spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

“Epidemie” de cancere! “Statul aproba tratament pentru cancer dupa moartea pacientilor”

- Advertisement -

Peste 6.600 de vrinceni se lupta cu cancerul, insa unii pierd lupta u chiar daca autoritatile sustin ca banii alocati pacientilor sint suficienti, in ultimii ani au existat cazuri in care tratamentul a fost aprobat de CNAS dupa decesul pacientilor u fie ca sint fumatori sau nefumatori, tot mai multi vrinceni se imbolnavesc de cancer pulmonar u cancerul de sin ramine a doua cauza de mortalitate prin cancer u doctorita Lidia Groza, care a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu pe aceasta tema, spune ca a avut un caz de cancer descoperit la o femeie aflata in sapte luni de sarcina u aflati povestea care a impresionat-o pe medicul oncolog, finalul acesteia dar si sfaturi medicale in interviul pe care vi-l prezentam astazi in exclusivitate.

Comisarul Daniela Manea, sefa Serviciului de Resurse Umane din Politie, Ion Chivoiu, director in Casa de Pensii, stomatologul Stefan Prodanescu, ginecologul Gheorghe Georgescu ori internistul Mihai Jalova Racovita au un lucru trist in comun: s-au stins din viata dupa ce au luptat cu cancerul. Cifrele oficiale arata ca peste 6.600 de persoane din Vrancea se lupta cu aceasta boala crunta, insa sint si destule cazuri nedepistate. Evidentele intocmite de Directia de Sanatate Publica arata ca in ultimii cinci ani a crescut simtitor numarul de bolnavi. Potrivit statisticilor, in ultimii cinci ani peste 3.400 de vrinceni au murit de cancer. Chiar daca s-au facut progrese cu privire la tratamentele administrate bolnavilor, nu toti au norocul sa afle in timp util ca sufera de cancer, iar unii primesc aprobare pentru tratament chiar dupa deces. Viata bolnavilor de cancer se afla in mina a celor trei medici oncologi si doi doctori specializati in hematologie. Pe cei mai multi dintre bolnavii de cancer din Vrancea ii are in grija dr. Lidia Groza, coordonatoarea programului de oncologie. Chiar daca speranta de viata a bolnavilor a crescut datorita noilor tratamente, dorinta unor pacienti a fost spulberata de un sistem sanitar subfinantat. Nu de putine ori s-a intimplat ca tratamentele sa fie aprobate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate dupa decesul bolnavilor. Altii si-au pierdut singuri sansa la viata pentru ca nu au avut grija de sanatatea lor si au mers la medic mult prea tirziu cind deja nu se mai putea face nimic. Sint insa si pacienti care lupta cu toata fiinta lor pentru fi alaturi de cei dragi. Dr. Lidia Groza aminteste cazul unei femeie care a aflat ca are cancer la sin in luna a VII-a de sarcina. In urmatoarele rinduri va vom prezenta un interviu realizat cu dr. Lidia Groza:

“Cancerul nu doare in stadiile precoce”

Reporter: In ultimii ani intilnim tot mai multe persoane diagnosticate cu cancer. Cum se prezinta situatia in Vrancea? Se poate vorbi de o “epidemie”?

Dr. Lidia Groza: In ultimii ani se inregistreaza multe cazuri, dar in Vrancea nu pot sa spun ca este o variatie deosebita si o crestere vertiginoasa a numarului de cancere. Diferenta este ca sint din ce in ce mai multi pacienti aflati in evidenta pentru ca s-a prelungit durata de viata datorita aparitiei unor medicamente foarte eficiente. Speranta de viata a crescut si avem foarte multi pacienti care depasesc 20 de ani de viata.

R: Cum se explica faptul ca de la an la an apar noi cazuri?

L.G.: Cazuri sint multe raportate poate si la numarul mic de medici. Daca era o repartie mai riguroasa poate nu erau momente in care sa nu mai facem fata la solicitari. Pacientii ne solicita si dupa ce s-au vindecat pentru ca majoritatea sint pensionari, au nevoie de referate. Le mai trebuie un control pentru ca odata ce ai un cancer nu stai linistit acasa ca ai facut schemele de tratament care dureaza sase luni sau maxim pina la cinci ani. La noi in judet cifrele sint cam egale intre pacientii pina in 65 de ani si pacienti peste 65 ani. Este o repartitie relativ uniforma. Este adevarat ca au inceput sa fie depistate cancerele in stadii precoce. Chiar la col uterin am avut niste inregistrari de care m-am bucurat. S-au descoperit femei in stadiile 0, 1, 2 si mai putin in stadiile 3, 4.

