Solomon primeste Chevronul cu bratele deschise (video)

CAMELEON Deputatul Adrian Solomon s-a sucit. Dacã pânã mai ieri acesta se erija în luptãtorul împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, acum acesta îndeamnã ca lumea sã stea acasã si sã nu iasã la marsul de protest pe 27 februarie. „Fac apel cãtre toti oamenii seriosi si cinstiti sã stea acasã pe 27 Februarie pentru cã noi avem nevoie de asfalt pe Republicii, nu sã mãrsãluim pe un drum forestier”. Culmea este cã a sãrit la gâtul protestatarilor anti-Chevron, acuzându-i cã-i folosesc numele! „Nu pot fi de acord si nu pot sã aprob o astfel de atitudine ticãloasã din partea unor oameni care o sã vã spun mai departe cine sunt. Ei au parazitat de la început actiunea începutã de mine la sesizarea din presa bârlãdeanã”. Dintr-o datã, Solomon adoptã si el strategia lui Buzatu: gazele de sist sunt bune, dar sã le exploatãm ecologic: „Dacã vreti sã stiti, cei de la ministerul Economiei au arãtat clar cã Chevronul lucreazã acum la implementarea unei noi tehnologii privind extragerea gazelor de sist cu apã, nisip si amidon din porumb. Eu n-am vãzut pe nimeni murind de la amidon de porumb, voi ati vãzut ?”. Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad nu a oferit nici un punct de vedere oficial, precizând cã sunt multe injurii si acuzatii aruncate asupra lor de deputatul Adrian Solomon si ca urmare îsi vor exprima punctul de vedere în cursul zilei de astãzi.

Adrian Solomon, deputatul care pânã acum o sãptãmânã de zile era total împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice, a schimbat macazul. El se declarã acum pro Chevron, explorare si exploatare a gazelor de sist printr-o metodã care sã nu afecteze mediul. Dupã ce s-a folosit de bârlãdeni, de PSD-isti, de GISC, a urlat la megafon, a jurat pe Biblie, a initiat proiectul de lege privind interzicerea Chevron si a exploatãrii gazelor de sist, acum deputatul Adrian Solomon are o opinie exact contrarã. Ca urmare, pentru a se „scoate” în fata electoratului care i-a acordat un vot masiv tocmai pentru cã se lupta ca „un leu si 25 de bani” în toate campaniile electorale de anul trecut ca guvernul sã interzicã Chevronului sã exploreze si sã exploateze gazele de sist în zona Bârlad si în tot judetul Vaslui, ba chiar si în România, Solomon a fãcut ce stie el mai bine: a aruncat oala cu lãturi în capul membrilor Grupului de Initiativã a Societãtii Civile din Bârlad, pe care i-a acuzat cã s-au „dat” cu PDL-ul, cã fac jocul politic al celor de dreapta pentru a-l face pe el sã lupte contra guvernului pe care îl sustine! Ca urmare, el a precizat cã îsi va retrage semnãtura de pe proiectul de lege pe care l-a initiat împreunã cu alti parlamentari PSD si PNL si a sfãtuit pe bârlãdeni sã nu iasã la marsul de protest pentru cã „noi avem nevoie de asfalt pe Republicii, nu sã mãrsãluim pe un drum forestier. Pentru cã doamna Fânaru nu avea treabã si s-a apucat sã scrie ea scrisori jignitoare premierului României, jignind premierul m-a jignit pe mine”, a spumegat Adrian Solomon. El a mai precizat cã aceeasi atitudine o are si primarul Constantin Constantinescu, care este alãturi de guvernul USL si nu de GISCB. Nici deputatul si nici primarul Constantinescu nu vor participa la marsul de protest de pe 27 februarie, iar membrii PSD sunt „sfãtuiti” de liderul lor, Adrian Solomon, ca sã stea acasã!

Cititi si vã cruciti!

