Scrisoare deschisa a lui Alexandru Iacob catre Adrian Solomon

Motto: solomón s.n. (înv.) un fel de piele (DEX).

Domnule Solomon, constat cu dezamãgire cã nu aveti niciun respect fatã de numele pe care-l purtati, ci vã regãsiti în cea de a doua semnificatie a cuvântului, adicã un fel de piele groasã, rea si poate „rãpãnoasã”. Dupã afirmatiile pe care le faci la adresa mea, vãd cã ai devenit obraznic, dar asta tine de educatie, domeniu în care te-ai ridicat doar la statutul de rebut. Nu-ti cer sã mã respecti ca om si vârstã, pentru cã ar fi un esec total, dar vreau sã ai respect fatã de mediile din care provin, cel sãnãtos de la tarã si cel aducãtor de prosperitate, adicã cel de afaceri. Pe întelesul tãu, cel care creeazã venituri si le împarte cu altii.

Sunt de acord sã împart cu medicul care îmi trateazã bolile, cu dascãlul care m-a învãtat si îmi învatã copiii si nepotii, cu politistul care-mi apãrã proprietatea si integritatea corporalã, cu cei care apãrã tara si statul de drept si alte categorii, dar nu vreau sã împart cu parlamentari de teapa ta, circari, aroganti, nerecunoscãtori. Cred cã stii cã cel care muscã mâna care-i dã de mâncare se numeste jigodie!

Te legi de firmele mele, îmi jignesti salariatii, colaboratorii, dar uiti sã spui ce ai fãcut tu pentru bârlãdeni si ce ai sã faci în continuare. Nu esti îndreptãtit a te adresa alegãtorilor din urmãtoarele motive: stai în locuinta statului, ai schimbat-o de douã ori, pe când altii, mult mai capabili, dar mai putin norocosi, stau pe la pãrinti, pe la cãmine de nefamilisti, nu au curajul sã îsi întemeieze o familie. Sunt cei pe care-i minti cu acele ANL-uri, fãrã sã le spui adevãrul, cã guvernul tãu a oprit investitiile. Ai rezolvat racordarea la apã, canalizare, încãlzire si îti permiti sã faci bãscãlie de cei care înoatã prin noroi, au WC în curte, iau apã de la coltul strãzii, privesc cu îngrijorare venirea iernii, se gândesc cum sã supravietuiascã de la o zi la alta.

Ai salariu frumos si privilegii de la stat, într-o neconcordantã totalã cu munca pe care o prestezi si îi dispretuiesti pe cei care produc bunãstarea (micul si marele comerciant, precupetul care este prezent la piatã mai tot timpul anului, micii meseriasi, prestatorii de servicii, etc). Nu am vãzut sã iei atitudine fatã de cei care iau ajutoarele de la UE cu taxi-ul, fatã de proprietarii de autoturisme beneficiari de ajutor social, fatã de pensionarul de invaliditate fãrã a avea vreun handicap si fatã de alte forme de scurgere ilegalã a veniturilor statului. Acestia sunt alegãtorii tãi permanenti, este electoratul captiv care îti dã votul chiar când omiti sã le spui cã ajutoarele alimentare sunt de la Uniunea Europeanã si nu de la tine de la partid. Sunt cei care nu trebuie deranjati!

Chiar dacã nu prea ai experientã la catedrã, totusi provii din rândul cadrelor didactice si nu ai facut nimic ca viceprimar si parlamentar pentru a opri degradarea unor grãdinite din Bârlad. Aveai la dispozitie fonduri europene, guvernamentale, de la Banca Mondialã, puteai aduce sponsorizãri de la potentatii din partid, dar nu te-a interesat, nu te umilesti la guvernantii de dreapta. Electoratul trebuie folosit doar în campania electoralã. Sã fie oare pentru cã una dintre directoare era sotia unui adversar politic?