R: Care sint cele mai intilnite forme de cancer?

L.G.: Cele mai intilnite, din nefericire, sint cancerele pulmonare. Explicatia nu pot spune ca este doar fumatul pentru ca foarte multi pacienti sint nefumatori. S-a inmultit numarul femeilor care fac cancer pulmonar si majoritatea sint nefumatoare. De vina sint conditiile de mediu, poate si alimentatia, stresul.

Unii bolnavi au primit tratament dupa ce au murit

R: Organizatiile care apaara drepturile pacientilor acuza sincope in acordarea tratamentului. Ce se intimpla in Vrancea?

L.G.: O prima problema ar fi aprobarea dosarelor la CNAS. Noi depunem dosare pentru pacientii potriviti si nu sint respectate anumite criterii la care noi speram. De exemplu, mi-a iesit un bolnav din tratament dai altui bolnav din judetul Vrancea posibilitatea sa-si faca acest tratament. Nu este asa, nu se mai respecta nici virsta, nici nimic, fondurile sint din ce in ce mai putine. Am primit aprobari pentru pacienti care deja erau decedati. Aici este o mare problema si se lupta organizatiile pacientilor pentru ca intr-un fel ii discriminezi pe cei care au posibilitatea si cei care nu au posibilitatea sa ia acelasi tratament. In prezent am doar doi pacienti pe lista de asteptare.

R: Tot mai multe persoane merg in strainatate sa se trateze. Care ar fi explicatia in conditiile in care CAS spune ca banii sint suficienti?

L.G.: Chiar am avut luna trecuta doua paciente operate la Viena, care au dorit o interventie foarte rapida, limitata, la sin. La Bucuresti li se propusese sa se scoata sinul si nu au fost de acord si intradevar, fata de noi, au primit rezultatele foarte repede la analize, rezultate complexe care in Romania sigur durau macar 2 luni. Avantajul strainatatii ar fi rapiditatea si niste rezultate foarte elaborate, amanuntite. Am fost multumita de ce au adus de acolo. Cu toate acestea nu au ales sa faca restul tratamentului acolo pentru ca noi avem absolut toate citostaticile de cind sintem in UE.

R: Cit costa pe luna tratamentul unui bolnav?

L.G.: Am si tratamente de 200 milioane lei pe luna. Cele mai scumpe tratamente sint la leucemii, dar sint si foarte eficiente. Sint scumpe dar am bolnavi din 1997, 1998 care ar fi fost de mult decedati daca nu apareau aceste molecule noi. Este un consum din fondurile judetului, dar sint in viata si sint in conditii bune.

R: Ramine cancerul o boala incurabila?

L.G.: Depinde de stadiul bolii in care sint descoperiti, de agresivitatea bolii. Sint cancere vindecabile, cancere de piele cu exceptia melanomului, colul uterin descoperit in stadii precoce. Am paciente care sigur nu mai au nici o urma de boala dar le avem in evidente pentru ca exista fisa. Depinde foarte mult de afectiune. Cele mai agresive, in ciuda tuturor citostaticilor, pot duce la deces. Si din aceste afectiuni tratate nu poti niciodata sa excluzi ca peste citiva ani va face o complicatie. Astfel nu am mai avea nici o satisfactie daca toti pacientii ar muri. Din fericire sint si multi pe care ii tratam si vindecam, iar altii in stadii foarte avansate ii aducem la un stadiu care le permite o interventie chirurgicala si sa le mai prelungim viata. Nu foarte mult la unii din ei, dar macar cit au inca viata sa fie in conditii bune, sa nu depinda de altul si sa aiba dureri.

Ajung prea tirziu la medic din neglijenta

R: Ajung pacientii la medic cind este mult prea tirziu?

L.G.: Multi din ei ajung tirziu, unii din neglijenta. Nu le pasa, vad ca au cite o problema si tergiverseaza prima consultatie, altii nu nimeresc unde trebuie de prima data si nu sint indrumati unde sa mearga, la ce specialitate. Deci la unii poate si sistemul sanitar le intirzie diagnosticul.

