spot_img
22.6 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

“Sã redãm traditia!” -Tabãra de varã, editia a III-a, Bârlad (foto)

- Advertisement -

VARÃ CU TRADITII Scoala de varã, “Sã redãm traditia”, editia a III-a, s-a deschis oficial. Se desfãsoarã în perioada 25 – 29 iunie, în incinta Liceului Teoretic Mihai Eminescu, în parteneriat cu Asociatia Astronomicã “SIRIUS” Club UNESCO si Clubul Copiilor “Spiru Haret” din Bârlad, sub coordonarea mesterului popular bârlãdean Dan Horgan. Participarea copiilor este impresionantã, peste 30 de elevi alegând sã devinã viitori mesteri populari.

Tinerii participanti bârlãdeni la cea de a treia editie a “Taberei de Varã” sunt atrasi de aceastã scoalã de creatie si doresc sã devinã viitori mesteri populari, ambasadori ai traditiei populare românesti. Ei învatã si îsi dezvoltã abilitãti de iconari, încondeietori de ouã, mãscari sau cioplitori în lemn. “Icoanele de vatrã m-au fascinat încã de când am pãsit pentru prima oara în atelierul domnului profesor Dan Horgan. Icoana de vatrã este pentru mine lucrul cel mai frumos ce poate reprezenta traditia din tara noastrã. Este o plãcere pentru care nu precupetesc nici un efort, chiar dacã pentru a fi prezentã la cursuri trebuie sã fac naveta de la Trestiana la Bârlad. În atelierul domnului Horgan informatiile explicate cu rãbdare si mult tact deschid o lume mirificã în care tinerii descoperã traditia popularã”, a precizat Adelina Obadã, una dintre participante. “Icoana pe sticlã si lumea satului cu simplitatea tãranului român de a privi si zugrãvi lumea înconjurãtoare vãzutã si nevãzutã este fascinantã. Desenul stângaci, culorile pure ca si inima locuitorului de la sat, rama icoanei de o simplitate debordantã mi-a umplut sufletul cu o vrajã necunoscutã dupã ce am pus piciorul în atelierul mesterului popular Dan Horgan la Cercul de artã popularã din cadrul Clubului Copiilor <<Spiru Haret>>. Nu sunt la prima participare de acest gen dar de fiecare datã expun cu mândrie icoanele pe sticlã confectionate dupã izvoadele marilor iconari din lumea satului. Mã doare sufletul atunci când este ignoratã traditia popularã. Ba mai mult, se fac si remarci malitioase. Dar noi vom promova continuu arta noastrã popularã netinând cont de greutãtile întâmpinate”, ne-a declarat Elena Cordun.

Icoane pe vatrã, noutate în aceastã tabãrã

Icoana de vatrã atât de putin cunoscutã în zona noastrã îsi va dezvãlui secretele în fata participantilor scolii de varã. În aceastã tabãrã este prezent si reprezentantul Vasluiului, Mihail Timofti, de la Cercul de artã popularã “Spiru Haret’” la sectiunea icoanã de vatrã la Olimpiada nationalã de mestesuguri ce se va desfãsura la Sibiu în luna august, unde sperã sã câstige un loc fruntas.

O altã prezentã ineditã la scoala de varã “Sã redãm traditia!” este o “elevã” deosebitã, Mariana Popescu, profesor de Jocuri logice si informaticã de la Clubul copiilor “Spiru Haret”, doamnã ce a dorit sã smulgã coordonatorului taberei toate secretele icoanei pe sticlã. Dar o mamã nu-si poate lãsa copiii singuri acasã si nici nepotii. Perseverenta elevã a venit la Scoala de Varã cu cele douã fiice si cu patru nepoti. “Am venit la aceasta tabãrã coordonatã de colegul meu prof. Dan Horgan sã înteleg cum reuseau tãranii nostri truditi de munca ogorului sã mai aibã timpul si rãbdarea de a picta aceste minunãtii care au darul de a ne încânta privirea si sufletul. Chiar daca fetitele mele frecventeazã cursurile domnului prof. Horgan, nepotii mei sunt foarte încântati mai ales ca nepotica cea mai micã este nãscutã în Italia dar doreste tare mult sã învete traditiile populare românesti, mai ales nemuritoarea icoanã pe sticlã”, ne-a explicat profesor Mariana Popescu. “Traditia popularã este pentru mine o a doua familie. Este familia ce uneste spiritul strãmosilor nostri daci cu sufletul nostru de români. Acest sincretism dintre cultura dacicã si cea romanã a creat traditia popularã româneascã. Ar fi pãcat sa le dãm uitãrii. Vesnicia s-a nãscut la sat spunea inegalabilul Lucian Blaga; satul în care traditia popularã încã mai este la loc de cinste, neschimbat cu kitsch-urile importate”, ne-a declarat mesterul popular Dan Horgan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.