Open Camp Vaslui, o editie a IV-a de succes | FOTO | VIDEO

DISTRACTIE MAXIMÃ în perioada 23-25 august, în Poligonul de tir de la Paiu s-a desfãsurat cea de-a patra editie a festivalului „Open Camp Vaslui”, eveniment devenit deja traditie. Peste 1000 de persoane au participat la cele trei seri de concerte. Editia din acest an a fost printre cele mai valoroase de pânã acum, din punct de vedere atât al formatiilor care au prestat pe scena festivalului, cât si a numãrului de vizitatori, chiar dacã scurte reprize de ploaie de la sfârsitul sãptãmânii trecute amenintau sã finalizeze, înainte de vreme, manifestarea. Capul de afis al festivalului a fost, fãrã îndoialã, formatia Subcarpati, care a concertat sâmbãtã seara, dar toate trupele si formatiile, inclusiv cele locale, s-au bucurat de o asistentã masivã din partea tinerilor vasluieni si nu numai.

Pornit timid în 2010, festivalul „Open Camp Vaslui” tinde sã devinã, usor-usor, un eveniment emblematic pentru zona Moldovei, care duce lipsã de astfel de manifestãri. A patra editie a fost una dintre cele mai reusite de pânã acum, atât din punct de vedere a organizãrii, cu o scenã profesionalã si o sonorizare si lumini demne de festivaluri mari, cât si a participãrii publicului; trei zile de distractie, trei seri de concerte în care au evoluat 20 de formatii ce au acoperit o gamã largã de stiluri muzicale. Pe lângã artisti locali, la Vaslui au venit trupe din Bucuresti, Baia Mare, Brasov, Cluj, Sfântu Gheorghe, Bacãu, Iasi, Suceava si chiar din Ucraina.

Festivalul „Open Camp” a debutat vineri, 23 august, si a fost deschis de trupele autohtone Destiny si Ragu, pentru ca seara sã fie continuatã de Crazy Plumbers, Selfish Murphy, Nivelu’ 4 si Ska-nk; o searã dansantã nemaipomenitã, unde remarcat s-a fãcut profesionalismul celor de la Selfish Murphy, trupa care a cântat acustic ceea ce ei numesc „irish shamrock&roll”. Sâmbãtã, editia din acest an a atins apogeul si vârful de audientã, sute de tineri venind din toatã tara pentru a-i urmãri live pe Subcarpati. Preludiul a fost fãcut de iesenii de la Triplu F si de vasluienii Afty si Robert Rotaru. A urmat o rupere de ritm, cu Rehab Nation în prim-plan, pentru ca Ars Poetica si Ceilalti sã pregãteascã publicul pentru recitalul incendiar al trupei Subcarpati. Bean, Vali Umbra, VJ Andri si Power pe Vinil si-au respectat blazonul si au fãcut pãdurea sã rãsune dupã miezul noptii. Pentru cei care nu stiu, Subcarpati este un manifest cultural contemporan, o formatie care încearcã sã readucã folclorul în sufletele tinerilor, îmbinând muzica popularã cu hip hop-ul si alte genuri moderne. “O sursã de energie. Am fost genul de român care avea o impresie foarte proastã despre România si care a renegat folclorul. Pânã când am reînceput sã ascult din nou muzicã folcloricã. Initial am zis cã are legãturã cu copilãria, dar începea sã îmi placã din nou. Folclorul emitea cãtre mine si asa a început sã se formeze un soi de constiintã în capul meu, pentru cã au fost oameni care au luptat pentru tara asta si care ne-au schimbat viata si, pentru ei, dar si pentru noi, trebuie sã învãtãm sã pãstrãm valorile traditionale”, a declarat Bean, liderul trupei, vocea si compozitorul pieselor. Seara de duminicã a fost ceva mai energicã, fiind rezervatã rockului. Iubitorii acestui gen muzical s-au putut delecta cu trupele Kamen, Masked Toys, Vespera, Breathelast, Innergrave, pentru ca ucrainenii de la Jinjer sã încingã atmosfera.

Manifestãri sportive la „Open Camp” Vaslui

Pentru al doilea an consecutiv, în cadrul festivalului „Open Camp” a fost organizat un concurs de ciclism, la care au luat parte peste 30 de concurenti din Vaslui, Bârlad, Iasi si Husi. Traseul a fost de o dificultate medie, iar concursul a fost structurat pe categorii de vârstã si sex. La juniori, podiumul a fost alcãtuit din Sergiu Surleac, premiul III, Alexandru Codreanu, premiul II, cîstigãtor fiind Eduard Pulpan. La seniori, bãtãlia a fost ceva mai mare, cîstigãtor fiind ieseanul Vrabiutã Ioan, cel care s-a impus si în editia din 2012. Tot un iesean, Petenchi Stefan, a terminat pe locul 2, podiumul fiind completat de vasluianul Tunaru Dragos. Pata de culoare a concursului a fost o reprezentantã a sexului frumos, Oana Chelariu, din Iasi, care a tinut neapãrat sã parcurgã traseul, fiind premiatã pentru curajul ei.

Un festival în plinã ascensiune

Nici în acest an, organizarea „Open Camp” nu ar fi fost posibilã fãrã sprijinul unor parteneri precum Directia Silvicã Vaslui, Primãria Municipiului Vaslui, Directia Judeteanã pentru Sport si Tineret Vaslui sau Prefectura Vaslui. De asemenea, la reusitã a contribuit si firma VOX, care a asigurat o sonorizare la cele mai înalte standarde. Organizatorul acestui eveniment a fost, la fel ca în fiecare an, Asociatia Grupul de Initiativã si Actiune Vaslui, care, în premierã, în acest an a accesat un proiect finantat de Consiliul Judetean Vaslui, proiect care a permis organizarea unei manifestãri de asemenea anvergurã. „Open Camp Vaslui prinde rãdãcini si acest lucru ne bucurã. Crestem în valoare de la an la an, din ce în ce mai multã lume aflã de acest eveniment, si avem tot mai multi participanti din toatã tara, atât formatii, cât si spectatori, si totii au plecat de aici cu o impresie foarte bunã. Anul acesta am avut pe scenã foarte multe trupe profesioniste, care, poate fiind la început de carierã, fie datoritã stilurilor muzicale, nu sunt mediatizate cum ar trebui, desi fac o treabã nemaipomenitã. Cu sigurantã în urmãtorii ani, Open Camp Vaslui va deveni un eveniment emblematic pentru toatã zona Moldovei”, a declarat Ciprian Hordila, organizatorul festivalului.