Tânãrã de 18 ani ucisã de medicii bârlãdeni!

SPITALUL GROAZEI

Fata avea tumorã pe creier, dar medicii nu i-au fãcut investigatii, i-au spus cã e alintatã si i-au prescris un tratament pentru greturi! La câteva sãptãmâni a murit.

DE NEIMAGINAT… O tânãrã de doar 18 ani a pierdut lupta cu viata, mult prea devreme, din cauza indiferentei sau poate a nestiintei medicilor bârlãdeni! Ana Maria Ciobanu, absolventã a Colegiului Tehnic „Al. I. Cuza” din Bârlad, s-a dus pe 4 iunie la spitalul din Bârlad, cu dureri îngrozitoare de cap si stare acutã de vomã. Medicii bârlãdeni au consultat-o superficial si au ajuns la concluzia cã este o „alintãturã”, de aceea au trimis-o acasã, dar cu o retetã în buzunar pentru a-si trata stãrile de vomã! Dupã 15 zile, fata a ajuns din nou la spital, dar în stare mult mai gravã, mai exact, în stop cardio-respirator. Abia atunci medicii au intrat în alertã si au încercat sã o salveze. A fost însã mult prea târziu: Ana Maria Ciobanu a murit în mâinile lor! Daca pe 4 iunie ar fi fost trimisã la Computerul Tomograf, medicii ar fi vãzut cã Ana avea o tumorã la creier. Eventuala operativitate a medicilor bârlãdeni ar fi însemnat o cât de micã sansã la viatã pentru Ana Maria Ciobanu. La Politia Bârlad, este deschis un dosar penal pentru ucidere din culpã, la sesizarea medicului de la CPU care era de gardã în noaptea de 29/30 iunie. Pãrintii fetei vor depune si ei o sesizare la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad. Acestia sunt disperati si cred cã fata lor, dacã ar fi fost diagnosticatã corect de pe 4 iunie, poate ar fi avut sansã de salvare, dacã era trimisã la Iasi, la Clinica de Neurochirurgie!

Ana Maria Ciobanu, o tânãrã de 18 ani din satul Tupilati, comuna Gãgesti, absolventã a Colegiului Tehnic „Al. I. Cuza” din Bârlad, a murit la 18 ani, înainte de a se bucura de viatã, la spitalul din Bârlad, pe 30 iunie, la orele 2.30. Pãrintii fetei, care mai au acasã încã sapte copii, acuzã medicii bârlãdeni de faptul cã, fata venise cu 15 zile înainte la Compartimentul de Primiri Urgente, cu prietenul ei, acuzând stãri de vomã si dureri groaznice de cap, iar medicii au tratat-o cu multã superficialitate. „Nu au trimis-o la Computerul Tomograf, spunându-i cã nu are nimic, se alintã cã e bãiatul lângã ea! Sãraca fata mea! Nu i-au fãcut decât niste controale superficiale, s-au uitat în ochii ei, au controlat-o extern si i-au pus o perfuzie si o pastilã sub limbã! Atât! I-a spus o asistentã sau o doctoritã cã este o alintãturã, cã nu are nimic si cã poate merge linistitã acasã, fãrã sã se mai alinte cu bãiatul lângã ea! I-au dat doar o retetã cu niste medicamente care nu i-au fãcut bine deloc. Abia la autopsie i-au gãsit o tumoare la creier! Cum adicã? De ce n-au vãzut ei semnele clare – stãrile de vomã si durerile de cap, cã era ceva în neregulã la cãpusorul ei? De ce nu au trimis-o la CT? Poate avea sanse! Cine stie? Cine îmi aduce acum fata înapoi? Cine rãspunde pentru cã nu au tratat-o asa cum trebuie? Era un copil, fãrã bani, nu le-a bãgat nimic în buzunare si au tratat-o cu atâta superficialitate încât îmi vine sã-i blestem pe toti! Ei au oare copii?”, plângea mama fetei.

Cum poti muri din indiferenta medicilor bârlãdeni: simplu, nu le dai nimic!