„Conferinta de presã n-ar fi avut loc astãzi dacã nu apãreau câteva chestiuni care m-au deranjat fundamental. În primul rând afisele de pe stradã în care GISCB s-a folosit de numele meu cum cã as sti despre ele si sã poatã fi afisate. Eu nu stiam despre ele. N-as fi avut nimic împotrivã dacã acolo nu apãrea informatia cã Guvernul n-are bani de pensii si medicamente dar vã vinde resursele pe doi lei. Cã Guvernul român nu stiu ce a fãcut, cã guvernantii nu stiu ce fac. Dacã cei din GISCB au descoperit cã în 2010 Ponta conducea Guvernul înseamnã cã au fãcut o descoperire care îi va trimite direct pe National Geographic. Ceea ce face GISCB este necinstit, în primul rând. Guvernul Ponta si primul ministru, cãruia îi adreseazã ei o scrisoare deschisã în termeni cât se poate de neadecvati, nu a fãcut nimic în legãturã cu acordurile petroliere din zona Bârladului. Nici nu le-a aprobat, nici nu le-a interzis dar nici nu a mers mai departe cu vreo procedurã legalã. Sunt declaratii publice atât ale premierului cât si ale doamnei ministru Rovana Plumb prin care, pânã la lãmurirea situatiei la nivelul UE, undeva la sfârsitul lunii martie, aceste chestiuni nu pot fi clarificate si nu putem merge mai departe cu autorizatii de mediu samd. Si a fost banner-ul cred cã un an de zile aproape pe site-ul Bârlad Online si-ar fi avut timp orice orb din tara asta sã-l citeascã, scria destul de clar cã suntem împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale si poluante. Premierul în fiecare pozitie publicã a spus acest lucru, cã nu va face rabat de la normele de mediu, nici mãcar în chestiunea extractiei gazelor de sist. Ca tarã si ca popor nu putem fi împotriva unor resurse de venit suplimentar si care resurse sã ne asigure chiar o anumitã autonomie energeticã a tãrii. Noi am cerut de la bun început, inclusiv domnul presedinte Buzatu, ca nicio secundã institutiile statului sã nu cedeze în fata oricãror presiuni si sã uite de normele nationale si europene de mediu. Cei din GISCB se adreseazã în termeni mai mult decât jignitori unuia dintre cei mai buni prim-ministri pe care i-a avut România dupã ’89. Noi, ca oras, am asteptat opt ani de zile sã vinã un premier care sã fie de aceeasi culoare politicã cu primarul si cu consiliul local. Nu pot fi de acord si nu pot sã aprob o astfel de atitudine ticãloasã din partea unor oameni care o sã vã spun mai departe cine sunt”, a precizat deputatul Adrian Solomon.

Cine sunt membrii GISC în opinia lui Solomon

„Ei au parazitat de la început actiunea începutã de mine la o sesizare din presa bârlãdeanã. Habar nu aveam cine e Chevronul, habar n-aveam ce sunt alea gaze de sist, habar nu aveam cã existã acorduri petroliere în zona noastrã. Ne-am informat împreunã, am pornit împreunã cu totii aici, la pupitrul ãsta, o serie de conferinte si de actiuni care sã ducã la o dezbatere realã si la scoatea acestor informatii dintr-o zonã clasificatã într-o zonã de dezbatere publicã. Sã aducem pe masã argumente pro si contra.Toatã bãtãlia noastrã cãtre o dezbatere realã si respectarea normelor de mediu a fost deturnatã cãtre o bãtãlie în care atât asa-zisul GISCB cât si Vremea Nouã se chinuie sã ne punã pe noi cap în cap cu guvernarea si cu guvernul. Acest lucru nu va fi permis si fac apel cãtre toti oamenii seriosi si cinstiti sã stea acasã pe 27 Februarie pentru cã noi avem nevoie de asfalt pe Republicii, nu sã mãrsãluim pe un drum forestier. Pentru cã doamna Lulu Fânaru (notar si membru GISC – n.r.) nu avea treabã si s-a apucat sã scrie ea scrisori jignitoare premierului României, jignind premierul m-a jignit pe mine. Si de aici nu mai am nicio urmã de bun simt si nicio urmã de tolerantã pentru actiunile acestor oameni. Din anumite considerente am înghitit, un an de zile, toate mãscãrile de la ei. Nu mai sunt dispus nicio secundã. Când am convocat primul miting anul trecut au apãrut domnii si doamnele de la Rotary si au încercat sã confiste toatã acea actiune, ne puneau tot timpul batista pe tambal, îmi spuneau si mie si domnului primar cã sã nu spunem nimic de guvernul si de premierul Ungureanu, sã nu atacãm guvernul. Sã nu facem, sã nu dregem. Si de la momentul când „sã nu facem si sã nu dregem” pânã la momentul când scrieti voi scrisori de-astea n-a trecut nici mãcar un an de zile. Dacã nu era scrisoarea ar fi rãmas toate lucrurile asa, între douã ape. Ei, cu scrisoarea, si-au dat arama pe fatã. Dându-si ei arama pe fatã, mã las si eu de toate… urmele de bun simt pe care le-am avut pânã acuma din anumite ratiuni” spune Solomon.