R: Exista o comunicare directa intre pacient in momentul in care este diagnosticat sau mesajul este transmis prin rudele apropiate?

L.G.: La noi vin deja diagnosticati. Foarte putini vin fara sa stie ce au. Nu poti sa le spui brutal asta este stadiul bolii, mai aveti atitea luni sau atitia ani de trait. Cei care sint interesati si pun intrebari intotdeauna primesc raspuns. Si eu prefer o asa colaborare, omul sa stie cind are o complicatie. Culmea cu pacientii comunicam, familia este impotriva sa ii spuna pacientului. Nu inteleg de ce, pentru ca ei oricum banuiesc si oricum cind vin la tratament, la radioterapie toti au aceeasi boala si discuta intre ei. Familiile au impresia ca nu este corect.

O gravida a fost diagnosticata cu cancer in luna a VII-a

R: Lupta bolnavii pentru viata lor, accepta sa faca citostaticele?

L.G.: Foarte putini refuza citostaticele si este dreptul lor sa refuze. Multi din ei lupta pentru viata si fac oforturi sa isi cumpere suplimente alimentare
, si tot ce ne trebuie noua la tratament. Cei care sint mai labili psihic, pesimisti intredevar lor le merge si rau. O persoana optimista, indiferent de stadiul bolii, duce mai usor boala. Poate si cei care nu se informeaza excesiv de pe internet sa afle toate amanuntele duc mai bine boala. Sint persoane si persoane, depinde numai de omul respectiv, de psihicul lui.

R: In ultima perioada au aparut si la televizor tot felul de retete minune pentru vindecarea cancerului. Sinteti de acord cu aceste tratamente?

L.G.: Sint de acord cu multe tratamente naturiste dar nu ca sa vindece cancerul. Am si competenta de homeopatie si am facut citeva cursuri de acupunctura, dar acolo nimeni nu ne-a invatat ca s-ar vindeca cu aceste metode cancerul. Sint de acord ca anumite plante sa fie luate si anumite suplimente alimentare, dar sint cele care ni se prezinta noua la congrese, in cadru organizat, nu in ziare si reviste, care s-au dovedit cu studii clinice ca au efect asupra functiilor hepatice.

R: Aveti un caz care v-a marcat in cariera?

L.G.: Tinerii si copiii ma impresioneaza cel mai tare. Am avut si un caz terminat nefericit. O pacienta de 34 ani depistata cu cancer la sin cind era insarcinata in sapte luni. Din fericire copilul era baiat si poate nu a mostenit gena de la mama. A trebuit sa faca cezariana, era destul de avansata tumora la sin. A facut la Bucuresti initial tratamentul si am preluat-o si am investigat-o. Am descoperit intr-una din ecografii ca ar avea metastaze hepatice. Nimeni nu ii spusese. facuse investigatia dar nu stia. Copilul era de citeva luni, a reluat citostaticele, a facut si metastaze cerebrale si cu toate acestea a trait pina cind copilul a facut patru ani. Copilul ii seamana leit si ea a luptat foarte mult. Acesta este cazul care m-a impresionat mult pentru ca ne-a apropiat, eram ca intr-o familie. Venea cu pozele baietelului la noi si a luptat foarte mult. Sarcina face cancerul exploziv.

R: Citeva sfaturi pentru vrinceni

L.G: Ii sfauiesc pe vrinceni sa faca controale periodice. Nu va imaginati cite boli se descopera la persoane care nu au nici un simptom. Daca un om tine la viata lui si la sanatatea lui o data pe an ar trebui sa faca analize mai complete de ficat, pentru rinichi, o ecografie, femeile peste 40 de ani obligatoriu mamografie, toate fetele care si-au inceput viata sexuala un citotest. Sint metode de a descoperi la timp niste afectiuni pe care le putem trata si cu rezultate foarte bune. Trebuie educati medicii de familie sa faca si preventie nu numai sa trateze. Pina nu se va introduce obligativitatea de a face niste analize si sa se dea amenzi pentru cei care nu le-au facut la timp, cred ca omul va ajunge foarte tirziu la medic. Cind il va durea ceva, iar cancerul nu doare in stadiile precoce deloc.

