Un nou focar de pestă porcină în judeţul Galaţi

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi a anunţat că potrivit datelor furnizate de Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Galaţi a fost raportat un nou focar de pestă porcină africană (PPA) în localitatea Mândreşti, comuna Valea Mărului. În ziua de joi, 09 ianuarie 2020, medicii veterinari au primit confirmarea de la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău.

Astfel, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi, vineri, 10 ianuarie 2020, şi a aprobat Planul de măsuri la suspiciunea de pesta porcină africană. Conform procedurilor, tot în cadrul aceleiaşi şedinţe s-au mai aprobat: Decizia de distrugere a carcaselor şi cadavrelor de suine prin metode alternative de îngropare; Decizia de plasare sub supraveghere în suspiciunea pestă porcină africană şi de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare şi măsuri; Decizia de informare a cetăţenilor cu privire la focare şi măsuri.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase…..https://www.monitoruldegalati.ro/evenimente/un-nou-focar-de-pesta-porcina-in-judetul-galati-2.html