Tãierile ilegale de lemn din pãdurile judetului, un fenomen pe cale de disparitie

PREVENIRE… Avem din ce în ce mai putini hoti de lemne în Vaslui. Aceasta este concluzia pe care o putem trage dupã o actiune de prevenire si combatere a delictelor din domeniul silvic, desfãsuratã de politistii vasluieni la sfârsitul sãptãmânii trecute. Altfel nu se explicã cum din cele 64 de vehicule si 34 de cãrute controlate, a fost confiscat putin peste un metru cub de lemne.

În cadrul actiunii politienesti care a avut loc pe 24 ianurie, între orele 12:00 si 20:00, au fost implicati 10 politisti de ordine publicã pe raza de competentã a sectiei, respectiv comunele Albesti, Costesti, Deleni, Puscasi, Poienesti, Ivãnesti, Pungesti, Gârceni si Dragomiresti. Prin desfãsurarea raziei s-a urmãrit depistarea, identificarea si sanctionarea celor care încalcã prevederile legale, axate, în principal, pe identificarea si tragerea la rãspundere a persoanelor care efectueazã activitãti de transport material lemnos fãrã documente legale, prinderea în flagrant a persoanelor care sustrag material lemnos din pãdurile particulare dar si din cele aflate pe domeniul statului, respectiv pe verificarea legalitãtii operatiunilor derulate de societãtile comerciale care desfãsoarã activitãti de comert cu cherestea.

Multe amenzi, putin lemn confiscat

Potrivit reprezentatilor IPJ Vaslui, controlul s-a lãsat cu zeci de amenzi, în valoare totalã de peste 15.000 de lei, însã pe diferite abateri de la lege si nu pentru furtul de lemne. De altfel, în urma raziei, oamenii legii au confiscat doar 1.4 metri cub de lemne tãiate ilegal. „Cu ocazia activitãtilor desfãsurate, au fost verificate 64 de vehicule, 35 de cãrutasi si legitimate peste 120 de persoane.

De asemenea, politistii au aplicat un numãr de 58 sanctiuni contraventionale, dintre care 40 pentru încãlcãri privind circulatia pe drumurile publice), 12 pentru abateri prevãzute de Legea privind protejarea populatiei împotriva unor activitãti de productie, comert sau prestãri de servicii ilicite) si sase pentru abateri la alte acte normative. Valoarea totalã a sanctiunilor aplicate a fost de peste 15.000 de lei. A fost ridicatã, în vederea confiscãrii, cantitatea de 1.4 metri cubi lemne, în valoare de peste 320 lei, pentru care nu au putut fi prezentate documentele legale de provenientã. Totodatã, cu ocazia actiunii, a fost constatatã si o infractiune privind conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante. A fost depistat un bãrbat de 46 de ani, din comuna Dragomiresti, care se deplasa pe drumul judetean DJ243, pe raza localitãtii Rãdeni, comuna Dragomiresti, la volanul unui autovehicul înmatriculat în judetul Timis. Testarea bãrbatului cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care acesta a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei” a precizat purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.