WikiLeaks: Clinton a cerut datele biometrice ale liderilor români

O telegramă plecată pe 16 iunie 2009 de la Departamentul american de Stat şi semnată de Hillary Clinton are drept solicitare colectarea de date privind România şi cere, printre altele, detaliile „biometrice” ale „actualilor lideri şi ale celor în devenire”, arată documentele dezvăluite de WikiLeaks şi The Guardian. Diplomaţii mai trebuie să raporteze informaţii privind vulnerabilităţile liderilor români.

Cu privire la „conducerea ţării”, telegrama solicită colectarea de informaţii privind corupţia printre înalţii oficiali. Se solicită sursele de finanţare pentru candidaţii politici şi planurile guvernului privind asigurarea transparenţei în acest domeniu.

Departamentul de Stat doreşte să afle gradul de sprijin public sau de opoziţie faţă de administraţie, precum şi strategiile şi tacticile guvernului pentru a creşte, menţine şi exercita autoritatea.

Telegrama solicită explicit informaţii cu privire la vulnerabilităţile, averea, starea de sănătate a actualilor lideri, a celor în devenire, precum şi a consilierilor lor. În acelaşi timp, se cer informaţii biometrice despre ei.

Se mai cer informaţii cu privire la relaţiile dintre entităţile guvernului naţional, inclusiv preşedintele, premierul, miniştrii, consiliul naţional de apărare, serviciile secrete, legislativul, procurorul general şi magistraţii.

Diplomaţii americani trebuie de asemenea să afle şi să relateze la Washington detalii despre grupurile de crimă organizată, inclusiv capii acestora precum şi despre legăturile cu guvernul şi entităţile străine, traficul de droguri şi de oameni, spălarea de bani, fradudele bancare şi criminalitatea informatică, inclusiv pornografia infantilă.

Comunitatea de informaţii se bazează pe reprezentanţii Departamentului de Stat pentru colectarea informaţiilor biografice, se menţionează în telegramă. Imediat după această menţiune, se specifică faptul că oficialii care raportează ar trebui să includă, atunci când au informaţii „cu privire la persoane ce au legătură cu România”, numerele cardurilor de credit ale acestora, alături de alte detalii precum numele de utilizatori pe internet sau intranet, datele de contact – număr de telefon, adresă de e-mail, etc.

Date pentru comunitatea de informaţii

Depeşa cere diplomaţilor americani, practic, realizarea unei radiografii privind România, economia sa, societatea, politica internă şi externă, criminalitatea, liderii săi – împreună cu datele lor personale, atingând domenii sensibile pentru SUA – securitate, terorism. Solicitările se bazează pe o directivă naţională de colectare a datelor privind persoanele- National HUMINT Collection Directive.

Telegrame mai mult sau mai puţin asemănătoare au fost trimise către numeroase ambasade americane din întreaga lume, dar şi către ONU, unde solicitările privind obţinerea de date merg chiar mai departe.

Din punctul lor de vedere, oficialii americani au insistat că diplomaţii SUA nu se ocupă cu spionajul. Oficialul Departamentului de Stat, PJ Crowley, a subliniat că solicitările nu veneau din partea lui Hillary Clinton, chiar dacă ea era semnatara, ci de la „alte agenţii” şi că diplomaţii nu făceau nimic în neregulă.

The Guardian scrie că cei care au trasat această directivă privind colectarea de informaţii sunt oficialii CIA. Postul HUMINT, din cadrul agenţiei, precizează publicaţia, a fost instituit în 2005 de George W. Bush care dorea o mai bună coordonare a informaţiilor, ca urmare a atentatelor de la 9/11.

Zilele trecute, ONU a reacţionat la veştile privind spionarea înalţilor oficiali din Organizaţie, îndemnând toate statele să respecte imunitatea funcţionarilor săi.

Site-ul WikiLeaks şi cinci ziare din SUA şi Europa au început în noaptea de duminică spre luni publicarea a peste 250.000 de telegrame trimise de diplomaţii SUA din întreaga lume. România este menţionată în peste o mie de telegrame, doar o mică parte dintre acestea au apărut până acum însă.

evz.ro