Respectul pe care-l porti fatã de o altã institutie – Biserica, s-a vãzut când ai participat la slujba de la Biserica „Sfântul Spiridon” unde mestecai gumã în timpul ritualului si te foiai ca sã fii vãzut de media. Era un simplu exercitiu de imagine si nu dragoste crestineascã. Ai renumele de omul-trompetã sau ceva asemãnãtor si când vãd cum te umfli în pene pe la televiziunea localã, mã astept din moment în moment sã scoti o trompetã sau un trombon. Nu pentru a cânta sau a ne încânta, ci pentru a tromboni bârlãdenii, ceea ce ai fãcut si faci tot timpul. Dar dupã cum guverneazã tara seful si colegii tãi de partid si aliantã, chiar cred cã este nevoie de un trompetist, anume cel ce va suna în curând stingerea în toatã România pentru voi. Studiind afisele electorale în care apari, cred cã iar vrei sã pãcãlesti bârlãdenii, prezentându-le o pozã incompletã, fãrã mâna cu care le cersesti votul.

Fiind si baron local, îti permiti sã dispui celor de la salubritate sã lipeascã afisele tale si sã le rupã pe ale mele, sã-i dai indicatii primarului sã nu permitã afisarea bannerelor electorale apartinând opozitiei, comportament de politician mãrunt, om de zurbã, târcovnic de idei. Cândva erai un fel de guru local, ai evoluat spre duru si, dacã îti continui ascensiunea, ajungi mai rãu. Eu nu sunt disperat sã ajung senator, dar tu esti în stare sã faci orice pentru un nou mandat fãrã de care devii nimeni.

Am convingerea cã pot face mai multe decât tine pentru locuitorii din colegiu, asta pentru cã mã adresez tuturor, nu numai elitelor. Am auzit cã bati de mult timp la poarta elitelor, dar de fiecare datã primesti rãspunsul: Intrarea interzisã! Stii foarte bine dacã primesti sau cumperi cãrti, chiar si de la d-na Cretu, dacã te duci la teatru numai sã te vadã presa, dacã te pozezi lângã valori prezente si trecute ale culturii românesti, nu înseamnã cã esti cultivat, iar asta o stiu foarte bine adevãratii intelectuali ai Bârladului, ce depãsesc 20% din populatia orasului.

Bârlãdenilor le trebuie cât mai multã pâine si cât mai putin circ. Fã o campanie bazatã pe meritele tale chiar dacã nu vrei sã ni le arãti. Spune-le bârlãdenilor de ce nu ati dat locuri de casã gratuit pe cele 20 ha teren cedat de Primãria Perieni, conditie impusã de mine primarului Perieniului la semnarea protocolului, spune-le de ce nu ati construit locuintele pentru tineri cãsãtoriti, de ce se plãtesc taxe mari la salubritate si apã, de ce la Husi si Vaslui se construieste mereu si la noi nu, de ce fug sau nu vin investitorii si la Bârlad, ce faci sã pãstrezi mãcar locurile de muncã existente, de ce sunt atribuite contracte de lucrãri numai anumitor firme abonate pe criterii de cumetrie cu voi, cei din PSD, de ce, de ce…… si multi de ce!?!

Ai talent în a alunga investitorii, asa cum ai fãcut cu cei de la Perieni, ai talent în a denigra pe nedrept colegii parlamentari, ministri si prim-ministri, pe care îi întâmpini cu marsuri funebre, îi ameninti cã vor pãti ca Aldo Moro, le dedici muzicã cu texte obscene, agresezi persoane cu atributii de control, râzi ca un mãscãrici la glume pe care le întelegi numai tu, dar nu faci nimic pentru bârlãdeanul de rând, cãruia acum îi ceri votul, dar nu i-ai oferit nimic. Personal, nu am ce sã-ti mai cer pentru cã te-am vãzut prezent la înmormântarea unui prieten drag – bunul-simt. Am o dilemã pe care o voi rezolva curând, anume aceea cã nu prea stiu ce esti: „bârlãdean” sau „mârlãdean”. Sunt sigur cã în campania urmãtoare ai sã lipesti afise pentru alegerea domnisoarei Andreea Lambru, tânãra cu talente ascunse promovatã de sefii tãi, datoritã cãreia a ajuns pe la noi o altã protejatã de sus, sperantã a Camerei Deputatilor, miss „fata de la tarã”.

Pânã data viitoare, sã auzim numai de bine !

Alexandru IACOB