spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
Vaslui
19-mai-2024

Povestea de film a „jafului secolului” în domeniul cărţilor rare. Şef al Scotland Yard, despre români: „Jos pălăria”

- Advertisement -

Jurnaliştii britanici au reconstituit, pas cu pas, „jaful secolului” din domeniul cultural în urma căruia o bandă de români a furat  cărţi şi manuscrise rare în valoare de 2,5 milioane de lire sterline. La patru ani de la comiterea spargerii, au fost date publicităţii informaţii surprinzătoare.
Când în 2017, au fost furate cărţi în valoare de 2,5 milioane de lire sterline printr-o acţiune îndrăzneaţă la Feltham, poliţia s-a întrebat, cum a fost posibil? Planul spargerii a fost explicat, zilele trecute, de jurnaliştii de la The Guardian. „Totul a mers conform planului. Târziu, în seara zilei de 29 ianuarie 2017, Daniel David şi Victor Opariuc au parcat şi s-au îndreptat către depozitul vamal Frontier Forwarding din Feltham, aflat la mai puţin de o milă de Heathrow. După ce au tăiat o gaură în gard, oamenii s-au îndreptat spre partea laterală a clădirii şi au escaladat un perete până la acoperiş. Acolo, au tăiat un luminator şi s-au lăsat pe rafturi în interiorul clădirii. Alarmele antiefracţie din depozit au rămas inactive; bărbaţii evitaseră cu atenţie declanşarea senzorilor de mişcare poziţionaţi de uşi”, relatează jurnaliştii britanici. Odată ajunşi înăuntru, cu mai multe iscoade postate în jurul zonei industriale din jur, bărbaţii nu s-au grăbit. În următoarele cinci ore şi 15 minute, au rupt lacătele de pe cutiile depozitare şi au aşezat obiectele în 16 valize mari luate din interiorul depozitului. Bărbaţii au scăpat în acelaşi mod în care intraseră: prin luminator şi înapoi în noapte.

Omul de afaceri care a pierdut jumătate din colecţia sa: „Bunurile erau asigurate, nu este o chestiune de bani”

Aproximativ 12 ore mai târziu, Alessandro Meda Riquier a primit un telefon de la compania sa de transport maritim. Riquier se afla acasă în Italia, când a aflat că 52 de cărţi valoroase care trebuiau să fie în drum spre un târg important din SUA au fost furate. Riquier a fost unul dintre cei trei comercianţi de cărţi afectaţi de furt. În total, au fost luate în jur de 240 de cărţi şi manuscrise, inclusiv lucrări de Sir Isaac Newton, Galileo, Leonardo da Vinci şi pictorul spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco de Goya. Valoarea totală a fost estimată la peste 2,5 milioane de lire sterline. Riquier a sunat imediat la Antiquarian Booksellers Association, un organism comercial pentru comercianţii de cărţi rare din Marea Britanie, oferind detalii despre articolele furate. Parcurgând lista cărţilor lipsă, se gândi la timpul necesar pentru formarea colecţiei. Cu treisprezece ani înainte, renunţase la o carieră în drept pentru a-şi continua pasiunea pentru colecţionarea de cărţi. „La un moment dat din viaţa mea profesională am spus:„ Nu mai vreau să fiu avocat ”, a declarat el jurnaliştilor de la The Guardian. „Vreau ceva care să-mi ofere mai multă satisfacţie.” Riquier petrece luni întregi analizând cărţi înainte de a negocia pentru achiziţionarea lor. „Am început de la zero”, spune el. Acum, mai mult de jumătate din stocul său dispăruse. Colecţia a fost asigurată, dar aceasta a fost doar de consolare limitată. „Nu este o chestiune de bani”, spune el. Articolele furate nu erau lucruri pe care să le poţi „cumpăra chiar după colţ”.

Citeste mai mult: adev.ro/qle7ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.