Pesta porcină a ajuns şi în localitatea Griviţa

Prefectura Judeţului Galaţi informează că în judeţul Galaţi şi-a făcut apariţia un nou focar de pestă porcină. De data aceasta, prezenţa virusului a fost confirmată de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău, în două gospodării situate în vestul localităţii Griviţa.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în data de 05 ianuarie 2020, a aprobat Planul de măsuri în zona de protecţie şi cea de supraveghere. Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a 474 de porci aflaţi în cele 174 de gospodării, distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

În acestă zonă, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară, niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare, animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari.În plus, s-a aprobat, atât planul de măsuri, cât şi decizia de instaurare a zonei de protecţie şi supraveghere ca urmare a confirmării oficiale a bolii pestă porcină africană, în gospodăria situată la marginea vestică a comunei Schela.https://www.monitoruldegalati.ro/evenimente/pesta-porcina-a-ajuns-si-in-localitatea-grivita.html