Vasluienii nu o mai vor pe Vulpita la televizor!

REVOLTÃ... Semnatarii petitiei sustin cã showul cu Vulpita si Viorel încalcã orice prevederi ce tin de integritatea, respectiv defãimarea publicã a douã persoane cu vizibile probleme.

PETITIE ONLINE

NE-AM SÃTURAT!… „Stop cazului VULPITA de la Acces Direct!”, asa se numeste o petitie lansatã în ultimele zile în mediul online, dupã ce cuplul Veronica si Viorel Stegaru, de la Blãgesti, a umplut ecranele televiziunilor centrale cu povestile lor incredibile despre aventuri sexuale si promiscuitate. „Prin prezenta petitie se solicitã în mod public luarea unor mãsuri din partea institutiilor statului, respectiv Consiliul National al Audiovizualului, Ministerul Educatiei, DGASPC Vaslui, asupra emisiunii Acces Direct, Antena 1, în cazul Vulpita (Veronica si Viorel Stegaru). Acest subiect încalcã orice prevederi ce tin de integritatea, respectiv defãimarea publicã a douã persoane cu vizibile probleme de educatie”, spun initiatorii acestei petitii, care a fost distribuitã de mii de utilizatori ai retelelor de socializare. De altfel, vineri seara, televiziunea care a promovat acest cuplu cu grave probleme de moralitate a lãsat sã se înteleagã cã, de luni, cei doi nu vor mai apãrea în talk-show-ul care i-a fãcut celebri.

„Cei doi asistati sociali beneficiazã de ajutoare sociale, desi nu fac muncã în folosul comunitãtii, fiind totodatã apti de muncã. Cei doi, având un copil în vârstã de 2 ani, nu se preocupã de bunãstarea, respectiv buna crestere si sustinerea financiarã în ceea ce priveste cresterea copilului. Cei doi au fost tergiversati si expusi public cu viata lor personalã, prezentându-se în mod explicit detalii din viata lor intimã. În plus, s-au oferit detalii cu tentã sexualã, în mod public, în intervalul orar 17.00-19.00, a fiecãrei zile de luni pânã vineri, în intervalul 5.01.2020 si pânã în prezent”, se aratã în petitia online, semnatã de mii de români, inclusiv de multi dintre locuitorii judetului Vaslui, care se simt umiliti de modul în care acest cuplu din Blãgesti este prezentat la televiziunile centrale. Se solicitã public luarea unor actiuni din partea Directiei Generale de Asistentã Socialã si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui cu privire la integritatea copilului, precum si a situatiei financiare a celor doi în vederea cresterii copilului. Totodatã, se solicitã DGASPC Vaslui reevaluarea dosarului de asistat social a celor doi adulti apti de muncã din punct de vedere medical, respectiv suspendarea acestui drept.

Consiliul National al Audiovizualului, invitat sã intervinã în acest show scandalos

„Solicitãm CNA evaluarea informatiilor fãcute publice în aceastã emisiune, în intervalul 5.01.2020-3.02.2020, atât de moderatoarea emisiunii Mirela Vaida, cât ca si de cãtre cei doi protagonisti. Totodatã, evaluarea detaliilor cu privire la activitãtile celor doi si exemplul de urmat în urma difuzãrii publice a informatiilor la o orã de maximã audientã aratã mari probleme de integritate moralã. Solicitãm Ministerului Educatiei evaluarea informatiilor transmise în aceastã emisiune, respectiv detalii defãimãtoare intime, pornografice si explicite, violente, instigatoare la urã, care pot reprezenta un punct de reper pentru tinerii care au acces la emisiune. Acest subiect este transmis tuturor abonatilor din România, inclusiv pe platformele online AntenaPlay, YouTube s.a. Conform normelor CNA, articolului 18 (1) b), „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 productii care prezintã: b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen”, iar art. 40 – (1) aratã cã în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate si invitate sã intervinã pentru a-si exprima punctul de vedere. În situatia în care persoana vizatã refuzã sã prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactatã prin încercãri repetate, trebuie precizat acest fapt. În plus, „moderatorii programelor au obligatia sã solicite ferm interlocutorilor sã probeze afirmatiile acuzatoare, pentru a permite publicului sã evalueze cât de justificate sunt acestea. Moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sã nu foloseascã si sã nu permitã invitatilor sã foloseascã un limbaj injurios sau sã instige la violentã”.

Art. 47 (3): Sunt interzise în programele audiovizuale afirmatii defãimãtoare generalizatoare la adresa unui grup sau comunitãti definit(e) de gen, vârstã, rasã, etnie, nationalitate, cetãtenie, credinte religioase, orientare sexualã, nivel de educatie, categorie socialã, afectiuni medicale sau caracteristici fizice”, se mai aratã în petitia care ar putea însemna sfârsitul aparitiilor televizate ale acestui cuplu de la Blãgesti.