Cancerul pulmonar se extinde rapid, cel de sin face ravagii

• speriati de numarul tot mai mare de imbolnaviri, unii vrinceni isi fac investigatii preventive

Fie ca sint fumatori sau nefumatori, tot mai multi vrinceni se imbolnavesc de cancer pulmonar (bronhopulmonar). In ultimii cinci ani 627 de persoane au primit acest diagnostic si in putine cazuri boala a fost descoperita in stadii curabile. “Din pacate in ultimul timp avem foarte multi pacienti diagnosticati in stadii avansate in care posibilitatile terapeutice sint destul de reduse. Pacientii nu mai pot fi operati si atunci singura lor posibilitate este un tratament oncologic. Daca inainte aveam un caz, doua pe luna, acum cred ca in fiecare saptamina avem un caz de cancer. Fumatul este unul dintre factorii care determina aparitia cancerului, dar se pare ca sint si suficienti pacienti care nu sint fumatori. Poate si poluarea atmosferica, poate si conditiile de viata, poate si stresul sint de vina”, a precizat dr. Iuliana Topana, pneumolog la Spitalul Judetean Focsani. Aceasta mai spune ca cea mai simpla investigatie pentru diagnosticul acestei bolii este radiografia pulmonara, accesibila oricui. “Nu spun ca ar trebui sa facem de rutina o radiografie pulmonara, dar un pacient care tuseste, are simptomatologie ar trebui sa mearga la doctor din timp, sa nu o considere o tuse trecatoare. Cel mai bine este sa se controleze”, arata medicul pneumolog.

Cancerul de sin sau col, “inamicul” femeilor

Cancerul de sin ramine a doua cauza de mortalitate prin cancer. Desi este o boala grava, care ar trebui sa se diminueze ca aparitie in rindul femeilor, ea mai mult amploare. Numai in ultimii cinci ani au fost 834 de femei diagnosticate. Medicii atrag atentia ca prin examinarea in mod periodic a sinilor si realizarea unui screening mamografic multe vieti ar putea fi salvate. De exemplu, la Spitalul Judetean o mamografie costa 50 de lei. Si din cauza cancerului de col uterin sute de femei trebuie sa urmeze un tratament dur. In ultimii ani au fost depistate 266 de cazuri, virsta femeilor afectate fiind tot mai mica. Conform ultimelor statistici, virusul papiloma uman (HPV) se face vinovat pentru 99,7% din cazurile de cancer de col uterin. Si cancerul de col poate fi depistat prin efectuarea unui test Papanicolau care costa in jur de 40 lei. Speriate, tot mai multe persoane merg la laboratoare pentru a face anumite teste preventive, care scot in evidenta markerii tumorali, care pot fi utilizati pentru aprecierea evolutiei unui cancer. “Este o crestere semnificativa a numarului si de cancere depistate dar si de persoane care doresc sa-si faca o estimare a starii de sanatate, dar numai valorile markerilor nu au o valoare absoluta cind vorbim de cancer. Markerii se folosesc pentru urmarirea unui diagnostic si a tratamentului. Cei mai multi vin din propria initiativa, speriati de ceea ce se intimpla ”, spune Garofa Gaspar, sef laborator “Laborator Clinic Gaspar” Focsani. Pretul unui astfel de test variaza intre 35 si 200 de lei. Markerii tumorali pot fi detectati in cantitati mai mari decit normalul in singe, urina sau tesuturile organismului la pacientii bolnavi.

Bolnavii de cancer dau statul in judecata

Bolnavii de cancer sustin ca sint condamnati la moarte de statul Roman dupa ce s-a luat decizia ca tratamentul injectabil sa fie distribuit doar în farmaciile de spital. Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atentia ca autoritatile nu au luat nici cea mai mica masura de protejare a bolnavilor, prin asigurarea continuitatii tratamentului, iar „cei peste 98.000 de pacienti in tratament, au fost trimisi direct in fata «plutonului de executie». Mai mult, pacientii care nu mai raspund terapiilor conventionale si li se recomanda terapii inovatoare, sint pusi de catre CNAS pe o lista a mortii, numita de aceasta «lista de asteptare»”, arata Federatia care a anuntat ca vrea sa dea statul in judecata. Daca in tara au existat probleme, in Vrancea medicii spun ca s-au luat masuri ca bolnavii sa nu aiba de suferit. In Vrancea sint 6.600 de bolnavi de cancer dar numai 300 primesc citostatice injectabile.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.