Spitalul Husi reactioneazã în cazul pacientului mort de la o rãcealã: „medicii l-au tratat fãrã gresealã! Familia a refuzat autopsia!”

MOARTE SUSPECTĂ

RÃSPUNS… Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Husi nu a rãmas fãrã reactie, dupã ce familia unui pacient de 44 de ani, mort la 28 de ore de la internare, a acuzat medicii cã nu l-au tratat pe bãrbat, pe mãsura suferintei avute. Managerul Lucia Rotaru a sustinut cã pacientul a decedat în sectia ATI si, verificând personal activitatea colegilor care s-au ocupat de caz, aceasta s-a dovedit fãrã gresealã. Doar atât cã pacientul, la un moment dat, a murit, situatie pusã pe seama unei evolutii complet nefavorabile a bolii. Motivul real care a dus, totusi, la deces, spune conducerea Spitalului, s-ar fi aflat cu exactitate, dacã familia ar fi acceptat ca defunctului sã i se facã autopsie. „Familia a semnat pentru faptul cã refuzã autopsia. De ce nu a acceptat sã facem autopsie, ca sã vedem ce afectiune gravã avea, de fapt, la plãmâni si care a fost cu adevãrat cauza pentru care s-a ajuns la deces? Medicii au insistat pentru autopsie, dar familia a refuzat categoric, sub semnãturã”, a precizat managerul Lucia Rotaru.

Moartea bãrbatului de 44 de ani, din comuna Gãgesti, a produs un adevãrat soc pentru familia sa, care nu îl stia bolnav de vreo boalã ce ar fi putut sã îi grãbeascã sfâsitul la aceastã vârstã. Corina Bucur, una dintre surorile defunctului, a tinut însã neaparat sã lãmureascã public aceastã situatie, întrucât, spune ea, familia ar fi avut toate posibilitãtile pentru a lupta pentru viata fratelui, însã a fost pusã în fata faptului împlinit si are regretul acesta cã poate nu s-a fãcut totul, pentru salvarea lui Gicu Pavel. „Vã multumesc din suflet (pentru mediatizarea cazului, n. r.), nu mã voi opri aici. Voi face plângere penalã”, a sustinut, ieri, Corina Bucur, sora defunctului. „Fratele meu a fost un om extraordinar. Ajuta pe toatã lumea, era muncitor. Oamenii îl apreciau. A mers singur la Salvarea care îl astepta la sosea, tot ca sã lupte, bietul de el, pentru viata lui, cã era tânãr, iar apoi sã aud cã a murit, dupã ce a sunat acasã si a spus cã nimeni nu îl ajutã cu nimic în Spital. Nu se poate. Asa ceva nu mai trebuie sã se întâmple nimãnui, niciodatã într-un spital din România”, mai spune sora bãrbatului decedat. 

Conducerea Spitalului Husi: „Familia a refuzat pe semnãturã autopsia”

De partea cealaltã, conducerea Spitalului Husi îsi apãrã medicii, acuzati acum de neimplicare suficientã în cazul dramatic al bãrbatului din Gãgesti. Managerul Lucia Rotaru sustine cã a demarat imediat o verificare a acestui caz, în urma cãreia a constat cã toate cadrele care s-au ocupat de pacient au procedat fãrã gresealã, aspect reiesit, spune managerul, inclusiv din documentele medicale aferente. „Pacientul a decedat în sectia ATI. A primit toate îngrijirile necesare, dar evolutia bolii a fost nefavorabilã. Documentele aratã cã, medical, s-a procedat corect, fãrã gresealã în acest caz. Dar pacientul avea, probabil, la plãmâni, o complicatie mult mai gravã, care a fãcut ca totul sã se schimbe într-o clipã si sã ducã, din pãcate, la acest deznodãmânt. E o tragedie, fãrã îndoialã, nimeni nu îsi doreste asa ceva. Dar medicii nu sunt Dumnezeu… El avea, probabil, o complicatie care a dat totul peste cap si s-a ajuns la deces”, a explicat medicul Lucia Rotaru. Complicatia despre care vorbeste conducerea Spitalului însã, nu o cunosc nici mãcar medicii care l-au tratat, iar responsabilitatea ar fi a familiei. „Familia a refuzat categoric autopsia în cazul bãrbatului decedat. Medicii au insistat, pentru cã era foarte important de stabilit cauza exactã, dar nu au vrut. Au spus cã nu doresc sã facã autopsie si au dat semnãturã în acest sens. Documentul este aici, cu semnãtura familiei. Acum, familia întreabã de ce a murit, dar acest lucru s-ar fi putut afla în detalii foarte clare, dacã era efectuatã autopsia. Cauzele decesului au fost trecute în certificatul constatator, dar autopsia ar fi putut arãta si mai exact ce anume a dus la decesul pacientului. Acum, decedatul a fost deja înmormântat. Autopsia fãcutã asa cum au recomandat medicii Spitalului Husi ar fi lãmurit pe deplin toatã situatia, dar familia s-a opus si a semnat pentru asta”, a spus medicul Lucia Rotaru, managerul Spitalului.