Vasluiul asteaptã 14 medici rezidenti

ÎNSCRIERE Luni este ultima zi în care Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui mai primeste dosarele de încriere pentru examenul de rezidentiat care se va desfãsura pe 25 noiembrie. Si anul acesta, trierea viitorilor specialisti va fi la fel de exigentã, sub forma unui test grilã de 4 ore si 200 de întrebãri, dar ceva mai ieftinã, taxa de participare la concursul pe post fiind redusã de la 500 la 360 de lei

Judetul Vaslui pune la bãtaie 14 posturi pentru examenul national de intrare în rezidentiat care este programat pentru data de 25 noiembrie. Cei care vor sã concureze pentru un post de medic rezident într-una din institutiile sanitare din judetul Vaslui, mai au foarte putin timp la dispozitie, asta pentru cã perioada depunerii dosarelor de înscriere se încheie luni, 22 octombrie, la ora 16.00. Se pare cã nici de data aceasta nu este bãtaie mare pe locurile destinate rezidentilor din unitãtile sanitare din judetul Vaslui, desi acestora nici pe departe nu le prisoseste personalul medical. Pânã la finalul acestei sãptãmâni doar 11 absolventi au trecut pragul DSP Vaslui sã-si depunã documentele pentru înscrierea la concurs. „Pentru aceastã sesiune a concursului national de rezidentiat sunt scoase la concurs un numãr de 14 posturi numai pentru medicinã, iar pânã acum la noi s-au prezentat doar 11 candidati, iar conform metodologiei de organizare a concursului, înscrierile se încheie, luni, 22 octombrie”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Pentru al doilea an consecutiv, examenul va avea loc descentralizat, fiind organizat în centrele universitare din toatã tara, asa cã vasluienii vor merge sã dea examenul la Iasi. Dupã scandalul iscat de mãrirea abuzivã a taxei de participare la concurs, medicinistii au reusit sã beneficieze din partea autoritãtilor de ceva bunãvointã, Ministerul Sãnãtãtii reducându-le taxa de participare cu 140 de lei, majoratã initial la 500 de lei. Mihaela, o vasluiancã, absolventã a Universitãtii de Medicinã si Farmacie ” Grigore T. Popa” Iasi, va sustine si ea examenul de rezidentiat în noiembrie. „Este foarte important cã pânã la urmã ministerul a decis sã reducã taxa pentru cã nimeni nu a înteles de ce era nevoie de majorarea de pânã la 500 de lei. Noi plãtim cele mai mari taxe de scolarizare din învãtãmântul universitar românesc, iar acei bani nu se investesc. Majoritatea dintre noi muncim pe brânci sase ani. Sã stiti cã si pe locurile bugetate, cheltuilelie în 6 ani sunt suficient de mari. Aveam colegi care chiar nu-si permiteau sã dea 500 de lei”, a explicat tânãra.

14 posturi au nevoie urgentã de ocupanti

Lipsa de interes pentru posturile din spitalele noastre este o problemã veche cu care se confruntã unitãtile medicale si, cu toate acestea, unitãtile din judetul nostru au mare nevoie de medici abia iesiti de pe bãncile scolii. La Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui este nevoie de un medic pentru specilizarea Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, de un tânãr pentru medicina de laborator, de un internist si de un pneumolog. De asemenea, si Serviciului de Ambulantã Vaslui i-ar prinde bine sã i se alãture în echipã un medic de familie pentru proaspãta substatie de la Negresti. Pentru concursul din aceastã toamnã, spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad a scos la concurs un post de anestezist, unul pe sectia Diabet, nutritie si boli metabolice, un post pe Compartimentul de nefrologie. Conform posturilor fãcute publice, la Husi ar fi nevoie de un anestezist, un cardiolog, un medic pentru medicinã de laborator, un medic de urgentã pentru camera de gardã, un radiolog si un reumatolog.