spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Niciun spital din județul Vaslui nu deține autorizație ISU de securitate la incendiu, tragedii precum cea de la Piatra Neamț se pot întâmpla oricând

- Advertisement -

SEMNAL DE ALALRMĂ… Niciun spital din județul Vaslui nu are autorizație de securitate la incendiu, conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui. Potrivit acestora, Spitalul Județean de Urgența (SJU) Vaslui, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad și Spitalul Municipal „Dimitrie Castrioan”, au probleme cu instalațiile electrice, cu căile de acces, iar asta ar putea facilita producerea unei tragedii precum cea de la Piatra-Neamț. Unitățile sanitare din județ au primit mai multe avertismente și amenzi, însă nici până în ziua de azi situația nu a fost remediată. Pentru a pregăti cadrele medicale în lupta cu neprevăzutul, ISU Vaslui a organizat, în ultimii ani, mai multe exerciții de simulare a incendiilor, atât la Vaslui cât și la Bârlad sau Huși. Acum, după tragedia care a avut loc la Patra Neamț, autoritățile anunță noi controale la secțiile de Terapie Intensivă Mobilă din toată țara. Cel mai recent incendiu cu care s-au confruntat unitățile sanitare din județul Vaslui, a avut loc în 2015, la Spitalul Județean, când sala de preparare a hranei pentru nou născuți, aparținând secției Neonatologie, a fost cuprinsă de flăcări după ce un corp de iluminat a luat foc și a căzut pe linoleum. Din fericire, în momentul izbucnirii incendiului nicio persoană nu se afla în încăperea respectivă. 

Zece pacienți diagnosticați cu COVID-19, care erau în stare critică și primeau îngrijiri în secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț și-au pierdut viața, sâmbătă seara, după ce un incendiu a cuprins încăperea în care se aflau. Potrivit conducerii unității sanitare, victimele sunt șapte bărbați șI trei femei cu vârste cuprinse între 67 și 86 de ani. Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noaptea către spitalul modular din Lețcani, județul Iași. Medicul Cătălin Denciu, care era de gardă în momentul izbucnirii incediului și care a intervenit pentru a salva pacienții internați în ATI a fost trasferat, duminică dimineața, la o clinică din Belgia, după ce cu o seară înainte a primit îngrijiri medicale la Spitalul Floreasca din București.

Se anunță controale și la Vaslui

După tragedia de sâmbătă, de la Piatra Neamț, autoritățile au anunțat controale la spitalele din toată țara. Se va verifica nivelul de instruire al medicilor și asistentelor în cazul unor situații de urgență și asta deoarece, fără o instruire corespunzătoare, astfel de tragedii s-ar putea produce în orice moment. Decizia de a se face aceste controale a fost luată, duminică, în întâlnirea pe care premierul Ludovic Orban a avut-o, la Palatul Victoria, cu Nelu Tătaru, Raed Arafat, șeful IGSU Dan Paul Iamandi și directorul Inspecției Sanitare de Stat Mioara Comana. Verificările vor începe de luni “în toate secțiile de terapie intensivă de la nivel național pentru verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale”. În cadrul aceleiași ședințe a fost realizată analiza intervenției în cazul tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, stadiul transferului pacienților supraviețuitori și a fost solicitată colaborarea tuturor instituțiilor abilitate în desfășurarea cu celeritate a anchetei pentru stabilirea cauzei incendiului.

Nicio unitate sanitară din județul Vaslui nu are autorizație de securitate la incendiu  

De ani de zile, spitalele din județul Vaslui funcționează fără a avea autorizația de securitate la incendiu, eliberată de ISU Vaslui. În ciuda amenzilor și avertismentelor primite, conducerile celor trei unități sanitare nu au depus niciun efort în acest sens, tragedii precum cea de la Piatra – Neamț  riscând să se producă oricând și în județul nostru. “La Spitalul Județean de Urgență Vaslui sunt multe probleme, cum ar fi lățimea căilor de acces, lipsa ușilor antifoc sau instalații electrice neconforme. Toate aceste deficiente pot fi reparabile sau compensate. Dacă se vrea să se intre în normalitate, nu există “nu se poate”. Inspectoratul pentru Situații de Urgență are disponibilitate de a oferi asistența tehnică de specialitate tuturor celor interesați”, declara, în urmă cu doi, actualul șef al ISU Vaslui, Niculae Tătaru. Azi, după evenimentul tragic de la Piatra Neamț, șeful ISU Vaslui declară că “situația privind autorizarea unităților sanitare nu s-a modificat, iar în acest an s-au executat activități de îndrumare și control la toate unitățile sanitare din județ”.

Spitalele vasluiene nu au fost ferite de incendii  

De-a lungul anilor, unitățile sanitare din județul Vaslui s-au confruntat cu mai multe incendii, cel mai grav având loc la Huși în urmă cu 14 ani. Atunci, un nou-născut internat în secția Neonatologie a fot găsit carbonizat, iar alți doi au fost salvați în ultima clipă. Pompierii au stabilit că un scurt circuit la un aparat medical a fost cauza izbucnirii incendiului incendiului. În 2015, pompierii vasluienu au intervenit cu mai multe autospeciale la Spitalul Județean de de Urgență Vaslui, după ce o încăpere în care se prepara hrana nou-născuților, aparținând secției Neonatologie a fost  cuprinsă de flăcări. În acest caz, incendiul a izbucnit din cauza unui corp de iluminat care a luat foc și care a căzut pe linoleum. Din fericire, nicio persoană nu se afla în camera respectivă când a avut loc incidentul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.