spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Palatul copiilor mai are o sansã. Teparii din Iasi asteaptã verdictul instantelor de judecatã

- Advertisement -

ASTEPTARE…Tribunalul Vaslui a ajuns la finalul dosarului în care firma care ar fi trebuit sã modernizeze Palatul Copiilor Vaslui a fost trimisã în judecatã pentru înselãciune. Dacã verdictul judecãtorilor vasluieni va fi unul asteptat de toatã lumea, societatea SC Impex Romcatel SA, cea care a dat o teapã de aproape 14 miliarde de lei vechi, va putea fi înlocuitã cu o firmã care sã-si ia în serios treaba. Faptul cã firma ieseanã a dat o teapã la Palat si apoi a spãlat putina, este concluzia la care au ajuns procurorii Curtii de Apel Iasi, care au analizat fapte care s-au petrecut în urmã cu 7-8 ani de zile în urmã, când încã se mai putea face ceva, pentru ca institutia sã nu fie lãsatã de izbeliste si sã nu arate în modul în care aratã acum. Iesenii au considerat cã proiectul de la Vaslui este un sac de bani, pe care îl pot jecmãni cum doresc, asa cã au apelat inclusiv la metode de falsificare a unor documente în numele Palatului Copiilor, documente cu care au ridicat peste 1,5 miliarde lei vechi din Piraeus Bank Iasi, garantie de bunã-executie pentru o lucrare pe care au lãsat-o în stadiul de ruinã. O atitudine sfidãtoare la adresa unei întregi comunitãti, manifestatã de patronii ieseni, pentru cã Palatul Copiilor din Vaslui era locul frecventat de mii de copii din oras, anual, la cercurile de profil, dar care suferã din cauza lipsei de spatii.

Mii de vasluieni asteptã cu nerãbdare verdictul instantelor de judecatã în cazul societãtii iesene SC Impex Romcatel SA, cea care, în urmã cu mai multi ani, a tepuit palatul Copiilor Vaslui de aproape 14 miliarde de lei vechi si apoi a spãlat putina. Trimisã în judecatã, alãturi de administratorul Viorica Frunzã, societatea va afla, la începutul lunii viitoare, decizia Tribunalului Vaslui. Dacã sentinta va fi una asteptatã de majoritatea, atunci autoritãtile locale vor putea reîncepe procedurile pentru reabilitarea Palatului Copiilor Vaslui. Licitatia pentru modernizarea Palatului a fost câstigatã de cãtre o firmã din Iasi, care a blocat mai apoi lucrãrile, invocând probleme financiare. În 2010, Provas Vaslui, evaluatorul financiar al proiectului, estima lucrãrile la 4,5 milioane lei, fãrã TVA. Licitatia a fost cîstigatã de SC Impex Romcatel SRL Iasi, contractul fiind semnat la finele lui 2011. Fatã de valoarea initialã, contractul a ajuns la 5,2 milioane lei, însã constructorul a spus cã valoarea lucrãrilor se ridicã la 13 milioane lei, de trei ori mai mult fatã de ceea ce se estima initial. De la finele anului 2011, dupã ce Ministerul Educatiei a spus cã nu are bani pentru a termina lucrãrile, fostul Palat a ajuns în stadiul de ruinã. Fostul palat Mavrocordat a ajuns o ruinã si din cauza activitãtii infractionale a unor tepari ieseni care trebuiau sã renoveze clãdirea, dar nu au fãcut-o, fapt dovedit de actul de trimitere în judecatã a celor care au rãspuns de SC Impex Romcatel SA. De aproape zece ani, clãdirea se dãrâmã, încet, dar sigur. În urmã cu câtiva ani, o echipã a Inspectoratului în Constructii a verificat clãdirea si a ajuns la concluzii alarmante. Dacã nu se va actiona urgent, clãdirea, de o frumusete aparte, se va prãbusi. Iatã, însã, cã pe 27 iulie 2018, Parchetul Curtii de Apel Iasi a fãcut un anunt-bombã: constructorul initial al clãdirii a actionat golãneste si a cerut fonduri de zeci de miliarde de lei vechi pentru lucrãri pe care nu le realizase. Colac peste pupãzã, fosta conducere a mers la bancã si a prezentat adeverinte false, semnate în contul Palatului Copiilor, încasând garantiile de bunã-executie, în valoare de peste 1,5 miliarde lei vechi, fapte care s-au petrecut cu aproximativ 10 ani în urmã.