Oricât de mult s-ar supãra cadrele medicale din spitalul bârlãdean, noi nu facem nicio acuzatie deliberat. Este purul adevãr! Iatã cum au decurs împrejurãrile care au dus la decesul Anei Maria Ciobanu. Fata a acuzat severe dureri de cap, imediat dupã Balul Absolventilor de la Colegiul „Al. I. Cuza”. Pentru cã avea un prieten care o iubea si pe care îl iubea, Ana se mutase la bãiat si acesta a început sã se îngrijoreze când a vãzut cât de tare se plângea fata de dureri de cap. Pe 4 iunie, seara, la orele 23.00, au mers amândoi pe jos la spitalul bârlãdean, la CPU, unde au asteptat sã intre si fata a relatat cã o doare foarte tare capul si vomitã mult. Semnele de boalã nu le-au dat de gândit cadrelor medicale de la CPU! I-au pus fetei o perfuzie, o pastilã sub limbã si apoi au trimis-o la Neurologie si Boli Infectioase. „Acolo au controlat-o la ochi, au pus-o sã facã niste miscãri din mâni, picioare si au zis cã totul este în regulã. Am mers cu ea la CPU si medicul de acolo i-a spus cã nu are nimic, se alintã, cã este cu iubitul lângã ea. Nu pot sã uit, cât de tare se bucura Ana cã medicii i-au spus cã nu are nimic. I-au dat niste medicamente pe o retetã, împotriva greturilor parcã, si niste calmante pentru durerile de cap. Nu au trimis-o la Computerul Tomograf, chiar am sugerat asta la o asistentã, dar mi s-a zis cã nu se trimite orice durere de cap la CT! Habar nu aveam ce va urma! Ana a murit, sunt distrus”, ne-a spus prietenul fetei, care muncea pentru ca Ana sã aibã tot ce-i trebuie, stiind cã acasã, la Tupilati, fata avea multi frati si starea materialã a pãrintilor nu era prea bunã. Dupã data de 4 iunie, fata a suferit din ce în ce mai des de dureri de cap. În noaptea de 29/30 iulie, prietenul ei a chemat Ambulanta, pentru cã Ana era în stare gravã: intrase în comã! A fost gãsitã în stop cardio-respirator, au fost fãcute protocoalele de resuscitare, a revenit pulsul, iar Ambulanta a dus-o la CPU la spital, unde a continuat resuscitarea ei. Timp de peste 60 de minute! Cadrele medicale i-au spus bãiatului sã-i cheme pãrintii si acesta s-a dus si i-a sunat. Sãracii de ei, au pornit în toiul noptii din Tupilati, de la peste 60 de km de Bârlad, dar când au ajuns la spital, fata lor pierduse lupta cu viata! Durerea lor întrecea orice închipuire, iar nimeni nu le putea da o explicatie! Si atunci a fost chematã politia, pentru cã medicul de gardã de la CPU a considerat moartea fetei suspectã. Si s-a dispus autopsia medico-legalã.

Diagnosticul descoperit abia la autopsie!

Ceea ce au descoperit medicii legisti la autopsie puteau vedea pe filmul de la CT medicii de la CPU sau Neurologie, din cadrul spitalului bârlãdean, pe 4 iunie! „Cauza decesului a fost o tumoare cerebralã. Una care, din punctul meu de vedere, era inoperabilã, fiind la baza creierului si nu se putea scoate chirurgical. Fata nu avea oricum sanse sã supravietuiascã cu asemenea tumoare”, ne-a spus medicul legist Sergiu Sãvinescu. Dar, dacã pe 4 iunie era dusã la CT si se vedea tumoarea, dacã ar fi fost dusã la Iasi ori la un alt spital specializat, poate ar fi avut, 0,1% sanse de supravietuire, ori ar fi fost înstiintati pãrintii de groaznicul diagnostic, iar acestia ar fi fost lângã fata lor, încercând orice sã o salveze, ori sã o tinã de mânã când se duce la Dumnezeu! Acum, este mult prea târziu! Indiferenta cadrelor medicale de la CPU Bârlad a scurtat zilele fetei lor! Poate ar mai fi trãit, cu vreun tratament adecvat, nu 15 zile, poate 15 luni! Cine rãspunde? Poate politistii, care au deschis deja un dosar penal pentru acest caz. „La Politia Bârlad este deschis un dosar penal pentru ucidere din culpã, dar pânã la sosirea raportului medico-legal nu se pot face cercetãri. Abia dupã sosirea rezultatelor medico-legale se va da o solutie în acest caz”, a spus Alina Tonica, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Poate procurorul de caz, când va primi rezultatul cercetãrilor, va cere si foaia de observatie a fetei, de pe 4 iunie, si va vedea ce diagnostic a avut atunci si ce tratament i s-a dat, fãrã a fi fãcut CT-ul! Comparând cu Foaie de constatare a decesului, va descoperi lucruri uimitoare! Si va face Anei Maria Ciobanu dreptate! Dacã va dori sã fie de partea celor nãpãstuiti care mor cu zile, nu a celor care îi omoarã cu zile!