spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

POGONESTI, ÎN SÃRBÃTOARE – ZIUA SATULUI, LA A XIV-A EDITIE | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

MANIFESTARE…Sãtenii din comuna Pogonesti au petrecut ieri la Ziua Satului, fiind onorati de edilul comunei, Ionel Iordache, de CL Pogonesti, de deputatul Daniel Olteanu si senatorul Ion Hadârcã, precum si de CARP Bârlad si de Asociatia „Rãzesii” din Pogonesti, cu un spectacol pe cinste, asa cum am mai spus, bun de pus la ranã! Pentru cã în comuna Pogonesti, rãzesii lui Stefan cel Mare au urmasi demni, care au dus traditia popularã românescã mai departe. Spectacolul Rãzesilor din Pogonesti a impresionat pe deputatul Daniel Olteanu, care a lansat invitatia, cãtre primarul Ionel Iordache, sã sustinã cu Ansamblul „Rãzesii” din Pogonesti un spectacol în Parlamentul României, pentru a arãta alesilor României cã în sãracul judet Vaslui traditia româneascã rezistã! La aceastã a XIV-a editia a „Horei Rãzesilor”, a fost lansatã si cartea mr.(r) Milutã Moga din Vaslui „Patria înainte de toate – Contributia vasluienilor la Marea Unire”.

Primarul Ionel Iordache, membru al Ansamblului Folcloric „Rãzesii” din Pogonesti, a cântat pe scenã cu colegii de ansamblu, pentru cã el trãieste prin acest ansamblu, prin traditia pãstratã si prin stima ce o insuflã cetãtenilor pe care i-a ridicat la rang de rãzesi si nu de votanti! Pe scena modestã de pe terenul din spatele Primãriei Pogonesti a fost un spectacol folcloric extraordinar, care te introducea în centrul unei sãrbãtori din trecutul mare al comunei Pogonesti, comunã care a fost vândutã lui Stefan cel Mare pentru 200 de zloti în anul 1489 si pe care domnitorul a populat-o cu rãzesii sãi. Urmasii acestora au fost pe scenã ieri la “Hora Rãzesilor”, Sãrbãtoare a Satului aflatã la cea de a XIV-a editie. O primã manifestare s-a desfãsurat la Cãminul Cultural Pogonsti, unde mr. (r) Milutã Moga, din Vaslui a lansat cartea sa „Patria înainte de toate – Contributia vasluienilor la Marea Unire”. A fost o lansare emotionantã, prezentatã extrem de frumos de Andi Bentu, salariat al Primãriei Bârlad, cu veleitãti reale de orator. De altfel, Andi Bentu a si recitat, extrem de bine, la rugãmintea profesorului militar Milutã Moga, o poezie scrisã de el, care se aflã pe ultima copertã a cãrtii lansate.

Premierea cuplurilor de aur, a elevilor olimpici judeteni si a tinerilor care au împlinit 18 ani

Au fost premiate trei familii de rãzesi care au împlinit în acest an 50 de ani de la cãsãtorie, 18 tineri din comunã care au împlinit în acest an 18 ani si sase eleve de la Scoala din Pogonesti care au participat în acest an la Olimpiadele Scolare – faza judeteanã. Toti au primit premii, constând în diplome si bani. Sãtenii care au aniversat 50 de ani de la cãsãtorie au fost onorati de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad, care le-a oferit Diplome de Excelentã, medalii de aur, câte o canã cu chipul Mirilor de Aur din Pogonesti si bani. Medaliile au fost oferite de deputatul Daniel Olteanu, la invitatia presedintelui CARP Bârlad, Nicolae Mihai.

Festivitate scurtã, spectacol lung….

Dupã toatã aceastã festivitate, la care au asistat bucurosi sute de sãteni, a început spectacolul. Un regal al traditiilor populare din satul de rãzesi Pogonesti. Rând pe rând au urcat pe scenã si au dansat „Micii Rãzesi” din Pogonesti, Ansamblul „Rãzesii” din aceeasi localitate, condus de învãtãtorul Dumitru Andrei, un ansamblu care la orice festival a participat a luat doar locul I! Chiar dacã nu era îmbrãcat “corespunzãtor” unui rãzes, cu portul popular si opincile în picioare, primarul Ionel Iordache n-a ezitat sã cânte si sã danseze cu colegii de ansamblu îmbrãcat la patru ace si cu esarfa de primar pusã ca simbol al functiei sale. “Sãrbãtoarea Rãzesilor” s-a încheiat cu un spectacol de muzicã moldoveneascã sustinut de frumoasa artistã moldoveancã, de la Suceava, Margareta Clipa.

