Victimele accidentelor de circulatie, comemorate si la Bârlad! (FOTO, VIDEO)

DURERE… La Bârlad au fost comemorate victimele accidentelor de circulatie. Actiunea a fost organizatã de Carmen Suciu, membrã a Asociatiei Victimelor Accidentelor Rutiere, de Asociatia „Nãscutã Înger” Piatra Neamt si de cotidianul Vremea Nouã, prin redactia de la Bârlad. La eveniment au participat aproape 100 de rude si prieteni ai celor care au murit în accidente rutiere din Bârlad sau din tarã. Printre cei care au participat s-au numãrat si câteva familii din comuna Matca, ai cãror copii au pierit în accidente de circulatie.

În toatã lumea, peste un milion de oameni mor, în fiecare an, în urma accidentelor rutiere. Pentru a atrage atentia asupra acestui fenomen îngrijorãtor, lumea întreagã a marcat ieri, Ziua Mondialã de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere. Actiunea este organizatã, anual, în a treia duminicã din luna noiembrie. Potrivit datelor ONU, zilnic, peste 3.400 de oameni îsi pierd viata în accidente rutiere, iar alte zeci de mii sunt rãniti si rãmân invalizi pentru tot restul vietii. În România, potrivit Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie, zilnic pe sosele tãrii îsi pierd viata 5-6 persoane, 80% dintre accidente fiind produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversãrilor neregulamentare. Specialistii sustin cã peste 85 % dintre accidente se produc din vina conducãtorilor auto. În conditiile în care România ocupã locul doi în Europa în ceea ce priveste numãrul de oameni care îsi pierd viata în accidente rutiere, organizatii din tarã militeazã pentru elaborarea unei strategii care sã ducã la prevenirea acestor evenimente nedorite. Presedintele Centrului de Consultantã pentru victimele accidentelor, Ion Mihail a precizat pentru mass media cã: „Nu avem aceastã strategie din douã motive: ori nimeni nu stie sã o facã, ori nu vor sã existe asa ceva. Riscurile insecuritãtii rutiere cu care ne confruntãm noi, astãzi, ar trebui sã facã parte si din Strategia Nationalã de Apãrare a tãrii, pentru cã mor atîtia oameni – aproape 2.000 de oameni anual – si atunci nu ar trebui ca autoritãtile sã fie indiferente la acest lucru. Strategia Nationalã Rutierã este în discutie de aproape 20 de ani, însã nici pânã acum nu a fost aprobatã”.

Bârlãdenii si-au comemorat si ei mortii din accidentele rutiere!

Aproape 100 de mame, sotii, frati, tati, surori, prieteni, toti din Bârlad, s-au adunat ieri de la orele 16:30 pe platoul din fata Primãriei Bârlad, lateral de Biserica Domneasca, unde Carmen Suciu, membru fondator al Asociatiei „Nãscutã Înger” Piatra Neamt si ajutoarele ei (rude ale celor dispãruti atât de tragic), au aprins în jurul fotografiilor celor morti, zeci de lumânãri, marcate cu numele lor. A fost formatã o inimã si o cruce în jurul pozelor, pentru a simboliza cã cei morti nu au plecat din inimile lor. A fost tinutã o frumoasã slujbã religioasã în memoria tuturor victimelor accidentelor rutiere, de cãtre preotii Adrian Filimon, Sandu Ciobanu, Agapie Dan precum si de doi cãlugãri de la Mânãstirea Bujoreni. Au fost pomeniti toti cei morti – ale cãror chipuri erau luminate de lumânãri si udate de lacrimile celor rãmasi în viatã: Mihaela-Angela, Cãtãlina, Ana Maria, Alexandra, Decebal, Dragos-Ionut, Margareta-Cristina, Bien, Ana-Maria, Iulian, Constantin, Gabriel, Liviu-Georgian, George, Unal, Dragos, Stefania, Rãzvan, Laura Ioana, Octavian, Romulus-Remus, Andrei – Nicolae, Valentin, Stefan, Vasile, Vasi, Eduard, Mircea, Bogdan-Gabriel, Ana – Maria, Emanuel, Constantin, Alexandru, Laurentiu si Claudia Chiritã, Ionut Bucsã (Matca), Ana Maria Elena, etc. Dupã frumoasa slujbã religioasã, au vorbit doi agenti ai Politiei Locale de la Biroul Rutier, care au atras atentia asupra cauzelor producerii accidentelor si au prezentat câteva reguli de prevenire a acestora. Organizatoarea manifestãrii, Carmen Suciu, care a pierdut-o acum câtiva ani, în ajunul Crãciunului, pe sora sa, Mihaela (Ella), a mentionat cã an de an, numãrul celor comemorati se mãreste, chiar si în acest an adãugându-se încã alti opt oameni din Bârlad . „Am dorit din suflet sã organizez si la Bârlad o astfel de comemorare. La acest eveniment am pus toatã iubirea si lumina sufletului meu, ca sã le putem trimite semnal cãtre îngerii nostri cã nu i-am uitat. Sper sã fie un mesaj pentru toti, viata are prioritate si sã nu mai existe asfalturi însangerate! Îmi doresc ca totul sã fie plin de iubire, sã putem trimite iubirea noastra infinitã cerului, acolo unde ne sunt îngerii! Multumesc tuturor celor care ne-ati fost alãturi si ne sprijiniti! Doresc ca nimeni sã nu treacã prin ce trece familia mea greu încercatã de astfel de tragedie!”, a precizat în lacrimi, Carmen Suciu.