SCANDALOS: DNA trimite în judecatã încã o firmã a familiei Coatu

LA INDIGO... Procurorii DNA Iasi au mai trimis în judecatã un membru la familiei Coatu, din Gãgesti, dupã ce fostul primar a avut mari probleme cu instantele de judecatã, în anii trecuti.

PROCES… Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea în judecatã, în ianuarie, în stare de libertate, a inculpatilor „Persoanã fizicã, administrator al SC AGRO LORY-TYM SRL (Coatu Rozica, sotia fostului primar de Gãgesti, Laurentiu Coatu, n.r.), pentru sãvârsirea infractiunilor de participatie improprie la infractiunea de fals intelectual, folosirea sau prezentarea cu rea-credintã de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dacã fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene în formã continuatã”, plus „SC AGRO LORY-TYM SRL, pentru sãvârsirea infractiunilor de participatie improprie la infractiunea de fals intelectual, folosirea sau prezentarea cu rea-credintã de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene în formã continuatã”.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA IASU au retinut cã „În perioada 2012-2017, administratorul SC AGRO LORY-TYM SRL ar fi depus cu rea-credintã la Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA) mai multe documente si declaratii false, în scopul de a obtine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plãti directe, pentru o suprafatã de teren pe care nu o detinea în realitate. Documentele respective ar fi fost obtinute de inculpat prin determinarea reprezentantilor primãriei comunei Gãgesti, judetul Vaslui, aflati în exercitarea atributiilor de serviciu, sã ateste, fãrã vinovãtie, în cuprinsul unor adeverinte si al unor tabele centralizatoare ale contractelor de arendã, faptul cã respectiva societate detinea o suprafatã de teren mai mare decât în realitate. Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 8.635 lei, sumã cu care Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã s-a constituit parte civilã în cauzã”. În cauzã, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se mentine mãsurile asiguratorii dispuse în cauzã. În anul 2009, pe când sotul patroanei de la Agro Lory Tym, Laurentiu Tiberiu Coatu, era edil la Gãgesti, omul de afaceri Romicã Lorent ar fi instigat si intimidat functionarii Primãriei Gãgesti pentru a deconta, în mod nelegal si în baza unor documente false, suma de 1.005.000 lei, bani care reprezentau, sustinea el, contravaloarea lucrãrilor de modernizare si constructie la trei poduri în satele Tupilati, Gãgesti si Popeni, plus reparatii la un pod din satul Peicani, dosar ajuns la DNA Iasi. Pentru a frauda fondurile de stat, primarul Coatu, alãturi de Lorent au întocmit, în fals, documente, cu semnãtura celei care era dirigintã de santier, Maricica Chelaru, documente fictive în baza cãrora s-au decontat, în mod nelegal, sumele de bani provenite de la bugetul de stat în baza unui program de infrastructuri rurale. Fostul primar Coatu a acoperit aceastã suveicã penalã.