Iatã comunicatul Parchetului Curtii de Apel Iasi!

„La data de 03.07.2018 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi a dispus trimiterea în judecatã a inculpatilor:

– S.C. IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE S.A. (fosta denumire SC IMPEX ROMCATEL S.A.) care, în calitate de persoanã juridicã, în perioada anilor 2008- 2011, a indus în eroare Palatul Copiilor Vaslui, prin prezentarea la platã de situatii de lucrãri nereale întocmite cu ocazia derulãrii contractului nr. 4 din 03.11.2008 privind „Reactualizare proiect tehnic si executie consolidare Palatul Copiilor Vaslui”, cauzând prin aceasta persoanei vãtãmate un prejudiciu în cuantum de 1.263.296.06 lei., aspect ce realizeazã elementele constitutive a infractiunii de înselãciune, faptã prevãzutã de art. 244 alin. 1,2 din C.P.

– Frunzã Viorica, persoana care în perioada anilor 2008-2011 a coordonat în fapt activitatea infractionalã a S.C. IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE S.A. (fosta denumire SC IMPEX ROMCATEL S.A.) a indus în eroare Palatul Copiilor Vaslui prin prezentarea la platã de situatii de lucrãri nereale întocmite cu ocazia derulãrii contractului nr. 4, din 03.11.2008, privind „Reactualizare proiect tehnic si executie consolidare Palatul Copiilor Vaslui”, cauzând prin aceasta persoanei vãtãmate un prejudiciu în cuantum de 1.263.296.06 lei, aspect ce realizeazã elementele constitutive a infractiunii de înselãciune, faptã prev. de art. 244 alin. 1, 2 din C.P. De asemenea, în sarcina numitei Frunzã Viorica s-a retinut cã, la data de 31.05.2011, a înaintat cãtre Piraeus Bank Iasi douã adrese falsificate, reprezentând acordul Palatului Copiilor Vaslui în scopul eliberãrii garantiei de buna executie, în sumã de 102.547,83 lei, în baza acesteia banca efectuând operatiunea bancarã aferentã, prin aceasta fiind prejudiciatã unitatea în favoarea cãreia se constituise aceastã garantie, respectiv Palatul Copiilor Vaslui, aspecte ce realizeazã elementele constitutive ale infractiunilor de înselãciune, prev. de art. 244 alin. 1, 2 C. pen., si de uz de fals, prev. de art. 323 din Codul Penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul Penal în raport cu cele trei infractiuni retinute în sarcina inculpatei.

– Ursache Iulia care în calitate de contabil sef la S.C. IMPEX ROMCATEL S.A. Iasi, la data de 17.12.2009 a înaintat o adresã cãtre Piraeus Bank Iasi, împreunã cu acordul întocmit în fals al U.M.P., inducând astfel în eroare unitatea bancarã Piraeus Bank, care a eliberat garantia de bunã executie în sumã de 49.593,82 lei, prin aceasta fiind prejudiciatã unitatea în favoarea cãreia se constituise aceastã garantie, respectiv Palatul Copiilor Vaslui, aspect ce realizeazã elementele constitutive ale infractiunilor de înselãciune, prev. de art. 244 alin.1, 2 C. pen., si de uz de fals, prev. de art. 323 din Codul Penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul Penal în raport cu cele douã infractiuni retinute în sarcina inculpatei”, se aratã în comunicat. Concluzia? În jurul Palatului Copiilor Vaslui au actionat grupãri de interese infractionale, cãrora nu le-a pãsat de refacerea clãdirii, ci doar de propria îmbogãtire, prin mijloace penale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.