ȘOC! Buzatu cere renumărarea voturilor la Vaslui, pentru a strica majoritatea obținută de PNL și USR. Oare va reuși? (DOCUMENT)

UPDATE: În urmă cu puține minute, Biroul Electoral de Circumsripție Municipală Vaslui a respins cererea Partidului Social Democrat Vaslui, considerând-o fără temei.

PLÂNGERE… Supărat că cei doi viceprimar de la Primăria Vaslui rămân șomeri, Dumitru Buzatu spune că a fost furat în secțiile de votare din municipiul Vaslui. E ca și cum hoțul strigă hoțul! Să mori de râs nu alta. Tătuca județului strigă cât îl țin puterile că niște “răgălii” din secțiile de votare,(teoretic oamenii din aparatul lui Pavăl) nu au înțeles că și viceprimarii Neacșu și Dragoș Cazacu au nevoie să fie validați de noul Consiliul Local, care culmea nun mai este majoritar PSD-ALDE. Calculele lui Buzatu i-au fost date peste cap de PNL și USR cae au obținut suficiente voturi pentru a forma majoritatea. Șmecheria renumărării voturilor nule vine ca urmare a faptului că așa speră Buzatu să bage în Consiliul Local și Pro România, condus la Vaslui de generalul SIE, Silviu Predoiu, ori să îi mai dea un mandat lui ALDE. Adică, să mai găsească niște voturi de ale lui Pro România, prin cele nule și astfel să le adauge la cele 885 pe care le-a obținut și să atingă pragul de 915 voturi, ori la ALDE, ca la redistribuire să mai obțină un mandat.

Cum se calculează mandatele în CL și pragul electoral

La Vaslui au fost 18.908 de voturi, din care nule 584. Așadar au rămas 18.315 voturi valabil exprimate. Pentru atingerea pragului de 5% a fost nevoie de 915 voturi, iar pentru un mandat sunt necesare  692 de voturi, numit coieficient electotral. Calculul reiese din împărțirea voturilor valibile exprimare (18.315) la numărul de mandate cât are Consiliul Local Vaslui(23). După stabilirea celor doi coieficienți se calculează mandatele. PSD a luat 7.117 voturi deci are 10 mandate întregi, și un rest de 197 de voturi, PNL a obținut 5.482 voturi, adică 7 mandate și un  rest de  638, USR are 2.371 voturi și obține 3 madate, rămânându-i 295 de voturi, iar ALDE a luat ultimul mandat cu cele 963 de voturi, iar 271 au rămas. La o adunare simplă s-au atribuit din cele 23 de mandate doar 21. Celelalte mandate se dau în ordine celor cu restul cel mai mare de voturi. În cazul de față, PNL care are un rest de 638 de voturi și obține un mandat, iar USR cu 295 de voturi restante, primește ultimul mandat. Pro România, cu 885 voturi, PMP cu 754 voturi și Partidul Verde cu 743 nu au trecut pragul electoral, adică nu au atins cota de 915 voturi.

Cum îi ajută voturile nule!

La renumărarea voturilor nule, Buzatu speră să mai găsească fie voturi pentru ALDE sau Pro România. Astfel restul de 295 de voturi ale USR să fie depășit de restul ALDE, care acum este inferior cu 24 voturi sau să găsească PRO România 30 de voturi și astfel să treacă pragul și să-și obțină mandatul. Dar punem întrebarea? Dacă în voturile nule se vor mai găsi și de la PNL sau USR, atunci ce-ar mai spune Buzatu? Într-adevăr voturile nule sunt multe la Vaslui, 584, dar ele pot fi și un vot de blam. Adică oameni care sunt pesedițști și au votat cu Pavăl, dar nu au vrut să-i mai vadă pe cei doi polifrici viceprimar și nu au pus ștampila pe buletinul de CL la PSD. Fiindcă la Vaslui au fost mulți care au votat cu Pavăl, dar la CJ cu Marius Arcăleanu de la PNL. Cifrele sunt grăitoare în acest sens. Rămâne de văzut și cum se vor transforma voturile nule în voturi valabile. vă mai amintiți când un vot nul de la Lunca Banului, a dat primarul PSD acum mulți ani în urmă. Și votul era de fapt o pată de tuș foarte aproape de conturul căsuței PSD din buletinul de vot. Punem pariu că și aici vor fi niște pete de tuș suspecte, dar sperăm ca PNL și USR să fie vigilenți să-și apere majoritatea obținută.

Isteria că la Vaslui au fost multe voturi nule nu ține! Iată câte au fost în celelalte localități

Și la Bârlad au fost multe voturi nule, 592, mai multe ca la Vaslui și acolo nimeni nu a zis nimic. Și la Vutcani, unde primărița PSD, Silviana Bahrim a candidat de una singură și nu era nicio miză. 30 de oameni au lăsat buletinul gol. La Huși din 8371 de voturi, nulele au fost de 324, aproape cât coieficientul electoral. La Zorleni, deasemea au fost 253 din 3.434. Și aici a fost aproape de coieficientul electoral. Acolo de ce nucontestă Buzatu?

Ce spune Buzatu în scrisoarea către BEC și cum se dă de gol că ar vrea mandatul pentru ALDE

Iată ce scrie  PSD în plângerea către Biroul Electoral Județeam, pe care Vremea Nouă o prezintă în facsimil.  “PSD formulează prezenta plângere, prin care contestă procesele verbale privind consemnarea rezultatelor votârii pentru Consiliul Local din data de 27 septembrie 2020 întocmite în cele 78 de secții de votare (…) constatând că rezultatul alegerilor este eronat și solicită renumărarea voturilor nule la nivelul secțiilor de votare, întrucât interpretarea greșită a voturilor nule sunt de natură să afecteze grav rezultatul alegerilor”. Mai departe Buzatu se dă de gol că este în alianță cu ALDE. Iată ce parafează baronul roșu, în epistola către judecătorii de la BEJ: “Solicităm această reanalizarea a voturilor nule deoarece am constatat deja că o parte din aceste voturi nule ar fi valabile pentru competitorii ALDE și PSD”.