Tensiune în CL Husi, în prima sedintã din 2020

NERVI… Ieri, alesii municipiului Husi s-au întrunit pentru prima datã în 2020, iar sedinta extraordinarã a fost una tensionatã, demnã de debutul unui an electoral, cu alegeri locale. Pe ordinea de zi au fost 14 proiecte, cele mai multe dintre ele, vizând proiecte europene, pentru realizarea unor obiective sociale. Discutiile însã nu au rãmas aplicate doar pe temele zilei, cãci primarul Ioan Ciupilan si consilierul Radu Bobârnat si-au împãrtit replici, care mai de care. Primarul Ciupilan a dat primul semne cã nu vrea sã aibã rãbdare cu liberalii, astfel cã, de cum a dat cu ochii de ei în sedintã, i-a luat în primire si nu prea i-a lãsat sã vorbeascã. „Nu mã deranjeazã ce spuneti, ci cum spuneti. Tonul dumneavoastrã. (…) Poate azi nu aveti ce face, cã nu aveti niciun proces azi. Dar altii mai au treabã”, s-a adresat, mustrãtor, primarul Ciupilan liberalului Radu Bobârnat, care avea diferite întrebãri la proiectele supuse dezbaterii. „Datoria noastrã este sã atragem atentia”, a replicat consilierul Bobârnat. Si, tot asa, contrele dintre cei doi au mers mai departe, pânã când, la un moment dat, consilierul Boeru s-a scãpat si a zis: „Hai, cã nu sunteti numai voi doi în sedintã”.

„Trebuie sã fim meticulosi, nu facem rotunjire”, a fost una dintre remarcile cu care consilierul Bobârnat a început discutiile, la un proiect la care a avut trei amendamente. Una se referea la faptul cã erau prevãzuti bani pentru radioficarea orasului, desi serviciul nu mai existã. Când a pomenit despre lege, primarul Ciupilan le-a amintit liberalilor de… Ludovic Orban. „Domnule Bobârnat, cunosc si eu legea foarte bine, ca si dumneavoastrã. Dacã aveti de obiectat, vã spun cã exact cum a fãcut Orban cu bugetul României, asa o sã facem si noi, în Consiliu Local. Sãr’mâna!”, a conchis primarul. „Vreau sã vã dau o idee. Nu putem repartiza la o activitate care nu mai existã, soldul rãmas trebuie preluat la bugetul local”, a insistat consilierul Bobârnat. „Deocamdatã aveti douã amendamente, domnule Bobârnat. Deocamdatã, nu sunteti nici primar, nici presedinte de sedintã, sã impuneti! Lãsati presedintele de sedintã sã-si conducã sedinta, pânã când o sã fiti dumneavoastrã…mai este”, a spus primarul. „Vorbiti mai încet”, i-a cerut consilerul Bobârnat. „Nu, vorbiti dumneavoastrã mai încet, nu-mi dati ordine mie. Nu sunteti aici sã ne dati ordine. (…) Nu sunteti aici la Guvernul României. Încãlcati Cosntitutia în fiecare zi acolo, domnu’ Bobârnat”, a acuzat primarul. „Nu v-am dat ordine. Am spus cã sunt niste amendamente, da? Dumneavoastrã sã le supuneti la vot”, nu s-a lãsat nici liberalul. „Doamna presedintã, dacã domnu’ Bobârnat mai vrea sã facã vorbire, trebuie sã-i dati cuvântul”, s-a enervat Ciupilan.

Cuvintele… la control!

Discutiile s-au mentinut minute în sir pe acelasi ton, primarul dând semne cã nu vrea sã aibã deloc rãbdare cu liberalii, pe care i-au acuzat cã ar fi „tendentiosi”, mai ales când acestia au vrut sã stie ce e cu clãdirea Scolii 5, unde sunt lucrãri în desfãsurare. „Când aveti dubii, cã asta vã e specific dumneavoastrã, mergeti si verificati plansele dintr-un proiect cu alt proiect. Mai mult decât atât, dacã nu vã pricepeti si nu puteti, sunt organe ale statului unde mã puteti reclama”, s-a mâniat primarul. „Iar domnu’ Bobârnat, dumneavoastrã dacã nu stiti ce-ati votat acum un an sau acum doi ani, îmi pare foarte rãu”, a mai spus primarul. „Doamna presedintã, dar opriti-l si pe domnul primar, cã are o voce mai puternicã decât mine, dar dacã vrea, vorbesc peste el, n-am nicio problemã. Si atunci nu ne mai întelegem niciodatã. Cã asta este tactica dumnealui. Când nu vrea sã dea niste explicatii vorbeste, vorbeste, tolocãneste acolo”, a spus consilerul Bobârnat. Când a auzit primarul Ciupilan cã liberalul îl criticã pentru cã vorbeste mult si îl acoperã, a intervenit brusc: „Te rog frumos, controleazã-ti cuvintele pe care le spui. Cã pe lângã seful tãu de partid, o sã te dau si pe tine în judecatã”.

Proiectele sociale, contre pe utilitatea lor

Si la celelalte proiecte sociale, discutiile au pãrut interminabile. „Unii înteleg mai greu”, a vrut sã conchidã primarul Ciupilan, agasat de prelungirea explicatiilor solicitate de opozanti. „Necesitatea acestor proiecte. Sã stim si noi. Cã s-a mai fãcut un campus, s-au mai fãcut niste investitii si s-a dat vina pe altii cã au initiat. Acum domnul primar initiazã niste proiecte care au niste cheltuieli destul de mari si sã vedem dacã sunt justificate. Nu sã facem doar de dragul de a face, pentru cã sunt niste fonduri europene si noi le putem accesa cu 2%”, a spus consilierul Bobârnat. „Este nevoie de astfel de proiecte. Dar dumneavoastrã nu stiti decât sã reclamati. Când era USL-ul acela mare, nu ati stiut decât sã îmi faceti reclamatii, crezând cã o sã-mi opriti la un moment dat interesul de a mai face ceva pentru oras. Dar nu s-a întâmplat asa. Sunt tot aici, nu am fost niciodatã mãcar sanctionat pentru activitatea de la Primãrie”, a spus Ciupilan.