Satul lui Pogãnel

„Satul nostru e un sat de rãzesi , foarte vechi. A fost rese­dintã de comunã în perioada interbelicã, iar din 1950, dupã venirea la putere a regimului comunist, a trecut în administrarea comunei Ivesti, din vecinãtate. Apoi, în 2004, comuna s-a reînfiintat”, explicã Ionel Iordache, primarul Pogãnestilor. De altfel, ieri a fost prezent la sãrbãtoarea satului si fostul deputat Dumitru Bentu, actualmente consilier judetean PSD, care a avut o contributie decisivã la reînfiintarea comunei Pogonesti, în 2004. Asezarea este atestatã documentar în 14 octombrie 1489, într-un act de vânzare-cumpãrare ce poartã sigiliul cancelariei domnesti a lui Stefan cel Mare. Acest act a fost încheiat cu urmasii unui boier pe nume Pogãnel, de la care se crede cã ar proveni si numele satului. La baza istoricului acestei asezãri stau dovezi arheologice (ultima fiind un vas de ceramicã descoperit în vara anului 2002) si numismatice, existente la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, cât si dovezi scrise, acte si documente moldovenesti, hãrti istorice etc. Unele documente ce amintesc de zona Pogonesti sunt din timpul domniei lui Alexandru cel Bun – acte datate în 1408, 1429 si 1430. Dar primul act care aminteste de satul Pogonesti este datat 14 octombrie 1489 la Suceava, parafat de Stefan cel Mare. În 2003, Pogonesti, care pânã atunci era parte a comunei Ivesti, a redevenit resedinta comunei de rãzesi Pogonesti, comuna fiind reînfiintatã cu ajutorul deputatului de atunci, Dumitru Bentu.

Ansamblul „Rãzesii” din Pogonesti face parte din patrimoniul cultural UNESCO

Sat de rãzesi , acesta reprezintã o micro-zonã etnograficã unicã în zona Vasluiului si chiar a Moldovei, gratie particu­la­ritãtilor portului popular, dar si unor obiceiuri ce nu se mai regãsesc decât în putine alte locuri din tarã. Colindul de ceatã bãrbãteascã al pogonestenilor, alãturi de cel al sãtenilor din Ivesti si Berezeni, a intrat, din 2013, în patrimoniul cultural UNESCO. „Vinovat” de pãstrarea si cultivarea gustului pentru ce satul a mostenit din vechime este învãtãtorul Dumitru Andrei (72 de ani). Un dascãl luminat, ce a sãdit dragostea pentru stiinta de carte în sufletele a 11 generatii de copii. Si nu i-a învãtat doar sã scrie si sã socoteascã, ci sã tinã si buna rânduialã a strã­mosilor. Din anii ´80, a înfiintat în sat Ansamblul folcloric „Rãzesii”, cu care a bãtut tara în lung si-n lat. La Pogonesti, primarul Ionel Iordache este trup si suflet pentru rãzesii lui, si rezolvând problemele comunitãtii, si cântând, ca membru de bazã al ansamblului, de mai bine de 11 ani. Si el, si sotia, Vasilica Iordache (asistentã medicalã). Le stau alãturi sotii Nicoleta (educatoare pensionarã) si Gheorghe Constantin (fost impiegat de miscare CFR), sotii Mariana (asistentã medicalã) si Marin Andrei (functionar public), Maria Apostu (învãtãtoare pensionarã), Emanoil Andrei (agricultor) si, desigur, sufletul ansamblului, învãtãtorul pensionar Dumitru Andrei.

Impresionat de Ansamblul „Rãzesii” din Pogonesti, deputatul Daniel Olteanu i-a felicitat cãlduros si le-a lansat invitatia de a veni în Parlamentul României pentru a sustine un concert folcloric autentic, ca de pe vremea lui Stefan cel Mare. „Sãptãmânal mergând în Parlament, aveam frustrarea cã suntem vãzuti de cei de la Bucuresti ca un judet eminamente agrar de categoria a sasea. Iatã cã vãzând acum acest ansamblu folcloric sunt uimit si vã spun, meritati sã vã vadã tara! Dati-mi voie sã adresez invitatia sã veniti la Parlament, oricând doriti. Mã ocup eu de tot ce trebuie, de toate procedurile, pentru a vã aduce. De asemeni, vã invit domnule profesor Moga si pe dumneavoastrã, sã tineti un discurs de 2-3 minute ca sã audã toatã tara despre judetul Vaslui si dintr-o altã luminã, o altã perspectivã. Vã felicit pentru ceea ce faceti! Chiar am zis acum câteva ore la Academia Bârlãdeanã cã dupã generatia noastrã va fi un vid în ceea ce priveste pãstrarea traditiilor. Iatã cã vãd aici si copii si tineri, care vor duce mai departe frumoasele noastre taditii! Vã felicit pentru ceea ce faceti!”, a spus deputatul Daniel Olteanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.