Seful de post de la Vulturesti, retinut de DIICOT dupã ce a încercat sã-l scape de arest pe politistul de la Todiresti

COSA NOSTRA…Seful de post de la Vulturesti a fost retinut, joi, de procurorii DIICOT pentru instigare la favorizarea infractorului. Concret, agentul Romeo Mihai Sîrghe ar fi determinat o persoanã vãtãmatã într-un alt dosar sã revinã asupra unor declaratii date, pentru a împiedica tragerea la rãspundere a politistului Nicu Mocanu de la postul de politie Todiresti, care a fost arestat în urmã cu o lunã pentru santaj si luare de mitã.

Atunci când sunt prinsi cãlcând pe bec, politistii vasluieni dau dovadã de o solidaritate demnã de cauze mai bune, chiar dacã de multe ori o fac în afara legii. O demonstreazã si cazul sefului de post de la Vulturesti, agentul Romeo Mihai Sîrghe, care joi a fost retinut de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vaslui, pentru instigare la favorizarea fãptuitorului. Potrivit procurorilor, în acest caz existã suspiciunea cã, în cursul lunii noiembrie, agentul sef principal Sârghe a determinat o persoanã vãtãmatã sã revinã asupra declaratiilor date în alt dosar, aflat la DIICOT Vaslui, în care se face urmãrirea penalã împreunã cu Serviciul Judetean Anticoruptie Vaslui, privind un alt politist, fatã de care au fost luate mãsuri preventive. Sârghe a fãcut toate acestea pentru a împiedica tragerea la rãspundere penalã a politistului arestat si pentru a îngreuna cercetãrile în respectiva cauzã. Directia Generalã Anticoruptie (DGA) face mentiunea cã dosarul penal în care este cercetat colegul lui Sîrghe a fost înregistrat la DIICOT Vaslui ca urmare a unui denunt depus în luna august la DGA – SJA Vaslui, privind suspiciuni de constituire de grup infractional organizat, santaj si luare de mitã. Joi, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui, împreunã cu ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Vaslui, au pus în executare trei mandate de perchezitie domiciliarã, dintre care unul la sediul post de politie Vulturesti, acolo unde Sârghe îsi desfãsura activitatea si un altul la domiciliul agentului de politie. Vineri, inculpatul a fost prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivã pentru 30 de zile. Judecãtorii au decis sã-l plaseze pe Sîrghe sub control judiciar pentru o perioadã de 60 de zile.

Cine e politistul pentru care Sîrghe si-a riscat libertatea?

Toate demersurile ilegale pe care agentul Mihai Romeo Sîrghe le-a fãcut au urmãrit îngreunarea cercetãrilor în dosarul pe care DIICOT Vaslui l-a deschis pe numele lui Nicu Mocanu, ajutor de sef de post în comuna Todiresti. Acesta a fost arestat în urmã cu o lunã, fiind suspect de comiterea infractiunilor de luare de mitã, acces ilegal la un sistem informatic si transfer neautorizat de date informatice. Potrivit reprezentantilor IPJ Vaslui, în anul 2019, Nicu Mocanu a pretins si primit o sumã de bani de la un agent economic. Totodatã, în perioada 2017-2018, politistul a accesat, fãrã drept, sisteme informatice protejate prin parole, transferând date si informatii confidentiale pe un dispozitiv, pe care ulterior le-a folosit la santajarea a douã pãrti vãtãmate în scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale.