Regizorul vasluian Corneliu Porumboiu, în cursa pentru nominalizãrile la Gala Premiilor Gopo

FILM… „La Gomera”, cea mai recenã peliculã a regizorului vasluian Corneliu Porumboiu, intrã în cursa pentru nominalizãrile la cea de-a 14-a editie a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompenseazã si celebreazã realizãrile anuale ale cinematografiei românesti. Alãturi de acest lungmetraj, se mai aflã pe lista propusã pentru nominalizãri alte 22 de filme, printre care Parking (r. Tudor Giurgiu), Heidi (r. Cãtãlin Mitulescu), Cãlãtoria fantasticã a Maronei (r. Anca Damian) si Cardinalul (r. Nicolae Mãrgineanu), Mo (r. Radu Dragomir), Touch Me Not (r. Adina Pintilie), Maria, Regina României (r. Alexis Sweet Cahil), Sã nu ucizi (r. Cãtãlin Rotaru, Gabi Virginia Sarga).

Juriul de preselectie, care va stabili nominalizãrile pentru toate categoriile, a fost desemnat de cãtre board-ul consultativ al Gopo si este alcãtuit din 11 profesionisti din domeniul cinematografic: Bogdan Mustatã (regizor), Cristina Ionescu (monteur), Cristina Hoffman (co-fondator Aristoteles Workshop), Dan Chisu (regizor si producãtor), Diana Cavallioti (actritã), George Dãscãlescu (director de imagine), alãturi de criticii si jurnalistii de film Alin Ludu Dumbravã, Andra Petrescu, Cristi Luca, Flavia Dima si Manuela Cernat. Nominalizãrile la toate categoriile Premiilor Gopo vor fi stabilite în luna februarie. Dupã anuntul nominalizãrilor, peste 600 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film românesti vor fi invitati sã voteze pentru desemnarea cîstigãtorilor trofeelor Gopo 2020, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmã de audit si consultantã PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încã din 2011.

Povestea filmului „La Gomera”

„La Gomera” este o fictiune si spune povestea unui ofiter de politie care ajunge pe insula La Gomera, în Spania, pentru a învãta limbajul „El Silbo”, o formã de comunicare prin fluierat, specificã zonei. Misiunea lui este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în Bucuresti. Din distributie fac parte fotomodelul Catrinel Menghia, precum si actori cunoscuti ca Vlad Ivanov, Rodica Lazãr si Sabin Tambrea. „Filmul se concentreazã pe o posibilã folosire a limbajului ancestral El Silbo într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlatã, cu un conflict direct între verbal si non-verbal”, a declarat Corneliu Porumboiu. „În urmã cu câtiva ani am urmãrit un documentar despre El Silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de disparitie, redescoperit si folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat si motivat sã scriu aceastã poveste”, a mai precizat regizorul. Filmãrile au avut loc în 2018, si, pentru prima datã, s-au desfãsurat atât în România, cât si pe insula La Gomera din Spania.