Solomon impune dictatura în Bârlad

SCANDAL Un proiect de hotãrâre care prevede atribuirea denumirilor unitãtilor de învãtãmânt precum si stabilirea retelei scolare a unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar de pe raza municipiului Bârlad a stârnit „mânia” proletarã a deputatului Adrian Solomon. Prezent la sedinta de CLM din 30 ianuarie, acesta s-a supãrat foarte tare cã profesorii si conducerea Scolii nr.8 din Bârlad si a Grãdinitei „Clopotel” au refuzat sã îsi schimbe denumirile în Scoala gimnazialã „Episcop Iacov Antonivici” si în Grãdinita nr.5. Solomon a cerut public demisia directorului adjunct de la Scoala nr.8, pe motiv cã ..nu percuteazã la cererea Comisiei de Culturã lãrgitã a CLM Bârlad.

Consilierii bârlãdeni s-au întrunit pe 30 ianuarie în sedintã ordinarã, pentru a dezbate 30 de proiecte de hotãrâre, printre care si alegerea viceprimarului. La sedintã a fost prezent si deputatul Adrian Solomon, presedintele PSD Bârlad. Grãdinitele, în numãr de 20 care aveau diferite denumiri ca „Licurici”, „Clopotel”, „Dumbrava Minunatã”, „Razã de Soare” etc, urmeazã sã treacã la numere ( Grãdinita cu program normal 1, 2, 3 – etc) iar Scolile urmeazã sã fie denumite dupã numele unor personalitãti ale culturii nationale si bârlãdene.

Iatã noile denumiri ale scolilor:

Scoala nr. 1 devine Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu”.

Scoala nr. 2 devine Scoala Gimnazialã „Vasile Pârvan”.

Scoala nr. 3 nu mai existã – acum este Liceul Tehnologic „Petru Rares”.

Scoala nr. 5 devine Scoala Gimnazialã „Principesa Elena Bibescu”.

Scoala nr. 6 devine Scoala Gimnazialã „Victor Ion Popa”.

Scoala nr. 8 devine Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici”.

Scoala nr. 9 devine Scoala Gimnazialã „Manolache Costache Epureanu”.

Scoala nr. 10 devine Scoala Gimnazialã „Stroe S. Belloescu”.

Scoala nr. 11 se numeste acum Scoala Gimnazialã „George Tutoveanu”.

Liceul Pedagogic „Alexandru Vlahutã” se numeste acum Liceul Pedagogic „Ioan

Popescu”.

Proiectul a fost prezentat si sustinut de Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui, consilier local în CLM Bârlad. Dar stupoare, conducerile de la o grãdinitã („Clopotel”) si de la o scoalã (Scoala Gimnazialã nr.8), au refuzat sã primeascã denumirile date de Comisia de Culturã a CLM Bârlad, pe motiv cã nu doresc sã îsi schimbe numele, legal având dreptul sã se denumeascã asa cum vor ei, nu sã li se impunã numele de o comisie oarecare sau de cãtre ISJ. De altfel, la mapa de sedintã existã si o adresã de la Scoala Gimnazialã nr.8 din Bârlad, prin care se aduce la cunostinta consilierilor cã cei din Consiliul de Administratie a scolii au decis cu 6 voturi pentru, o abtinere si 2 voturi împotrivã „amânarea unei decizii de atribuire a numelui de „Episcop Iacov Antonovici” urmâd ca în urma consultãrii Consiliului Profesoral si al Comisiei de pãrinti, Consiliul de Administratie sã vinã cu altã propunere”.

„Cer public demisia directorului”

Consilierii locali au votat proiectul de hotãrâre, dar totusi deputatul Adrian Solomon a cerut cuvântul, pentru a arãta, în viziunea sa, de ce s-au opus cei de la grãdintã si Scoala 8 în schimbarea denumirilor. „Vinovatã de tot acest scandal este familia Plesu (Cornel si Mihaela – n.r.), care se cred ei cei mai importanti în învãtãmântul bârlãdean. Dar cel mai tare mã mirã atitudinea directorului adjunct de la Scoala 8, prof. Fãnicã Ursu, care s-a opus denumirii scolii pe motiv cã nu stie cine este Episcopul Iacov Antonovici! Nu existã nicio ratiune sã te opui propunerii, absolut extraordinare, si de sustinut, ca aceastã scoala (Scoala nr. 8 – n.r.) singura care rãmãsese fãrã nume, sã poate numele strãlucitului cãrturar, în primul rând, si episcop totodatã, Iacov Antonovici. Ceea ce m-a deranjat cel mai tare a fost faptul cã împotriva acestei propuneri a Comisiei de Culturã s-a ridicat chiar directorul adjunct, domnul Fãnicã Ursu, care este profesor de istorie. Si dacã se poate verifica c-a pronuntat cu cuvintele sale cã nu stie cine este Iacov Antonovici eu cred cã nu mai are cum, din bun simt, sã mai conducã o scoalã din târgul acesta. Si de aceea eu îi cer public aici în sedinta aceasta demisia de onoare”, a spus deputatul Solomon.

„Îl dau în judecatã”

„Eu cred cã Solomon avea lucruri importante de rezolvat în Parlament si nu la sedinta din Bârlad, cã de aia sunt consilieri si edili alesi, sã conducã ei si nu deputatul. Vreau sã spun cã ce au fãcut ei este o gravã încãlcare a autonomiei institutiilor scolare si a legii totodatã. Nu este normal sã tot schimbãm denumirile la scoli si grãdinite, sã facem cheltuieli inutile. Dar eu o sã discut cu Solomon doar când va aduce un singur leu pentru vreo scoalã sau grãdinitã din Bârlad de la Guvern. Cã de când este deputat nu a fãcut nimic pentru învãtãmântul bârlãdean. Acum îmi atacã familia, iar eu îi voi face plângere penalã pentru cã îmi afecteazã imaginea si îi voi cere despãgubiri. Proiectul de hotãrâre îl voi ataca în Contenciosul Adminsitrativ, deoarece încalcã un ordin al ministrului – iar comisia de culturã nu are cum sã dicteze unei institutii scolare peste ceea ce decide Consiliul de Administratie si Comitetul de pãrinti. Se face un abuz clar, se impun niste denumiri la scoli pentru mofturile unei anumite persoane. Cei de la Scoala 8 nu vor ceda sub nicio formã, vor protesta si ei si pãrintii elevilor”, a spus Cornel Plesu.