Nici lege nu mai vrea!

„Ministerul Economiei ne-a dat un rãspuns, în care se recunosc riscurile si se propun solutii, pentru a nu pune în pericol alte ramuri ale industriei extractive în care se foloseste fracturarea hidraulicã. Eu anunt astãzi cã-mi retrag semnãtura de pe initiativã privind interzicerea fracturãrii hidraulice si voi initia împreunã cu colegii mei si în acord cu Ministerul Mediului o initiativã prin care sã se prevadã ca, în cazul fracturãrii hidraulice cu presiuni mai mare de 20 de atmosfere, sã se foloseascã doar fracturarea curatã, fãrã substante chimice sau biocide. Suntem în continuare împotriva metodelor poluante în exploatarea gazelor de sist, suntem pentru independenta energeticã a tãrii si pentru resurse noi dacã acestea se dovedesc a fi sigure. În rest, domnilor si doamnelor de la GISCB le transmit sã se linisteascã putin, cã prea s-au înfierbântat aiurea si sã punã mâna pe-o carte: Ion Creangã, <<Povesti, Povestiri, Amintiri>>, este acolo o poveste, Prostia Omeneascã se cheamã. Întrucât doar prostii sunt consecventi eu am decis cã de astãzi nu are rost sã mai stãruim într-o anumitã chestiune. Suntem în continuare împotriva metodelor poluante în exploatarea gazelor de sist, suntem pentru independenta energeticã a tãrii si pentru resurse noi dacã acestea se dovedesc a fi sigure. Prin urmare, domnii si doamnele de la GISCB sunt pe cont propriu. Adicã vor putea sã facã orice doresc ei într-o societate liberã si democraticã, dar fãrã sã ne mai implice si pe noi. Si fãrã sã mai foloseascã vreodatã numele noastre, într-o discutie cu terti, fãrã sã stim despre ce este vorba. Toti oamenii sunt invitati, sunt afise pe stradã, toatã lumea e liberã. Dar cine se mai gândeste si la orasul ãsta ar fi bine sã-si facã de treabã”, a spus la finalul conferintei Adrian Solomon.

Primarul Constantinescu – ciocul mic!

L-am contactat telefonic pe primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, cel care anul trecut a obtinut peste 70% din voturile bârlãdenilor folosindu-se de lupta acestora contra Chevron si exploatãrii gazelor de sist. Nu putem uita emisiunile în direct fãcute la antenele lui Voiculescu, când în fruntea a mii de bârlãdeni minteau cu atâta nonsalantã cã vor lupta pânã … când vor fi la putere, dupã cum se vede. Primarul ne-a precizat cã el nu are altã pozitie în acest subiect decât acela al deputatului Solomon si cã pe 27 februarie nu va fi în Bârlad întrucât este chemat la Bucuresti, unde se va discuta despre regionalizare! Alte comentarii nu a vrut sã mai facã.