepturi sociale (drepturi de hrana, medicamente, imbracaminte), iar 13.110 lei au fost drepturi cistigate in instanta.

Venituri ceva mai mici, dar indestulatoare

In general, salariile unor functionari din Primaria Focsani depasesc si acum 1.000 de euro pe luna, adica sint de aproape opt ori mai mari decit salariul mimim pe economie, cu toate taierile de sporuri aplicate. Spre exemplu, Caliopia Bozna, sefa Serviciului de Administratie Publica, a cistigat 66.987 lei în 2009 si doar 37.710 de lei anul trecut, la care s-a adaugat cei 7.700 lei din drepturi speciale. Si sefa de la Resurse Umane, Micsunica Baciu, care a avut in 2009 un venit «modest», de numai 78.631 de lei si l-a intrecut pe edilul sef, a simtit anul trecut criza si a «marcat» la bugetul familiei doar 49.301 lei plus ceva maruntei de aproape 8.000 de lei din drepturile de hrana si alimente. Sefa Serviciului Autorizare Agenti Economici, Mariana Gheorghe, a obtinut 51.913 lei în 2009 si doar 32.423 de lei anul trecut. Sotul acesteia, Ion Gheorghe, directorul Politiei Comunitare, a declarat un venit anul trecut de 44.252 de lei, ambii soti beneficiind pe linga aceste venituri si de drepturile de hrana si imbracaminte. Un alt cuplu de subordonati ai primarului Bacinschi, sefa Serviciului juridic, Carmen Ghiuta, si sotul ei, seful Serviciului de Evidenta a Persoanei, Sandel Ghiuta, au adus anul trecut in casa cite putin peste 28.000 de lei. Familia detine doua masini, citeva terenuri extravilane, inclusiv la Focsani, si credite in banci in suma de 10.000 de lei si respectiv 10.000 de euro.

Sefii de servicii, grosi la punga, zgirciti la declaratii

Un cistig semnificativ, adica 62,379 de lei, a ridicat in 2009 si seful Serviciului taxe si impozite, Melus Naziru, dar mai putin a cistigat insa anul trecut, cind a contribuit la bugetul familiei cu «doar» 42.186 de lei. Directorul executiv al Serviciului Public Local de Asistenta Sociala, Mihai Ciubotaru, care a declarat un venit in anul 2009 de 51.950 de lei, a avut anul trecut un venit de numai 42.562 de lei, la care se adauga suma de 1.550 din evaluari imobile si 7.381 de lei.

La mica distanta se afla un alt Mihai, dar pe numele de familie Cazaciuc, seful Serviciului Comunicare al Primariei, care anul trecut a avut venituri salariale de 35.546 de lei, spre deosebire de anul anterior cind s-a dus acasa cu putin peste 55.000 de lei. Interesant este ca in declaratia sa de avere, data in noiembrie 2011, seful comunicarii pe municipiu, cel care se presupune ca a deprins deja toate tainele transparentei, Dan Cazaciuc precizeaza ca salariul sotiei sale, angajata si ea la o institutie publica subordonata Primariei Focsani, cum este Ateneul Popular, ar fi confidential.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.