Viata unui veteran de rãzboi, schimbatã la 180 grade de un vasluian: „era bãtaia de joc a unora” | FOTO

BUNÃTATE… Dacã în urmã cu câtiva ani trãia cu greu, de pe o zi pe alta, în conditii de neimaginat, de câteva luni, Smãu Trofin, un bãtrân de 93 ani, din comuna Rafaila, se bucurã, din nou, de o viatã linistitã. Norocul sãu a fost Ioan Focsa, administratorul unui magazin din localitate, impresionat de drama bãtrânului veteran de rãzboi, care ajunsese bãtaia de joc a unora dintre sãteni. L-a luat sub aripa sa, i-a construit o casã de la zero si i-a promis cã, de acum înainte, nu-i va mai lipsi nimic. Lunã de lunã îi oferã tot ce are nevoie, de la mâncare pânã la curãtenie si sprijin moral, doar pentru a nu mai îndura umilinte. „Era al nimãnui, nu avea pe nimeni care sã se intereseze de soarta lui, darãmite sã-l ajute. Când venea pe la mine, pe la magazin, sã-si mai ia de mâncare, lumea îl certa si-l alunga, spunându-i <du-te si te mai spalã!>”, povesteste Ioan Focsa.

Ba mai mult, povesteste bãrbatul, de câteva ori a fost si prãdat de hoti: „din pensia lui, îsi strânsese la un moment dat o sumã destul de mãricicã de bani, pentru cã nu prea avea pe ce sã cheltuiascã, în afarã de mâncare. Si, la un moment dat, i-a furat cineva. Mi-a si zis cine, cã a venit la mine si a început sã se plângã cã i-a luat persoana respectivã banii, voia sã se ducã la politie si sã mã pun martor, dar la o astfel de situatie nu prea ai cum sã te bagi decât dacã ai vãzut cu ochii tãi când au fost furati banii”.

I-a construit o casã de la zero, iar acum se îngrijeste de viata lui

Situatia bãtrânului s-a agravat în momentul în care i-a luat foc casa. Acoperisul aproape cã se prãbusea, iar viata îi era pusã clipã de clipã în pericol: „mi s-a fãcut milã, pentru cã trãia în niste conditii de nedescris si nimeni nu se implica în a-l ajuta la propriu cu casa. Atunci am zis sã-i construiesc o casã pe terenul lui, o casã în care sã poatã trãi si el cum trebuie, ca orice om civilizat. Sã aibã unde sã se spele, sã se schimbe, sã mãnânce. Vorbim de niste conditii elementare. Si, odatã ce am început sã am grijã de el, am zis sã fac treaba asta pânã la capãt. Anul trecut am început lucrãrile la casã si, în câteva luni, am terminat-o. Am avut noroc cã mai aveam ceva materiale de la o casã demolatã si am pus umãrul si eu, am muncit alãturi de cele câteva persoane care m-au ajutat, ca sã nu mã coste o avere, pentru cã, la urma urmei, important era ca acest bãtrân sã aibã conditii civilizate de trai. Acum se aflã în grija mea, pentru cã el nu poate sã facã mai nimic, nu mai este nici foarte lucid, vã dati seama, are 93 ani, a trecut printr-un rãzboi. Dar, atâtea zile cât mai are de trãit, mãcar sã fie linistite, fãrã griji”, a povestit Ioan Focsa, consilier local în Rafaila, un exemplu de generozitate si modestie, pentru cã cu greu a acceptat sã povesteascã despre gestul sãu.