spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
06-mai-2024

Statuia ecvestrã a domnitorului Stefan cel Mare, inclusã într-un proiect de restaurare si promovare turisticã

- Advertisement -

PROIECT… Ansamblul Monumental Statuia ecvestrã a domnitorului Stefan cel Mare va fi restauratã în cadrul unui proiect în parteneriat cu Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova si Muzeul Judetean Vaslui. Se numeste „Stefan cel Mare, istorie comunã-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” si îsi propune sã conserve si sã promoveze patrimoniul cultural si istoric al judetului Vaslui si al raionului Soroca prin restaurarea monumentelor reprezentative situate în cele douã regiuni si prin organizarea de evenimente transfrontaliere menite sã întãreascã identitatea culturalã localã specificãsi dialogul cultural. Proiectul va fi finantat prin Programului Operational Comun România- Republica Moldova 2014-2020, valoarea totalã fiind de1,66 mil. euro. Județul Vaslui va asigura cofinantarea de 10 % din aceastã valoare, respectiv suma de 30.841,78 Euro, din bugetul local pe anii 2021-2023.

Ansamblul monumental de la Bãcãoani este unul dintre cele mai importante simboluri ale judetului Vaslui. A fost inaugurat în anul 1975, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la victoria voievodului Stefan cel Mare în lupta de Podul Înalt (10 ianuarie 1475).La baza ansamblului monumental, de o parte si de alta a scãrilor, se aflã douã basoreliefuri din bronz, cu scene simbolice din activitatea domnitorului. Într-unul dintre ele este prezentatã o scenã în care voievodul primeste solia turcilor, iar în celãlalt este ilustrat Stefan în mijlocul oamenilor de rând. Statuia ecvestrã este realizatã în bronz de sculptorul Mircea Stefãnescu, are o înãltime de 6,90 m si o greutate de 19 tone.În fata sa se aflã o fãclie ce arde neîncetat de 16 ani si pe care stã tipãrit urmãtorul mesaj: „La 500 de ani de la pãsirea în odihnã vesnicã a marelui nostru voievod Stefan, sãvârsit-am aceastã faptã de luminare a vesniciei sale, întru aducere aminte a gloriei, credintei si mãrinimiei pe care ne-a lãsat-o el astãzi. Marea flacãrã de mândrie si recunostintã ce porneste din toate inimile noastre se înaltã biruitoare deasupra întregii tãri, pentru a lumina mereu întreaga bisericã a constiintei neamului românesc, asa cum candela nestinsã de la Putna îsi bolteste flacãra într-o desãvârsitã pace pe cerul românimii. GAZ EST Vaslui – România – 4 iunie 2004”.

Douã festivaluri culturale anuale, unul în orasul Soroca si altul în Vaslui, cu participare comunã

Proiectul „Stefan cel Mare, istorie comunã-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” îsi propune sã consolideze relatiile dintre cele douã tãri surori, România si Moldova, si sã dezvolte în continuare colaborarea prin organizarea a douã festivaluri culturale anuale, unul în orasul Soroca si altul în orasul Vaslui, cu participare comunã. De asemenea, urmãreste îndeplinirea urmãtoarelor obiective: „executarea lucrãrilor de restaurare atât de necesare atât la ansamblul monumental „Podul Înalt”, care întruchipeazã statuia ecvestrã a lui Stefan cel Mare, situatã în satul Bãcãoani, judetul Vaslui, în termen de doi ani de la momentul contractãrii pentru a spori potentialul turistic transfrontalier; finalizarea lucrãrilor de restaurare necesare la cetatea medievalã Soroca, situatã în raionul Soroca, în termen de doi ani de la momentul contractãrii pentru a spori potentialul turistic transfrontalier”, se aratã în Referatul de aprobare a proiectului de hotãrâre privind participarea judetului în acest proiect transfrontalier.

Ansamblul monumental va avea un punct de informare turisticã

Mai exact, din cele trei pãrti componente ale ansamblului monumental, „proiectul prevede restaurarea si conservarea platoului de recreere de la baza grupului statuar, cu cele douã fântâni arteziene de mari dimensiuni, care se întinde de la limita cu drumul national DN 24 pânã la baza scãrilor, precum si a obeliscului din bronz aflat pe axa monumentului pe partea opusã a drumului national DN 24. Pentru punerea în valoare a ansamblului monumental si valorificarea sa în scop turistic, pe platou va fi construit un punct de informare turisticã. Toate aceste investitii au drept scop cresterea competitivitãtii economice si a atractivitãtii turistice la nivelul judetului Vaslui.Valoarea totalã a întregului proiect propus spre finantare este de 1.664.118,40 euro, din care valoarea gestionatã de UAT Judetul Vaslui – partener 1 în cadrul proiectului este de 308.417,76 Euro; valoarea gestionatã de Consiliul Raional Soroca – lider de proiect este de 1.186.330,00 euro; valoarea gestionatã de Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui partener este de 169.370,64 Euro. Valoarea finantãrii nerambursabile din ENI este în procent de 90%, respectiv în cuantum de 1.497.706,56 EUR”,se explicã în Referatul de aprobare a proiectului de hotãrâre privind participarea judetului în acest proiect.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.