Sute de bugetari vasluieni, în vizorul restructurãrilor

RESTRUCTURÃRI… Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat cã existã un surplus de 150.000 de oameni în administratie si cã va proceda la o reducere a personalului din ministerul pe care îl conduce, dar numai dupã o analizã riguroasã. „Nici cu rãzbunare si nici cu dorinta de a demonstra ceva, ci doar de a eficientiza”, a precizat Violeta Alexandru. În judetul Vaslui mai multe institutii sunt vizate de restructurare, printre acestea numãrându-se Administratia Judeteanã a Finantelor Publice, Casa de Asigurãri de Sãnãtate, Directia de Asistentã Socialã si pentru Protectia Copilului, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia Judeteanã de Tineret si Sport si Directia de Sãnãtate Publicã.

Violeta Alexandru a fãcut declaratii în privinta restructurãrii aparatului bugetar, precizând însã cã, momentan, nu poate spune dacã este vorba despre concedierea a 150.000 de persoane sau a unei cifre mai mici, însã o restructurare se va face, cu sigurantã. Ministrul Muncii a afirmat cã problema cea mai gravã a angajatilor din administratie este cã „se agitã mult” si le lipseste eficienta. „Nu este vorba ca acesti oameni sã fie înlocuiti total, partial, fãrã nicio analizã. Constatarea mea, la ministerul Muncii, cel putin, si sunt în plinã evaluare, impresia mea, este cã ne agitãm mult si nu avem eficientã. O concluzie la care am ajuns este cã sunt activitãti în unele compartimente din minister, dar problema e cã nu avem eficientã, pe de o parte si cã nu stim sã normãm de asa manierã încât sã ajungem la rezultat. Si atunci, probabil cã tot timpul vor fi justificãri, cã e nevoie de oameni mai multi, cã sunt necesari mai  multi angajati. N-as sti sã vã spun cã sunt 150.000 în cap sau nu. Optica acestui cabinet este sã facã o evaluare cât se poate de serioasã. Nu am rãzbunãri, nu am nimic cu nimeni”, a precizat ministrul Muncii.

Sute de bugetari vasluieni, pe lista neagrã

Printre institutiile vizate de restructurãri masive se aflã Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã. Numai din structurile Agentiei Judetene a Finantelor Publice Vaslui, vor dispãrea în jur de 40 de posturi, din totalul de 300, existente acum. Acest fapt va îngreuna si mai mult situatia existentã, mai ales cã sefii Fiscului de la Vaslui spun cã sunt câteva zeci de posturi în minus, fatã de nevoile reale. Odatã cu reorganizarea Directiei Antifraudã si trecerea în sistemul Finantelor Publice, postul detinut acum de prefectul Mircea Gologan, de inspector Antifraudã, trece la Fiscul local. Ministrul Finantelor Publice, Florin Cîtu, a anuntat zilele trecute cã are în plan finalizarea informatizãrii agentiei pânã la jumãtatea anului 2020, urmând în proces ca circa 2.150 de posturi sã fie eliminate, din care 150 de conducere. „Reorganizarea ANAF înseamnã de asemenea eliminarea a 150 de posturi de conducere si aproape 2.000 de posturi din structura ANAF. Înseamnã Antifrauda care trece sub Inspectia Fiscalã, deci trei vicepresedinti în loc de patru, si rãmân discutiile despre Vamã, unde si acolo vor fi schimbãri. Discutãm solutia optimã si acolo, dar deja am început. Pe de o parte, vreau sã fac economii. Odatã cu informatizarea administratiei nu o sã mai am nevoie de asa mult personal. Dacã nu mergeam în CSAT (informatizarea) dura cel putin un an de zile. Asa mi se spune tot timpul, asa dureazã de ani de zile. Eu vreau pânã la jumãtatea anului”, a precizat ministrul Finantelor, Florin Cîtu. Potrivit unor informatii, pe lângã Administratia Judeteanã a Finantelor Publice, la nivelul judetului Vaslui mai sunt vizate de restructurãri Agenția pentru Protecția Mediului, Instituția Prefectului Vaslui, Direcția Județeanã de Tineret și Sport, Direcția pentru Agriculturã și Dezvoltare Ruralã, Direcția de Sãnãtate Publicã, Direcția de Asistențã Socialã și Protecția Copilului, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, Casa de Asigurãri de Sãnãtate, Direcția Sanitar Veterinarã și pentru Siguranța Alimentelor dar si Inspectoratul Scolar Județean.