Scandal pe apã chioarã la Husi

MAJORÃRI Numai în 2014, 125 de huseni au fost dusi în fata instantei, pentru neplata facturilor la apã. Fie cã e vorba despre încuviintãri de executare silitã sau, mai nou, de procedura cererilor de valoare redusã, Aquavas-ul are de recuperat bani multi de la datornici. În acelasi timp însã, destui huseni contestã modul de calculare a acestor facturi si, implicit, pagubosul indice de corectie. Husenii trebuie sã stie cã, de la 1 august, vor plãti facturi mai mari la apã-canal.

Sute de huseni au datorii la Aquavas, sucursala Husi. Pentru recuperarea acestor debite, scoietatea nu a ezitat sã se adreseze instantei de judecatã. Numai în 2014 s-au înregistrat 125 de cauze, în care husenii, beneficiari ai sistemului de apã-canal, sunt pârâti pentru datorii de sute sau chiar mii de lei. Gratie noii proceduri privitoare la cererea de valoare redusã, Aquavas-ul sperã ca, mai repede, sã îsi recupereze debitele de sub 10.000 de lei. Din 2012 pânã în prezent, Aquavas-ul a actionat nu mai putin de 345 de huseni datornici, în judecatã.

De la 1 august, factura la apã a husenilor va creste!

Husenii trebuie sã stie cã, de la 1 august, facturile la apã-canal în municipiul Husi se vor scumpi! Consumatorii vor plãti cu 0,24lei/mc la apa potabilã si 0,12 lei/mc la canalizare-epurare, ambele fãrã TVA. În luna mai, când s-a aprobat în Consiliul Local (CL) aceastã majorare, alesii au motivat cresterea preturilor prin necesitatea realizãrii unor investitii, care sã ajute societatea Aquavas, sucursala Husi, sã fie mai eficientã. “Pe soacra mea au dat-o în judecatã, pentru o datorie de 2600 lei, dar care nu stim cum s-a adunat. Nu stim cum s-a fãcut facturarea. Pe noi ne nemultumeste indicele de corectie. Sã îmi pui pe factura mea, de exemplu, ceea ce pierde societatea ta, ceea ce consumã altii sau, mai grav, ceea ce furã unii, uite cã nu vreau! Dacã ne dã Aquavasul în judecatã cã nu plãtim facturile, uite cã o sã ne unim si o sã dãm si noi firma în judecatã, pentru cã ne pune sã plãtim ceea ce nu consumãm! Poate judecãtorii vor vedea adevãrul si vor da dreptate oamenilor”, spune Mihai Biru, 57 de ani, unul dintre husenii nemultumiti de modul de facturare a apei, în “orasul dintre vii”.