Tiganii fac legea la Bãcesti

FUNCTIONAR DE LA BÃCESTI, BÃTUT!

CA LA TIGANI Un angajat al primãriei Bãcesti a fost agresat în plinã stradã de mai multi romi, fiind lovit violent în fatã si amenintat cu o furcã. De teamã cã ar putea fi omorât, functionarul s-a refugiat în primãrie, în timp ce agresorii fãceau o betie într-o cârciumã din apropiere. Desi a sunat la 112 si i s-a promit cã va veni seful de post la primãrie, „celebrul” agent sef Sorin Pãtrascu, acesta nu si-a fãcut aparitia. Abia la o orã de la producerea evenimentelor, dupã ce fusese sunat de primar, seful de post a catadicsit sã sune la primãrie si i-a cerut angajatului sã vinã la postul de politie pentru a da declaratii. În acest timp, bãtãusii beau fãrã probleme la crâsmã, pentru cã politistii din Bãcesti nu puteau sã-i deranjeze si sã-i cheme la declaratii. Nu este pentru prima datã când romii din sat comit fapte ilegale, însã de fiecare datã, spun localnicii, politistul Pãtrascu închide ochii la toate aceste evenimente. „Cum sã aperi legea, când folosesti masinile romilor, esti vãzut la volanul unor masini de-ale acestora? Plus cã este vãzut cu unii dintre romii interlopi din sat si se aude cã ia bani cu camãtã”, spun localnicii. Ieri, prefectul judetului, Radu Renga, a fost informat despre situatia de la Bãcesti si a promis cã va lua mãsuri pentru ca legea sã fie respectatã si în aceastã comunã.

Miercurea trecutã, în satul Bãbusa a fost razie mare. Politisti si jandarmi au fost chemati în zonã pentru a prinde hotii de lemne, fiind informatii cã în pãdurea privatã sunt mai multe cãrute ale romilor, care tãiau arbori în mod ilegal. Actiunea ar fi fost un succes, dacã o anumitã persoanã din comunã nu i-ar fi alertat pe hotii de lemne. În mare grabã, acestia au descãrcat lemnele din cãrute si s-au îndreptat spre sat. Au fost gãsiti de echipajele de politie, însã nu au putut fi amendati sau anchetati, neavând lemne în atelaje. Supãrati cã au fost prinsi si bãnuind cã informatiile privind tãierile de lemne vin de la un angajat al primãriei, care locuieste în sat, romii au promis cã se vor rãzbuna.

„M-au înjurat si mi-au pus furca în piept. Am fugit plin de sânge în primãrie”

Casierul primãriei Bãcesti, Ioan Gabriel Donciu, a fost bãnuit, dupã razia politiei, cã ar fi dat informatii oamenilor legii. Omul locuieste în zonã si s-a crezut cã este informator, iar de aici si pânã la o rãzbunare tigãneascã nu a fost decât un pas. Joi dimineatã, casierul era prin piata de la Bãcesti, în timpul programului. A fost acostat de trei romi violenti, o parte dintre cei care cu o zi înainte fuseserã la furat de lemne. Cei trei fac parte din clanul Ciolac – Mihai, Petricã si Costel – si sunt cunoscuti ca fiind foarte violenti în Bãcesti. „M-au încoltit în piatã, de fatã cu toatã lumea. Mi-au spus cã eu am sunat la politie, sã vinã sã-i prindã în pãdure, desi nu aveam nicio treabã cu ei si nici cu ce spuneau. Prima datã, m-au înjurat, m-au fãcut în toate felurile, strigau cã sunt mâna dreaptã a Politiei. Nu am putut sã le spun nimic, mã temeam cã vor deveni si mai agresivi. Au sãrit cu pumnii, m-au lovit în fatã, ba chiar mi-au pus si furca în piept, amenintau cã mã omoarã. Nu stiu cum, dar am reusit sã scap si am fugit spre primãrie. Am intrat în sediu, iar cei care m-au agresat s-au dus la bãut la bufet. Eram plin de sânge, doi dintre cei care au sãrit la bãtaie mi-au tras cu pumnii în fatã. Am sunat de la primãrie la 112 si le-am spus ce s-a întâmplat, dar mi s-a spus sã astept, cã o sã vinã seful de post la primãrie. Dupã o orã, timp în care si dl. primar a sunat la postul de politie sã întrebe de ce nu vine cineva sã-mi ia declaratii, a sunat seful de post (agentul sef Sorin Pãtrascu, n.r.) si a spus sã vin eu la postul de politie”, spune casierul agresat. Romii care au fãcut aceste fapte sunt cunoscuti în zonã. Cu o lunã si ceva în urmã, unul dintre cei trei, Mihai Ciolac, a sãrit la bãtaie la un alt angajat al primãriei, supãrat cã i se tãiase ajutorul social. A vãzut cã politistii nu-i fac nimic, asa cã a spus cã poate sã-si facã singur dreptate, ceea ce s-a si întâmplat, joi dimineatã. A umplut de sânge un functionat de primãrie, doar pentru cã i s-ar fi pãrut cã ar fi informator al Politiei. Tehnici mafiote, de intimidare, la care politistii locali nu au replicat, desi se stie de mult timp cum se petrec anumite fapte în sat. Dar, agentul Pãtrascu, seful de post, are alte preocupãri.

Tiganii au tãiat un porc în plinã stradã, sfidându-i pe politisti

La o orã de la producerea evenimentelor, desi se auzise prin sat de bãtaia aplicatã de clanul Ciolacu unui functionar din primãrie, niciunul dintre cei patru politisti locali nu a intervenit în vreun fel. În afara lui Pãtrascu, care este seful de post si ar fi, cât de cât, din partea locului, în Bãcesti îsi fac serviciul alti trei tineri politisti, unul venit de la Buzãu si doi de la Neamt. Este de la sine înteles cã niciunul dintre acestia nu este prea interesat de aplicarea legii, fiind mai tot timpul cu gândul la detasarea cãtre judetele din care provin. De altfel, statistica evenimentelor grave, cu violentã, demonstreazã cã la Bãcesti se petrec infractiuni foarte grave, în timp ce politistii nu-si prea fac treaba. Oamenii din sat bârfesc despre seful de post Pãtrascu. Spun cã ar lua bani cu camãtã de la romii mai avuti, interlopii zonei, cã ar conduce masini de-ale romilor – „A condus o dubã a unuia din sat, dupã ce a luat o masinã de araci si a dus-o la Botosani, unde îsi face casã”, spune un om din sat -, este vãzut cu unii dintre romi în masinã, în timpul liber. Nu se stie cât de adevãrate sunt bârfele despre acest sef de post, cert este cã situatia nu mai poate continua la nesfârsit asa. Ieri, prefectul judetului a fost informat despre situatia din aceastã comunã. „Am discutat cu dl. prefect si mi-a promis cã va face ordine. Am încredere în cuvântul domniei sale, a spus cã va lua mãsuri”, a spus primarul comunei Horatiu Cãrãusu. În urmã cu o lunã si ceva, romii din Bãcesti s-au dat în spectacol si au tãiat un porc în plinã stradã, în timp ce politistii s-au fãcut cã nu vãd scandalul si bãtaia de joc a tiganilor.