spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Radiografia unui vot norocos pentru PSD, care si-a pierdut din opulentã la Vaslui

- Advertisement -
OPORTUNITATE… La Vaslui o aliantã PNL-USR i-ar da peste cap planurile de preamãrire a lui Buzatu, baronul cel norocos de la PSD.

Cum au votat vasluienii în judet

CALCULE… Au apãrut si rezultatele oficiale ale acestor alegeri locale si chiar dacã numãrul de primãrii câstigate de PSD este mare, de circa 59 din 86, scorul general nu aratã rãu: 38,8% pentru PSD, contra 35,5% pentru PNL. Marile orase însã au avut cea mai slabã prezentã la vot din istoria judetului, ceea ce aratã cã foarte multi oameni emigreazã în tãrile din Vestul Europei sãtui de baronul rosu al PSD. De exemplu, la Vaslui au votat în jur de 18.000 de oameni, la o populatie raportatã ca fiind la 150.000 de locuitori. La Bârlad au votat peste 19.000, iar în cosmopolitul „oras dintre vii” doar 8000 din 35.000 de locuitori. Iatã cã politica sigurã a lui Buzatu de a duce judetul spre faliment a functionat, fiindcã oamenii care nu au mai suportat au plecat la muncã, iar mediul rural a decis totul. Acolo au votat dublu cât în marile orase. Vremea Nouã vã prezintã procentele primarilor câstigãtori, cu numãrul de mandate adjudecate, dar si procentele primarilor care au pierdut. În total au fost doar 22 de primari schimbati, multi dintre ai au revenit cum e cazul primarului de la Tanacu, Stãnilesti, Laza sau Albesti. La orase vã prezentãm si posibilele aliante.

Masina de propagandã a lui Buzatu, consiliatã discret de junele Tudoricã, a lansat teza cum cã „taticu” iar a înrosit judetul. De fapt, judetul nu mai este atât de purpuriu, Buzatu câstigând Consiliul Judetean printr-un noroc chior, reusind sã-l devanseze pe liberalul Arcãleanu cu doar 3000 de voturi. Marea ispravã a baronului PSD l-a costat pierderea majoritãtii de cãtre partidul sãu în Consiliul Judetean. Scorul acestuia (38,8%) este apropiat de cel al PNL (35,5%). Asa cã, povestea cu înrositul judetului mai trebuie tãiatã, cã mãcãne. Nu numai cã a pierdut majoritatea, dar nu o poate face cu un singur partid. Trebuie sã cedeze un post de vicepresedinte la ALDE si unul lui Emil Dorin de la Pro România, care s-a trezit cu o pleascã de douã mandate dupã ce a luat doar 5% din numãrul total de voturi, fiindcã nu credem cã PSD se va alia vreodatã cu USR. Calculele ar arãta din punct de vedere matematic cã aceasta e cea mai bunã solutie pentru formarea majoritãtii de cãtre PSD. Cu cele patru voturi de la USR, PSD ar reusi sã obtinã 17 voturi în CJ, dar din punct de vedere politic acest lucru ar fi imposibil. Cu PNL-ul nici atât, asa cã îi rãmân cei doi strãluciti politicieni, Dan Marian si Emil Dorin. Vã dati seama cum ar arãta judetul cu acesta vicepresedinte?

Atotputernicul Pavãl pierde controlul în CL, iar cei doi trepãdusi rãmân pe drumuri

Nici la Vaslui, invincibilul Pavãl nu a tras PSD, astfel încât sã aibã o majoritate. Aici, lejer USR si PNL vor avea majoritate, asa cã cei doi viceprimari ai lui Vasile Pavãl, Cazacu si Neacsu, trebuie sã-si caute de lucru pe la Consiliul Judetean. La Vaslui, PNL scoate cu scorul de 28,99% opt mandate de consilieri, iar USR patru. Deci împreunã au majoritatea si pot numi cei doi viceprimari, câte unul pentru ficecare partid. Scorul mare obtinut de Pavãl de 60,7% nu-l ajutã deloc la majoritate. La fel va fi si la Bârlad. Doar la Husi, Ciupilan a reusit sã aducã majoritatea în CL, dar si aici este o anomalie ciudatã. Existã o diferentã între voturile obtinute de PSD la Consiliul Local si la Consiliul Judetean de circa 2.000 de voturi si pare ciudat de mare. Nu credem în ipoteza cã un votant îi dã majoritatea lui Ciupilan în CL si îl pedepseste pe Cãciulã la Consiliul Judetean. La Negresti situatia este relaxantã pentru Cristi Rusu care a iesit primar, dar are si o majoritate lejerã în CL. A obtinut 9 mandate din 17, dar are si doi consilieri independenti la îndemânã.

La Negresti, PSD umilit de un candidat independent

La Negresti, PSD a iesit la Consiliul Local pe locul trei. Marele vicepresedinte de la CJ, Vasile Mariciuc, nu a reusit sã strângã voturi nici cât un consilier independent. De exemplu, Vasilicã Daniel Pavãl a luat 577 de voturi de unul singur, pe când echipa PSD a luat cu 59 de voturi mai putin. Nici Mariciuc nu a luat la Primãrie mai multe voturi decât acesta. Si nu e singurul. La Negresti mai este un candidat independent, care nu a mai reusit sã ia 16,37% de unul singur, ci 6,03%, suficient cât sã intre în CL. La Murgeni însã, PNL pierde Primãria la 29 de voturi în favoarea PSD. Pentru Viorel Racovitã a fost frustrant sã piardã astfel fotoliul de primar. Asa s-a întâmplat acum patru ani la Negresti si iatã cã acum liberalul Cristi Rusu a câstigat la pas alegerile. 

Premiantii de la PSD si PNL

În mediul rural s-au „spart” peste 100.000 de voturi, multe dintre ele ajutându-l pe Buzatu în cursa sa împotriva lui Arcãleanu. Fiefurile PNL au fost în ordinea procentelor, Vetrisoaia 80,98%, Botesti 64,15%, Alexandru Vlahutã 63,93, Grivita 61,05%, Muntenii de Jos 60,55%. Surpriza vine de la Vetrisoaia unde primarul Cornel Stângã obtine un scor pe care doar PSD l-a mai reusit. La Botesti, însã, PSD nu a reusit sã obtinã decât 5,5%, un scor greu de întâlnit printre primãriile lui Buzatu. Totusi toatã lauda o reprezintã tânãrul liberal Iulian Lazãr, care din prima obtine un scor istoric în comuna baronului Cretu. PSD-ul, ca de obicei, a obtinut scoruri mari în comunele de fortã ale lor. Cum era de asteptat topul e condus de Vutcani, unde viceprimãrita Bahrim a candidat de una singurã si a obtinut -95,89%, urmat de Bãlteni – 87,01%, Gherghesti – 83,98%, Rafaila – 83,8%, Gârceni – 81,17%, Dodesti – 80,76% sau Muntenii de Sus – 80,5%.

Tanacu, comuna cu 666 de voturi

La Tanacu a fost zarvã mare. S-au numãrat voturile de mai multe ori, fiindcã candidatii de la PSD si PNL erau umãr la umãr. doar cinci voturi i-a despãrtiti. Asã cã fostul primar revine în fortã, dupã ce patru ani a stat pe tusã. Este vorba de Dãnut Dumitriu, care a luat 278 de voturi, fatã de 273, cât a luat actualul primar Vasile Popa. Si cine credeti cã i-a încãierat. Cele 666 de voturi valabil exprimate fãrã urnã mobilã.

(Lucian TIMOFTICIUC)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.