Uitatã în Evul Mediu, comuna Arsura are acum o sansã realã spre dezvoltare si normalitate

CANDIDAT… Condusã timp de patru ani de Antoneta Butnaru, comuna Arsura pare un loc venit direct din Evul Mediu. Cu drumuri de pãmânt si investitii mai deloc, Arsura are nevoie de o schimbare si sã fie administratã de un om care stie ce are de fãcut si care sã-si respecte cetãtenii. Chiar dacã, în urmã cu patru ani, promitea apã curentã, scoli, locuri de muncã sau drumuri de asfalt, Antoneta Butnaru a reusit performanta, negativã, de a asfalta doar 1,8 kilometri de drumuri comunale, dar si acest tronson de drum este intens discutat în comunitate. Si asta pentru cã asfaltul a ajuns la primãrie, la poarta primãritei si la magazinul pe care aceasta îl are în sat. Oamenii îsi dau si acum coate si spun cã ar fi fost mai bine ca asfaltul sã ducã spre cimitir si nu acasã la primaritã. Mai mult, chiar dacã edilul Butnaru a promis aductiunea de apã, în Arsura apa nu curge deloc si oamenii suferã. Peste câteva zile, pe 27 septembrie, oamenii au ocazia sã-si schimbe soarta dupã ce Andrei Dinu Nãstase, fiul unuia dintre cei mai cunoscuti oameni ai comunei, a decis sã candideze. „Vin la primãria Arsura cu inima deschisã. Sã muncesc si sã fac lucrurile sã meargã. Vin cu forte proaspete, cu hotãrâre, cu o echipã competentã, dornicã de schimbare. Si, pot sã le promit oamenilor încã de pe acum cã, odatã ajuns la primãrie, vor gãsi în mine un sprijin, vor gãsi întelegere pentru rezolvarea problemelor lor si, în primul rând, vor gãsi respectul cuvenit”, spune Andrei Dinu Nãstase.

Chiar dacã pare un stereotip, la Arsura chiar se simte nevoia de schimbare. O plimbare prin satele componente te duce cu gândul la o zonã uitatã în timp, rãmasã în Evul Mediu, acolo unde drumurile încã mai sunt acoperite de pãmânt si ulitele sunt impracticabile. Condusã, în ultimii patru ani, de o femeie, Arsura ar fi putut sã înceapã ceea ce, în majoritatea comunelor din judetul Vaslui, s-a întâmplat deja. Vorbim aici de dezvoltarea infrastructurii rutiere cu drumuri asfaltate, de scoli renovate sau construite, de grãdinite sau dispensare umane. La Arsura, singura realizare a primãritei Antoneta Butnaru a ajuns subiect de discutii aprinse printre cetãtenii comunei. Si asta pentru cã, în patru ani, edilul a reusit sã asfalteze 1,8 kilometri de drum comunal, numai cã a avut grijã ca asfaltul sã ajungã la primãrie, la poarta case sale si în dreptul magazinului pe care aceasta îl are în localitate. În schimb, în urmã cu patru ani, promitea si drumuri, si aductiunea cu apã, farmacie sau pe micii întreprinzãtori sau fermieri. Din pãcate, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat si comuna suferã. „Este nevoie de o schimbare, în adevãratul sens al cuvântului, în comuna Arsura si cred cã si de un suflu tânãr care sã mobilizeze cumva lumea. Sunt multe probleme care trebuiesc rezolvate: de la lipsa investitiilor, la problemele cu terenurile date în arendã pentru care oamenii nu au primit, de ani, arenda. Durerea cea mai mare a oamenilor, mai ales acum, în perioada de secetã, este lipsa apei. Existã douã proiecte de aductiune de apã în satele Arsura si Pâhnesti, dar nici unul nu este finalizat si apa nu curge la robinet. Pãcat este cã, la Arsura, apã existã si izvoarele sunt situate pe culmea fiecãruia. Astfel, reteaua de distributie a apei potabile ar putea fi fãcutã prin cãdere si acest lucru înseamnã costuri mai mici. Din pãcate, în primãrie, lucrurile sau exact pe dos si cheltuielile sunt exorbitante. Un exemplu în acest sens ar fi cheltuiala pentru combustibil, ce ajunge la aproximativ 800 de milioane de lei vechi, într-o lunã. Si asta în conditiile în care, la Arsura, existã un buldoexcavator nou, o masinã a scolii si masina primãritei.

Iată ce promitea Antoneta Butnaru în 2016

Medicul de familie, alungat din comunã de cãtre primãrita Butnaru

O altã durere a oameilor din Arsura este legatã de lipsa medicului de familie. Pânã în 2016, comuna avea medic de familie, dar a fost pur si simplu alungat de cãtre primãritã, în urma unei dispute personale. În acest sens, pe rolul instantelor de judecatã existã un proces în curs. „Dupã alungarea medicului de familie, a urmat si alungarea asistentului comunitar, o persoanã din comuna Arsura. În locul ei a fost adusã o persoanã din Husi, rudã cu un apropiat al primãritei Antoaneta Butnaru. Si nu sunt singurii oameni alungati din primãrie si înlocuiti cu apropiati ai edilului”, povestesc oamenii din Arsura. O altã problemã gravã cu care se confruntã comuna Arsura este legatã de infrastructura rutierã. Mai exact, aceasta lipseste cu desãvârsire si drumurile aratã jalnic în conditiile în care, primãrita Antoaneta Butnaru a avut la dispozitie douã fonduri guvernamentale (PNDL1 si PNDL2 – n.r.) de unde ar fi putut atrage bani pentru asfaltãri si nu numai.

Andrei Dinu Nãstase, o solutie idealã pentru comuna Arsura

Din fericire, pe 27 septembrie, oamenii din comuna Arsura pot schimba toate acestea si, cu ajutorul votului, sã aducã în fruntea obstii pe cineva care stie ce are de fãcut. „”Vin la primãria Arsura cu inima deschisã. Sã muncesc si sã fac lucrurile sã meargã. Vin cu forte proaspete, cu hotãrâre, cu o echipã competentã, dornicã de schimbare. Si, pot sã le promit oamenilor încã de pe acum cã, odatã ajuns la primãrie, vor gãsi în mine un sprijin, vor gãsi întelegere pentru rezolvarea problemelor lor si, în primul rând, vor gãsi respectul cuvenit. Este timpul sã intrãm în rândul comunelor civilizate si este timpul, de fapt, pentru normalitate. Sunt constient de faptul este mult de muncã la Arsura dar, cu perseverentã, voi reusi, împreunã cu consilierii, sã facem ceea ce trebuie. Nu vreau sã le promit oamenilor lucruri imposibile, dar aductiunea de apã, drumuri asfaltate si pietruite, pe care sã se poatã circula în sigurantã, un dispensar uman si conditii pentru un medic de familie sau reabilitarea scolilor sunt lucruri ce pot fi fãcute si sunt, de fapt, normalitatea satului vasluian în zilele în care trãim. Mai mult, ajuns la primãrie, le promit oamenilor cã vor gãsi în aceastã institutie sprijinul de care au nevoie si respectul cuvenit”, spune Andrei Dinu Nãstase. Altfel spus, peste câteva zile, oamenii din comuna Arsura au sansa unei schimbãri asa cum o meritã.

MATERIAL DE PROPAGANDÃ ELECTORALÃ, REALIZAT DE SC VREMEA NOUÃ SRL, COMANDAT DE PNL VASLUI. COD MANDATAR: 21200012.